17. mai: familiefest med kaker
Lesernes drømme-kaker til 17. mai
Her er oppskriftene på de aller beste kakene til 17.mai.
Porsjonskaker, pavlova, ostekaker, sjokoladekaker og bløtkaker var gjengangerne da leserne delte sine aller beste oppskrifter på 17. mai-kaker i Hjemmets Bakelyst-gruppe på Facebook.
Selv om også årets 17. mai blir annerledes, skal vi kose oss med kaker og hurrarop i vårt langstrakte land.
Her er seks utvalgte kaker du kan lage til årets feiring.
Tradisjonell bløtkake
Inger Haug foreslo en festpyntet bløtkake (se bildet øverst i artikkelen):
Form: 24 cm i diameter
SUKKERBRØD:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
DYNKING:
1 dl melk
FYLL:
4 dl kremfløte
280 g rørt jordbærsyltetøy
PYNT:
4 dl kremfløte
2 ss melis
2 ts vaniljesukkerfriske bringebær og blåbær
Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Sikt mel og bakepulver. Vend dette inn i eggedosisen.Ha deigen i en rund form med bakepapir i bunnen. Stek kaken nederst i ovnen ved 160° i 45 minutter. Avkjøl kaken i formen.
Del kaken i tre bunner. Dynk disse godt med melk. Pisk kremfløten til fyllet til stiv krem. Vend i rørt jordbærsyltetøy. Fyll kaken med jordbærkremen.
Pisk resten av kremfløten og smak kremen til med melis og/eller vaniljesukker.Smør ca. halvparten av kremen jevnt rundt hele kaken. Sprøyt resten av kremen i mønster oppå og rundt kaken. Pynt med friske bær.
Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.
Tuttifrutti – rullekake med marsipan og gelélokk
Idé fra Gunn Hansen:
Til 8 porsjonskaker trenger du: 1 rullekake (se oppskrift under), 3 dl pisket krem, 2 ss sukker, 1 pk. rød gelé, 1 pk. marsipan, strøssel.
RULLEKAKE:
4 egg
120 g sukker
120 g hvetemel
¼ ts bakepulver
FYLL:
2½ dl bringebærsyltetøy
Rullekaken:
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og vend det forsiktig inn i eggedosisen. Bre røren utover en bakepapirkledd langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200° i 8–10 minutter.
Ha et par små smørklatter under bakepapiret i langpannen slik at det blir lettere å bre røren utover papiret.
Legg et ark bakepapir på benken og strø sukker på. Hvelv rullekaken over påpapiret, dra forsiktig av bakepapiret som kaken ble stekt på og legg langpannen over kaken til den er avkjølt.
Smør på et tynt lag syltetøy og rull kaken sammen, gjerne ved hjelp av bakepapiret. Pakk kaken litt stramt inn i papiret og legg den kjølig med skjøten ned.
Tuttifrutti:
Del rullekaken i 8 biter. Kjevle ut marsipan til ca. ½ cm tykk leiv. Bruk en kniv til å skjære ut strimler som er like brede som rullekakestykkene. Dekk rullekakestykkene med et tynt lag krem og dekk kantene med et «bånd av marsipan». La marsipanbåndet være ca. ½ cm høyere enn rullekakestykket. Sett kakene i fryseren i ca. 45 minutter.
Lag gelé som anvist på pakken, men bruk kun 2½ dl vann. Avkjøl, men ikke så lenge at geleen begynner å stivne. Hell gelé forsiktig over rullekakestykkene som et lokk. Sett i kjøleskap til geleen stivner.
Pynt med strøssel eller bær før servering.
Les også: Oppskrift på glutenfri gulrotkake
Pavlova med Smash og baileyskrem
Hilde Tunheim Johannesen delte denne drømmekaken:
MARENGSBUNN:
6 eggehviter
250 g sukker
FYLL:
3 dl fløte
3 ss Baileys
1 pose Smash
SALT KARAMELL:
100 g sukker
3 ss vann
4 ss smør
1 dl fløte
Et par gode klyper maldonsalt
Slik gjør du
Pisk eggehvitene til stivt skum. Ha i sukker litt etter litt mens du pisker. Pisk til du har en blank og stiv marengs. Fordel marengsen på et stekebrett med bakepapir. Stekes i ovn ved 120° i ca. 1½ time. Avkjøl på en kakerist.
Pisk fløten til krem med ca. 3 ss Baileys, smak deg frem og pass på at kremen ikke blir for bløt. Smør kremen utover bunnen og fordel Smash over.
Rør sammen sukker og vann i en tykkbunnet gryte. Kok opp og la blandingen få en gyllen farge. Trekk gryta av platen og rør i smør. Hell så forsiktig i fløten. Smak til med salt. La småkoke i noen minutter. Husk at den stivner når den blir kald, så ikke kok for lenge.
Sprinkle karamellen over kaken når den er kald.
Les også: Oppkrift på Dronning Maud fromasjkake
Firkløverkake
Ann Kristin Robertsen ønsket seg sjokoladekake:
Langpanne 25 x 35 cm
KAKEBUNN:
4 egg
4½ dl sukker
6 dl hvetemel
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
3 ss kakao
250 g smør, smeltet og avkjølt
2½ dl rømme eller kefir
GLASUR:
100 g smør1 dl fløte100 g melis
200 g firkløversjokolade
PYNT:
Krokan, hakkede nøtter eller hakket firkløver, bringebær
Slik gjør du:
Kle en formen med bakepapir.
Rør egg og sukker til eggedosis. Sikt sammen mel, bakepulver, vaniljesukker og kakao. Bland det avkjølte smøret inn i eggedosisen. Bland det tørre inn i eggedosisen vekselvis med rømme. Rør til røren blir jevn og fin.
Hell røren i en smurt form og stek kaken midt i ovn ved 180° i cirka 30–35 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig stekt, den er best når den er litt myk i midten. Smelt smøret til glasuren i en kjele.
Tilsett fløte og melis, og la det få et skikkelig oppkok under omrøring. Trekk kasserollen til side og rør inn sjokoladen i biter. Glasuren skal bli blank og fin.
Bruk en kakepinne og stikk flere små «hull» i kaken (slik at glasuren trekker ekstra godt inn). Bre over glasuren. Dryss over eventuell pynt og server kaken med det samme, eller oppbevar den kjølig frem til servering.
Les også: Slik lager du den fantastiske kaken Charlotte Royale
Pavlova med lemon curd
Kake fra Nina Birgitte Hennum:
8 porsjonskaker
6 eggehviter
2 ts hvitvinseddik
4 dl sukker
1 ts maisenna
LEMON CURD:
2 sitroner, finrevet skall
2 dl friskpresset sitronsaft (saft av ca. 3 sitroner)
3 egg1 eggeplomme
2½ dl sukker
125 g smør, delt i små biter
FYLL:
3 dl fløte
1 pk. vaniljekrem
2 ss sukker
TOPPING:
150 g bringebær
100 g jordbær
Slik gjør du:
Visp eggehviter til hardt skum i en ren bolle og ha i eddik. Bland sukker og maisennamel og tilsett litt etter litt, mens du fortsatt visper.
Når marengsen er blank og smidig, fordeler du den med to skjeer på en stekeplate dekket med bakepapir. Lag runde kaker på ca. 8 cm i diameter. Stek nederst i ovn ved 120° i ca. 50 minutter. Avkjøl på rist.
Lemon curd:
Vasksitronene før du river skallet fint av to av dem. Press sitronsaft av tre sitroner. Visp sammen egg og eggeplomme i en bolle. Ha sitronsaft, finrevet skall, sukker og eggene i en kjele. Rør i blandingen over svak varme til det tykner, men ikke koker. Ta kjelen av platen og visp inn smør. Avkjøl. Lemon curd kan også kjøpes ferdig.
Fyll:
Pisk fløten til myk krem og bland den medvaniljekrem.
Montering: Smør lemon curd over kakebunnene ogfordel krem over. Topp med friske bær.
Les også: Oppskrift på Tiramisu
Ostekake
Synnøve Bakkland Fredriksen ønsket seg ostekake:
8 porsjonskaker/form ca. 24 cm
KJEKSBUNN:
300 g søt havrekjeks
1 ss brunt sukker
100 g smør
OSTEKREM:
1 pk. sitrongelé
2½ dl kokende vann
200 g kremost
120 g melis
3 dl rømme
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
GELELAG:
1 pk. bringebærgelé
1 pk. blåbærgelé
5 dl kokende vann
Knus kjeksen og bland smulene med sukker og smeltet smør. Sett ringen på en kakeform direkte på et kakefat eller porsjonsformer om du bruker det. Press kjeksen utover bunnen og godt ut til kantene på formen slik at det blir tett rundt kantene. Sett kjølig mens resten av fyllet lages.
Rydd plass i fryseren til fatet/fatene med kakeformene slik at du lett kan ta dem inn og ut.
Løs opp sitrongelépulveret i kokende vann. Avkjøl geléen i romtemperatur til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen kremost, melis, rømme og vaniljesukker.
Hell den avkjølte geléen i osteblandingen og pisk blandingen jevn. Pisk kremfløten til luftig krem i en annen bolle. Vend kremfløten inn i ostefyllet og rør godt slik at alle kremklumper fjernes.
Del ostefyllet i 2 like store deler. Oppbevar dette i romtemperatur mens du lager klar kaken og rører av og til slik at ostefyllet ikke stivner.
Hell halvparten av ostefyllet over kjeksbunnene i kakeformene. Sett formene i fryseren i 45 minutter, til ostefyllet har stivnet.
Løs imens opp 1 pk blåbærgelépulver i 2½ dl kokende vann. La geléen avkjøles til den er kald men fortsatt flytende.
Ta formene med det stivnede ostefyllet ut av fryseren. Hell over den avkjølte blåbærgeléen. Sett formene tilbake i fryseren i 45 minutter slik at geléen stivner.
Fordel resten av ostefyllet over blåbærgeléen. La alt stivne i kjøleskapet i 4 timer eller natten over.
Løs opp bringebærgelépulver i 2½ dl kokende vann. Avkjøl geléen til den er kald men fortsatt flytende. Hell den forsiktig over ostekakene til et passe tykt «lokk». La geleen stivne i ca. 2 timer.
Denne saken ble første gang publisert 11/05 2021.