PIZZABAKING:

Triksene som gir perfekt hjemmelaget pizza

Dag Tjerslands tips for å få restaurantpizza på eget kjøkken.

HJEMMELAGET: Det er et par ting du kan gjøre for å lage pizza med restaurantkvalitet hjemme. Oppskriften på denne pizzaen finner du lenger ned i artikkelen.
HJEMMELAGET: Det er et par ting du kan gjøre for å lage pizza med restaurantkvalitet hjemme. Oppskriften på denne pizzaen finner du lenger ned i artikkelen. Foto: Marit Røttingsnes Westlie
Først publisert

Det er nok mange som savner tiden da man fri for pandemi-bekymringer kunne gå ut å spise en ordentlig god pizza på restaurant.

Men mens restaurantbesøkene lar vente på seg, kan kanskje den ekstra tiden hjemme gjøre deg til husets nye pizza-kokk.

Restauranteier, kokk og forfatter av boken "Pasta og pizza", Dag Tjersland, har gitt oss sine beste tips for å få til skikkelig restaurantpizza hjemme på eget kjøkken.

Se oppskrifter på pizzaer nederst i artikkelen. Der finner du også en standard oppskrift på pizzadeig med hvetemel.

Mange variasjoner av pizza

– Pizza er spennende å lage hjemme, og nå som mange ikke har så mye å gjøre er det jo ekstra gøy å lære om forskjellige pizzaer, sier Tjersland.

KOKK OG RESTAURANTEIER: Dag Tjersland eier den italienske restauranten Baltazar og vet alt om den perfekte pizza.
KOKK OG RESTAURANTEIER: Dag Tjersland eier den italienske restauranten Baltazar og vet alt om den perfekte pizza. Foto: Camilla Ness

Mange av oss kjører oss kanskje litt fast i det samme mønsteret hver gang hjemmelaget pizza står på menyen, men kokken har mange gode forslag for å få litt variasjon.

– Man kan lage Sfincione, palermitansk streetfood- pizza, romersk eller napolitansk, utdyper han.

Også selve pizzabunnen kan varieres.

– Du kan lage bunn med gjær eller lage surdeig til surdeigspizza, sier Tjersland.

Han anbefaler også å ta i bruk ulike meltyper.

– Selv om vanlig norsk hvetemel er det mest tilgjengelige, så har det dukket opp flere meltyper i norske butikker, også økologiske typer som egner seg veldig godt, sier han.

For at en pizzabunn skal kalles napolitansk, er en av forutsetningene at meltypen Tipo 00 eller en blanding av denne og Tipo 0 er brukt.

– Tipo 00 er en italiensk meltype med den fineste malingsgraden. Tipo 0 er den nest fineste. I det siste har jeg prøvd ut norske, økologiske hvetetyper blandet 50/50 med økologisk, italiensk tipo 00 med godt resultat, tipser han.

Les også: Dette er de beste nye vinene på Vinmonopolet i januar 2021

Durumhvete gir sprøhet

Tjersland anbefaler også å bruke durumhvete når deigen skal presses ut.

– Durumhvete er en hard hvetetype som også er tilgjengelig i norske butikker. Personlig liker jeg å bruke durumhvete på benken fordi det gir en annen sprøhet i pizzaen enn man får med vanlig mel, forklarer han.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

For at deigen skal få satt seg skikkelig anbefaler Tjersland å lagre deigene i kjøleskapet noen dager.

– Jeg liker aller best å lagre deigene i kjøleskapet på ett brett i 2-3 dager slik at gjæren eller surdeigen får modnet seg litt og satt smak, sier han.

Les også: Alle våre pizzaoppskrifter, med og uten gluten, grove og fine

Snu stekebrettet

Når det gjelder stekeprosessen finnes det flere muligheter.

– Det finnes pizzasteiner å få kjøpt til mange ovner og hemmeligheten er ofte å forvarme disse godt. Har man ikke en pizzastein kan man snu et stekebrett opp ned, tipser han.

Tjersland understreker at gode råvarer er like viktig når man lager pizza som ellers på kjøkkenet. For det beste fyllet har kokken følgende råd:

Nå når sesongen for tomater er slutt, kan du fortsatt få tak i gode hermetiske tomater. Også god hvitløk, for eksempel rød, spansk hvitløk, får man tak i i vanlige kolonialforretninger.

Gi tomatene et oppkok sammen med hvitløken og kjør tomatsausen med stavmikser. For å beholde friskheten i tomatene er det viktig å ikke koke de for lenge, ellers kan det fort bli tomatpuré-smak.

Få tak i en god olivenolje, gjerne en fra Liguria eller Sicilia da disse er ofte litt fruktigere en f.eks. Toscana.

Ostene Caciocavallo og provolone er spennende, men litt vanskeligere å få tak i for folk flest. Mozzarella eller annen god ost er tilgjengelig i de fleste butikker og det kan også være en flott opplevelse å rive litt parmesan over pizzaen på et rivjern rett før du serverer pizzaen.

Les også: Oppskrift på tomatsaus som passer til pizza og pasta

Her er noen klikk.nos oppskrifter på pizza: