Derfor blir denne sesongen av Luksusfellen litt annerledes
Hallgeir Kvadsheim og Lene Drange er klar for en ny sesong med luksusfellen. De avslører at den blir litt annerledes i år.

– Ja, jeg blir fremdeles sjokkert. Jeg tror jeg har sett det meste, men det har man ikke, sier Lene Drange (33).
Denne våren er økonomirådgiveren klar for sesong 27 av det populære, økonomiske opprydningsprogrammet «Luksusfellen». Det er en programlederjobb hun deler med Hallgeir Kvadsheim, Cecilie Tvetenstrand og Magne Gundersen. Sammen hjelper de nordmenn i økonomisk knipe, og skal vi tro pengeekspertene, har ikke økonomisk mislighold avtatt her til lands.
– Det er fascinerende hva folk kan bruke pengene sine på. Det som er litt nytt i år, er at vi har deltagere som har god råd. De har mye inntekt som kommer inn, men mer som går ut. Og da går jo ikke balansen i hop, forklarer Hallgeir Kvadsheim (54).
Flere som melder seg på
I den nye sesongen blir vi blant annet kjent med deltagere som er blitt svindlet, og som har opplevd at vennskap blir satt på prøve når felleslån ikke blir betalt.
– Og ellers er det jo vanlig forbruk. Penger som blir brukt på alt fra energidrikken Red Bull, til vannscootere som ikke blir brukt, sier Hallgeir.

De siste årene har mange slitt med kostnadene sine, med både høye renter og prisstigningen ellers i samfunnet. Det har programlederne fått erfare gjennom antall påmeldinger til «Luksus- fellen».
– Det er flere og flere som ønsker å være med, og det er jo ikke positivt. Nåløyet er blitt trangere. I år har vi deltagere som er bedre økonomisk rustet enn tidligere, som blant annet eier egen bolig og tjener mer. Det gir oss programledere også større handlingsrom til å kunne følge dem opp bedre over tid, forteller Lene.
De store utgiftene
Hallgeir mener mange er blitt flinkere med økonomien sin, spesielt i disse trange økonomiske tider. De har spart inn der det kan spares, men opplever likevel at det fortsatt er stramt.
– Så det er lett for meg å si at man må ha en bufferkonto og handle etter en handleliste når man går i butikken. For det er det mange som gjør allerede. Men da vil jeg råde de til å se på de store utgiftene. Sørg for å få en god rente, og at du pruter på forsikringene dine minst én gang i året, deler Hallgeir.

Pensjonister med penger på bok
Økonomen innser at spesielt pensjonister ikke har like store handlingsrom som lønnsmottagere. Ikke kan de like lett ta seg en ekstrajobb, eller forhandle om lønn. Likevel vil han råde dem til å ta kontakt med banken sin.
– Selv om mange ikke har en stor pensjon, så har de gjerne spart penger i lang tid. Mange har en stor sum på bok, som de nå tærer av. Her kan man gjerne forhandle om å få høyere rente på sparepengene.
Strukturere matinnkjøp
Lene påpeker også at mange enslige sliter med økonomien. I Norge er det over én million single, en stor gruppe som dekker alle utgifter på kun én lønning.
– Da er det ofte inntekten man må se på, for utgiftene forblir jo de samme. Et tips er å gå inn i lønnsforhandlinger, påse at du får det du skal ha. Bruk fagforeningen aktivt, det tror jeg er veien å gå, foreslår hun.
– Ellers er det å prøve å spare inn der man bruker mye penger, som er bolig og mat. Snakk med banken din om muligheten for lavere rente, der har man ofte litt handlingsrom. Og så bør mange bli flinkere til å strukturere matinnkjøpene sine. Der ligger det muligheter til å spare en del, understreker Lene.
«Luksusfellen»-programlederne øyner imidlertid bedre økonomiske utsikter i 2025. De tror den negative trenden kommer til å snu i løpet av året.
– Jeg tror det blir et bedre økonomisk år. De fleste har beholdt jobbene sine, tross alt. Det gir en trygghet. Forhåpentligvis går renten også ned, så jeg synes 2025 virker mye mer lovende enn fjoråret. Det er tøffe tider, men det blir bedre, mener Hallgeir Kvadsheim.

Hallgeir og Lenes beste økonomitips:
• Se på de store, faste utgiftene, som boliglånet. Ta kontakt med banken din og sørg for å få lavest mulig rente.
• Prut på forsikringene dine minst én gang i året.
• Har du en god strømavtale? Ta kontakt med leverandører for best mulig strøm- avtale.
• La bilen stå så mye som mulig. Den trekker opp utgiftene.
• Trenger du å trene i treningsstudio? Det finnes billigere måter å mosjonere på, som å trene ute i stedet.
• Mange har ikke oversikt over alle strømmetjenestene de abonnerer på. Kanseller de du ikke trenger.
• Betaler du for mye i mobilregning? Ta kontakt med forskjellige leverandører for å få billigst mulig mobil- abonnement.
• Lag en handleliste før du går i butikken. Slik unngår du impulskjøp. Se hva som er på salg, ofte kan du få gode kupp som «3 for 2»-varer.
• Er du pensjonist? Lag et budsjett og sett opp regnskap over hva du bruker. Det gjør det også enklere å se hvor du kan spare inn.
• Ta kontakt med banken din om du har penger på bok, og sørg for å få høyestmulig rente.
• Er du enslig? Kan du ta deg en bijobb? Se også på muligheten for å forhandle deg til høyere lønn. Bruk gjerne fagforeningen din.