Forbrukerøkonomene svarer

Slik kan du spare mange tusen kroner i året

Ikke mist motet av ordet budsjett, og ikke gi opp drømmen om en bufferkonto. I følge ekspertene er det nemlig enkle grep som skal til for å spare penger

TENK SMART: Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen har gode tips for å kutte ned på forbruket.
TENK SMART: Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen har gode tips for å kutte ned på forbruket. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Først publisert

Hvordan sparer man penger på enklest mulig måte? Økonomene er ikke i tvil. Det aller viktigste- lag et budsjett!

1. Budsjett

– Hvis målet er å kutte ned forbruket er det først og fremst viktig å få en oversikt over forbruket. Folk underdriver hvor mye penger de tror de bruker, sier Hallgeir Kvadsheim, programleder for "Luksusfellen" på TV 3

Kvadsheim står også bak nettsiden pengeverkstedet.no, der han kommer med tips for å få orden på økonomien.

Han tror mange har en aversjon mot å sette opp et budsjett, men sier det er mye enklere enn hva man kanskje tror.

– Dette kan man gjøre lett i nettbanken. De aller fleste nettbanker har en link på siden som heter min økonomi eller mitt forbruk. gå inn her og du vil få en detaljert oversikt over hva pengene dine går til.

Videre anbefaler han å gå inn på sifo.no (Statens institutt for forbruksforskning).

– Der vil du kunne se et normalt budsjett på hva du kan klare deg på i løpet av en måned. Bolig er ikke en del av dette, da dette varierer veldig, men de fleste andre forbruksutgifter er med i denne kalkylen. Mat, drikke, generelt forbruk. Budsjettet du finner her er stramt, men kan likevel være greit å bruke som en rettesnor. Ser du at du er langt over deres budsjett i noen poster, kan du gå inn og forsøke å redusere det.

Les også: Mine penger eller dine penger? Dette krangler vi mye om!

Professor ved handelshøyskolen ved universitetet i Agder, Ellen Katrine Nyhus, er enig med Kvadsheim.

– Budsjett er det viktigste, men under halvparten av nordmenn sier de bruker budsjett.

Nyhus anbefaler også alle å spare opp en buffer.

– Har du et forbrukslån er det første du skal gjøre å betale det ned, så forsøke å legge til side penger i tilfelle det skulle skje noe. Unngå forbrukslån og kredittkortgjeld, det er dyrt.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Les også: Slik får du råd til drømmeferien

2. Sparemål

Hun anbefaler også å spare til noe konkret.

– Ha et mål for øye, og planlegg forbruket etter det. Sett deg konkrete sparemål, og planlegg forbruket etterpå. Ikke tenk du skal spare om det tilfeldigvis er noe igjen på konto ved neste lønning.

ENKLE GREP: Ellen Katrine Nyhus er professor ved handelshøyskolen ved universitet i Agder.
ENKLE GREP: Ellen Katrine Nyhus er professor ved handelshøyskolen ved universitet i Agder. Foto: UIA

– Men hva om man ikke har nok penger til hverken å spare til en ferie eller en buffer?

– Det kan kanskje virke veldig moraliserende å komme med slike råd, men – om man først begynner å føre budsjett og spare penger så klarer til med de med lav inntekt vanligvis å spare noe, understreker hun.

3. Sirkulært forbruk

Nyhus råder alle som vil spare til å kjøpe brukt.

– Ha et sirkulært syn på forbruk. Forleng levetiden til det du skal bruke. Kjøp brukt, selg det så videre.

– Du kan også dele på ting med andre. Et helt konkret eksempel er en drill eller en gressklipper. Man må selvfølgelig dele med en man stoler på, en du vet tar vare på det. Det kan være naboer eller familie, eventuelt venner. Det er jo også bra for miljøet.

Les også: Åtte gode sparetips til deg som er ung

4. Planlegg

Både Kvadsheim og Nyhus trekker frem planlegging, spesielt med tanke på handling av matvarer.

– Matutgiftene er noe av det enkleste du kan gjøre noe med, bare ved å ta noen små grep. Først og fremst, planlegg, sier Kvadsheim.

– Sett opp en liste før du går i butikken, og handle kun en gang i uken. Bruk handlelisten og hold deg til den. Vi har erfart i luksusfellen at de familiene vi møter sparer mye penger på den måten. Man får ikke nødvendigvis et dårlige kosthold, men man dropper mye av det "fyllstoffet" man kjøper når man går i butikken uten å ha planlagt på forhånd. Gå sjeldnere i butikken, og planlegg. Det er godt for både lommeboken og miljøet.

Nyhus er enig i at mat er en utgiftspost man lett kan redusere.

– Vi kaster masse mat i Norge. Planlegg hele ukens handling, og lag handleliste. Forsøk å handle maks to ganger i uken. Handler man oftere, blir det lett mange impulskjøp og så blir det mye man ikke får spist, og det blir kastet. Har man fryser kan man lage større porsjoner og fryse ned. Da kan man også benytte gode tilbud. Man kan også titte på tilbudsapper som viser hvilke butikker som har best tilbud, det kommer helt an på hvor mye tid man har. Dersom en ikke har tid til å gå etter tilbud, bør man bruke en lavpriskjede, anbefaler Nyhus.

Hun syns det i blant blir litt mye fokus på kaffe latten, og sier man ikke nødvendigvis skal kutte ut alt som er kos, men redusere forbruket av det.

Les også: Dette er de største feilene unge gjør når de skal spare

5. Rydd opp i faste avtaler

Videre er det mye å hente i de store, faste utgiftspostene.

– Strøm, boliglån og forsikringer er noe av det du bør sjekke jevnlig. Dette kan du finne mange oversikter på, og selv om det tar litt tid så er det god timepris på den tiden du legger ned. Sjekk også med fagforeningen din eller andre typer medlemskap, man kan spare mye på å gå via foreninger man er medlem av når man skal ha forsikringer og lån. Sett deg inn i alle avtaler og aktivt let etter lave priser, sier Nyhus.

Kvadsheim understreker også viktigheten av å ha kontroll på de store og faste utgiftene.

– Jeg er veldig opptatt av at folk ikke bare skal tenke på de små besparelsene, men de store. Du kan nå få avdragsfrihet ganske enkelt på boliglånet, du kan også få avdragsfrihet på inntil 36 måneder på studielånet. Bruk pengene du sparer her på å betale ned på de dyre lånene.

– Er boligrenten din for høy, prut på prisen. Sjekk også forsikringene dine minst en gang i året. Du kan enkelt få en ny pris fra en konkurrent.

Les saken: Kjøper du kaffe ute hver dag? Det kan koste deg dyrt i lengden

6. Transport

– Mange bruker mye penger på transportmidler, sier Nyhus.

– Har man to biler kan det være veldig dyrt. Trenger man egentlig det? Dette er også dyre gjenstander som det kan koste en god del å ha. Kanskje det kan lønne seg å benytte seg mer av kollektiv transport, samtidig som det selvfølgelig kan være litt mer tungvint.

Kvadsheim legger til at for mange som bor i urbane strøk, er det ikke alltid nødvendig å eie egen bil.

– Vi glemmer fort alle de faste utgiftene på bil. Forsikringer, årsavgift, parkering og ikke minst verditap. Folk fokuser ofte mest på bompenger, drivstoff og ikke minst reparasjoner.

SJEKK PRISEN: Enkelte dager lønner det seg å kjøpe bensin.
SJEKK PRISEN: Enkelte dager lønner det seg å kjøpe bensin. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

– Bruker du bilen lite er det en stor besparelse å kvitte seg med den, og heller leie bil når du trenger det. Mange vil nok bli overrasket over at det forholdsvis billig å leie en bil en helg, om du for eksempel skal på hytta. Det vil sannsynligvis lønne seg å kvitte seg med bilen, og bare leie bil de gangene du trenger det.

Er du nødt til å ha bil, tenk over når du fyller drivstoff.

– Pass på å fylle tanken når det er billig. Det er gjerne søndager og mandag før lunsj, og av en eller annen grunn på torsdager. Og da kan prisene fort falle minst to kroner per liter. Dette kan gi flere tusen kroner i besparelse i året, legger Kvadsheim til.

7. Inntekt

Er det noe du kan tjene penger på? Hva med å selge brukte ting? Kanskje du kan leie ut bilen din på nabobil. Har du et ledig rom, kan du leie ut på AirBnB? Å tjene penger på noe man har kan være lønnsomt, avslutter Nyhus.

Finansportalen.no av Forbrukerrådet får du hjelp til å sammenligne priser og eventuelt flytte på banktjenester, fond og pensjonsprodukter.