Formkake med pekannøtter og tranebær

Knasende, karamellisert utenpå og momsegod inni. Se formkake-oppskriften.

FORMKAKE MED NØTTER OG BÆR: Formkake med pekannøtter og tranebær er knasende, karamellisert utenpå og momsegod inni. Foto: Hanne Buxrud

Publisert

Denne formkaken er knasende, karamellisert utenpå og momsegod inni.

Ingredienser og hva du trenger:

  • 3 randformer à 12 cm/1 randform à 20 cm/brødform à 1½ liter
  • 200 g meierismør, romtemperert
  • 200 g sukker
  • 4 egg, rompempererte 2 ts vaniljeekstrakt
  • 300 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop
  • 1 ts natron
  • ½ ts salt
  • 2 dl skummet kulturmelk
  • 80 g pekannøtter
  • 80 g tørkede tranebær
  • Topping:
  • 80 g pekannøtter
  • 60 g meierismør
  • 50 g sukker
  • 1 ts mel
  • 1 ss melk

Dette gjør du

Pisk smør og sukker lyst og luftig, 2–3 minutter. ­Tilsett egg, ett om gangen. Pisk godt mellom hvert egg. Bland inne vanilje og kulturmelk. Tilsett mel, bakepulver, natron og salt.

Hakk nøtter og tranebær og vend inn i røren. Fyll røren i smurte former og stek ved 170° i 30–60 minutter, avhengig av formens størrelse. Sjekk med en trepinne, som skal komme tørr ut. Avkjøl på rist i ca. 10 minutter før kaken veltes ut.

Hakk nøtter og ha alle ingrediensene til toppingen i en kjele på lav varme, smøret må ikke koke, da smelter ikke sukkeret. Varm opp til smør og sukker er smeltet og hell over kaken(e).

1 røre = 2 kaker

Grunnoppskriften er den samme for begge kakene. Doble opp­skriften og tilsett nøtter/tranebær i den ene porsjonen og kakao for marmorering i marmorkaken. Og vips har du to helt ulike kaker!

Tips for at kaken ikke skal sitte fast i formen:

Formfett er tingen hvis du ikke har former som slipper lett eller bruker bakepapir.

Alle ovner er forskjellige, begynner kaken å bli for godt stekt på utsiden før den er ferdig, dekk løst med aluminiumsfolie eller bakepapir.