oppskrift: FORMKAKE MED NØTTER OG BÆR
Formkake med pekannøtter og tranebær
Knasende, karamellisert utenpå og momsegod inni. Se formkake-oppskriften.

FORMKAKE MED NØTTER OG BÆR: Formkake med pekannøtter og tranebær er knasende, karamellisert utenpå og momsegod inni. Foto: Hanne Buxrud
Denne formkaken er knasende, karamellisert utenpå og momsegod inni.
Ingredienser og hva du trenger:
- 3 randformer à 12 cm/1 randform à 20 cm/brødform à 1½ liter
- 200 g meierismør, romtemperert
- 200 g sukker
- 4 egg, rompempererte 2 ts vaniljeekstrakt
- 300 g hvetemel
- 1 ts bakepulver
- Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop
- 1 ts natron
- ½ ts salt
- 2 dl skummet kulturmelk
- 80 g pekannøtter
- 80 g tørkede tranebær
- Topping:
- 80 g pekannøtter
- 60 g meierismør
- 50 g sukker
- 1 ts mel
- 1 ss melk
Dette gjør du
Pisk smør og sukker lyst og luftig, 2–3 minutter. Tilsett egg, ett om gangen. Pisk godt mellom hvert egg. Bland inne vanilje og kulturmelk. Tilsett mel, bakepulver, natron og salt.
Hakk nøtter og tranebær og vend inn i røren. Fyll røren i smurte former og stek ved 170° i 30–60 minutter, avhengig av formens størrelse. Sjekk med en trepinne, som skal komme tørr ut. Avkjøl på rist i ca. 10 minutter før kaken veltes ut.
Hakk nøtter og ha alle ingrediensene til toppingen i en kjele på lav varme, smøret må ikke koke, da smelter ikke sukkeret. Varm opp til smør og sukker er smeltet og hell over kaken(e).
1 røre = 2 kaker
Grunnoppskriften er den samme for begge kakene. Doble oppskriften og tilsett nøtter/tranebær i den ene porsjonen og kakao for marmorering i marmorkaken. Og vips har du to helt ulike kaker!
Tips for at kaken ikke skal sitte fast i formen:
Formfett er tingen hvis du ikke har former som slipper lett eller bruker bakepapir.
Alle ovner er forskjellige, begynner kaken å bli for godt stekt på utsiden før den er ferdig, dekk løst med aluminiumsfolie eller bakepapir.