Ned i vekt med kostholdsendring

Ekteparet Maggi og Tormod gjorde noen små endringer i kostholdet. Gikk ned 60 kilo

Med små kostholdsendringrer gikk ekteparet Maggi og Tormod ned 60 kilo.

<b>FØR:</b> Maggi og Tormod synes det er rart å tenke tilbake på hvordan livet deres var før. Nå er de nesten ikke til å kjenne igjen. Se forvandlingen.
FØR: Maggi og Tormod synes det er rart å tenke tilbake på hvordan livet deres var før. Nå er de nesten ikke til å kjenne igjen. Se forvandlingen. Foto: Privat.
Først publisert Sist oppdatert

– Da jeg møtte Tormod spiste jeg nesten bare raske karbohydrater, hvitt brød og ingen grønnsaker. Jeg røykte og drakk litervis med lettbrus og kaffe hver dag, og om kveldene satt jeg med hånden nede i chipsposen, sier Maggi Gausel.

Hun og ektemannen Tormod Gausel fra Dahlheim gård i Hognestad på Bryne synes det er litt rart å tenke på livet som det var for 15 år siden.

De var begge litt overvektige, lite aktive, hadde liten bevissthet rundt hva de puttet i seg og brukte sukker for å få energi i en stressende hverdag.

– Jeg lagde ingen mat selv, og brukte stekeovnen til oppbevaring av dokumenter. Han falt ikke for meg på grunn av matlagingen, kan du si, spøker Maggi og ser bort på mannen sin.

Lite kunnskap om kosthold

Tormod var på sin side helt fastlåst i brødmat. Han hadde fått med seg at et vanlig norsk kosthold var sunt, men utover det hadde han ikke mye kunnskap.

Siden det mest spiste i Norge er brødmat valgte han brødskiver til frokost, lunsj, mellommåltid og kvelds.

Til sammen ble det et helt brød om dagen, og hvor grovt dette brødet var eller hvilket pålegg han spiste var han ikke så bevisst på.

Maggi bestemte seg for å gjøre noe da hun fikk ryggplager etter sitt tredje svangerskap.

– Vi fikk tre barn ganske tett, og det var tøft for kroppen. Derfor tok jeg kontakt med personlig trener og ernæringsfysiolog Helene Lerbrekk, som tok tak i både kostholdet og aktivitetsnivået mitt.

– Hun gjorde meg bevisst på hvilke valg jeg tok i hverdagen og hvordan det påvirket helsen og livet mitt. Hun hjalp meg med å endre matvaner. Ved hjelp av endringer over tid startet jeg en full livsstilsendring, forteller Maggi.

Les også: Stor test av smør og margarin

<b>KURS:</b> Maggi Gausel holder en rekke forskjellige mat- og livsstilsendrings kurs hjemme på gården på Bryne.
KURS: Maggi Gausel holder en rekke forskjellige mat- og livsstilsendrings kurs hjemme på gården på Bryne. Foto: Anita Hamremoen.

Sjokolade mot søvnløshet

På den tiden var hun barsel­permisjon med sitt tredje av totalt fire barn. Hun håndterte søvnløshet og manglende energi med å spise mye sjokolade og søtsaker.

Så det første hun gjorde var å gjennomføre en sukker-detox. Full sukker-stopp.

– Det var tøft, jeg skal innrømme det. Jeg slet med hodepine og søvnløshet, men jeg angret ikke et sekund da jeg var ferdig to uker etterpå. Jeg følte meg som et nytt menneske, og jeg fikk en helt ny opplevelse av smak.

– Jeg begynte å lage all mat bunnen, med grønnsaker og sunne ingredienser. Det smakte fantastisk. Endelig ble matlaging givende, forteller hun.

– Det ble starten på matglede og matfellesskap, som er bærebjelkene i matfilosofien min – sammen med gode råvarer, helst norskproduserte. Jeg kuttet kraftig ned på hvitt mel og sukker, men ikke fullstendig.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Matglede og matfellesskap er nesten viktigere enn det du spiser. De tre elementene gjorde at jeg fikk en helt ny hverdag med mat, og begynte å få en interesse for det å prøve ut ulike oppskrifter. Og siden Tormod liker alt, så ble han med på mitt nye kosthold, sier hun.

Les også: (+) Hvordan holder jeg frukten frisk i barnas matpakke?

Entusiasmen ble levebrød

Hun påpeker at entusiasmen ble så stor at det ble et levebrød for henne.

I dag holder hun kurs og har skrevet flere bøker om hvordan man kan endre livsstil over tid.

Tormod legger til at hans store gjennombrudd kom da han skrev en matdagbok. Han skrev ned alt han spiste hver dag for å bli bevisst på matinntaket, både hva og hvor mye han spiste.

For ham handlet det om å få mer bevissthet og kunnskap om kosthold. Han visste ikke forskjellen på karbohydrater og proteiner før Maggi startet samtalene med ernæringsfysiologen.

– Jeg så ganske tidlig at det ga resultater da jeg endret kostholdet og begynte med aktivitet, så det ga mersmak. Jeg kuttet veldig ned på brødmaten og spiste mer grønnsaker og proteiner, samtidig som jeg unngikk småspising mellom måltidene og chipsposen på kveldene. Det utgjorde en stor forskjell, sier Tormod.

Godt å være to

Begge to er enige om at det var godt å være to om prosessen, og at de hentet støtte hos hverandre de første månedene når de nye vanene skulle innarbeides.

– I starten trengte vi å støtte hverandre, begge to. Særlig når vi skulle på besøk til andre. Da kunne vi sitte i bilen før vi gikk inn og snakke om hva og hvor mye vi skulle spise, for å ha en plan.

– Det var nok noen som reagerte på det rare paret, som takket nei til dessert og var så bevisst på mengden av mat. Sånn gjør vi ikke lenger, men det var nødvendig da, sier Maggi og ler.

Hun gikk ned 20 kilo etter endringene, og Tormod gikk ned 40 kilo. Han legger til at de begge har innsett at de resten av livet må være bevisste på hva de spiser.

For de har perioder hvor de skeier ut og går opp noen kilo. Og da må de tilbake til de gode vanene for å få dem av igjen.

Planlegging er essensielt

– Jeg elsker godterier. Jeg kan spise store mengder, så derfor har vi innført matinnkjøp to ganger i uken. Søtsaker kjøper vi kun rett før helgen, for hele familien unner seg lørdagsgodt. Vi kan ikke kjøpe godsaker tidlig i uken for å ha til helgen. Da forsvinner det lenge før, og vi må kjøpe nytt før helgen, sier Maggi.

De har blitt enige om at ingenting er nei-mat, alt handler om mengder og hyppighet. I Maggis bøker har hun heller ikke ført opp antall kalorier i oppskriftene, noe som er et bevisst valg.

– Jeg har opparbeidet meg kunnskap om hvilke matvarer det er lite kalorier i, og om-vendt. Så det ligger i bakhodet når jeg lager oppskriftene mine, men jeg ønsker ikke å ha det fokuset.

– Jeg tror ikke på at det gode liv handler om å telle kalorier, selv om det kan være nødvendig i en periode for å bli bevisst på hva man får i seg. Mitt fokus er på matglede og at gode råvarer skaper gode smaker sammen, sier hun.

Les også: Suppekuren som kan slanke deg 2-3 kilo i uka

NY MANN: Tormod har fått et nytt liv etter at han begynt med enkle kostholdsendringer.
NY MANN: Tormod har fått et nytt liv etter at han begynt med enkle kostholdsendringer. Foto: Privat.

Hektet på aktivitet

Begge to har funnet både overskudd og glede i den nye måten å leve på – som strengt tatt ikke er så ny lenger.

Aktivitet har også vært en stor del av hvordan de har klart å holde vekten nede, og Maggi kan røpe at hun er hektet på løping.

– Noen dager må jeg ta meg en løpetur for å kunne være et fungerende menneske, og det vet Tormod. Han støtter meg alltid når jeg snører på meg skoene og stikker av gårde en times tid.

– I høst har vi også begynt med å trene to dager i uken etter Puls Yngvar Naardic, som er interaktiv trening. Vi trener om morgenen før ungene står opp. Helt fantastisk, sier hun.

Ekteparet understreker likevel at de i ferier koser seg og har lite restriksjoner. Men når hverdagen kommer, så er de tilbake til de gode vanene.

Endring, ikke slanking

– Mange kan gi opp når de har skeiet ut, og tenker at nå er det kjørt. Men det er det langt ifra, det er bare å komme tilbake til de gode vanene. Går du på en smell, så er det greit. Gå videre og se fremover, sier Maggi.

Tormod legger til at den store forskjellen på slanking og livsstilsendring er at de alltid har spist mye mat, og aldri har sultet seg eller har kuttet ut enkelte matvarer.

Ekteparet har et smart tips når sulten melder seg på kvelden.

– Prøv å skille mellom sult og det å ha lyst på noe. Still deg selv spørsmålene: Hva har jeg spist i dag? Trenger jeg å spise noe nå? Vi sluttet å spise sent på kvelden. Det gir både mage og tarmer en pause til dagen etter, noe som kan fungere veldig godt for mange, sier Maggi.