Eurodiet
Dietten som gir deg kickstarten du trenger for å rase ned i vekt
Nøkkelen til vektnedgang handler om å finne balansen mellom gode hverdagsrutiner og helgekos eller festdager. Her får du ekspertens tips til en kickstart.
– Om du skal mye ned i vekt, er det lurt å starte en streng og tidsbegrenset diettperiode. En kickstart vil gi raske resultater.
Det sier kostrådgiver og sykepleier Hege Hasler Barhaughøgda, som driver Vektklinikken i Oslo.
– For deg som er svært overvektig og har livsstilssykdommer, høyt blodtrykk, diabetes type 2, hjerte- og karsykdom relatert til overvekt, kan det være gunstig å velge en strengere diett som en start, sier hun og legger til:
– Men det er viktig at denne diettperioden er sunn og fremmer helsen. Etter den strenge starten, når kroppen har «våknet», bør du jobbe med etablering av gode matvaner videre.
Kickstart med ketogent kosthold
En slik kickstart får du om du velger en metode som er ketogen.
Det innebærer et inntak under 40 gram karbohydrater i døgnet, og/eller VLCD (Very Low Calorie Diet), som betyr at du ikke skal overskride 1000 kalorier i døgnet.
– Disse diettene får veldig gode resultater når det gjelder både vektnedgang, blodsukker, blodtrykk, kolesterolverdier og betennelser i kroppen. Eurodiet er en slik metode, sier hun.
For at en slik diett skal være helsefremmende, er det vanskelig å kun bruke ordinære matvarer, da proteininntaket vil bli for lavt når du inntar under 1000 kalorier i døgnet.
– Derfor kan man velge spesialtilpassede produkter. Det er stort sett snakk om supper, omeletter, smoothies, proteinbrød, shaker og pulversupper. Dette skal kun brukes i en startperiode, og produktene er laget nettopp med tanke på rask vektnedgang uten negative bieffekter, understreker kostrådgiveren.
Etter en stund skal du bytte de spesialtilpassede produktene med ordinære matvarer, og dermed skape en overgang til et mer naturlig og bærekraftig kosthold.
– Skal du bare ned 5–10 kilo, er det ikke nødvendig å gå så drastisk til verks. I mange tilfeller er omlegging av kostholdet og spisevaner ofte nok, opplyser hun.
Les også: (+) Slik går du ned minst 1 kilo i uken med billig og helt vanlig hverdagsmat
Ulike årsaker til overvekt
– Det er ulike og sammensatte årsaker til at stadig flere blir overvektige, sier Barhaughøgda.
Selv om det er mange grunner til overvekt, er det likevel to hovedfaktorer som går igjen hos mange, nemlig dårlige matvaner og stillesittende livsstil.
I tillegg kommer lite søvn, arvelige egenskaper, medisinbruk, hormonforstyrrelser og stress.
– Overvekt skyldes ofte en kombinasjon av ulike årsaker, og vi faller inn i dårlige mønstre som igjen påvirker negativt. En viktig årsak til at vi ikke klarer å snu vekten når vi burde, er at de dårlige matvanene etablerer seg som et automatisk mønster som er veldig vanskelig for oss å endre,
forklarer hun.
Dietter vil alltid fungere i praksis
Det finnes utallige slankekurer å velge imellom, og noen kurer passer bedre for den enkelte
enn andre.
Det som kjennetegner de fleste dietter, er at du skal følge et system med anbefalte mengder mat, og det vil i praksis alltid fungere for å oppnå vektnedgang.
Vektklinikken er en av mange klinikker i Norge som tilbyr slankeopplegget Eurodiet. Dette er en metode for livsstilsendring og varig vektreduksjon basert på erstatningsprodukter og personlig kostveiledning.
– Slankeopplegget innebærer ulike faser. I starten spiser du spesialprodukter, og deretter går du gradvis over på vanlig mat, forklarer hun og fortsetter:
– To til tre dager etter en kraftig begrensning av matvarer med høyt karbohydratinnhold begynner kroppen å omdanne fettet som er lagret i fettcellene, til energi. Dette kalles fysiologisk ketose.
Les også: (+) Gro hadde forsøkt «alt» for å bli slank. Så kom fastlegen med et forslag
Tilpasses den enkelte
Opplegget tilpasses den enkelte, og faktorer som stressbelastning, søvn, følelser og personlig motivasjon sees på som viktige elementer å jobbe med.
Målet er redusert vekt samt bedre helse og livskvalitet.
– Nøkkelen til et godt kosthold er å finne balansen mellom gode hverdagsrutiner og helgekos eller festdager. Men for at vi skal kunne bryte med de gamle innarbeidede vanene og tradisjonene, må vi først ønske forandringene velkommen.
Livet er ikke over for deg som er nødt til å ta grep. Det handler derimot om hvor ofte og hvor mye vi skal velge av usunne matvarer og søtsaker.
– Man må finne den magiske balansen. Her er moderasjon og måtehold viktige faktorer. Å spise for mye av noe gir deg kun kvalme og dårlig samvittighet uansett, sier eksperten og understreker:
– Husk at du ikke bare må slutte med noe du gjør nå. Du må begynne med noe også. Noe nytt og bedre.
Finn motivasjonen
Motivasjonen er sterkere når vektreduksjonen virkelig betyr noe for oss, som å orke å stå i jobb, følge opp barn og barnebarn, aktiviteter og det sosiale livet.
Slik motivasjon er mye viktigere enn et tall på vekten, idealvekten eller en bestemt størrelse i klær.
– Hvis det er vanskelig å finne motivasjon til å starte, kan du lukke øynene et minutt og forestille seg hvordan livet ser ut om fem år hvis du ikke gjør endringer med tanke på kosthold og fysisk aktivitet, tipser Barhaughøgda.
Hun understreker viktigheten av å få profesjonell hjelp til livsstilsendringen.
– Det er vanskelig å få dette til på egen hånd. Hadde dette vært enkelt, hadde jo alle fått det til. Oppfølging over tid øker muligheten for suksess.
Les også: (+) Ned i vekt med helgekos
Lag en god plan for fristelser
– Vi er rett og slett vanespisere. Derfor er det veldig viktig å ha en god plan når du skal gjøre noe med vekten din, sier Barhaughøgda.
Det som kjennetegner en god plan, er at den er gjennomførbar for deg i din hverdag og i ditt liv.
– Bruk erfaringene du eventuelt har fra tidligere slankeforsøk og dietter. Hva var det som gikk bra, og hva var det som var hindringene? Gjør de endringene som må til, slik at du har større mulighet til å lykkes, tipser ernæringsrådgiveren.
Har du en god plan, er du forberedt når fristelsene blir for store.
En av utfordringene er såkalt emosjonell spising. Det er nemlig ikke uvanlig at vi spiser mer når vi er stresset, slitne, ensomme eller lei oss.
– Mat kan være belønning, kos og glede, samtidig som den er straff, dårlig samvittighet og vonde følelser. Det er ogsådisse vanene, eller uvanene, som setter kjepper i hjulene for deg som ønsker å gå ned i vekt.
Hjelp gjør det lettere å lykkes
At det å få hjelp og forplikte seg til et opplegg er viktig, støttes av Natalie Totland, kostholdsveileder og personlig trener.
– Et lite «spark i rumpa» når man trenger det, kan være helt avgjørende for å lykkes med en varig endring. Om du er skikkelig motivert, kan du holde ut med nesten hva som helst i 7, 21 eller 30 dager.
– Men, hva skjer når livet kommer i veien? Når matpakken står igjen på kjøkkenbordet og pizzaen i ferskvaren frister? Ingen er motivert hele tiden, og det er helt greit, mener hun.
– Kunsten er å få inn gode vaner, kontinuitet og å øve deg på å holde avtalene med deg selv– ja, til og med når du ikke føler for å gjennomføre det du lovet deg selv at du skulle gjøre, råder Totland.
I tillegg til være tydelig, må planen din være langsiktig. Den må inneholde en erkjennelse om at vaner må endres på sikt.
– Det nytter ikke å tenke kortsiktig, altså bare frem til du har gått ned 15 kilo, eller kun frem til «kuren» er ferdig. Da forstår ikke hjernen din at dette er noe du skal fortsette med. Du må tenke at dette jeg starter på nå, skal fortsette i en form fremover med etablering av bedre vaner. Og dette må du øve på, som alt annet nytt som skal innlæres, sier Barhaughøgda.
- Eurodiet er en metode for livsstilsendring og varig vektreduksjon.
- I begynnelsen kan det hjelpe å bruke erstatningsprodukter sammen med personlig kostveiledning. Produktene er lave på karbohydrater (ketogene) og på energi totalt (Very Low Calorie Diet/VLCD)
- I fase 1 vil du etter to til tre dager med kraftig begrensning av matvarer med høyt karbohydratinnhold oppleve at kroppen begynner å omdanne fettet som er lagret i fettcellene, til energi.
- Dette kalles fysiologisk ketose. Du går ned i vekt.
Denne saken ble første gang publisert 22/05 2022, og sist oppdatert 28/04 2024.