FORDELER MED Å KUTTE UT SUKKER:
Jessica (52) gjorde én endring i kostholdet – fikk nytt liv
Du føler deg bedre etter bare én uke, men det kan være vanskelig å legge om vanene. Jessica levde i en konstant kamp, helt til hun skjønte hva som var problemet

Sukker er overalt rundt oss, i kaker, is og søtsaker.
Det gjemmer seg i våre vanligste matvarer og i de fleste ultraprosesserte matvarene. Men hva er så ille med sukker, og hvorfor er det så vanskelig å motstå søtsuget?
– Søte smaker har vært «magisk» for våre forfedre, fordi det garanterer et relativt høyt energiinnhold og at maten er ufarlig. Det er ingenting i naturen som er søtt og giftig, og det første vi smaker i livet, morsmelk, er søtt. Derfor øker nivået av dopamin, serotonin og endorfiner når vi inntar søte ting, og for mange blir det å spise sukker en ventil og gir et raskt kick. Du føler deg bra i øyeblikket, men på sikt er konsekvensene ødeleggende, sier ernæringsfysiolog og kostholdsekspert Fredrik Paulún.
Hva som utløser sukkersuget, varierer fra person til person, sier han.

– Mange har mer søtsug når de er stresset eller har sovet for lite. Energiunderskudd er også en vanlig trigger. Samtidig er mange mennesker så avhengige av sukker, eller til og med sukkeravhengige, at deres biokjemiske miljø i kroppen gjør at de hele tiden har lyst på sukker. Uten det daglige sukkerrushet føler de seg rett og slett dårlig og opplever abstinenser, sier Fredrik Paulún.
Raffinert sukker av alle slag forårsaker sukkerrush, men øker også hormonet ghrelin, som regulerer appetitten og skaper sultfølelse.
– Det øker sukkersuget slik at sukkerforbruket opprettholder søtsuget. Det er et grep fra tiden da godteri faktisk var nyttig. Så lenge det er søte ting i nærheten, er vi programmert til å spise dem.
Jessica (52) fikk et nytt liv
Svenske Jessica Grip hadde et tvangsmessig forhold til søtsaker. Først da hun kuttet ut sukker og fant en snillere livsstil, begynte hun å føle seg bedre.
Jessicas søster hadde startet en lavkarbodiett, og Jessica bestemte seg for å henge seg på. Hun veide nærmere 85 kilo og følte seg trist, sliten og oppgitt.
– Jeg skjønte at jeg spiste altfor mye sukker, og at jeg ikke kunne fortsette sånn. Jeg ville bli en sunn og glad mor, sier Jessica.
Jessica sluttet helt med sukker, søtsaker, kaker, brød, ris, pasta og poteter. For å unngå søtsuget holdt hun seg mett ved å spise grønnsaker, frukt, bær, fisk, kjøtt og mettet fett. Hun ville ikke risikere å falle tilbake hvis det ble for tøft.
– Jeg var en klassisk «sukkerrotte» fra jeg var liten. Jeg kunne sluke to liter iskrem foran TV-en om kvelden, sier hun.
Jessica byttet ut sjokolade og is med frukt. Ved festlige anledninger lurte hun hjernen til å tro at hennes egen osteiskake, med fløte, egg og Philadelphia, var vanlig is. Det viste seg at å bli sukkerfri tross alt ikke var noe stort offer.
De nye bakervarene, pannekakemuffins og eplekake, søtet med godsaker som tyttebær og epler i stedet for raffinert sukker, var enda mer smakfulle. For ikke å snakke om osteruller, laget av egg, mandelmel og cottage cheese, til kaffen.
– Jeg følte meg raskt bedre og bedre og bestemte meg for å bli sukkerdetektiv og ernæringsjeger i stedet for matpoliti. Jeg ønsket å gi kroppen min ting som får den til å føles bra og la merke til at det ga resultater.
Vekten gikk ned, på bare seks måneder mistet hun 20 kilo. Og nye helsegevinster dukket opp.
– Tidligere hadde jeg ofte vondt i leddene, men nå forsvant de problemene. Jeg begynte å føle meg gladere og piggere, og hjernetåken lettet. Én dag skjønte jeg at jeg ikke lenger syntes sukker var godt.
En konstant kamp
Jessica sukker når hun tenker på sine tidligere forsøk på å gå ned i vekt. De steinharde korttidsdiettene og angsten som fulgte med hver fiasko.
– Jeg levde på lettprodukter. Det var en konstant kamp, helt til jeg skjønte at jeg var avhengig av sukker.
Det er 15 år siden Jessica sluttet med sukker. Hun vet at søtsuget lett utløses. Hun har funnet boken «Sockerbomben – i din hjärna» av Bitten Jonsson som hun lytter til. Å høre om alle de skadelige effektene sukker har på kroppen, oppmuntrer henne til å holde seg til sine sunne matvaner.
1. La kunnskapen motivere
Når du lærer hvordan sukker i for store mengder påvirker kroppen, vil du sannsynligvis finne motivasjon i den informasjonen.
2. Ta det med ro
Ikke stress. Spis godt med næringsrik mat,så dempes søtsuget.
3. Tenk å gi – ikke ta
Tenk på hva du gir kroppen din i form av næringsrik, sunn og god mat – i stedet for å tenke i forbud.
En annen fordel er at hun ikke lenger bruker hundrevis av kroner på godteri og is hver måned.
I stedet kan hun unne seg «ha det bra-ting».
Mosjon kan hjelpe
Når sukker står høyt på et produkts ingrediensliste, inneholder det mye tilsatt sukker. Sukker kan tilsettes som ingrediens under flere forskjellige navn, som sukrose, glukose, fruktose, maltose, dekstrose, invertsukker, stivelsessirup eller «high corn syrup».
– Sukkeret opprettholder søtsuget og påvirker tarmfloraen negativt. Det er nok en viktig faktor, da en dårlig tarmflora i seg selv kan øke søtsuget. Forskning har vist at sukkerinntak favoriserer veksten av bakterier som får oss til å ha lyst på søtsaker. Å avstå fra sukker i en uke kan derfor gjøre underverker for søtsuget, ettersom ghrelin avtar, tarmfloraen blir bedre og søtsuget synker til et minimum. Man har også sett at trening hjelper, sier Fredrik Paulún.
✓ Eksempler på ultraprosessert mat (som gjennomgår en høy grad av industriell prosessering): Søte drikker, snacks
(som potetgull, ostepop), pommes frites, iskrem, godteri, bakverk, søtet fruktyoghurt, ferdigmat, fiskepinner, frokostblandinger, pulversupper.
✓ Eksempler på prosessert mat (behandlet for å vare lenger eller smake bedre): Nybakt brød, ost, hermetikk, pølser,
bacon, røkt fisk.
✓ Eksempler på uprosessert mat: Frukt, rotgrønnsaker, grønnsaker,belgfrukter, egg, nøtter, ubehandlet kjøtt, ubehandlet fisk, melk.
Bare etter én uke uten sukker kan du merke positive helseeffekter.
– Du føler deg mye bedre, med jevnere humør, og slipper følelsen av å få et kick etter sukkerinntak. I tillegg blir søvnen bedre og energinivået høyere, slik at du unngår dippen etter sukkerrushet.
Syv helsegevinster ved å slutte med sukker
1. Du går ned i vekt: Sukkerholdig mat, som brus, godteri, is, kaker og boller, inneholder ofte lite næring, og det er lett å få i seg mer energi enn du bruker. Flere studier viser at voksne som begynner å spise mer sukker, går opp i vekt, mens de som kutter ned på sukker, går ned i vekt.
Når du kutter ned på sukker, reduserer du mengden karbohydrater som omdannes til fett i kroppen. Da gis det mer plass til ekte mat som inneholder alle de viktige næringsstoffene som kroppen trenger, og som gir energi. I tillegg reduseres sult og sug etter mat som inneholder mye sukker.
2. Du får mer energi: Når du dropper sukkeret, kan du sakte, men sikkert få bedre energi, og du kan kjenne deg mindre sliten. Belønningen er jevnere energi ettersom blodsukkeret ditt blir mer stabilt. Et høyt sukkerinntak gjør at blodsukkeret stiger fort, for så å falle raskt igjen, og den prosessen kan gjøre kroppen sliten.
3. Bedre humør: En annen fordel ved å slutte med sukker er at du kjenner deg mye bedre. Du får færre humørsvingninger når blodsukkeret blir mer stabilt, og du slipper å kjøre berg-og-dal-bane. Sukkerrik mat bryter også ned forbindelsen mellom magen og hjernen, noe som kan føre til angst og depresjon.
4. Minsket risiko for kreft og diabetes: Ved å redusere sukkerinntaket kan du bidra til å forbedre helsen din på lang sikt. Overforbruk av sukker er knyttet til flere helseproblemer, inkludert fedme, kreft, diabetes og hjerte- og karsykdommer.
5. Bedre hukommelse: Sukker endrer dine kognitive evner, som hukommelse og læring, og forårsaker metabolsk syndrom. Det siste fører ikke bare til fedme, men påvirker også hjernekapasiteten.
6. Du ser yngre ut: Forskning viser at sukker fremskynder aldring på cellenivå og får oss til å se eldre ut. Sukker ser ut til å skade kollagenet, proteinet som er avgjørende for at huden skal holde seg elastisk. Kollagencellene blir sukkerholdige, og dette kan igjen gi mindre elastisk hud og fremskynde aldring av huden. Studier har også vist at jo mer sukker du spiser, jo eldre oppfatter de rundt deg at du er.
7. Du får sterkere tenner: Tennene dine er ett av de første stedene i kroppen din som puster lettet ut når du kutter ned på sukker. Bakteriene i munnen, for eksempel kariesbakterier, lever av sukker som de omdanner til syre, og den syren gir korrosjon og hull i tennene.
Kilde: Fredrik Paulún
Denne saken ble første gangs publisert i Hemmet Journal SE, men er oversatt og gjengitt med tillatelse.