5 trinn mot bedre fettforbrenning

– Dette er en versting når det gjelder fettforbrenning

Klinisk ernæringsrådgiver Lekven Fimreite gir deg oppskriften på hvordan du steg for steg kan få en bedre og bedre fettforbrenning – og gå ned i vekt.

Pluss ikon
Først publisert

Det er mange årsaker til overvekt, ikke bare hva vi spiser, men også hvordan vi lever for øvrig. Genetikk og hvor robust du er til å håndtere endringer og mentale prosesser, spiller inn.

På bakgrunn av denne kunnskapen forklarer klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite at det er viktig at du ikke går for hardt ut.

– Fettforbrenning er når kroppen begynner å tære på fettlageret for å få nok energi. Fordi kroppen ikke vil forsyne seg av fettlageret uten at det er strengt tatt nødvendig, må du være bevisst på hvordan du ­lever for å oppnå det, sier Lekven Fimreite.

Hun har jobbet med overvekt i over 20 år og ga i vinter ut bok om hvordan man kan øke fettforbrenningen.

Skal du gjøre alt på en gang, kan det lett bli overveldende og krevende, og det er lettere å gi opp. Kanskje er det ikke nødvendig å gjøre så mange endringer, heller.

<b>KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG:</b> Ragnhild Lekven Fimreite.
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Ragnhild Lekven Fimreite. Foto: Christin Eide

Hva som trengs av justeringer for den enkelte, varierer.

Ernæringseksperten legger opp til fem trinn, men gjennomfører du de to første trinnene, kan du ha kommet langt.

Under følger i korthet klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreites fem råd til økt fettforbrenning. Målet er å inspirere gjennom kunnskap og gi forslag til overkommelige livsstilsendringer.

Økt fettforbrenning trinn 1: Antall måltider

Finn antall måltider som passer deg og få hjernen med på laget.

<b>KILDE:</b> SBoken 5 trinn til bedre fettforbrenning av av Ragnhild Lekven Fimreite, Frisk forlag.
KILDE: SBoken 5 trinn til bedre fettforbrenning av av Ragnhild Lekven Fimreite, Frisk forlag. Foto: Frisk forlag

De fleste som lykkes, er de som spiser regelmessige måltider, ofte omkring fire om dagen. Noen prøver periodisk faste og ­lykkes, men for andre blir det en trigger for søtsug eller annet ikke planlagt matinntak.

Du skal finne løsningen som fungerer for deg, som gir deg overskudd og får deg til å ­fungere best mulig.

Du skal legge opp intervallene slik at du klarer deg til neste måltid uten å gå på en smell.

Les også: Emilie Nereng om den store forandringen: – Det frigjorde og endret helt mitt syn på kropp, kosthold og helse

Økt fettforbrenning trinn 2: Begrens sukkeret

Plukk vekk det som ­bremser fettforbrenningen aller mest. Mat med mye sukker, og mat som om­dannes til sukker, setter en stopper for fettforbren­ningen.

Når du spiser dette, blir det bråstopp i fettforbrenningen fordi kroppen alltid bruker sukkeret først, og da har den ikke behov for å ta av fettlagrene.

Forholdet du har til sukker styrer rådene for hvilken plan som passer for deg. Har du problemer med å stoppe hvis du først har spist noe søtt, kan det være lurt å holde seg helt unna søtsaker.

Hvis du klarer bare å spise litt, kan du legge inn en begrensning, for eksempel at du kan unne deg noe søtt en gang i uken eller måneden.

– Sukker er en versting når det gjelder fettforbrenning, og sukkeret man får i seg gjennom drikke, er aller verst fordi det tas så lett opp i kroppen. Dette gjelder selvfølgelig også alkohol, som man bør være forsiktig med, sier Ragnhild.

<b>SUKKER:</b> Styr spesielt unna sukkerholdig drikke.
SUKKER: Styr spesielt unna sukkerholdig drikke. Foto: Colourbox

Det er en myte at kroppen ligger i dvale gjennom natten. Faktisk går kroppen over til å forbrenne fett når du sover. Men spiser du mye sukker eller sukkerholdig mat rett før du legger deg, tar det lengre tid før kroppen begynner å bruke av fett­lagrene, altså skifter til fettforbrenning.

Les også: (+) Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier

Økt fettforbrenning trinn 3: Bytt ut hvetemel

Også vanlige matvarer kan bremse fettforbrenningen. Ønsker du å effektivisere og komme nærmere fettforbrenning, kan det være lurt å sjekke kostholdet for mat som kan omdannes til sukker i kroppen.

Hvetemel og sukker er to sider av samme sak fordi molekylene i ­hvetemel er de samme som finnes i sukker (altså glukose). Dette er raske karbohydrater som gir rask blodsukkerstigning.

Fordi kroppen alltid ­velger å bruke sukker først, vil dette bremse fettforbrenningen. Også pasta, ris og potet gir raske karbohydrater.

Bytt gjerne ut hvetemel der du kan med havremel og havregryn, fiber (kli), kjerner og frø. Særlig havre gir mange helsefordeler.

<b>VELG HAVRE:</b> Havre har mange gode egenskaper, og er et klokt valg når du vil forbrenne fett. 
VELG HAVRE: Havre har mange gode egenskaper, og er et klokt valg når du vil forbrenne fett.  Foto: Getty Images

Det løselige fiberet som finnes i havre (betaglukaner), tilpasser seg tarmens behov (om du har løs eller hard mage), og kan dessuten binde både fett og kolesterol fra tarmen.

Grønn­saker, spesielt alle sorter kål, er suverent. Både fordi de inneholder mye næringsstoffer, men også fordi de ­begrenser blodsukkerstigning.

Økt fettforbrenning trinn 4: Spis proteiner og rett type fett

Gjennom de tre foregående trinnene har du fått mulig­heten til å justere på mat og drikke som bremser fettforbrenningen, og du kan nå se på matvarer som ikke stopper fettforbrenningen.

Proteinrike matvarer som kylling, fisk og kjøtt er rike på proteiner, gir metthet og hjelper til med å opprettholde muskel­masse fordi det gir verdifulle bygge­steiner (aminosyrer).

<b>PROTEINER:</b> Kylling inneholder mye sunne proteiner.
PROTEINER: Kylling inneholder mye sunne proteiner. Foto: Kristin Jøtun

For mye fett i kombinasjon med sukker vil effektivisere fettlagringen, men fett i seg selv stopper ikke fettforbrenningen.

Likevel er det ikke bare å pøse på. Men det er viktig å få i seg riktig fett, som omega-3 fra fisk, valnøtter ­eller olivenolje. Omega-6, som blant annet finnes i soyaolje, maisolje og solsikkeolje, skal man være litt mer forsiktig med. Det samme gjelder det mettede fettet fra dyr.

Fettet du velger, kan ha betydning for både betennelser, blodtrykk og blodpropp (koagulering).

Økt fettforbrenning trinn 5: Beveg deg mer

Ved å være i bevegelse, ­effektiviserer du fettforbrenningsprosessen, og det er lite som skal til for å få effekt. Reiser du deg fra ­stolen og går rundt i rommet, dobler du forbrenningen. Går du litt fortere, for eksempel med støvsugeren, øker du ­forbrenningen ytterligere. Det bidrar til at du fortere kan få i gang fettforbrenningen.

– Jeg er en aktiv person, men har aldri vært en mil­sluker. Jeg synes det er utrolig motiverende å se hvor lite som skal til for å øke forbrenningen, sier Ragnhild.

Husk at har du gått en tur og fått pulsen opp, kan du øke forbrenningen også i tiden etterpå.

Les også: Ingrid slet med smerter i hendene – dette ble redningen

– Litt komplisert

Klinisk ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky mener denne femtrinnsplanen har flere positive trekk som kan fremme økt fettforbrenning og generell helse.

– Slik som fokus på økt ­mosjon og en hensiktsmessig avstand mellom måltidene, sier hun.

men hun frykter at planen kan bli for komplisert å følge for mange.

– Den krever nesten at folk blir sin egen ­ernæringsfysiolog og selv kan vurdere hver enkelt matvare og hvordan den metaboliseres i kroppen. For eksempel når det gjelder mat som kan omdannes til blodsukker – det kan all slags mat, selv den blodigste biff. Det tar bare mye lengre tid enn med en skive loff, forklarer Arsky.

<b>KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG:</b> Gunn Helene Arsky.
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Gunn Helene Arsky. Foto: Privat

Hun påpeker at mat med høy glykemisk indeks (GI) fortsatt kan ha ernæringsmessige fordeler.

– For eksempel kan mange frukter ha høy GI, men inneholde viktige vitaminer og fiber.

Arsky er også skeptisk til at så mye skal kuttes.

– Et negativt fokus kan lett føre til matangst. For virkelig å treffe den enkelte, bør planen tilpasses individuelle behov, mener hun.