Det gode livet på Lundemannsverk

Familien kjøpte falleferdig gård: – Det har vært en lang og krevende tid

Fire år er gått siden Ida og Sverre kjøpte falleferdige Lundemannsverk på Stord og lot TV-seere få ta del i slitet og gledene med å bygge det opp igjen. Nå skal julehøytiden feires med lave skuldre. 

FORFALL: Slik så det ut da Ida og Sverre slo til og startet et nytt liv. Siden den gang har det vært mange utfordringer.
FORFALL: Slik så det ut da Ida og Sverre slo til og startet et nytt liv. Siden den gang har det vært mange utfordringer. Foto: Jan Inge Skogheim, Fotspor Film
Først publisert Sist oppdatert

«Hjelpe meg, vet de hva de har gjort?»

Det tenkte sikkert mange da de fulgte Ida Kleppe og Sverre Brufladt i første sesong av TV-serien «Draumen om eit småbruk» på NRK.

Ekte­paret hadde et vanlig liv i et byggefelt i Bergen med sine tre barn. I 2020 kjøpte de en forfallen gård på Stord og tok sjansen på å følge bondegårdsdrømmen og få en helt annen hverdag.

Huset måtte bygges opp helt på nytt, og det ble mye blodslit både ute og inne.

Kanskje var det fordi det var så realistisk og jordnært at det engasjerte så veldig og ble en inspirasjon for så mange?

Med ståpåvilje og tæl gjøv de løs på de mange og store oppgavene.

– Det har vært en lang og krevende tid, men også fint. Nå er vi vel etablerte i det nye livet og har det veldig bra, sier ekteparet til Hjemmet.

<b>BLINKSKUDD:</b> Familiemedlemmet Simba viser hvor glade familien er for å bo på gård, også om vinteren.
BLINKSKUDD: Familiemedlemmet Simba viser hvor glade familien er for å bo på gård, også om vinteren. Foto: Jan Inge Skogheim, Fotspor Film

I høst kunne vi endelig få følge den kreative familien ­videre i sesong to om livet på Lundemannsverk.

Fortsatt er de ivrige etter å gjøre gårdsdrømmen livskraftig. En av utfordringene er å finne ut hvordan de kan tjene en årslønn på gården, slik at Ida kan ha det som erstatning for ­jobben hun har hatt.

– Sesong tre kommer nærmere jul. Hvordan vi kan øke inntektskildene, er et tema da også, røper Ida.

FIN TID: Pappa Sverre, barna Vera, Harald og Olivia, og mamma Ida søker ofte ut for å finne førjulshyggen på Lundemannsverk.
FIN TID: Pappa Sverre, barna Vera, Harald og Olivia, og mamma Ida søker ofte ut for å finne førjulshyggen på Lundemannsverk. Foto: Fotspor Film

Les også: Kerstin bor på 10 kvadratmeter hele året: – Jeg elsker mitt nye, frie liv!

Mot jul

Nå er vekstsesongen over, og det går mot jul. Både voksne og barn ser frem til en roligere tid.

– Dette blir vår tredje jul her. Den første julen hadde vi ikke tid til å pynte så mye, og vi hadde heller ikke gjort alle våre vanlige juleforberedelser. Men nå har vi bodd oss godt inn. Vi gleder oss til en skikkelig fin familiehøytid, sier mammaen.

I fjor ble det laget en liten juleepisode fra den ærverdige gamle gården.

Da dro familien på tur for å sanke inn materiale for å lage julekranser. De hentet også juletre i egen skog og bakte pepperkaker og pyntet treet til julaften.

<b>ANGRER IKKE: </b>– Vi er glad vi tok sats og våget, sier Ida og Sverre. Nå skal de nyte høytiden med lave skuldre.
ANGRER IKKE: – Vi er glad vi tok sats og våget, sier Ida og Sverre. Nå skal de nyte høytiden med lave skuldre. Foto: Jan Inge Skogheim, Fotspor Film

– Det er vår erfaring at det er koselig å gjøre juleforberedelser på landet. Vi elsker julen! Når adventstiden nærmer seg, er sesongen for grønnsaker, frukt og grønt over. Da har alt arbeidet på gården roet seg godt ned. For oss er dette en anledning til å tenke på andre ting enn det som foregår i åker og frukthage. Dermed blir det ekstra hyggelig å lage god mat, pynte huset og bruke tid på å se gamle julefilmer.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Det har gått to år siden de flyttet inn i sitt nye hjem. Den gangen var mye fortsatt uferdig. Bak seg hadde de to år med hardt arbeid, mye frustrasjon og mange nedturer.

Men også med fantastiske stunder og øyeblikk, da alt gikk etter planen. Det var som å befinne seg i en berg-og-dal-bane.

Å forfølge en stor drøm kan koste ufattelig mange krefter og skape hodebry underveis, men er verdt det. Slik tenker familien på fem i dag.

TV-serien om dem er blitt solgt til andre land, og folk over hele Norge har fulgt dem gjennom gleder og sorger.

Les også: (+) «Der ingen skulle tru»-Tor-Evert: – Å bli pappa og være en familie er det største som har skjedd meg

<b>MÅTTE RIVES:</b> Den gamle hovedbygningen på Lundemannsverk var i så dårlig forfatning at den måtte rives. 
MÅTTE RIVES: Den gamle hovedbygningen på Lundemannsverk var i så dårlig forfatning at den måtte rives.  Foto: Fotspor Film

Stor plass

Da de bodde i boligfelt, var de like glade i julen som nå. Mange av tradisjonene de ­hadde der, har de tatt med seg. Men noe har likevel endret seg til det bedre.

– Da vi flyttet hit, kom vi nærmere slekten til Sverre. Dermed ble det lettere å samle storfamilien. Vi har også fått bedre plass til overnatting. Alle i min slekt fra Sunnmøre kan komme på besøk og overnatte. Vi kan ha julegjester som kan bli en stund, sier Ida, og legger til at julen også er stillere i deres nye liv på landet.

– Er vi heldige, er det stjerneklart. Da kan vi se hele stjernehimmelen helt uten at lysforurensing tar vekk noe av magien. Slike øyeblikk er magiske.

Men å bo på en gård betyr også mer ansvar. I sesong to av TV-serien blir vi introdusert for hønene. De krever også sitt. De må ha mat hver dag, hele året. Også i juleferien.

– Her må alle lære seg at vi må opp av sengen og ut til dyrene, selv om det er mest fristende å bli under dynen et par timer til. Det er ingen kjære mor, sier trebarnsmoren lattermildt.

<b>IDYLL:</b> Ida og Olivia pynter juletreet. De har landet godt i sitt nye liv.
IDYLL: Ida og Olivia pynter juletreet. De har landet godt i sitt nye liv. Foto: Jan Inge Skogheim, Fotspor Film

I disse dager er familien i gang med å lage en pepper­kakemodell av huset sitt. De siste to årene har dette vært Sverre sitt prosjekt, sammen med de tre barna. Pappaen konstruerer og barna pynter.

– For oss er det aller viktigste å ha god tid til å bare være sammen. Vi har det så fint når vi er bare familien, sammen med besteforeldre, slekt og venner. Å lage god, tradisjonsrik mat er vi spesielt glade i. Vi baker julekaker og lager sunnmørsk mår og andre måltider som vi bare spiser i julen, forteller ekteparet.

– Hva beskriver en god julemorgen her på gården?

– Med ungdommer i huset er det ikke alltid lett å samle alle til frokost, innrømmer tenåringsmammaen.

Hun lar barna få sove. Men frokosten på første juledag er kjempeviktig for dem alle.

Da gjør de som så mange andre rundt om i Norge, de serverer rester av julemat sammen med tradisjonsrike pålegg. Det er dekket pent på til en lang og rolig stund rundt bordet.

En ting som de kan skilte med, som ikke alle kan, er ­eggerøre av egg fra egne høns.

– Vi har også en ost (Gräddost) som riktignok er å få tak i hele året, men som for oss er for­beholdt julen. Slike ting gir god høytidsstemning. Vår frokost kan vare i flere timer og er vel mer å regne som en brunsj, sier Ida.

Lager pynt

De har naturen rett utenfor ­døren og bruker den godt, også når det skal pyntes til jul.

– Vi lager julekranser selv og elsker å bruke einer, bregner, kongler og eikeblad som vi finner i egen skog. Hele året drar vi inn ting fra naturen, men når det nærmer seg jul, gjør vi det enda mer. Gammel julepynt, som vi har arvet eller hatt siden barna var små, ­mikses med det nye vi lager.

Ida smiler og sier at de også har tatt vare på julepynt som barna har laget i barnehagen og på skolen.

De liker at det pyntes personlig, og at all ­julepynt får komme frem og skinne litt.

– Hva lager dere spesielt til jul?

– Julaften har vi pinnekjøtt, mårpølse, «rabbestappe», surkål, poteter og tyttebærsyltetøy til middagen. Både pinnekjøttet og mårpølsen er fra gården jeg kommer fra på Sunnmøre. Lefser og mår­pølse er mat vi bare spiser til jul. Å ta frem tradisjonsmaten kjennes alltid ekstra godt.

<b>OVERGANG: </b>For barna var det en overgang å flytte fra boligfelt til gård, men Vera trives og gleder seg til julefeiringen.
OVERGANG: For barna var det en overgang å flytte fra boligfelt til gård, men Vera trives og gleder seg til julefeiringen. Foto: Jan Inge Skogheim, Fotspor Film

På Lundemannsverk har de også spart på gode ting for å kunne nyte det i julehøytiden.

Hjemmelaget blåbærsaft og hylleblomstsaft smaker ekstra godt når vinteren har kommet, og det er mørkt og kaldt ute.

– Vi passer også på å ha hjemmelagde, syltede rødbeter og hjemmesyltet syltetøy. På julaften, når julemiddagen skal lages, går vi for ekte hjemmelagd surkål. Den lager vi ikke ellers i året, og det fyller huset med en deilig og helt særegen lukt. Den kan bare bety en ting: Nå ringes julen inn!

Les også: Denne veden gir deg mest varme for pengene

Følger gamle tradisjoner

– Hvordan skal dere feire i år?

– I år skal vi først til en ­nabogård. Der er det en gammel tradisjon at man samles i eldhuset for å spise grøt på formiddagen på julaften. Det blir stappfullt av folk i alle ­aldre, og det blir gaver til barna og gjerne en konkurranse eller to for de voksne. Senere skal vi ha foreldrene til Sverre hos oss til middag, gaveåpning og kaffe. Så får vi se om det blir anledning til å gå rundt juletreet og synge julesanger.

Ida sier at det skal myldre av liv og være travelt på gården hele julen. Utover i romjulen er det større juleselskap med folk i slekten.

Hun innrømmer at det er lettere å invitere storfamilie­julen på en gård. Når døren åpnes, kan gjestene nærmest strømme inn.

– Det er deilig å ha plass nok til å ha besøk av voksne og barn – også i en årstid der vi ofte tvinges til å være innendørs mesteparten av tiden. Hvis det slår til med snø og fint vintervær, har vi akebakker rett utenfor huset. Det er også kjempefint, sier hun.

På den store eiendommen er det plass til både å ake, gå på ski og rulle rundt i snøen med det firbente familiemedlemmet Simba. Han er en ekte vinterhund, som elsker å bade og bakse i snøen.

En ny tradisjon er skapt etter de flyttet til gården. Det er at vennefamilier kommer til dem for å feire nyttår på Lundemannsverk.

– Det er en fantastisk måte å avslutte et år på og samtidig starte et nytt. Hver gang blir det en livlig og gøy fest med fantastisk mat. Vi er så ­heldige å ha en svært dyktig hobbykokk som venn, og han bruker hele dagen på å for­berede mat til hele gjengen – med god hjelp av store og små, fortsetter den ennå ferske gårdskona.

I «Draumen om eit småbruk» følger du Ida, Sverre og de tre barna på gården Lundemannsverk på Stord. I med- og motgang bygger de opp en totalt falleferdig gård. To sesonger er laget, den andre gikk i august 2024.

Serien er laget av Fotspor Film. Første og andre sesong kan sees på NRK. Tredje sesong kan sees på Altibox i desember og på NRK sommeren 2025.