Test av fiskekaker og fiskeburgere

Test av næringsinnhold i fiskekaker: Én får terningkast en

Vi har testet 10 forskjellige fiskekaker du finner i butikken. Her er de sunneste og de med mest fisk.

Pluss ikon
SUNT MED FISK: Om du ikke føler for å stå og kokkelere en fiskemiddag selv fra bunnen av, finnes det et rikholdig utvalg av fiskekaker og fiskeburgere å velge mellom.
SUNT MED FISK: Om du ikke føler for å stå og kokkelere en fiskemiddag selv fra bunnen av, finnes det et rikholdig utvalg av fiskekaker og fiskeburgere å velge mellom. Foto: Hanne Buxrud
Først publisert Sist oppdatert

Når man skal vurdere næringsinnholdet i fiskekaker, er mengden fisk en avgjørende faktor for produktets kvalitet og ernæringsverdi.

Det kan variere stort fra produsent til produsent.

Noe av grunnen kan ligge i de forskjellige produksjonsmetodene som brukes, eller hvor grovt eller fint produsenten ønsker at fiskeproduktet skal være.

Den vanligste årsaken er nok at lite fisk betyr lavere råvarekostnader.

Vi har listet opp de tre første ingrediensene på ingredienslisten i hvert fiskeprodukt. Dette er de råstoffene det er mest av. Vi har også listet opp antall tilsetningsstoffer.

For flere detaljer om produkter og testen, se nederst i artikkelen.

Lofoten helsprø fiskeburger

LOFOTEN HELSPRØ FISKEBURGER.
LOFOTEN HELSPRØ FISKEBURGER. Foto: Produsenten

Leverandør: Lofotprodukt AS

Nettovekt: 360 gram

Ca. pris: 67,90 kroner

Beskrivelse: Burgeren er trukket med maispanering og har store ostebiter inni.

De tre hovedingrediensene: Fisk 45 % (hyse, kvitlaks), melk, smelteost

Allergener: fisk, melk

Antall tilsetningsstoffer: 4

Mengde fisk i produktet: 45 %

Kalorier: 231 kcal/100 g

Fett: 12 gram/100 gram

Karbohydrater: 20 gram/100 gram

Protein: 9,8 gram/100 gram

Salt: 1,4 gram/100 gram

<b>STORT UTVALG:</b> Det er svært mange forskjellige fiskekaker på markedet. Her ser du et bilde fra Coop Extra. Ikke alle kakene på bildet er med i denne testen.
STORT UTVALG: Det er svært mange forskjellige fiskekaker på markedet. Her ser du et bilde fra Coop Extra. Ikke alle kakene på bildet er med i denne testen.

Ernæringskommentar: Terningkast: 1

Denne fiskeburgeren er ganske annerledes skrudd sammen enn de andre produktene vi har testet, med både panering (som øker karbohydrat- og fettinnholdet) og med smelteost inni. Ikke uventet har den også testens høyeste antall tilsetningsstoffer. Og du må finlese ingredienslisten for å regne på fiskeinnholdet: Med 33 % panering er ikke fiskeinnholdet 67 % av totalvekten, men 67 % av 67 %... Den har minst fisk, mest kalorier, mest fett og mest karbohydrater av produktene vi har testet.

Lofoten hjertekaker

LOFOTEN HJERTEKAKER..
LOFOTEN HJERTEKAKER.. Foto: Produsenten

Leverandør: Lofotprodukt AS

Nettovekt: 550 gram

Ca. pris: 92,00 kroner

Beskrivelse: Nøkkelhullsmerkede fiskekaker myntet på barn. De er laget uten melk.

De tre hovedingrediensene: Fisk 60 % (hvitlaks, hyse, torsk), vann, potetmel

Allergener: fisk, selleri

Antall tilsetningsstoffer: 0

Mengde fisk i produktet: 60 %

Kalorier: 143 kcal/100 g

Fett: 7,7 gram/100 gram

Karbohydrater: 8,9 gram/100 gram

Protein: 9,5 gram/100 gram

Salt: 1,2 gram/100 gram

Ernæringskommentar: Terningkast: 3

Testens nest minst imponerende produkt er myntet på barn. Det positive er at det er ganske lite salt i produktet, og litt over middels med fisk. Forpakningen er nøkkelhullsmerket, så dette er absolutt ikke et dårlig produkt, selv om det finnes bedre å velge i. For dem med laktoseintoleranse er dette et godt valg, da de fleste produktene har melk i seg i en eller annen form. Det er synd at det er såpass lite proteiner her, det hadde vi ønsket oss mer av.

Les også: (+) Test av knekkebrød: Testvinneren er en favoritt hvis du skal ned i vekt

Lofoten hjemmelagde fiskekaker

LOFOTEN HJEMMELAGDE FISKEKAKER.
LOFOTEN HJEMMELAGDE FISKEKAKER. Foto: Produsenten

Leverandør: Lofotprodukt AS

Nettovekt: 450 gram

Ca. pris: 69,90 kroner

Beskrivelse: Laget etter en tradisjonell oppskrift og inneholder 60% renskåret hysefilet.

De tre hovedingrediensene: Hysefilet (60%), helmelk, potetmel

Allergener: fisk, melk

Antall tilsetningsstoffer: 1

Mengde fisk i produktet: 60 %

Kalorier: 135 kcal/100 g

Fett: 7 gram/100 gram

Karbohydrater: 6,6 gram/100 gram

Protein: 11 gram/100 gram

Salt: 1,3 gram/100 gram

Ernæringskommentar: Terningkast: 3

Dette er et av testens få, rene produkter som bare inneholder "ordentlig" fisk, altså uten kvitlaks. Det er også bare ett tilsetningsstoff i de "hjemmelagde" fiskekakene, noe som gjør at de absolutt har en mer hjemmelaget oppskrift enn mange andre. Det beste med fiskekakene er et under gjennomsnittlig innhold av karbohydrater. Både fiskeinnholdet på 60 % og proteininnholdet som er over gjennomsnittet, trekker opp. Det som trekker ned fra en firer, er mer salt og kalorier enn flere andre.

Fiskemannen fiskeburger purre & paprika

FISKEMANNEN FISKEBURGER PURRE OG PAPRIKA.
FISKEMANNEN FISKEBURGER PURRE OG PAPRIKA. Foto: Produseten

Leverandør: Unil

Nettovekt: 400 gram

Ca. pris: 55,10 kroner

Beskrivelse: Nøkkelhullsmerket fiskeburger med 65 % fisk.

De tre hovedingrediensene: Fisk 65 % (kvitlaks, steinbit), melk, potetmel

Allergener: fisk, melk

Antall tilsetningsstoffer: 2

Mengde fisk i produktet: 65 %

Kalorier: 119 kcal/100 g

Fett: 4 gram/100 gram

Karbohydrater: 8,6 gram/100 gram

Protein: 12 gram/100 gram

Salt: 1,3 gram/100 gram

Ernæringskommentar: Terningkast: 4

Vi er oppe i 65 % fisk i denne burgeren. Det er tredje mest blant de testede produktene. Dette gjenspeiles i et ganske lavt fettinnhold (fisken som brukes, er mager) og et absolutt bra proteininnhold. Dette er det eneste fiskeproduktet i testen som inneholder steinbit, en fisk som gjerne har mer kjøttaktig struktur og fyldigere smak. Grønnsakene i varenavnet henspeiler nok på smaken, heller enn noe i nærheten av 5 om dagen: du får 0,3 % paprika og 2 % purre.

Les også: (+) Test av yoghurter for hele familien: To får terningkast seks

Fiskemannen hjerteformede fiskekaker

FISKEMANNEN HJERTEFORMEDE FISKEKAKER.
FISKEMANNEN HJERTEFORMEDE FISKEKAKER. Foto: Produsenten

Leverandør: Unil

Nettovekt: 960 gram

Ca. pris: 66,90 kroner

Beskrivelse: Nøkkelhullsmerkede, like gode varme som kalde.

De tre hovedingrediensene: Fisk 60 % (torsk, hyse, sei), vann, tapiokastivelse

Allergener: fisk

Antall tilsetningsstoffer: 0

Mengde fisk i produktet: 60 %

Kalorier: 117 kcal/100 g

Fett: 3,8 gram/100 gram

Karbohydrater: 9,7 gram/100 gram

Protein: 10,9 gram/100 gram

Salt: 1 gram/100 gram

Ernæringskommentar: Terningkast: 4

Med sine tre kjente fiskeslag - torsk, hyse og sei - scorer de små fiskehjertene godt i testen. Spesielt bra er det aller laveste innholdet av salt i testen, og det er også nest best på innhold av fett. Hjertene er laget uten melk, fløte og smør, slik at de passer for alle med laktoseintoleranse eller melkeallergi. Dette produktet er også fritt for tilsetningsstoffer, noe som kan være fint å vite dersom du vil spise mindre ultraprosessert mat. Fiskehjertene er nøkkelhullsmerkede.

Fredriks røkeri finmalte hysekaker

FREDRIKS RØKERI FINMALTE HYSEKAKER.
FREDRIKS RØKERI FINMALTE HYSEKAKER. Foto: Produsenten

Leverandør: Fredriks røkeri AS

Nettovekt: 250 gram

Ca. pris: 61,60 kroner

Beskrivelse: Finmalte fiskekaker laget uten tilsetningsstoffer.

De tre hovedingrediensene: Hyse 63 %, fiskekraft, fløte

Allergener: fisk, melk

Antall tilsetningsstoffer: 0

Mengde fisk i produktet: 63 %

Kalorier: 116 kcal/100 g

Fett: 4,6 gram/100 gram

Karbohydrater: 5,2 gram/100 gram

Protein: 13,4 gram/100 gram

Salt: 1,4 gram/100 gram

Ernæringskommentar: Terningkast: 4

En sterk firer til testens annerledesprodukt, signert av Fredrik Møller Andersen ved Oslo fiskehall. Her får du ganske så bra med fisk, og bare hyse, slik navnet sier. Det er brukt lite potetmel, noe som gjenspeiles i det nest laveste karbohydratinnholdet i testen. Det som trekker ned fra en femmer, er at hysekakene er svært salte, med nest mest salt blant de testede produktene. Proteininnholdet er bra, det samme er kalorimengden. Det er heller ingen tilsetningsstoffer her, slik at produktet fremstår som ikke ultraprosessert.

Fiskeriet fiskekaker av sei og hyse

FISKERIET FISKEKAKER AV SEI OG HYSE.
FISKERIET FISKEKAKER AV SEI OG HYSE. Foto: Produsenten

Leverandør: Sjøfrisk Norge AS

Nettovekt: 380 gram

Ca. pris: 58,60 kroner

Beskrivelse: Utviklet av Bent Stiansen, nøkkelhullsmerket, med løk og gressløk.

De tre hovedingrediensene: Hyse 36 %, sei 17 %, helmelk

Allergener: fisk, melk

Antall tilsetningsstoffer: 2

Mengde fisk i produktet: 53 %

Kalorier: 121 kcal/100 g

Fett: 4 gram/100 gram

Karbohydrater: 5,9 gram/100 gram

Protein: 15 gram/100 gram

Salt: 1,2 gram/100 gram

Ernæringskommentar: Terningkast: 5

Dette fine produktet klatrer opp på terningkast 5 og er utviklet av kjendiskokk Bent Stiansen. Det er riktignok bare 53 % fisk - sei og hyse - i fiskekakene, og dette trekker ned fra en enda bedre score. Likevel er disse fiskekakene nest best når det kommer til proteininnhold, og i tillegg har de testens tredje laveste innhold av fett og karbohydrater. Det er brukt to tilsetningsstoffer i fiskekakene. Fiskeriets fiskekaker er nøkkelhullsmerket, noe som borger for næringsinnholdet.

Les også: (+) Ekspert anbefaler to guloster: Har lavest kaloriinnhold

Fiskeriet fiskeburger purre & paprika

FISKERIET FISKEBURGER PURRE OG PAPRIKA.
FISKERIET FISKEBURGER PURRE OG PAPRIKA. Foto: Produsenten

Leverandør: Sjøfrisk Norge AS

Nettovekt: 440 gram

Ca. pris: 65,10 kroner

Beskrivelse: Nøkkelhullsmerket burger med 80 % fisk.

De tre hovedingrediensene: Kvitlaks 50,5 %, hyse 29,9 %, helmelk

Allergener: fisk, melk

Antall tilsetningsstoffer: 0

Mengde fisk i produktet: 80 %

Kalorier: 145 kcal/100 g

Fett: 6,7 gram/100 gram

Karbohydrater: 5 gram/100 gram

Protein: 16 gram/100 gram

Salt: 1 gram/100 gram

Ernæringskommentar: Terningkast: 6

Denne fiskeburgeren leverer på innhold av fisk! Hele 80 % fisk får du her, og det dreier seg om kvitlaks og hyse. Dette gjenspeiler seg i at vi finner aller mest protein i disse fiskeburgerne, blant produktene i testen. Svært gledelig er det også at de er tilsatt svært lite salt, testens laveste innhold, faktisk. Dessverre er det noen faktorer som trekker ned fra toppen på pallen: Her får du nest flest kalorier i hele testen, og også ganske mye kalorier. Det er ikke brukt noen form for tilsetningsstoffer i produktet, og det er - ikke uventet - nøkkelhullsmerket.

FISK OG OMEGA-3: Fisk er den primære proteinkilden i fiskekaker og tilfører i tillegg viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, vitamin D og jod, som er gunstige for helsen.
FISK OG OMEGA-3: Fisk er den primære proteinkilden i fiskekaker og tilfører i tillegg viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, vitamin D og jod, som er gunstige for helsen. Foto: Hanne Buxrud

Hva betyr terningkastene?

Fiskekakene og fiskeburgerne har fått terningkast mellom 1 og 6, der 6 er et svært godt valg innen fiskekaker og fiskeburgere, mens 1 er et dårlig valg innen disse fiskeproduktene. Nå skal det med en gang sies at fisk til middag er et flott valg uansett - så ingen av disse produktene er dårlige i seg selv.

Vi har kun rangert dem etter hverandre ut fra poengene de får målt opp mot hverandre. Hver av de 8 fiskeproduktene er gitt poeng mellom 1 og 8 for innhold av kalorier (1 for mest, 8 for minst), proteiner (8 for mest, 1 for minst), fett (1 for mest, 8 for minst), karbohydrater (1 for mest, 8 for minst), salt (8 for minst, 1 for mest) og innhold av fisk (8 for mest, 1 for minst) per 100 g. Like verdier får lik poengsum, og manglende verdier får 1 poeng. Summen for ett produkt kan da maksimalt bli 48 poeng.

Smaken er ikke vurdert - dette er en ren ernæringsvurdering ut fra det som oppgis på emballasjen. Produktene er vurdert i august 2024 ut fra informasjon på produsentenes hjemmesider, samt på meny.no.

Les også: (+) Test av leskedrikker for barn: Kun 2 får toppkarakter

Kvitlaks og fiskeinnhold

Kvitlaks er en fisk som før het vassild. Du får den ikke i pene fileter, men den inngår i en rekke fiskekaker og fiskeburgere.

Den er rik på proteiner og sporstoffene selen og jod. Den er populær i farseprodukter fordi den har gode bindeegenskaper – kakene smuldrer ikke.

Fisk er den primære proteinkilden i fiskekaker og tilfører i tillegg viktige næringsstoffer som omega-3-fettsyrer, vitamin D og jod, som er gunstige for helsen. Et produkt med høyere andel fisk vil sannsynligvis ha et bedre ernæringsmessig innhold (selv om vitaminer og mineraler sjelden eller aldri listes opp i næringsdeklarasjonen).

Fiskeinnholdet betyr også mye for smaksprofilen – men den har vi ikke testet her. Derfor er det viktig å undersøke fiskemengden før du kjøper, for å sikre at du velger et produkt som oppfyller både kvalitets- og ernæringskrav.

Nøkkelhullsmerket

Mange av produktene er nøkkelhullsmerkede. Dette er generelt en god rettesnor for å finne et bra produkt som er sunnere enn andre, sammenliknbare produkter. Vi har ikke tatt hensyn til nøkkelhullsmerkene her, men innimellom nevner vi det.

Ultraprosessert?

Fiskekaker kan variere i grad av prosessering, og noen kan klassifiseres som ultraprosesserte matvarer. Ultraprosesserte matvarer kjennetegnes ved å inneholde industrielle ingredienser som er modifisert eller fremstilt gjennom flere trinn, samt tilsetningsstoffer som konserveringsmidler, smaksforsterkere og stabilisatorer.

I fiskekaker og fiskeburgere kan dette innebære bruk av fyllstoffer som stivelse, vegetabilske oljer, og diverse E-stoffer for å forbedre konsistens, holdbarhet og smak. Slike ingredienser kan redusere den ernæringsmessige verdien sammenlignet med produkter som inneholder en høyere andel ren fisk og færre tilsetningsstoffer.

Vær bevisst på ingredienslisten og velg produkter med mest mulig naturlige ingredienser og en høyere andel fisk, dersom du vil unngå ultraprosessert mat.

Les også: Vi har testet tolv mellombarer. Én får terningkast seks

Oppskrift: Fiskekaker med stekte søtpoteter

Prøv en ny måte å servere fiskekakene på. Til fire porsjoner trengs 8 fiskekaker (ca.500 g)

Fiskekaker med søtpoteter.
Fiskekaker med søtpoteter. Foto: Svein Brimi for Hjemmet

1 ss smør til steking

1 liten boks mais

3 dl fløte

2 ss persille

ca. 400 g søtpoteter

2 ss oljesaltpepper

Dette gjør du:

Start med søtpotetene. Vask potetene godt og del i små båter. Legg utover i en ildfast form og bland inn olje, salt og pepper.

Sett i ovn ved 250° og stek i ca. 20 min. Sjekk med en spiss kniv om søtpotetbåtene er møre. Mens søtpotetene står i ovnen, varmer du fiskekakene på middels varme i en stekepanne med litt smør.

Ha mais i en kjele og tilsett fløte. Kok opp og la småkoke til fløten tykner litt. Tilsett persille og smak til med salt og pepper. Server fiskekakene med stektesøtpoteter og maisstuing.

Mais kokt inn med fløte smaker himmelsk.Bruk gjerne matfløte om du ønsker å knipe littpå fettet.