Hett nok
Verdens varmeste steder
Dette er stedene som får den norske sommeren til å ligne en kjølig oktoberkveld.
Synes du den norske sommeren er for varm?
Da bør du definitivt ikke dra til disse stedene.
Her er steder som får Helvete til å se ut som kjøledisken på Kiwi. For ordens skyld; alle temperaturer nedenfor er angitt i Celsius...
Dallol, Etiopia
I dag er denne tidligere gruvebyen så godt som fraflyttet, og det er ikke så merkelig med tanke på gjennomsnittstemperaturen. Ser man på statistikken for årene 1960 til 1966, lå den årlige gjennomsnittstemperaturen på oppunder 35 grader.
Vi gjentar, den årlige gjennomsnittstemperaturen... Dette gjør Dallol til det varmeste bebodde stedet i verden.
Dallol byr altså på brennende hete året igjennom. Ikke nok med det, byen ligger i et vulkansk aktivt område, noe som betyr at varmen angriper både ovenfra, og fra under jorden.
Les også: (+) Bygget hotell midt i ørkenen: Vi besøkte dumskapens hotell
Tirat Zvi, Israel
Denne kibbutsen ligger i Beit She'an-dalen, 220 meter under havnivået. Den eneste grunnen til at man kan dyrke noe i området, er den nærliggende elven Jordan.
Området er nemlig ekstremt hett: I 1942 ble den varmeste temperaturen som noensinne er målt i Asia, registrert her i Tirat Zvi. Gradestokken stoppet rett før merket for 54 varmegrader.
Da trenger man mer enn en bordvifte for å kjøle seg ned.
Timbuktu, Mali
Byen er et nærmest mytisk sted, med svært rik historie. Blant annet finnes en av verdens største samlinger av manuskripter fra oldtiden her.
Det eneste som har holdt liv i byen opp igjennom årene er nærheten til Niger, den lengste elven i Vest-Afrika. Klimaet kan nemlig være nådeløst; man har målt temperaturer i overkant av 55 grader i Timbuktu.
Byen er ikke lenger det handelssenteret det en gang var, og trues i dag av ørkenspredningen i området.Timbuktu er derfor satt på UNESCOs liste over truede verdensarvsteder.
Les også: (+) Verdens merkeligste ørken
Kebili, Tunisia
Med temperaturer på over 55 grader, og en ørken som omgir den lille byen, kan man lure på hvorfor det har bodd mennesker i Kebili i 200 000 år.
Forklaringen er enkel: Området rundt er enda mer nådeløst. Kebili kan tross alt by på et snev av skygge, fra palmetrærne, og tilgang til vann.
Les også: (+) Alle trodde at Einar var død
Death Valley, USA
Denne dalen i Mojave-ørkenen i USA innehar flere tvilsomme rekorder: Dette er den tørreste, laveste og varmeste regionen i Nord-Amerika.
Som toppen på kransekaka, eller skal vi si sandkaka, innehar Death Valley også rekorden for den varmeste temperaturen som er målt på jordkloden - og da mener vi på jordkloden, ikke via målinger fra verdensrommet.
10. juli, 1913 viste termometeret hele 56,7 varmegrader i Furnance Creek Ranch i Death Valley. Dette er den offisielle verdensrekorden
Stedet lever altså opp til navnet sitt.
Les også: (+) 20 utrolige, forlatte steder
Flammefjellene, Kina
Navnet stammer fra rødfargen i fjellene, men det kunne like gjerne henspilt på temperaturene som kan oppstå i området.
Det finnes riktignok ikke noen meteorologisk målestasjon her, siden området er relativt øde. n en NASA-satelitt utstyrt med utstyr for å måle temperaturen på landjorda fra verdensrommet, registrerte i 2008 temperaturer på opp imot 67 grader.
Da kan det være godt med en duggfrisk Munkholm.
Badlands, Australia
Australia er det tørreste bebodde kontinentet på kloden, og Badlands er, som navnet tilsier, de mest ekstreme områdene i Australia.
Det bor riktignok noen få mennesker her, men ikke nok til at man har sett poenget i å foreta nøyaktige temperaturmålinger. De få beboerne ser ut til å ha slått seg til ro med at det er "sjukt varmt", eller kanskje de går rundt med konstant heteslag.
Også her har NASA foretatt målinger via satelitt fra verdensrommet, og i 2002 var det vanvittige 70 varmegrader i et område!
Dasht-e Lut, Iran
Denne saltørkenen sørøst i Iran er ekstremt ugjestmild, og regnes som det varmeste og tørreste stedet i verden.
Kanskje er det derfor det heller ikke her foretas nøyaktige meteorologiske målinger... er det bare vi som synes meteorologene er litt pinglete, som unngår stedene der det faktisk er interessant å foreta målinger?
Nok engang er det NASAs målinger fra verdensrommet som ligger til grunn. I løpet av en sju år lang studie pekte Dasht-e Lut seg ut som det varmeste stedet på kloden.
I 2005 ble det målt svimlende 71 varmegrader her...da trenger man en effektiv deodorant for å unngå svetteringer på flanellskjorten.
I en nyere studie publisert av det American Meteorological Society i 2021 klarte man å måle temperaturer på hele 80.8 grader celsius i Dasht-e Lut-ørkenen og i Sonoran-ørkenen i Mexico.
Varmerekorden i Norge
Den varmeste temperaturen som er blitt målt i Norge er 35,6 grader i Nesbyen i Buskerud i 1970.
Det er med andre ord liten vits i å klage over norske sommertemperaturer.
Selv om det av og til kan bli i varmeste laget også her ...
Kilder: Wikipedia, Orangesmile.com
Denne saken ble første gang publisert 24/07 2014, og sist oppdatert 11/08 2022.