Vår fascinerende verden

Verdens merkeligste steder

Hver verdensdel har sine egne unike merkverdigheter. Noen av dem er så ubeskrivelige at ord ikke strekker til. 

Lençóis Maranhenses National Park
Lençóis Maranhenses National Park Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Det er en underdrivelse å si at verden er full av merkelige steder og utrolige begivenheter. Kloden vi bor på er en interessant planet.

Da er det kjekt at det finnes bilder. Her har vi samlet et knippe ubeskrivelige fenomener fra noen av de merkeligste stedene og opplevelsene på jordkloden.

Saltpanner og magnetfelt

Som for eksempel et ferskvann hvor det regnes som en turistattraksjon å bade med titusener av maneter, en forhistorisk innsjø som er blitt til både verdens største «saltpanne» og verdens største naturlige speil, eller en nærmest forhekset vei i India med et underjordisk magnetfelt som får parkerte biler til å begynne å kjøre uten motorisert hjelp. Og for ikke å forglemme vår egen Mågålaupet, det rundt 100 meter lange sikksakkformede gjelet i elva Driva som ligger langs E6 like før man ankommer Oppdal sørfra.

Mågålaupet står ikke tilbake for noen av de andre merkverdighetene rundt om på den forunderlige kloden vår. Nyt bildene og la dem inspirere til fremtidige reiser og opplevelser.

Les også: Han har fotografert Europas glemte steder

>> Brasil

Dette er en av klodens mest ubeskrivelige steder og derfor naturlig nok beskyttet av brasilianske myndigheter. Det er en grunn til at akkurat dette stedet har en spesiell status i landet. For selv om den enorme sletten ser ut som en ørken, så inneholder denne nasjonal­parken mange små bassenger fulle av vann mellom alle de hvite og myke sanddynene. (Se hovedbildet).

>> Kina

Steinskogen
Steinskogen Foto: Getty Images

Man må til Kina for å oppleve ­verdens mest merkverdige «steinskog». Som navnet tilsier, er dette en skog som ikke består av grønne, frodige trær og busker, men av kalkstein som naturen har formet som trær. Denne trolske og merkverdige skogen ligger i provinsen Yunnan og dekker et område på hele 400 000 dekar.

Les også: 20 utrolige, forlatte steder

>> Palau

Jellyfish Lake
Jellyfish Lake Foto: Getty Images

Dette er kanskje ikke stedet å ta et bad for den som ikke trives blant maneter. Jellyfish Lake er en turistattraksjon i øystaten Palau i Stillehavet på grunn av alle sine maneter. Innsjøen ble faktisk stengt for bading i en periode i 2012 fordi det ble færre og færre maneter. Men da tok bestanden seg opp, og man kan nok en gang dra dit og svømme i den innsjøen i verden med størst manet-tetthet.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Les også: (+) Jakter på nazi-spor under jorden i Oslo: Et stort kart får nakkehårene til å reise seg

Magnetic Hill
Magnetic Hill Foto: Getty Images

>> India

Folk som kjører langs veien som fører inn i et magnetfelt i Ladakh i India – kjent som Magnetic Hill – får seg en overraskelse. Det oppleves som om noe annet enn motoren driver bilen fremover. Selv når du stopper og slår av motoren, vil bilen sakte begynne å bevege seg på egen hånd. Fenomenet oppleves på en kort del av veistrekningen over en bakketopp med et magnetfelt under, derav navnet Magnetic Hill.

>> Delstaten New York

Eternal Flame Falls
Eternal Flame Falls Foto: foto: NTB

Fossefallet med et navn som på norsk blir til «Den evige flammen» er en vakker foss i naturområdet Shale Creek Preserve i Chestnut Ridge Park i den amerikanske delstaten New York. Det som gjør fossen så spesiell er at det alltid brenner en flamme midt inni den. Det skyldes en liten flekk som slipper ut naturgass som brenner når man setter en ­fyrstikk til. Når flammen en sjelden gang slukner ved at for eksempel vinder blåser vann over den, blir den tent på nytt av parkvakter.

Caño Cristales
Caño Cristales Foto: Getty Images

>> Colombia

I sommermånedene blir vannet i elven Caño Cristales i Colombia i Sør-Amerika rødt. Dette skyldes at elvebunnen er ­dekket av en unik type planter og vekster som gjør at vannet skifter farge. Men det skjer bare i en kort periode mellom regntid og tørketid. Skal du oppleve dette ­fargeskuet, må du legge turen hit i perioden september-november. Caño Cristales omtales både som «verdens vakreste elv», «den fem-fargede elven» og som «den flytende regnbuen».

Les også: Den utrolige historien om Ibsen-slektens «sorte får»

>> Kina

Huashan Mountain
Huashan Mountain Foto: Getty Images

Fjellturen i Huashan Mountain er definitivt for turister uten høydeskrekk. Den ubehagelig luftige plankestien som klamrer seg fast i de mer eller mindre loddrette fjellveggene har nemlig verken gjerder eller karmer, bare en kjetting å holde seg fast i. Ved veis ende venter et «tehus» for den som fullfører. Denne noe spesielle opplevelsen har for øvrig fått tilnavnet «Veien til himmelen».

>> Kenya/Tanzania

Natronsjøen
Natronsjøen Foto: Getty Images

Natronsjøen ligger i det berømte dalføret Rift Valley, på grensen mellom de to afrikanske landene Kenya og Tanzania. Dalføret teller en rekke vulkaner, mange av dem fremdeles aktive. Innsjøen varierer mye i størrelse på grunn av tørketiden. Da blir Lake Natron nesten tørrlagt og det alkaline salt­innholdet i vannet høyt. Noe som forklarer rødfargen. Innsjøen regnes som en av verdens viktigste hekkeplasser for flamingoer. Mange av dem ender som flyt­ende mumier når de dør på grunn av høyt innhold av natrium bikarbonat. Innsjøen har derfor fått ­tilnavnet «Skrekksjøen».

Les også: Bygget hotell midt i ørkenen: Dumskapens hotell

>> Ved Oppdal i Norge

Mågålaupet
Mågålaupet Foto: foto: NTB

Mågålaupet (skrives også Magalaupet) er et rundt 100 meter langt, sikksakkformet gjel som består av en rekke store jettegryter som er lenket sammen og som elva Driva har gravd ut siden siste istid. Den spektakulære formasjonen ligger lett tilgjengelig ved E6 i Drivdalen like sør for Oppdal sentrum i Trøndelag. På det smaleste er gjelet bare 2,25 meter bredt. Og den nøyaktige dybden er mystisk nok fremdeles ukjent.

>> New Zealand

Slope Point
Slope Point Foto: Getty Images

Denne bisarre klyngen med trær ligger på øya South Islands sørligste punkt. Skogen her er permanent vridd og bøyd i alle mulige vinkler og retninger av de sterke vindene som nesten konstant blåser inn fra Antarktis. Synet av de evig forblåste trærne forsterkes av en røff kystlinje som består av taggete, ugjestmilde klipper formet over lang tid av erosjon og de samme sterke vindene. Dette forblåste hjørnet av jordkloden på denne øya på New Zealand blir benyttet som beitemark for sauer.

>> Bolivia

Salar De Uyuni
Salar De Uyuni Foto: Getty Images

Denne sletten i Bolivia, Sør-Amerikas fattigste land, kalles «verdens største saltpanne». Et tynt lag med vann oppå saltet gjør at dette naturfenomenet også regnes som verdens største naturlige speil. Salar De Uyuni er det som er igjen etter en forhistorisk innsjø som tørket inn og etterlot seg kritthvitt salt, steinformasjoner og små kaktus-øyer. Sletten er også et yndet sted for rosa flamingoer som beiter i det grunne vannet.

Vinicunca Rainbow Mountain
Vinicunca Rainbow Mountain

>> Peru

Det 5200 meter høye fjellet Vinicunca Rainbow Mountain ligger i Andesfjellene i Peru i Sør-Amerika. Det fargerike fjellet er en nyoppdaget turistattraksjon. For bare drøyt ti år siden – da snøen og isen langs fjellsidene hadde begynt å smelte for alvor på grunn av global oppvarming – kom det til syne en rekke striper i forskjellige farger som minnet veldig om en regnbue, derav tilnavnet «Rainbow» – eller «regnbue-fjellet». Fargene skyldes at grunnsteinen i fjellet består av en rekke forskjellige mineraler.

Les også: (+) I 40 år var pilothjelmen i sjøen på Sørlandet et mysterium. Svaret på gåten var mer dramatisk enn noen kunne forestilt seg

>> Tragoss i Østerrike

Grüner See
Grüner See

Den grønne innsjøen 770 moh. i Østerrikes alper er en attraksjon helt utenom det vanlige. Med sitt krystallklare grønne vann fra smeltet is og snø er den allerede en fotoperle. Men stikker du nesen under vann om sommeren, får du en enda mer eventyrlig opplevelse. Hemmeligheten er at vannstanden øker i sommerhalvåret på grunn av snøsmelting, og det som om vinteren er en snødekket offentlig park med benker, bord og stier, ender opp under vann. Innsjøen er naturlig nok et yndet mål for snorklere og dykkere.

Les også: (+) Pappa inviterte meg i bryllupet sitt. Jeg fikk sjokk da jeg så bruden

>> Skottland

Fingal’s Cave
Fingal’s Cave

Fingal’s Cave – eller Fingalshulen på norsk – er en havgrotte på øya Staffa ved Skottlands vestkyst. Grotten er formet ved at brenninger har uthulet fjellet. Veggene består av seks­kantede basaltsøyler og taket av et basaltlag. Siden bunnen i grotten ligger under havoverflaten, blir den delvis fylt med vann ved høyvann. Da kan man faktisk ro inn til grottens innerste del. Fingalshulen ble oppdaget av den britiske naturforskeren Sir Joseph Banks i 1772. Og den ble straks en turistmagnet. Blant fordums kjendiser som bare måtte se den var Englands dronning Victoria og forfatteren Jules Verne («Jorden rundt på 80 dager»).