TV 2s Yvonne Fondenes
– For meg hører ikke alkohol og barn sammen
90.000 barn vokser opp i alkoholiserte hjem og for Yvonne Fondenes var julen vanskelig i barndommen. Å bli mamma har imidlertid endret hennes syn på høytiden, og nå har hun lyst til å bake julekaker og handle inn julepynt.
– Tradisjonelt sett har jeg ikke pyntet så mye i desember. Julepynt og julefarger er noe som har skapt mer uro i meg enn noe jeg nødvendigvis har sett frem til, forteller TV 2s Yvonne Fondenes (42).
Julestjernen lyser likevel opp i vinduet når vi ankommer Yvonnes hjem på Nordstrand i Oslo denne onsdagen før jul.
Hun ler litt av den glisne samlingen med julepynt hun har hentet frem for anledningen. Et par nisser, og en julestjerne moren tidligere har kjøpt for å motivere henne til å pynte til jul. I år har hun hengt opp stjernen på eget initiativ.
– Etter jeg har fått barn, har jeg kjent på at julen er noe man kan glede seg til. Noe har endret seg i meg etter Fey Caspara (1,5) kom til verden. Jeg har tenkt på om vi kanskje skulle bakt litt før jul, skaffe oss en julekalender og julestrømpe – disse tingene som jeg ser for meg at alle andre gjør til jul. Jeg nevnte til og med for Thomas (samboeren. red.anm.) at vi kanskje må ut å kjøpe litt mer julepynt, forteller programlederen, og fortsetter:
– Jeg ønsker at hun skal se på julen som noe trygt, fint og spennende. Å ha fått min egen lille flokk, har gitt meg en ro i livet. Med følelsen av tilhørighet har plutselig ønsket om å skape tradisjoner dukket opp. Det er fint å kjenne på.
Alkoholmisbruk i hjemmet
Yvonne møter oss med et bredt smil i døråpningen til deres forholdsvis nye hus. Hun virker beundringsverdig opplagt, selv om vi vet at de siste dagene har budt på både våkenetter og sykdom på både store og små.
– På kvelden pleier vi å si: «Nå må vi gå og legge oss, så vi rekker det godstoget som fyker av gårde i morgen tidlig». Vi henger på så godt vi kan. Uansett hvor slitsomt det er innimellom, er det å bli mamma en helt fantastisk flott opplevelse.
De aller fleste barn gleder seg til jul, men det er også mange som gruer seg til høytiden. 90 000 barn vokser opp med alkoholmisbruk i hjemmet.
Yvonne var én av dem som synes julen var vanskelig som barn, og som fremdeles synes adventstiden kan være utfordrende.
Under pandemien satte Yvonne for første gang ord på hemmeligheten hun dekket over gjennom hele barndommen og voksenlivet. Hun vokste opp i et hjem med en far som til tider drakk for mye, og som slo mamma. Heller ikke julen var fredet.
– Det er ikke sånn at jeg ikke har noen gode minner fra julen som liten. Det har jeg. Jeg hadde en mamma som gjorde sitt aller beste for at jeg skulle ha en fin jul. Men når du er liten, så er det dessverre sånn at traumene og de dramatiske julene som man opplever, det er de som blir sittende igjen i kroppen, sier hun, og fortsetter:
– Jeg har minner fra en jul der jeg våknet på julaften og det hadde vært bråk kvelden før. Jeg går alene inn i stuen og oppdager at juletreet er veltet på gulvet og gavene er blitt kastet veggimellom. Stemningen på julaften var tung og vanskelig å kjenne på som barn. Så skjedde ting som jeg kanskje ikke helt forsto da, som at faren min sovnet på sofaen før jeg fikk pakket opp gavene.
Les også: Yvonne Fondenes: – Jeg er en bedre mor i en alder av 41
Nei til barn og alkohol
I barndommen var hun alltid i beredskap og bar på en konstant uro inni seg.
– Jeg gledet meg aldri til jul som andre barn.
Fra Yvonne flyttet hjemmefra som tenåring, har hun vært urokkelig i sine prinsipper. Barn og alkohol hører ikke sammen.
Et engasjement som ble ytterligere forsterket etter at hun selv ble mamma. Hun understreker hvor lite som skal til, før barn oppdager en endring.
– For meg, hører ikke alkohol og barn sammen. Barna opplever endringen i foreldrene sine, før de selv gjør det. Bare den opplevelsen av at du blir litt mer sprudlende, kan være nok til å skape en utrygghet.
– Når man har barn, feirer man jul på barnas premisser. De sitter der med så mange forventninger til jul. Datteren min skal aldri se en endring i meg som gjør at hun blir redd eller urolig, forteller hun med den tydeligheten vi er kjent med fra TV-skjermen.
Yvonne ler litt av sin egen moraliserende tone. Påpeker at det bare mangler en pekefinger i denne tordentalen. Hun er bevisst på at dette for noen oppleves som et ekstremt standpunkt.
Hun blir ofte møtt med argumentasjon fra de som mener de har kontroll på drikkingen og stopper før den store endringen kommer. Andre poengterer at det er viktig at barna får et normalt forhold til alkohol.
– Det mener jeg er voksen-argumentasjon. Det er ikke på barnas premisser. Å korke flasken på julaften, er en liten pris for foreldre å betale. Drikk heller alkoholfritt eller julebrus, så kan du spare den gode vinflaska til et hyggelig vennelag.
Les også: Espen PA Lervaag: – Jeg har fått masse kjeft fordi jeg fortsatt drikker alkohol
Samboeren Thomas Halvorsen
Samboeren Thomas Halvorsen er stolt over at Yvonne står frem med sin historie. Han vet hvor mye det koster henne å dypdykke i de vanskelige følelsene. Selv har han vokst opp i et hjem med et normalisert forhold til alkohol, han stiller seg likevel stødig bak Yvonnes ønske om en hvit jul.
– Jeg har aldri vært en person som drikker mye alkohol selv og jeg er helt enig i at barn ikke skal oppleve sine foreldre beruset. Julaften er barnas dag, da er det helt uproblematisk for meg å droppe alkoholen.
Da Fey Caspara kom til verden våren 2022, var det en viktig brikke som falt på plass i livet.
Yvonne var på det tidspunktet 40 år gammel og hadde hatt god tid til å tenke over hva slags mamma hun ønsker å være.
– Det var først i slutten av 30-årene jeg kjente at jeg var klar for å få barn. Selv om jeg i dag tenker at jeg gjerne skulle blitt mamma for lenge siden, tror jeg ikke jeg ville blitt en god mor i 20-årene. Det handler om den reisen jeg har tilbakelagt for min egen del. Det er en del ting jeg måtte bearbeide før jeg kom meg trygt over på andre siden, sier Yvonne, og legger til at det ikke var en selvfølge at de skulle få barn i voksen alder.
– For oss er hun et lite mirakel. Vi var begge veldig innstilt på at det kanskje ikke kom til å gå. Vi forberedte oss på et liv uten barn, men vi ville prøve. For det var et stort ønske for begge to, forteller Yvonne, og kikker bort på samboeren Thomas, som har tatt seg en pause fra hjemmekontoret for å ta del i samtalen.
Les også: – «Gleder du deg til jul»? spør vi. Hvordan tør vi egentlig å spørre om folks juleglede?
Datteren Fey Caspara
– Yvonne er en veldig god mor. Det er så fint å se hvor omsorgsfull hun er med Fey Caspara, skryter samboeren kjærlig.
Programlederen beskriver seg selv som klisjélykkelig. Hvert øyeblikk Yvonne tilbringer med datteren, fyller henne med en overveldende morskjærlighet kombinert med fornuftige doser med frustrasjon.
– Du har ikke tid til å sette deg ned med Fey Caspara. Hun er overalt, høyt og lavt. Det er fantastisk å følge hennes utvikling. Det er en klisjé, men hun har gitt oss en helt ny dimensjon i livet som jeg er ekstremt takknemlig for å oppleve, sier hun og smiler.
Yvonne lener seg tilbake og tar en varsom slurk av kaffekoppen foran seg. Hun har bare noen øyeblikk igjen nå, hvor hun uavbrutt kan formidle fullstendige setninger. Virvelvinden Fey Caspara er like rundt hjørnet etter en travel dag i barnehagen.
Thomas kom inn i livet hennes som et lykketreff på Tinder i 2019. Det kunne ikke vært en bedre match.
– Thomas er en rolig og sindig type som er veldig bra for en sånn urokråke som meg. Når jeg ser kriser fra alle kanter, klarer han å holde hodet kaldt og trygge meg. Thomas gir meg ro. Så ler vi mye sammen. I tillegg til å være kjærester og ha barn sammen, er han den beste vennen jeg har, smiler Yvonne takknemlig, og legger kjapt til:
– Når jeg fant en partner såpass sent i livet, så så jeg jo også etter gode pappa-kvaliteter. Det hadde han utvilsomt! Fey Caspara har fått verdens beste pappa.
Les også: (+) Jeg må gjøre alt til jul. Han vil ikke bidra og sier at jeg må stresse mindre
Alkovett
Julen kan være uforutsigbar og vanskelig for mange. Mange samles rundt mat og noe godt i glasset. Generalsekretær i alkovett-organisasjonen «Av-og-til», Ragnhild Kaski, forteller at det er mange barn som gruer seg til jula på grunn av foreldre, eller andre familiemedlemmers, drikking.
– 90.000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye. I tillegg kommer alle de barna som opplever at en forelder drikker for mye innimellom. Jula har mange drikke-anledninger og «innimellom» kan bli ganske ofte, sier hun til Her og Nå.
– Julen er noe både barn og voksne har store forventninger til. Derfor kan det bli ekstra sårt når hyggen ødelegges av at en har fått for mye å drikke.
Hun bekrefter det Yvonne Fondenes sier – at barn kan fort merke en endring hos voksne som drikker.
– Det kommer raskt små endringer hos oss, som at vi snakker og ler litt høyere, klemmer litt hardere og kanskje ikke helt oppfatter at barnet prøver å få kontakt. Slike endringer kan skape utrygghet hos et barn. Derfor anbefaler vi 0, 1 eller maks 2 glass når du er sammen med barn. Kaski berømmer Yvonne for sin åpenhet.
– Det har vært sterkt å høre Yvonnes historie. Det er flott at hun bruker sin stemme til å gi dette et ansikt, og snakker for de barna som opplever at alkohol skaper utrygghet.
Mental Helses hjelpetelefon: 116 123
Vold- og overgrepslinjen: 116 006, dinutvei.no
Alarmtelefon for barn og unge: 116 111
Barnevernet der du bor: Barnevernet.no
Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40, kirkens-sos.no