Kåre Conradi og Lene Marlin
Kåre Conradi og Lene Marlin om datteren Ellie: – Har forandret våre liv
Kåre Conradi satt klistret foran TV-en og så «Jul i Skomakergata». Nå gleder han seg over å spille i filmen med utspring fra den populære serien, men datteren må vente før hun kan se pappa som Jens Petrus.
– Jeg har sett «Jul i Skomakergata» hver eneste jul som barn. Det har jeg også som voksen. TV-serien har fascinert meg i alle år, forteller Kåre Conradi (51) til Her og Nå.
«Jul i Skomakergata» ble en storstilt suksess. NRK-serien i 24 episoder kom som adventskalender på Barne-TV i 1979, og ble sendt i reprise i flere år, sist gang i 2003.
Legendariske Henki Kolstad spilte rollen som skomaker Jens Petrus Andersen. Nå er filmen «Den første julen i Skomakergata» lansert – med Kåre i hovedrollen som skomaker Andersen.
– Det er med fullstendig ærefrykt jeg gikk til rollen. Ingen kan fylle rollen etter Henki. Det er ikke noe som heter å hoppe etter Henki, og det var viktig for meg å lage min egen vei inn i rollen, forteller Kåre.
Les også: Han er den nye skomaker Andersen: – Jeg er beæret
«Den første julen i Skomakergata»
Han husker Henki, som døde i 2008, med stor glede og beundring.
– Henki var oppriktig ærlig, ekte og varm. Det gjorde at vi som så ham trodde på historien i Skomakergata. Ingen kan gjenskape Henki i rollen som Jens Petrus, men jeg var opptatt av å skape noe jeg selv tror på. Tror jeg på det, vil barna og alle andre som ser på gjøre det samme.
– Da jeg gikk inn i huset til skomakeren og fikk på meg forkle og de karakteristiske brillene, kjente jeg på en helt spesiell følelse, sier Kåre.
Han trengte litt tid før han sa ja til rollen. Det handlet ikke om å ikke ha lyst, men om å fundere litt rundt en så viktig rolle.
– Det er en ære å være den som sier hallo til alle barn. Det er jeg kjempestolt av! Det har vært noe jeg har hatt lyst til å gjøre helt siden jeg var rekvisitør i Barne-TV-serien «Portveien 2» på NRK. Jeg husker at jeg lagde pepperkakehus til en av episodene i «Portveien 2» til jul, forteller Kåre.
– Eli Rygg så jeg opp til, måten hun fikk kontakt med barn på som programleder var fantastisk. Det å formidle noe til barn er stort. Skomaker Andersen er drømmerollen for meg, og jeg er glad for at filmen er et supplement og ingen overtagelse av den enestående TV-serien, forteller Kåre.
Les også: Eli Strand har uhelbredelig kreft: – Mannen min holder håpet levende
Samboeren Lene Marlin
Selv gleder han seg til å feire jul og senke skuldrene.
– Julen er familien for meg, de kjære og nære. Og å ta vare på tradisjoner. Jeg er vokst opp med tradisjoner, og er opptatt av å ta vare på dem og skape nye. Julen er en tid hvor vi kan puste og se oss rundt, mener Kåre.
Han er samboer med artist og låtskriver Lene Marlin (43). I 2020 kom nyheten om at paret hadde fått barn. «En liten jente som har forandret våre liv. Vi har holdt henne for oss selv en stund, det har vært fint. Skjønne, gode jenta vår», skrev Lene på Instagram.
Datteren Ellie er tre år, og ifølge Kåre kan det ta litt tid før hun ser filmen med pappa i rollen som Jens Petrus.
– Hun er litt for ung til å se filmen, så vi venter en stund til, sier han.
Les også: (+) «Jeg skammer meg. Skal barnet se mammaen sin så svak? Mammaer skal jo ikke være sånn?»
Tiden etter 2. verdenskrig
«Den første julen i Skomakergata» er fra en annen tidsreise enn «Jul i Skomakergata». Den handler om den første tiden etter 2. verdenskrig i 1945. Rollefiguren Stine på ni år kommer alene med toget til Skomakergata. Hun er på rømmen og søker ly hos skomakeren.
I de harde etterkrigsårene spilte Frelsesarmeen en sentral rolle for å hjelpe folk som hadde lite penger. Julegryta ble et vanlig syn i byer over hele landet.
En gammel, velbrukt julegryte dukker opp i flere av utescenene i Skomakergata, sammen med ansatte fra Frelsesarmeen med uniformer fra 40-tallet.
Frelsesarmeen opplevde at mange isolerte seg i etterkrigstiden, og synes det er bra at filmen har et budskap i seg om ensomhet, utenforskap og fattigdom som rammer mange også i dag.
Det budskapet deles helhjertet av Kåre.
– Det handler om å stoppe opp og se hverandre, mener Kåre og tror skomaker Andersen er enig i det.