Åpenhjertig Jonas Gahr Støre
Støre om familien: – Jeg skulle veldig gjerne hatt mer tid med barnebarna
Som landets øverste leder, er Jonas Gahr Støre vant til at det tidvis stormer rundt ham. Da er det et solid familiefundament som holder statsministeren på stø kurs.
– Altså, isbading har fått en ufortjent høy profil hos meg. Men det er en fin tradisjon vi har i familien på vinteren, selv om det er et kort bad, smiler Jonas Gahr Støre (64) på spørsmålet om han har hatt tid til den faste isbadingen.
For landets statsminister gjør det nemlig godt med en kalddusj, spesielt etter kalddusjen han og Arbeiderpartiet har fått i meningsmålingene den siste tiden.
Optimistisk statsminister
I mediestormen har det vært stort fokus på om Jonas er den rette mannen til å lede partiet fremover, om den svake oppslutningen blant velgerne, og forsøk på interne kupp i egne rekker. Likevel er det en særdeles blid og optimistisk statsminister vi møter. Jonas sier han nettopp har lest en rapport fra Statistisk sentralbyrå som gir en indikasjon på et solid vendepunkt i nordmenns hverdag.
– Kjøpekraften øker med rundt to prosent i år, og SSB venter at den skal øke også fremover. Det betyr at folk er i ferd med å få bedre råd. Prisstigningen har avtatt mye og er nå på litt over to prosent. Den har vært på over syv prosent tidligere. Og det viktigste er at vi har lav ledighet, på rundt to prosent. I Sverige er den på godt over åtte prosent. Det er mange som har slitt med økte kostnader, så jeg er veldig glad for disse tallene, forklarer han – slik bare en statsminister kan.
Les også: «Når passer det å få barn?» var et spørsmål Sylvi og mannen stilte seg selv flere ganger
Tyr til sine nærmeste
Jonas innrømmer likevel at medietrykket har vært intenst, selv om han er blitt vant til at det stormer i perioder. «Jeg har jo vært med på dette noen ganger», presiserer han. Og da er det de nærmeste han tyr til.
– Jeg har en veldig støttende kone, det gir styrke. Og familien, mine nærmeste og gode medarbeidere. Dessuten forsøker jeg å fokusere på politikken, og det som betyr noe for folk. Det viktigste i livet, må være det viktigste i politikken. Å fokusere på det, motiverer meg, sier han.
Formative studieår
Kona, Marit Slagsvold (62), har stått last og brast ved hans side gjennom opp- og nedturer. De har vært gift siden 1988, etter å ha kjent hverandre siden tidlig i tenårene. Da de var henholdsvis 21 og 19 år gamle, ble de et par.
Men starten på forholdet var ikke bare enkel, siden Jonas studerte i Paris. Savnet etter Marit var stort i de fire årene de hadde et avstandsforhold.
– Jeg hadde en professor i historie som sa at det som skjer med deg mellom 20 og 25 år, legger viktige føringer for resten av livet. Og det er jeg enig i.
Les også: (+) Plutselig innså Hadia hva moren mente da hun vokste opp. Nå sier hun det samme til sin datter
For ham var det studieårene i Paris, fra han var 21 til 25 år. Da ble han satt på en ganske hard prøve, mener han selv.
– Det var vanskelige og krevende studier i et språk jeg ikke helt mestret, samtidig som kjæresten min var hjemme i Norge. Akkurat det var ikke den lykkeligste delen. Men hver gang jeg er tilbake i Paris, tenker jeg på hvor formative de årene var, forteller han.
Fikk nytt barnebarn
Ekteparet har sønnene Magnus (34), Vetle (31) og Gullik (24). I januar i fjor opplevde de gleden av å bli besteforeldre for tredje gang.
Og det er sammen med familiens yngste at statsministeren henter energi og påfyll. Da er de aktive i naturen, spiller brettspill, eller drar på kino og teaterforestillinger sammen.
– Å være sammen med dem er veldig stas, og jeg skulle veldig gjerne hatt mer tid med barnebarna. Men det jeg har av ledig tid, bruker jeg på familien, sier Jonas.
Et hektisk 2025
Å hente seg inn med familien, blir nok ekstra viktig i 2025, som tegner til å bli et særdeles travelt år for statsministeren. Det blir både en intens valgkamp til høsten, samtidig som han skal håndtere usikkerheten rundt verdenssituasjonen.
– Verden rundt oss er jo mildt sagt krevende. Det er krig i Europa og krig i Midtøsten. Og usikkerhet med blant annet en ny amerikansk president.
Men han mener Norge er godt rustet.
– Vi har gode venner og allierte, og har stødig kurs. Så dette skal vi klare, selv om det kommer til å kreve mye av oss, erkjenner statsministeren.
Han poengterer også at vi i Norge, sammenlignet med andre land, er en samlet flokk.
– Vi verner om grunnleggende verdier som demokrati, likestilling, likeverd og ytringsfrihet, mener han.
Tett og sammensveiset
At han selv fyller 65 år i august – midt i valgkampen – tenker han ikke mye på foreløpig.
– Men jeg mener at man aldri bør gi fra seg en anledning til en god feiring, selv om jeg ikke vet hvor ruvende 65 år er. Men 25. august er alltid en hyggelig dag. Da jeg var barn, var det ekstra stas, for jeg var den første i klassen som hadde bursdag da skolen begynte igjen etter sommerferien, humrer han.
Med årene er slike milepæler blitt satt i et større perspektiv hos Jonas. Spesielt når familien blir utvidet med nye verdensborgere.
– I denne alderen handler det litt om å være glad for det som er, og å sette pris på det. Være sammen med de du er glad i, det gir alltid grunn til ettertanke. Det er en stor opplevelse å bli bestefar. Vi er en tett familie, og det fyller livet mitt veldig. Mine foreldre gikk bort for åtte og fire år siden. Det er jo slikt som følger livets gang, og setter ting i perspektiv.
Lært seg å bli hardhudet
Livets erfaringer har også gitt statsministeren en god ballast når han står i mediestormer, og med kritikken som følger med jobben. Han deler at han til en viss grad har lært seg å bli hardhudet.
– Men ikke så hardhudet at du blir ufølsom for det som skjer, for da tar man ikke inn virkeligheten. Men å lære seg å ha nok distanse til at du ikke blir for preget av det. I politikken bør man ha en tankegang om at man aldri skal ta av når det går bra, og heller ikke bli knust når det ikke går så bra. Jeg tror det er klokt å ligge et sted imellom, presiserer han.
Bare bestefar for barnebarna
Da hjelper det å koble av med mosjon. Statsministeren forteller at han gjerne bruker helgene på å komme seg ut i naturen. Fotturer og jogging, og skigåing på vinteren.
– Det er bra for den mentale helsen å få opp pulsen, det er en god måte å håndtere trykket og stresset på. Det virker for meg i hvert fall, poengterer han.
Kvalitetstiden med barnebarna er også god for kropp og sjel. Eldstemann på ni år har så smått begynt å forstå den viktige jobben bestefar har som landets leder.
– Da forklarer jeg ham hvordan demokratiet fungerer, og det ansvaret bestefar har i jobben sin. Men for meg er det viktig at barnebarna får slippe å være en del av det alvoret som følger av denne jobben. For dem er jeg bare bestefar, smiler Jonas Gahr Støre.