METANOLDRAMAET I KRISTIANSAND
Fylleslaget på sykehuset
Sykehusets farmasøyt tømte barskapet og brukte brennevin som førstehjelp. Deretter ble det servert 96 % sprit til overstadig berusede pasienter. Ikke rart at det ble liv på hospitalet under det store metanoldramaet på Sørlandet.
Noen timer tidligere hadde overlege Rolf Jorde gjenopplevd minner fra krigens dager da han sto i akuttmottaket og kikket på en alvorlig syk kvinnelig (20) student.
Så snudde han, sa ingenting og gikk ut, med to nysgjerrige turnuskandidater i hælene.
Slik startet det store metanoldramaet på Sørlandet.
Fant to lik
Dramaet hadde allerede lagt sin klamme og foreløpig usynlige hånd over Kristiansand denne høstdagen i 1979. Det hadde startet om morgenen. I vaktjournalen for Kristiansand politikammer ble det skrevet inn at Falken Redningskorps mandag 22. oktober klokken 07.38 var blitt tilkalt for å hente et lik i en privatbolig.
- Metanol/metylalkohol (i folketale; tresprit) er en organisk forbindelse og det enkleste medlem av stoffgruppen som kalles alkoholer.
- Metanol er svært giftig. Selv små doser kan føre til blindhet eller død. Metanol har en karakteristisk alkohollukt, og det er derfor vanskelig å skille mellom metanol og etanol ved bare å vurdere utseende og lukt.
- Metanol er ikke giftig i seg selv, men det nedbrytes i leveren via enzymet alkoholdehydrogenase til formaldehyd og videre til maursyre.
- Den kliniske diagnosen er vanskelig, men synsforstyrrelser kombinert med hyperventilasjon er symptomer som bør vekke mistanke. Giftvirkningen inntrer først tidligst 15–20 timer etter inntak. Ved inntak samtidig med etanol vil metanolnedbrytingen hemmes. Dette gjør at metanol i større grad utskilles uomdannet i urin og utånding med halveringstid på drøye 40 timer. Pasienter har blitt behandlet for metanolforgiftning opptil 5–7 dager etter siste inntak.
- Ved mistanke om metanolforgiftning benyttes etanol og fomepizol parallelt med dialyse for å fjerne konsentrasjonen av metanol.
Kilde: Wikipedia
En kar på 37 år var blitt funnet død i sin seng.
En patrulje fra ordensvakten rykket umiddelbart ut. Noen minutter var også kriminalavdelingens folk underveis.
Foreldrene til den døde fortalte at sønnen hadde kommet hjem søndag ettermiddag. Han klaget over smerter i brystet og hadde gått til sengs.
To ganger ble en lege tilkalt. Ved det siste besøket hadde han gitt en beroligende sprøyte. Mannen hadde hatt psykiske problemer og man antok at smertene sto i forbindelse med dette.
- Til sammen 33 personer hadde drukket metanol. 47 andre personer oppsøkte sykehuset for undersøkelse, 64 menn og 16 kvinner.
- 27 pasienter ble fløyet til behandling i Oslo. Blant disse var også den 25 år gamle mannen som ble utpekt som hovedmann.
- 19 pasienter ble behandlet lokalt. 15 pasienter hadde over to promille metanol i blodet.
- Gjennomsnittsalderen på pasientene var 27 år. Mange av dem var studenter.
- I legekretser blir det gode utfallet fortsatt betegnet som spesielt.
- Professor Dag Jacobsen ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo studerte metanolens virkning pasientene fra Kristiansand. Dette resulterte senere i en doktorgrad og senere til nye metoder for både påvisning av metanol og behandling av giften.
- Ullevåls posisjon som verdens ledende senter innen klinisk metanolforskning så etablert at WHO henvendte seg hit ved det store metanolutbruddet i Tsjekkia i 2012.
En lege undersøkte liket, som ikke hadde tegn til ytre skader. I samråd med politifolkene på stedet ble det konstatert at det ikke var grunn til mistanke om noe kriminelt.
Legen mente at hjerteinfarkt kunne være mulig dødsårsak. I vaktjournalen ble det klokken 08.10 notert: «Naturlig død».
Fem timer senere gjentok historien seg.
Les også (+): Hjalmar var en av Norges barskeste polarhelter. Men uten is under føttene var han en plaget mann
Død i timevis
Falken rykket ut til Blå Kors-internatet på Fiskå i Vågsbygd. En ca. 40 år gammel mann var funnet død i sin seng. Vaskehjelpen hadde først vært innom ved 10-tiden. Da lå mannen naken i sengen og hun skyndte seg ut.
Da hun tre timer senere gikk inn på rommet, lå mannen fortsatt i samme stilling og det ble slått alarm.
Ut ifra dødsmerkene mente den tilkalte legen at mannen hadde avgått ved døden allerede torsdag den 18. eller fredag den 19. oktober.
Dette stemte med at den ferskeste avisen på hybelen var fra torsdagen. Mannen hadde heller ikke stemplet inn i arbeidsstedet etter dette.
Hybelen var i vanlig orden og det fantes ingen ytre tegn til vold på liket. I vaktjournalen ble det atter en gang registrert et dødsfall som «naturlig død». På dette tidspunktet var det ennå ingen som fant grunn til å sette dødsfallene i sammenheng.
Les også(+) Båtfolk forsvinner sporløst på Sørlandet
Mystiske symptomer
På Vest-Agder sentralsykehus hadde dagen startet ganske normalt, med ett unntak: I det gamle sykehuset i Tordenskiolds gate lå en ung kvinne.
Student ved Høgskolen i Agder var alvorlig syk. Men legene skjønte ikke hva hun kunne være rammet av. Hun hadde i helgen vært i selskap og spist blåskjell sammen med mange lærerskolestudenter. Hun skulle da også bli et skoleeksempel.
Men nå lå hun med svekket syn, utvidede pupiller og hadde acetonlukt i ånden.
Professor emeritus Ole Mathias Sejersted (72) var den gang en av to turnuskandidater som var på vakt på medisinsk avdeling.
− Min kollega ba meg om hjelp. Det ble tatt blodprøver, men vi skjønte ikke hva som feilet henne. Mistanken var en begynnende sukkersyke, men så viste det seg at hun hadde jo normalt blodsukker, minnes Sejersted.
Sykehusets legendariske overlege Rolf Jorde ble tilkalt.
− Overlegen var en mann av få ord. Han så på prøvene, så på jenta og så på oss. Han sa ingenting, snudde og gikk, forteller Sejersted.
− Vi fulgte etter ham ut i korridoren; kanskje han ville si noe. Så stoppet den erfarne legen og sa: «Det minner meg om krigen». Vi tenkte som gale og funderte på hva som minnet ham om krigen.
Svaret var metanolforgiftning. Jorde hadde vært borte i flere slike forgiftninger i krigsårene og hadde gjenkjent dette med en gang, forteller Sejersted.
Legene forsto straks at det kunne være noe farlig på gang. Tre andre personer hadde også meldt seg med samme symptomer som den kvinnelige studenten.
Les også (+): Hyller husmødrene: Slik var de med på å bygge samfunnet
Varslet på direktelinjen
Politiet ble kontaktet på direktelinjen. Klokken 17.40 braket dramaet løs:
Dr. Jens Østgård kunne fortelle at metanolen skulle stamme fra et brasiliansk tankskip som lå i tørrdokken ved Kristiansands Mekaniske Verksted, der dagens fergeterminal ligger.
Politiet fikk også den illevarslende beskjeden om at det i helgen hadde vært minst to drikkelag. Blant annet hadde en del studenter vært med på disse. Legen ba også politiet om å få tak i to navngitte personer som man med sikkerhet visste hadde drukket metanol.
Den ene av personene var identisk med 35-åringen som ble funnet død i sin seng samme morgen. Den andre personen bodde på internatet der man hadde funnet dagens andre lik.
Hverken politiet eller sykehuset nølte med å slå full alarm. Seks leger, 10 sykepleiere og to biokjemikere ble innkalt. Politiet gikk straks ut på både NRK og i byens nærradio.
Personer som hadde drukket noe de ikke visste hva var, ble oppfordret til straks å melde seg på sykehuset.
Klappjakt på pasienter
En omfattende og vanskelig personjakt ble satt i gang. Man kjempet mot tiden for å redde liv og helse. Noen av personene som ble oppsporet nektet bestemt for å ha drukket illegal vare.
Men pipen fikk straks en annen lyd da de fikk høre at blindhet og død kunne bli resultatet hvis de ikke fortalte sannheten.
Motgiften ved metanolforgiftning er ganske enkelt alkohol; etanol.
Sejersted forteller at man i første omgang fikk sykehusets farmasøyt til å åpne sitt barskap.
Les også (+): Nazienes glemte nakenfester endte i fiasko
Åpnet barskapet
Farmasøyten hadde en god samling eau de vie (konjakklignende brennevin) som ble brakt til mottagelsen. Mange mennesker, fra alle samfunnslag, meldte seg ganske snart på sykehuset. Der fikk de en uvanlig mottagelse:
− Det første vi gjorde, var å servere dem en drink, forteller Sejersted.
− Men eau de vie’en rakk jo ikke til særlig lenge. Det kom jo folk i bøtter og spann.
Da var det å finne frem 96-prosenten og blande den med appelsinsaft. Du kan jo tenke deg hvilke tilstander det ble på akuttmottaket. Folk var oppskjørtet. Så selv om det var innkalt ekstramannskaper, så var det jo mange fulle folk der.
− En bestefar og hans barnebarn var helt på styr; de løp etter sykepleierne i gangen og skulle klå på dem! Det var kort sagt helt texas, minnes Sejersted.
Rally i korridorene
En mann som lå nyoperert på sykehuset forteller at det var det reneste sirkuset i gangene.
− Folkene fra metanoldramaet var fulle som øsekar og kjørte rundt i rullestoler og laget rally. De var så berusede at leger og sykepleiere ikke klarte å roe dem. De ropte, hoiet og skrek. Bilder ble revet ned – for et tivoli det var, forteller Sejersted.
− En av pasientene durte rundt i rullestol med alkodrypp fra stativ. Han ropte i ett sett: «Objection, your honour! My name is Ironside!». Det var nytteløst å få dempet ham, husker legen.
Les også (+): Dødsveien i Troms: Fangene måtte spise sine døde kamerater
Lokket av gratis sprit
Til sammen 80 personer meldte seg til sykehuset i løpet av natten og dagen derpå. De fleste kunne dimitteres etter undersøkelse.
Det store antallet forteller lite om spredningen av metanolen, men sier mer om hvor mange som hadde dårlig samvittighet etter å ha drukket hjemmebrent og smuglersprit.
Ryktene om alkoholserveringen på sykehuset spredte seg. Et større antall av byens løse fugler oppsøkte sykehuset i et forsøk på å få seg en gratis fyllekule. Mange prøvde seg flere ganger.
For legene var det en vanskelig oppgave å skille ut dem som var forgiftet, ettersom sykehuset ikke hadde instrumenter til formålet.
Blodprøvene måtte sendes til Oslo. Sykehuset hadde et utmerket samarbeid med Braathens SAFE som holdt igjen flere flyavganger for å få med flest mulig prøver.
Fra Fornebu bar det i full fart til laboratoriet på Ullevål sykehus.
Etter noen timer kom prøvesvarene.
Ekstra Braathens-fly
På sykehuset i Kristiansand disponerte man kun fem dialysemaskiner. Derfor måtte pasienter fraktes til Oslo. Med siste kveldsfly, postflyet, ble det sendt av gårde 10 pasienter.
Utpå natten ble et Braathens-fly chartret for å frakte 13 bårepasienter.
En av pasientene ble intervjuet av en radioreporter:
− Er du engstelig?
− Nei, jeg har fløyet før, var svaret …
Et redningshelikopter ble også brukt til å frakte en gruppe pasienter til Oslo. Blant dem var en 18 år gammel kvinne.
− Jeg hadde vært på en av festene i Vågsbygd der det ble drukket metanol. Jeg bodde hjemme hos mine foreldre. Det var skremmende å bli hentet av politiet, midt på natten, minnes kvinnen.
Les også (+): Jeg tok med barna og flyttet inn hos Dagfinn. Det skulle jeg komme til å angre på
Motgiften var ren sprit
Finn Olaf Hauge kjørte ambulanse i Kristiansand i 18 år. Han husker godt det hektiske døgnet. For ambulansesjåførene i Falken Redningskorps sto oppdragene i kø.
Pasientene ble tatt under behandling på både Ullevål og Rikshospitalet. I tillegg ble sykehusene i Fredrikstad, Tønsberg og Stavanger scramblet.
Hauge forteller at hans rolle stort sett besto i å kjøre pasienter fra sentralsykehuset til Kjevik før de ble sendt videre med fly til sykehus i Oslo.
− Det var veldig kaotisk. Motgiften som ble brukt var ren sprit. Jeg husker at mange gikk rundt og var passe lykkelige. Medisinen gjorde sin virkning, minnes Hauge.
Etter gjennomgått behandling kunne pasientene utskrives uten varige mén. Med ett unntak; en mann mistet synet på ett øye.
Ingen kunne straffes
En 25 år gammel mann fra Kristiansand ble tidlig utpekt som hovedmannen bak metanoltragedien.
Mannen var en stund siktet for uaktsomt drap, men statsadvokatFinn Barkenæs kastet etter hvert kortene og trakk de strafferettslige anklagene. Årsaken var at nordmannen tidligere hadde vært om bord i skipet og fått 96 prosent sprit.
Da han onsdag 17. oktober var om bord og kjøpte en 20 liters kanne som inneholdt metanol, besørget han måling og fikk utslag for ren alkohol. Statsadvokaten la også vekt på at han selv flere ganger hadde drukket av væsken.
Allan Classon (73), kjent som innehaver av Kuholmen Marina, var en av dem som kjente 25-åringen godt.
Da mannen døde av sykdom i 2004, var Classon på sykehusbesøk hos ham samme dag.
− For meg var han en god kamerat, selv om han fikk skylden for metanoldramaet. Jeg har også opplysninger om at han ikke var den eneste som hadde handlet om bord i det brasilianske skipet, sierClasson.
− Han trodde han hadde kjøpt druesprit, sier Classon.
Han forteller at kameraten var nøye med varene når videresolgte hjemmebrent.
− Han målte, luktet og smakte på varene.
Etterforskningen avdekket at 25-åringen hadde begynt å vanke om bord i M/T Quitauna like etter at skipet ankom Kristiansand 29. september 1979. Han var i kontakt med den norsktalende lettmatrosen som ved flere anledninger spanderte drinker om bord; 96 % sprit blandet med vermut. Han hadde også fått overlevert en plastflaske med sprit som han og noen kamerater fortærte uten bivirkninger.
Da 25-åringen kjøpte 20 literskannen for en hundrelapp, trodde han det fortsatt var sprit. Riktignok luktet spriten ille, men matrosen forklarte at det hadde gått gass i den på grunn av oppbevaring i plastkanne. Han påsto at lukten ville forsvinne ved oppvarming til 50 grader.
Dette ble gjort på en leilighet i hybelbygget på Fiskå, der væsken ble «filtrert og luftet» med remedier som vanligvis ble brukt i forbindelse med hjemmebrenning.
Totalt ble det drukket ca. 10 liter metanol, ettersom politiet fant 20 liters kannen i halvfull tilstand.
Da dramaet ble oppsummert, hadde tre personer mistet livet. Det viste seg at en 30 år gammel mann, som døde etter å ha blitt innlagt på sykehuset allerede lørdag den 20. oktober, også var metanolforgiftet.
Mannen fikk ikke den behandlingen han skulle hatt, fordi ingen visste at det var metanol i omløp. Legene trodde de sto overfor et hjerteinfarkt.
Han ble stadig dårligere og fikk hjertestans. Det lyktes å få i gang blodpumpen igjen, men likevel døde han etter kort tid.
Ingen ble straffet etter dramaet. Det ble heller ingen erstatning til de etterlatte til en av de omkomne, eller til mannen som mistet halve synet.
Mye av årsaken var at politiet ble rundlurt av mannskapet.
Lurte politiet og rømte
Mens det var båtsmannen som hadde solgt metanolen til en 25-årige nordmann, ble en lettmatros først siktet.
Da misforståelsen ble oppklart, hadde båtsmannen reist hjem til Brasil – et land uten utleveringsavtale med Norge.
Selv ikke legendariske politimester Carl Mentz Rynning-Tønnesen kunne gjøre noe med dette faktum.
Les også (+): Når dørene låste seg bak deg på Harastølen, visste du bare en ting: Turen ned igjen herfra ble i en kiste