Seksuell Helse

Du kan ha en kjønnssykdom uten å vite det

Kraftig klamydia-økning blant unge. Dette er de skjulte symptomene.

UMERKELIG: Du kan være smittet av en seksuelt overførbar infeksjon uten å vite det selv.
UMERKELIG: Du kan være smittet av en seksuelt overførbar infeksjon uten å vite det selv. Foto: bymuratdeniz / Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Mange tenker at de merker det hvis de blir smittet av en kjønnssykdom, i form av kløe, svie eller utslett. Dette er ikke nødvendigvis riktig.

Visste du at du kan være smittet av en seksuelt overførbar infeksjon uten at du vet det selv?

Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn i Oslo, Marius Johansen, møter mange unge voksne som kommer for å teste seg for seksuelt overførbare sykdommer hver dag.

Han påpeker at alle kjønnssykdommer i teorien kan være symptomfrie. Derfor er det så viktig å sjekke seg hver gang man har hatt sex med en ny partner.

– Problemet med de desidert vanligste kjønnssykdommene vi har i Norge er at de smitter så lett, nettopp fordi man ikke nødvendigvis har noen symptomer. Selv om enkelte fortsatt kan tro det, går det ikke an å se på noen om de har en seksuelt overførbar infeksjon.

LEGEN: Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn. Marius Johansen.
LEGEN: Medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn. Marius Johansen. Foto: Kai Myhre/Sex og samfunn

Det må testing og undersøkelser til, understreker han.

Uten behandling kan noen seksuelt overførbare infeksjoner gjøre alvorlig skade på helse og gi nedsatt evne til å få barn hos både kvinner og menn.

Disse seksuelt overførbare infeksjonene kan være symptomfrie, eller ha forskjellige symptomer avhengig av kjønn:

Klamydia

Klamydia er den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen uten symptomer i Norge, sier Kathrine Kirial, gynekolog hos Aleris i Stavanger. Den er også vår vanligste kjønnssykdom generelt sett.

Antall rapporterte klamydiatilfeller økte med 6,6 prosent fra 2018 til 2019. I 2019 ble det diagnostisert totalt 28.466 tilfeller, melder Folkehelseinstituttet (FHI) i sin nyeste statistikk om seksuelt overførbare infeksjoner.

Dette er det høyeste rapporterte antallet noensinne.

Forekomst av klamydia

  • Ifølge Helsenorge vil klamydia i 60 til 80 prosent av tilfellene ikke gi noen merkbare symptomer.
  • I 2019 ble det diagnostisert 28.466 tilfeller av klamydia, mot 26.570 tlfelller i 2018, melder FHI.
  • Folk under 25 år utgjorde 66 prosent av alle klamydiatilfellene – 73 prosent hos kvinner og 55 prosent hos menn.
  • Folkehelseinstituttet tror økningen skyldes en kombinasjon av at flere tester seg og flere faktsik blir smittet.
GYNEKOLOG: Kathrine Kirial, gynekolog hos Aleris.
GYNEKOLOG: Kathrine Kirial, gynekolog hos Aleris. Foto: Pressefoto

– Grunnen er at den sprer seg uten symptomer, eller kun gir milde symptomer. Det forekommer hyppigst hos personer under 25 år. Det henger sammen med at det er i den alderen man oftest skifter partner, men kan selvfølgelig ramme i alle aldre.

Klamydia kan sette seg i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner. Hos menn kan den sette seg i urinrør og bitestikkel. Den kan også forekomme analt.

– Fordi det er høy forekomst i Norge og klamydia regnes som en allmennfarlig, smittsom sykdom, har man en del rettigheter hvis man får det. Blant annet gratis testing, behandling og oppfølging, forklarer Johansen.

Samtidig har du også plikt til å opplyse tidligere sexpartnere om at du er smittet.

– Jeg vil alltid anbefale en sjekk for klamydia når du får ny partner. Det er fint å gå inn i et nytt forhold og vite at dere ikke smitter hverandre, sier Kirial.

Hvis klamydia ikke blir oppdaget, kan infeksjonen utvikle seg til bekkeinfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere) hos kvinner eller infeksjon i testikler og bitestikler hos menn, som igjen kan føre til nedsatt evne til å få barn. I tillegg til større risiko for å bli smittet med andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Symptomer på klamydia, kvinner: Symptomer på klamydia, menn:
Forandret utflod (økt mengde, annen farge eller konsistens) Utflod (puss eller slim fra urinrør)
Svie når du tisser Kløe i urinrør
Blødning etter samleie/mellomblødning Svie når du tisser
Kløe/svie i skjede og smerter ved samleie Kløe, utslett eller sår under forhud eller på penishode

 

Behandling: Klamydia behandles med antibiotika.

Les også: Sex etter fødsel - gjør det vondt?

HPV

HPV-virus (humant papillomavirus) deles inn i flere grupper. Noen typer kan gi kjønnsvorter og er ikke alvorlige. Andre kan gi celleforandringer i livmorhalsen, som senere kan bli forstadiet til livmorhalskreft.

Kjønnsvorter (kondylomer) er en seksuelt overførbar infeksjon som kan gi små vortelignende knopper på huden. Det kommer av enkelte typer HPV som smitter ved kontakt med hud mot hud. Du kan bli smittet selv om du bruker kondom. Enkelte HPV-smittede får selv aldri synlige kjønnsvorter, men kan smitte andre, som får synlige vorter. Du kan derfor ikke se på noen om de er smittet med HPV-virus som gir kjønnsvorter.

Kjønnsvorter er ikke farlig og forsvinner av seg selv etter hvert, men kan være plagsomt og sjenerende for enkelte.

– Sitter det ved trusestrikken eller i urinrørsåpningen kan det være plagsomt. Da går det an å speede opp prosessen ved å bruke en type vortemiddel, sier Johansen.

Han forklarer at det helt fint kan gå an å leve med, for eksempel hvis begge parter i et fast forhold har synlige kjønnsvorter.

HPV-virusene som kan knyttes til rundt 70 prosent av tilfellene av livmorhalskreft, er typene 16 og 18. Vaksine mot disse HPV-typene er nå en del av vaksinasjonsprogrammet for jenter og gutter. De som ikke omfattes må eventuelt betale for vaksinasjonen selv.

Det anbefales at alle kvinner over 25 år tar celleprøve hvert tredje år for å oppdage celleforandringer som med tiden kan føre til livmorhalskreft.

Kirial forteller at det også finnes tilfeller der HPV-virus har ført til blant annet kreft i svelg og analkreft.

Behandling: HPV behandles ikke, men gutter og jenter vaksineres. Kvinner anbefales celleprøve hvert tredje år.

Les også: Hva er egentlig HPV?

Herpes

Herpes skyldes viruset herpes simplex og det finnes to typer – HSV-1 og HSV-2. Begge kan gi både synlig munnherpes og kjønnsherpes.

Herpesutbrudd kan ofte starte med en kløende, prikkende følelse i huden. Etter noen dager kommer det blemmer og sår på utbruddsstedet, enten det er på penis, rundt skjedeåpningen eller på huden rundt kjønnsorganet.

– Herpes er et virus som ikke blir borte når man først har fått det i huden. Men man får ikke nødvendigvis symptomer eller plages av det likevel, sier Sex og samfunn-legen.

For enkelte kan herpes være fryktelig plagsomt med blemmer og sår, mens andre aldri får symptomer.

– Man antar at hvis man hadde testet med blodprøve, ville rundt 80 prosent av oss hadde hatt antistoffer. Men det betyr ikke at 80 prosent har kjønnsherpes. Mange har det i munnen og de fleste får det som barn når de kysser eller deler drikke eller mat med foreldrene, fortsetter Johansen.

Behandling: Herpes behandles ikke, men du regnes som smittsom under pågående utbrudd og skal unngå samleie og oralsex i denne perioden.

Gonoré og mykoplasma

Aleris-gynekologen trekker i tillegg frem gonoré og mykoplasma. Disse er ikke blant de aller vanligste seksuelt overførbare infeksjonene våre, men de kan være uten symptomer.

Gonoré forårsakes av bakterien Neisseria gonorrhoeae og overføres ved sex – både oral-, vaginal- og analsex.

Ubehandlet kan gonoré spre seg til eggstokker, livmor eller egglederne hos kvinner, som igjen kan gjøre det vanskeligere å bli gravid eller øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren. Hos menn kan gonoré spre seg til testiklene og prostata. Arrvev i urinrøret kan blokkere urinpassasjen og føre til andre infeksjoner.

Gonoré gir sjeldent symptomer hos kvinner, mens menn får hyppige symptomer. Antallet registrerte tilfeller av gonoré er økende. I 2019 ble det meldt inn 1.703 tilfeller – det er 44 flere enn året før.

Gonoré symptomer menn Gonoré symptomer kvinner
Svie når du tisser eller kløe i urinrør Svie når du tisser
Utflod fra urinrør, kan være slim eller gulaktig puss  Forandring i utflod (mengde, farge, konsistens)
Kløe, utslett eller sår på penishode eller under forhud Blødning etter samleie eller utenom menstruasjon
  Smerter ved samleie

 

Behandling: Gonoré behandles med antibiotika.

Mykoplasma skyldes en bakterie og er en viktig årsak til urinrørskattar hos både kvinner og menn. Infeksjonen kan gi underlivsbetennelser hos kvinner og bitestikkelbetennelse hos menn.

Ved symptomer på urinrørskattar som svie ved tissing og endret utflod, vil det ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) først bli testet for klamydia. Dersom resultatene er negative, er det aktuelt å teste for mykoplasma.

Behandling: Mykoplasma behandles med antibiotika.

Hepatitt, syfilis og trikomonas er også seksuelt overførbare sykdommer som kan være uten symptomer tidlig i sykdommen, men de forekommer sjeldnere, kan Kirial opplyse.

Les også: Sjekk plagene: Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg

Her kan du teste deg for kjønnssykdommer

  • Fastlegen
  • Venerologiske poliklinikker (poliklinikker for seksuelt overførbare infeksjoner) rundt om kring i landet
  • Olafiaklinikken i Oslo
  • Dropin eller timebestilling hos private helseaktører
  • Enkelte apoteker tilbyr testing
  • Klinikker som Sex og samfunn (hvis du er under 25 år)
  • Helsestasjon for ungdom (hvis du er under 24 år)

Slik tester du deg

Sex og samfunn-legen synes mange unge tar ansvar og tester seg når de har hatt sex med en ny partner eller er i starten av et forhold.

– Da kan de gå inn i et nytt forhold med blanke ark. Mitt inntrykk fra klinikken er at unge stadig vekk blir flinkere til å teste seg. Jeg tror det er derfor klamydiatallene ikke går ned heller – det er et høyere antall som tester seg.

Han understreker at hovedregelen alltid er å ta en test hvis du har hatt sex med en ny partner.

– Det er den beste måten vi kan stoppe disse kjønnssykdommene på. Ikke vent på symptomene. Mange symptomer som nupper eller kløe kan være helt andre ting også.

Johansen forteller at det er langt mindre inngripende for både kvinner og menn å teste seg for kjønnssykdommer nå enn før i tiden. Flere tester kan du faktisk avlegge selv helt uten undersøkelse, for eksempel via urinprøve eller vaginalpinne. Du kan teste deg både hos fastlegen og en rekke andre aktører.

– Det er i alle fall ikke tilgjengeligheten som burde stoppe oss i å ta en test når vi har fått en ny partner, sier Johansen.