Seksuell helse

Har du hatt ubeskyttet sex i utlandet? Da bør du gjøre dette

Sex og samfunn gir deg råd. Se video øverst i saken!

Først publisert Sist oppdatert

Om sommeren er mange av oss på ferie i utlandet, hvor man kanskje treffer nye mennesker og ender opp med å ha sex.

Den beste beskyttelsen mot seksuelt overførbare infeksjoner er som kjent kondom, som er den eneste prevensjonsmetoden som også beskytter mot kjønnssykdommer. Tross anbefalingene er det likevel mange som lar være å bruke eller glemmer kondom når de har sex med tilfeldige partnere.

Norge har lenge vært blant verstingene i Europa når det gjelder kondombruk. I en undersøkelse gjort av RFSU fra 2016, oppga kun fire av ti nordmenn at de bruker kondom når de har sex med en ny partner.

Så hva gjør man når man kommer hjem og kanskje begynner å bekymre seg for at sommerflørten utenlands kan ha gitt en infeksjon? Vi tok en prat med Stine Solli, sykepleier i Sex og samfunn. Se video øverst i saken!

Les også: Seks ting som skjer med kroppen når du slutter å ha sex

Solli sier at de har hatt en jevn strøm av pasienter innom klinikken i løpet av sommeren, men at man gjerne ser en del nye ansikter etter sommerferien. Ofte er det en blanding av nye folk i byen eller personer som har vært på ferie i inn - og utland.

Større sjanse for smitte i utlandet

- I Norge er det mindre risiko for å få sykdommer som HIV når man har sex på byen, mens det er større sjanse for å få andre seksuelt overførbare infeksjoner når man har reist utenlands, sier sykepleieren.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er risikoen for seksuelt overførbare sykdommer ved tilfeldig sex i utlandet større enn hjemme i Norge. De vanligste er klamydia, gonoré, syfilis, herpes, flatlus, kjønnsvorter, hepatitt B og HIV.

- Det viktigste man kan gjøre er å teste seg hvis man har hatt ubeskyttet sex. Dette kan man gjøre hos fastlegen eller oppsøke en helsestasjon. Noen kan også gjøre det hos helsesøster på skolen sin, forteller Stine Solli.

Stine Solli, sykepleier i Sex og samfunn.
Stine Solli, sykepleier i Sex og samfunn. Foto: Astrid-Helen Holm / Side2.no

- Opplys hva slags type sex du har hatt

En annen ting du alltid bør opplyse om, er hvem du har hatt sex med og hva slags type sex dere har hatt, understreker sykepleieren. Ikke nødvendigvis navn, nummer og adresse, men hvor i verden personen bor og hvor dere møttes.

Dette fordi det er fort gjort å anta at du har hatt vaginalt samleie med motsatt kjønn og gjøre tester med dette som utgangspunkt. Har du derimot hatt andre typer sex, er dette viktig å fortelle om.

- Helsepersonell kan kanskje anta at man har hatt vaginal sex, men hvis man har hatt ubeskyttet analsex eller bare oralsex, så er det ikke nødvendig å levere en urinprøve eller en vaginalprøve.

ØKER RISIKOEN FOR SEKSUELT OVERFØRBARE INFEKSJONER: Tilfeldig sex med en fremmed på ferie i utlandet øker ifølge NHI risikoen for kjønnssykdommer sammenlignet med Norge.
ØKER RISIKOEN FOR SEKSUELT OVERFØRBARE INFEKSJONER: Tilfeldig sex med en fremmed på ferie i utlandet øker ifølge NHI risikoen for kjønnssykdommer sammenlignet med Norge. Foto: Paul Aresu/Getty Images

Hun poengterer at det ikke er farlig å ha en seksuelt overførbar infeksjon i Norge i 2018, men at noen kan være vanskelige å behandle - og enkelte blir man ikke kvitt.

Les også: Microcheating er den nye utroskapstrenden

- Man skal ikke sitte og være bekymret, men det er veldig fint å bruke kondom hvis man skal ha sex med ny partner. Hvis ikke, er det bra og viktig å komme og teste seg i etterkant.

Du kan lese mer om ulike seksuelt overførbare infeksjoner på Sex og samfunns nettsider her.

Har du spørsmål om sex, seksualitet og seksuell helse, kan du stille dem på Sex og samfunns chattjeneste her.