Slik baker du de høye skolebollene «alle» snakker om
Har du sett de imponerende og ekstra høye skolebollene som spesielt er populære blant de unge? Her får du oppskriften fra Anniken Bævre, så du kan overraske familien med de populære bollene i påsken.

Ungdommen har fått et nytt favoritt-bakverk: Høye skoleboller. I februar skrev TV 2 om at kafeen Lille Betong i Oslo blir utsolgt på 45 minutter og at bollesultne mennesker kommer langveisfra, etter at en video med deres høye skoleboller tok av på Tiktok.
I denne saken deler bake-influenser og finalist i Bakemesterksapet på NRK i 2024, Anniken Bævre sin oppskrift på høye skoleboller.
Dette trenger (8–10 store boller)
- 250 g melk
- 1 egg
- 25 g gjær
- 125 g sukker
- 1 ts vaniljesukker
- ½ ts kardemomme
- ½ ts salt
- 500 g hvetemel
- 75 g smør
Vaniljekrem:
- 3 eggeplommer
- 1½ ss maisenna
- 4½ ss sukker
- 1 vaniljestang
- 3 dl melk
- Pynt:
- kokos
- melis

Lag vaniljekrem mens deigen hever. Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle. Sett til side. Ha melken over i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen.
Varm opp til rett under kokepunktet. Litt etter litt heller du den varme melken over i eggeblandingen. Ha deretter alt over i kjelen igjen og kok opp mens du pisker. Småkok i 4–6 minutter til vaniljekremen har tyknet. Pass på at du rører hele tiden. Ha kremen over i en skål og sett til avkjøling.
Fremgangsmåte:
Ha alle ingrediensene foruten smøret i bakebollen. Hold gjerne også igjen litt mel for å kunne justere konsistensen på deigen underveis. Virker deigen litt for løs?
Da kan du ta oppi litt mer av melet. Skjær det romtempererte smøret i terninger og tilsett når du har eltet deigen i 8–10 minutter. Elt deigen videre slik at total eltetid blir mellom 15 og 25 minutter.


Deigen skal eltes til den er elastisk og består glutentesten.
For å teste dette kan du ta en deigklump og dra den mellom fingrene. Når du kan dra i den uten at den sprekker opp umiddelbart, er den ferdig eltet. Revner deigen og virker lite elastisk, bør du elte den videre i noen minutter.
Pakk bakebollen inn i en plastpose og/eller et kjøkkenhåndkle.
Hev deigen til dobbel størrelse. Dette tar ca. 1 time, avhengig av temperaturen i rommet.
Annikens supertriks
Ønsker du deg en hvit og fin melisglasur? Bruk kokende vann istedenfor vann fra springen. Varmt vann løser opp melisen bedre, noe som gir en jevnere og lysere overflate.
PS: Anniken Bævre er tilknyttet Egmont People, som er et heleid profilbyrå i Story House Egmont. Story House Egmont eier også Klikk.no



