Slik baker du de høye skolebollene «alle» snakker om

Har du sett de imponerende og ekstra høye skolebollene som spesielt er populære blant de unge? Her får du oppskriften fra Anniken Bævre, så du kan overraske familien med de populære bollene i påsken.

Populære skoleboller: Det er så lett å bli hekta på disse saftige og høye skolebollene.
Publisert Sist oppdatert

Ungdommen har fått et nytt favoritt-bakverk: Høye skoleboller. I februar skrev TV 2 om at kafeen Lille Betong i Oslo blir utsolgt på 45 minutter og at bollesultne mennesker kommer langveisfra, etter at en video med deres høye skoleboller tok av på Tiktok. 

I denne saken deler bake-influenser og finalist i Bakemesterksapet på NRK i 2024, Anniken Bævre  sin oppskrift på høye skoleboller. 

Dette trenger (8–10 store boller)

  • 250 g melk
  • 1 egg
  • 25 g gjær
  • 125 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • ½ ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • 500 g hvetemel
  • 75 g smør

Vaniljekrem:

  • 3 eggeplommer
  • 1½ ss maisenna
  • 4½ ss sukker
  • 1 vaniljestang
  • 3 dl melk
  • Pynt:
  • kokos
  • melis
STEG 1: Ha deigen over på kjøkkenbenken. Rull ut boller på ca. 90–120 gram og plasser dem i en muffinsform eller en mini oste­kakeform. Skal du få dem like høye som våre, velger du høye oste­kakeformer. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i 45–60 minutter til bollene har doblet seg i størelse.

Lag vaniljekrem mens deigen hever. Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle. Sett til side. Ha melken over i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut innholdet og ha alt i kjelen.

Varm opp til rett under kokepunktet. Litt etter litt heller du den varme melken over i eggebland­ingen. Ha deretter alt over i kjelen igjen og kok opp mens du pisker. Småkok i 4–6 minutter til vaniljekremen har ­tyknet. Pass på at du rører hele tiden. Ha kremen over i en skål og sett til avkjøling.

Fremgangsmåte: 

Ha alle ingrediensene for­uten smøret i bakebollen. Hold gjerne også igjen litt mel for å kunne justere ­konsistensen på deigen underveis. Virker deigen litt for løs? 

Da kan du ta oppi litt mer av melet. Skjær det romtempererte smøret i terninger og tilsett når du har eltet deigen i 8–10 minutter. Elt deigen videre slik at total eltetid blir mellom 15 og 25 minutter. 

STEG 2: Ha vaniljekremen over i en sprøytepose eller lignende. Dersom du ikke har det, kan du for eksempel bare bruke en skje. Når bollene er hevet til dobbel størrelse lager du et stort hull i midten av bollene.
STEG 3: Desto større hull, ­desto mer vaniljekrem vil du få plass til. Bollene kommer til å falle litt sammen, men frykt ikke – de puffer seg opp igjen i ovnen.

Deigen skal eltes til den er elastisk og består glutentesten. 

For å teste dette kan du ta en deigklump og dra den mellom fingrene. Når du kan dra i den uten at den sprekker opp umiddelbart, er den ­ferdig eltet. Revner deigen og virker lite elastisk, bør du elte den videre i noen minutter.

Pakk bakebollen inn i en plastpose og/eller et kjøkkenhåndkle. 

Hev deigen til dobbel størrelse. Dette tar ca. 1 time, avhengig av temperaturen i rommet.

Annikens supertriks

Ønsker du deg en hvit og fin melisglasur? Bruk kokende vann istedenfor vann fra springen. Varmt vann løser opp melisen bedre, noe som gir en jevnere og lysere overflate.


PS: Anniken Bævre er tilknyttet Egmont People, som er et heleid profilbyrå i Story House Egmont. Story House Egmont eier også Klikk.no

STEG 4: Fyll opp bollene med vaniljekrem helt opp til toppen. Stek ved 180° i ca. 20–25 minutter.
STEG 5: La bollene få avkjøle seg helt før du pynter med melisglasur og kokos. Lag en tykk melisglasur som skal pensles på bollene, da blir de ekstra fine.
STEG 6: Rull bollene direkte i kokos. 
FINALEN: Nyt en skikkelig god bolle sammen med dine kjære.