Bake boller

Slik får du perfekte, luftige boller

Bakeblogger Kristine Ilstad og bakersvenn Petter Josefsen hos Baker Hansen gir deg sine ekspert-tips.

BOLLER: Kunsten er å lage luftige, lette boller.
BOLLER: Kunsten er å lage luftige, lette boller. Foto: Marit Røttingsnes Westlie
Først publisert

Å bake boller kan se ut som en enkel sak, men kunsten å få til de perfekte, luftige bollene kan være en utfordring .

Kristine Ilstad fra bloggen Det søte liv er en dreven bollebaker.

Hun baker boller eller annen gjærbakst minst en gang i uken og vet hva som skal til for at bollene skal bli skikkelig bra.

Ikke bruk for varm væske

En klassisk feil mange gjør, er å bruke for varm væske i deigen.

– Det tåler ikke gjæren. Dersom gjæren “dør", hever ikke deigen skikkelig og bollene blir tunge og kompakte, sier hun.

Ilstads aller beste tips for å få luftige boller er å la deigen heve skikkelig. Etter at hun har rullet bollene lar hun dem etterheve godt.

Bakeblogger Kristine Ilstad.
Bakeblogger Kristine Ilstad. Foto: Privat

– Jeg setter ofte stekeplaten med bollene over en stor kjele varmt vann slik at bollene får varmen fra dampen under etterheving. Heving av deigen er det viktigste tipset, uavhengig av hvilken gjærdeigoppskrift man bruker. Samtidig må man ikke etterheve så lenge at deigen klapper sammen, så 15-20 minutter er som regel passe, sier hun.

Her er oppskriften på glutenfrie boller

Ilstad legger også vekt på eltingen av deigen og sier det er flere forskjellige oppskrifter man kan bruke for å få til gode boller.

– Min favorittoppskrift som jeg virkelig kan anbefale er oppskriften på Verden beste boller. Oppskriften er litt spesiell fordi melk, smør og melis skal varmes først og deretter avkjøles før resten av ingrediensene tilsettes og deigen eltes sammen. Resultatet blir fantastisk gode og veldig luftige boller, sier Ilstad.

Her er Det søte liv-oppskriften på Verdens beste boller

Steker med damp

Bakersvenn Petter Josefsen
Bakersvenn Petter Josefsen Foto: Privat

Petter Josefsen er bakersvenn ved Baker Hansen. Hans beste tips for gode og luftige boller er å bruke lang tid til heving og etterheving.

Han vektlegger også at riktig steketemperatur og damp er viktig for å få fine boller.

– Først blander jeg alle ingredienser untatt smør. Når deigen slipper bollen under elteprosessen kan man blande inn smøret. Det er veldig greit sånn at deigen ikke blir varm og holder en bra temperatur under eltingen, sier Josefsen.

Han råder til å bruke fersk gjær fremfor tørrgjær for mer kontroll under hevingen.

Når Josefsen har satt bollene i ovnen fyller han en glassbolle med vann og kaster vannet på bunnen av ovnen. Slik får man damp i ovnen og fine boller som ikke ser grå ut, sier han.

– Jeg vil tro at mange ikke gir deigen nok hevetid eller kjører litt freestyle når det gjelder oppskriften de har valgt ut. Disse feilene vil føre til kompakte små boller som ikke er luftige, sier Josefsen.

Her er oppskriften på bake-ekspert Marit Røttingsnes Westlies boller

Gjærbakst kan fryses

– Gjærbakst generelt smaker aller best samme dag den er laget, sier Ilstad.

Det gjelder uansett type oppskrift og det som ikke spises samme dag, bør pakkes godt inn i plast eller aller helst fryses.

– Ved tining av gjærbakst som ikke er dekket med glasur, kan det være lurt å varme dem opp en kort stund i ovnen før servering. Jeg varmer ved 160 grader varmluft i 10 minutter. Da smaker gjærbaksten som nystekt igjen, sier hun.

Les også: Oppskrift på myke boller med kanelglasur

Les også: Slik lager du boller med sjokoladetopping