Historie

Tre helter reddet Europa fra en katastrofe mye verre enn Tsjernobyl

Vel vitende om at de ikke kom til å overleve, lot de tre mennene seg senke ned i stummende mørke under Tsjernobyl-anlegget. De måtte finne én ventil. Heltedåden reddet Europa fra en ubeskrivelig katastrofe.

<b>HELT:</b> Brannmannen Leonid Telyatnikov mottar medalje for tapperhet og innsats under brannen i Tsjernobyl.
HELT: Brannmannen Leonid Telyatnikov mottar medalje for tapperhet og innsats under brannen i Tsjernobyl.
Først publisert Sist oppdatert

En og en halv time etter midnatt 26. april 1986 jobbet nattskiftet på kjernekraftverket i Tsjernobyl med noe de ikke hadde greie på.

En serie dårlige avgjørelser i forbindelse med et nytt eksperiment, gjorde at arbeiderne som var på vakt denne kvelden ikke hadde full oversikt over hva som kunne skje når de senere på natten skulle utføre eksperimentet.

Denne MÅ du lese: Tsjernobyl-ulykken - time for time

Den første eksplosjonen

Dette skulle vise seg å bli et større problem enn noen hadde sett for seg.

Eksperimentet ble startet fire sekunder etter klokken 01.23, mens resten av Europa lå og sov.

background-image: url(http://natgeonorge.s3.amazonaws.com/2016/04/Skjermbilde-2016-04-26-kl.-13.57.46-1024x550.jpg ) !important;

36 sekunder senere ble arbeiderne på nattskiftet nødt til å foreta en nødavstenging av reaktoren — en produserte nå 33 000 megawatt — mer enn ti ganger maks kapasitet.

Noen sekunder senere hørtes den første eksplosjonen. En betongplate på 2000 tonn ble blåst rett opp gjennom taket.

Tre sekunder senere kom en ny, og enda kraftigere eksplosjon. Denne gangen fra reaktorkjernen.

LES OGSÅ: Kartene som viser sannsynligheten for at du overlever en atombombe

<b>EKSPLOSJON:</b> Bilde fra luften rett over kjøletårnet. Reaktor 4 har eksplodert og blåst bort hele taket
EKSPLOSJON: Bilde fra luften rett over kjøletårnet. Reaktor 4 har eksplodert og blåst bort hele taket Foto: (Wikimedia Commons)

Som en vulkan

Uheldige nattarbeidere som befant seg på utsiden av bygningen observerte glødende reaktorelementer fly gjennom luften, som fra en vulkan, og antenne alt de traff rundt seg.

Arbeiderne på innsiden fikk utdelt gassmasker, jod-tabletter og streng beskjed om å fortsette på jobb. Først klokken fem om morgenen ble resten av anlegget på Tsjernobyl stengt ned. Dette var bare begynnelsen, i løpet av de neste dagene, ukene og månedene skulle mer enn en halv million mennesker være i sving for å demme opp for katastrofen som nå begynte å utfolde seg.

Brannfolk og anleggsarbeidere jobbet i begynnelsen nesten uten beskyttelse, mange av dem også uvitende om den ekstreme strålingen som nå omhyllet hele området.

LES OGSÅ: (+) Dommedagsflyet

Katastrofen er et faktum

Da solen stod opp var katastrofen et faktum. Geigertelleren inne på anlegget viste 3,6, men dessverre var den designet slik at 3,6 var høyeste nivå.

Den reelle målingen ville ha vist nærmere 15.000.

Vaktsjef Alexander Akimov prøvde febrilsk å få åpnet en ventil for vann som kunne kjøle ned anlegget. Sammen med en tekniker stod Akimov flere timer med vann til livet i et område med ekstrem radioaktivitet.

Da Akimov senere forsøkte å reise seg fra sykesengen, skal huden på leggen hans ha sklidd av, som en løs sokk. Både han og teknikeren døde en smertefull død.

Og snart oppstod nye problemer.

LES OGSÅ: Slik ser det ut i Tsjernobyl nå

Kunne gått langt verre

Seks dager etter den første eksplosjonen fryktet myndighetene at den brennende, glødende reaktorkjernen skulle smelte seg gjennom gulvet og falle ned i et basseng fylt med vann.

Hvis reaktorkjernen falt ned i vannbassenget ville den påfølgende eksplosjonen pulverisere de tre andre, foreløpig uskadde reaktorene på Tsjernobyl-kraftverket.

Sovjetiske vitenskapsmenn regnet seg raskt frem til at hvis dette skjedde ville det utløse en ny, og langt kraftigere eksplosjon.

<b>LAVA: </b>På dette bildet fra kjelleren under reaktoren i Tsjernobyl ses størknet lava, såkalt corium, som har rent ned gjennom anlegget
LAVA: På dette bildet fra kjelleren under reaktoren i Tsjernobyl ses størknet lava, såkalt corium, som har rent ned gjennom anlegget Foto: (Wikimedia Commons)

Dersom dette skjeedde ville følgene bli nesten ufattelige:

  • 200 kvadratkilometer ville bli jevnet med jorden.
  • Storbyen Kiev ville bli totalt ødelagt.
  • Vanntilførselen for 30 millioner mennesker ville ødelegges.
  • Hele det nordlige Ukraina ville måtte stenges av i 100 år.

Minst.

For å unngå dette ba myndighetene om tre menn. Menn som var villige til å ofre livet.

Selvmordsoppdrag

Ingeniøren Alexei Ananenko og de to soldatene Valeri Bezpalov og Boris Baranov meldte seg.

Oppdraget bestod i å ta på seg dykkerdrakter og svømme inn i kjelleren under Tsjernobyl-anlegget i stummende mørke, finne en ventil og tømme bassenget for vann.

Et rent selvmordsoppdrag.

Under vann, i mørket under infernoet bare noen meter over dem, måtte dykkerne føle seg frem ...

For hvert sekund som gikk, tok kroppene deres imot enorme strålingdoser. Utrolig nok klarte de å gjennomføre oppdraget, og folk jublet da de fikk se at bassengene under reaktoren begynte å tømme seg.

Europa ble skånet for et langt verre utslipp.

Både Alexi, Valeri og Boris kom seg ut i live, men døde kort tid etterpå. Kroppene deres ligger begravet - i kister av bly.

Kilder: Scotsman, Wikipedia, NY Times

Denne artikkelen ble publisert i samarbeid med National Geographic Channel.