Maihaugens «hemmelighet»

Er i Norge: – Ville utløst vanvittige priser på auksjon

Den tyske generalens skytevåpen fra 1597 er verdens eldste, vakreste – og mest kostbare revolver. Den ligger på Maihaugen i Lillehammer – men det er ikke hvert år du får se den.

Pluss ikon
<b>MUSEETS STOLTHET:</b> Helge Sognli, avdelingsleder for samlingsforvaltning på Maihaugen, viser stolt frem våpenet som trolig er verdens eldste revolver. Verdien er uvurderlig, ifølge både museet og eksperter på både gamle våpen og antikviteter.
MUSEETS STOLTHET: Helge Sognli, avdelingsleder for samlingsforvaltning på Maihaugen, viser stolt frem våpenet som trolig er verdens eldste revolver. Verdien er uvurderlig, ifølge både museet og eksperter på både gamle våpen og antikviteter. Foto: Asbjørn Svarstad
Først publisert

Helge Sognli har nærmest andakt i ansiktet, når han kommer ut fra ett av magasinene på Maihaugen med den dyrebare kofferten i hånda.

Inni kofferten ligger oberst Georg Reichweins berømte revolver − verdens første i sitt slag. Revolveren er ikke bare en ubetalelig skatt for historikerne – men et åpenbart objekt for griske samlere og hensynsløse kjeltringer. Praktstykket har tidvis ligget ute i utstillingen, blant annet i 2015.

Naturligvis

I oktober 2020 åpnet dronning Sonja den nye faste utstillingen i nyrestaurerte lokaler på Lillehammer. Revolveren fikk en naturlig plass i Maihaugens nye utstillings­hall blant andre av museets skatter.

Revolveren er vakkert dekorert med bronse, perlemor og ben. På siden er den merket med en heste­spore – noe som forteller at det var Hans Stopler – våpen-smed i den tyske byen Nürnberg – som i 1597 laget våpenet.

Det skal stå usagt hvorvidt revolveren noen gang er brukt i kamp, men eieren var utvilsomt mer enn krigersk nok til å ta den i bruk.

Georg von Reichwein (1593 –1667) var opprinnelig en tysk leiesoldat. Han ble hyret av den danske tronen for å holde orden i Norge – og å sørge for å sikre grenser til erkefienden øst for Kjølen. For ute i Europa herjet 30-årskrigen, og norskegrensen var stadig utsatt for svenske overfall og krenkelser.

Christian IV regjerte konge­riket Danmark-Norge. Fortsatt diskuterer historikere om han var en norgesvenn eller en konge som utarmet den norske befolkning. Christian Kvart ville bygge opp en egen norsk hær, og rekrutterte profesjonelle tyske og nederlandske offiserer. Georg von Reichwein var en av dem.

Reichwein på sin side gjorde senere en strålende innsats i kampene mot svenskene, og ble etter hvert forfremmet til major, kommandant og til slutt general som takk for sin utrettelige kamp for Norges sak. I 1657 hadde Trondheim vært okkupert av svenskene i tre år, da Georg von Reichwein gjenerobret byen og kjeppjaget svenskene med en norsk hær på 3000 mann.

<b>DETALJRIK:</b> Legg merke til detaljene. Våpensmeden i Nürnberg må ha brukt noen timer på denne.
DETALJRIK: Legg merke til detaljene. Våpensmeden i Nürnberg må ha brukt noen timer på denne. Foto: Asbjørn Svarstad

Drueklaser

Revolveren har åtte kammere på sylinderen – som må dreies for hånd. Sylinderen revolverer, og dermed oppstår begrepet revolver.

Våpenets skjefte har et sølvmerke med Reichweins navn, drueklaser, akantusranker og årstallet 1636 inngravert.

Det er derfor nærliggende å tenke seg at våpenet var en gave i anledning av at Reichwein nettopp dette året ble kommandant på Bergenhus festning.

<b>EIEREN:</b> Generalen selv – Georg Reichwein – på et samtidig maleri.
EIEREN: Generalen selv – Georg Reichwein – på et samtidig maleri. Foto: Asbjørn Svarstad

Uvurderlig

– Vi museumsfolk snakker aldri om pengeverdien på slike objekter. For oss er det historien bak som teller, understreker Helge Sognli, avdelingsleder for samlingsforvaltning på Maihaugen.

– Det ville uten tvil bli det dyreste våpenet som er solgt i Norge. Kanskje en million eller mer, anslo Trond Schønning hos auksjonshuset Blomquist tilbake i 2016. Han innrømmer at det er umulig – og kanskje ikke engang ønskelig – å si noe eksakt om den mulige prisen.

– Reichweins revolver er uvurderlig, sa Schønning og sendte stafettpinnen videre til forfatter og våpensamler Per Terje Nordheim:

– Å, nei du, den er det ikke mulig å si noe om. Virkelig uvurderlig, svarer en bestemt Nordheim.

<b>PRIS:</b> Dersom revolveren skulle bli solgt ville den uten tvil bli det dyreste våpenet som er solgt i Norge, mener Trond Schønning hos auksjonshuset Blomquist.
PRIS: Dersom revolveren skulle bli solgt ville den uten tvil bli det dyreste våpenet som er solgt i Norge, mener Trond Schønning hos auksjonshuset Blomquist. Foto: Audbjørn Rønning/Maihaugen

Millioner

En tysk samler og ekspert på gamle våpen ler bare høyt når han får spørsmål over disken i en berlinsk auksjonsfirma om hva markedsprisen på et slikt våpen ville være:

– Tenk på at det finnes amerikanske samlere som hoster opp et par millioner kroner for ganske vanlige pistoler som har tilhørt kjente nazister, sier han.

– Verdens første revolver ville utløst vanvittige priser hvis den noensinne skulle havne på auksjon. For denne revolveren snakker vi om millioner – i dollar eller euro. Og selv om vi nødvendigvis må gå ut fra at Reichweins revolver aldri vil dukke opp på det åpne markedet – men måtte selges dypt illegalt – ville prisen bevege seg høyt til himmels, sier mannen – som insisterer på å være anonym.

<b>REVOLUSJONERENDE:</b> Revolveren som trolig er verdens første, har åtte kammere til prosjektiler. I mot­setning til senere revolvere, må sylinderen dreies for hånd.
REVOLUSJONERENDE: Revolveren som trolig er verdens første, har åtte kammere til prosjektiler. I mot­setning til senere revolvere, må sylinderen dreies for hånd. Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Men om man oppfatter slike vurderinger som muligheter eller trusler, påvirker de uansett ikke nattesøvnen for ledelsen på Maihaugen. Der er gode på rutiner for sikkerheten for lengst etablert. Og ikke minst gjelder det Reichweins revolver − ett av museets desiderte praktstykker og store attraksjoner.

Revolveren

Reichweins våpen er en snapp­lås-revolver. Det vil si at den avfyres ved at en flint slår mot en fengpanne og skaper gnister som antenner kruttet. Energien som skapes, driver kulen ut av kammeret.

Sylinderen, som må dreies for hånd, har åtte kammere. Sylinderen revolverer – latinsk for å dreie rundt – og dermed oppstår begrepet revolver.

<b>JAGET SVENSKER:</b> General Georg Reichwein ble stjerne hos kongen i København for sin innsats for å holde svenskene unna Norge. Men om han noen gang brukte revolveren i kamp, er ukjent.
JAGET SVENSKER: General Georg Reichwein ble stjerne hos kongen i København for sin innsats for å holde svenskene unna Norge. Men om han noen gang brukte revolveren i kamp, er ukjent. Foto: Audbjørn Rønning/Maihaugen

Da gamle Reichwein døde, arvet sønnen Georg (1630–1710) praktvåpenet. Han hadde ikke bare navnet etter sin far, men marsjerte i opphavets fotefar og ble oberst i hæren. Familien hadde kjøpt opp mye jord i Gudbrands­dalen og de eide mesteparten av det som i dag utgjør sentrum av Lillehammer.

Dette faktum var sikkert en av årsakene til at Maihaugens grunnlegger – Anders Sandvig – en gang på 1920-tallet byttet til seg revolveren fra Universitets Oldsaksamling i Oslo.