Dette var en av verdens mest hemmelige baser
Hva russerne glemte igjen her, er ganske utrolig.
Bilder fra den en gang topphemmelige, russiske ubåtbasen Balaklava, gjør nesten skamme på de klassiske Bond-filmene.
At denne plassen har vært i drift, er nærmest vanskelig å forestille seg.
Men Balaklava ble konstruert på den tiden da verdens spionvirksomhet blomstret for fullt, og Sovjetunionen lå i kald krig med USA. Begge var bevæpnet til tennene, og særlig gjaldt det å ha nok atombomber.
Det var med dette bakteppe Stalin ga mannen han selv fryktet, Lavrentij Pavlovitsj Berija, en hemmelig ordre om å finne et sted hvor de kunne bygge en ubåtbase som kunne motstå atomangrep.
Berija var en brutal og sadistisk mann som skulle lede Sovjetunionens hemmelige politi NKPD, men var på den tiden ansvarlig for Sovjetunionens atomprogram.
Flyttet stein i hemmelighet
Det tok Berija flere år å finne et egnet sted, men oppdaget til slutt den lille byen Balaklava. Stredet som leder inn til byen er både svingete og trangt, og hindrer effektiv innsyn fra havet fra alle vinkler.
I tillegg lå Balaklava i nærheten av den store marinebasen i Sevastopol, som fremdeles brukes av både russiske og ukrainske militære.
Planleggingen og byggingen av den topphemmelige ubåtbasen ble lagt under spesialavdeling 528 i departementet. Byggingen tok til i 1957 og fire år senere, i 1961, sto basen klar. Da var steinen blitt fraktet ut fra fjellet i hemmelighet om natten og basen ble ansett som uangripelig, skjult 120 meter under bakken
Selv om basen var holdt hemmelig for omverdenen og skulle tåle et atomangrep om den likevel ble oppdaget, var den godt kjent for innbyggerne i Balaklava. I en periode jobbet så og si alle som levde i området på basen og selv byen Balaklava ble hemmeligstemplet. Familiemedlemmer slapp ikke inn i byen med mindre de kunne dokumentere at de hadde en god grunn ...
Glemte ubåt - med atomvåpen
Basen var i drift helt frem til 1993, to år etter Sovjetunionens fall. Deretter lå basen der temmelig ubevoktet. I 1996 forlot den siste russiske ubåten anlegget, men de fikk ikke med seg alt de skulle ...
I kaoset rundt oppløsningen av unionen hadde marinen glemt en ubåt som bokstavelig talt lå og rustet. Problemet var at i denne ubåten skulle det ha vært to atomvåpen, missil av typen SS-N-23 Skiff.
De var nå sporløst forsvunnet ...
Da avviklingskomitéen oppdaget dette, hadde både kapteinen og offiserene hans dødd av alderdom. Det var ingen igjen som kunne svare på spørsmål, russerne hadde begravd rapportene om de forsvunne missilene istedenfor å måtte innrømme at de hadde mistet atomvåpen, skriver forfatter George Milonas i boken «The Warrior of God».
Ifølge Milonas var det verken første eller siste gang atomvåpen forsvant i kjølvannet av Sovjetunionens kollaps, så hvorfor skape en hendelse ut av noe som ikke var et umiddelbart problem?
Basen forsvant fra russernes radar og forfalt i flere år inntil det ble overlatt til det ukrainske forsvaret i 2000. To år senere åpnet basen igen, men denne gangen som museeum.
Besøkende kunne ta en nærmere titt på basens våpenarsenal og -fabrikk hvor torpedoer og kjernefysiske stridshoder ble oppbevart samt bryggeannlegg og den kunstige kanalen som er sprengt ut i fjellet.
Basen har vært tilbake i russisk kontroll etter annekseringen av Krim-halvøya i 2014. Balaklava er sammen med resten av halvøya administrert av Russland. I 2019 ble Balaklava gitt bystatus innenfor Sevastopol.
Ifølge Wikipedia er det i russiske medier blitt spekulert i om Russland kan ha et ønske om å gjenopprette ubåtbasen.
Her kan du se en video av innsiden av basen fra 2012 (ekstern lenke).