Dag Hammarskjölds død:

Dag (56) var en av verdens mektigste menn da han led en voldsom og mystisk død

Filmen «Hammarskjöld» har hatt premiere på norske kinoer. Den handler om FNs berømte og beundrede svenske generalsekretær som døde under mystiske omstendigheter.

<b>DEDIKERT:</b> Her er FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld på sitt kontor i 1959. Han var bare 56 år gammel da han omkom i en flyulykke.
DEDIKERT: Her er FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld på sitt kontor i 1959. Han var bare 56 år gammel da han omkom i en flyulykke. Foto: Getty Images
Publisert

Natt til 18. september 1961 styrtet et fly i det daværende Nord-Rhodesia – i dag kjent som Zambia.

Blant passasjerene var FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld, som var på vei til byen Ndola for å forhandle med Moise Tshombe om en våpenhvile.

Tshombe var leder av Katanga-staten og ønsket å løsrive seg fra Kongo.

Under flystyrten mistet 17 mennesker livet – deriblant generalsekretæren.

En embetsmann fra FN, som var i live en kort stund etter flystyrten, fortalte før han døde at det var flere eksplosjoner om bord på flyet.

Myndighetene avviste imidlertid at det kunne dreie seg om en sabotasje. De antok at det var piloten som hadde gjort en katastrofal feil.

Les også: Drillo om det unike vennskapet

DEDIKERT: Her er FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld på sitt kontor i 1959. Han var bare 56 år gammel da han omkom i en flyulykke.
DEDIKERT: Her er FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld på sitt kontor i 1959. Han var bare 56 år gammel da han omkom i en flyulykke. Foto: Getty Images
<b>FATALT:</b> Flyet til Dag Hammarskjöld styrtet da han var på vei til å forhandle om våpenhvile i Nord-Rhodesia. Alle de 17 om bord døde.
FATALT: Flyet til Dag Hammarskjöld styrtet da han var på vei til å forhandle om våpenhvile i Nord-Rhodesia. Alle de 17 om bord døde. Foto: Central Press

Skutt ned

En FN-rapport fra 2017 var av en helt annen oppfatning. Ifølge den rapporten viste undersøkelse at flyet med Hammarskjöld mest sannsynlig ble skutt ned, men teoriene har vært mange.

Ble den svenske diplomaten egentlig drept av leiesoldater og opprørere, som samarbeidet med vestlige etterretningstjenester og gruveselskaper?

<b>PÅ VEI HJEM: </b>Her blir Hammarskjölds kiste båret om bord i flyet i Sør-Rhodesia, som i dag er Zimbabwe.
PÅ VEI HJEM: Her blir Hammarskjölds kiste båret om bord i flyet i Sør-Rhodesia, som i dag er Zimbabwe. Foto: Getty Images

Filmen «Hammarskjöld» starter nettopp i 1961, hvor Dag Hammarskjöld kun har ett år igjen som FNs generalsekretær.

Etter det er planen å flytte hjem til huset i Österlen i Sverige og starte et roligere liv etter åtte år som en sentral person i det verdenspolitiske spillet.

Den kalde krigen raser rundt ørene på Hammarskjöld, og han er svært engasjert i situasjonen i Kongo.

Han har påtatt seg å forhandle om fred i landet, men mange mener at det er en umulig oppgave og nesten for et selvmordstokt å regne.

Filmen er regissert av danske Per Fly og det er svenske Mikael Persbrandt som har hovedrollen.

<b>STORFILM:</b> I disse dager kan du se Mikael Persbrandt spille hovedrollen i «Hammarskjöld».
STORFILM: I disse dager kan du se Mikael Persbrandt spille hovedrollen i «Hammarskjöld». Foto: Produsenten

«Hammarskjöld» vokste opp på et slott

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld ble født i Jönköping i Småland 29. juli 1905.

Faren, Hjalmar Hammarskjöld, var statsminister i Sverige i perioden 1914–17, og Dag arvet farens store politiske engasjement.

Hammarskjöld-familien var en adelsslekt som siden 1600-tallet hadde hatt mange fremtredende roller. Dag vokste opp på Uppsala Slott sammen med sine tre eldre brødre.

Han utdannet seg til økonom og jobbet i Finansdepartementet fra 1936 til 1946. I 1949 ble han en del av Tage Erlanders regjering som kabinettssekretær og senere som utenriks handelsminister.

<b>KONGELIG OMGANGSKRETS:</b> Dag Hammarskjöld sammen med dronning Ingrid og Frederik 9. under kongeparets USA-reise i 1960. Ingrid og Frederik var foreldrene til danske dronning Margrethe.
KONGELIG OMGANGSKRETS: Dag Hammarskjöld sammen med dronning Ingrid og Frederik 9. under kongeparets USA-reise i 1960. Ingrid og Frederik var foreldrene til danske dronning Margrethe. Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix

Les også (+): Lille Knut reiste fra Norge med to tomme hender. Dette er historien om «laus­ungen» som ble legendarisk

Blir Trygve Lies etterfølger

Da han i 1953 ble ny generalsekretær i FN, avløste han en annen kjent skandinav, nemlig norske Trygve Lie som var den aller første generalsekretæren.

Etter fire år i FN ble Hammarskjöld gjenvalgt. Han jobbet døgnet rundt, men han hadde heller ikke noen elementer i privatlivet som kunne forstyrre ham. Han ble aldri gift og fikk heller ingen barn.

Som generalsekretær dannet han FNs fredsbevarende styrker, som den dag i dag er lett gjenkjennelige med sine lyseblå hjelmer.

Han var også sterkt involvert i den israelsk-arabiske konflikten, samt Suez-krisen i 1956 hvor han var medvirkende til at krisen endte med at FNs fredsbevarende styrker ble satt inn.

I forbindelse med Kongo-krisen i 1960 forsøkte han å forhindre løsrivelsen av Katanga-provinsen. Hans iherdighet og til tider egenrådighet ga ham respekt, men også fiender.

Kanskje var det noen av hans bitre fiender som sto bak flystyrten som endte Hammarskjölds 56 år korte liv?

<b>RESPEKTERT:</b> Kort tid etter at John F. Kennedy ble valgt til president i USA i 1960, møtte han FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld. Begge skulle senere lide en voldsom død.
RESPEKTERT: Kort tid etter at John F. Kennedy ble valgt til president i USA i 1960, møtte han FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld. Begge skulle senere lide en voldsom død. Foto: Getty Images

«Vägmärken»

Den verdenskjente diplomaten ble begravet hjemme i Uppsala. Etter hans død fant de en rekke notater i skrivebordsskuffen hans som ingen i omgangskretsen hadde kjent til.

Gjennom mesteparten av livet skrev han om sine mange indre samtaler med Gud – faktisk fra han var i 20-årsalderen og frem til bare noen uker før sin død.

Han etterlot et brev til sin kabinettssekretær og lot ham avgjøre om de etterlatte notatene og de religiøse diktene var verdt å offentliggjøre.

I 1963 ble tekstsamlingen «Vägmärken» gitt ut. Boken kom som en stor overraskelse på svenskene, som nå kunne lese i hvor stor grad Hammarskjöld hadde latt seg lede av sin tro da han skulle ta viktige beslutninger.

Nobels fredspris

Per Flys spillefilm er ikke den første filmen som er laget om generalsekretæren. Danske Mads Brügger lagde dokumentaren «Cold Case Hammarskjöld» i 2019.

Hammarskjöld har vært respektert i hele Skandinavia, men den største hyllesten internasjonalt mottok Dag Hammarskjöld posthumt da han kort tid etter sin død ble tildelt Nobels fredspris.


Denne saken ble første gang publisert 27/06 2024.

Les også