Sveriges største massemorder
Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt
I løpet av én natt drepte politimannen ni uskyldige mennesker. Fortsatt er han den verste massemorderen i svensk kriminalhistorie.
Liket i Bosarpsjöen var iført lys sommerdress, skjorte og slips. Til kroppen var festet tunge steiner som dro mannen til bunns. Klokken han bar på den venstre armen hadde stoppet på 04.06. Det var da alt hadde tatt slutt.
I løpet av en eneste blodig natt hadde politimannen drept ni uskyldige mennesker. Før han avsluttet med å ta sitt eget liv.
I avskjedsbrevet han etterlot seg avslørte han ytterligere grufulle hemmeligheter.
Stiftet brann
Tore Hedin var eneste sønn av småbrukeren Per Alfred Hedin og hans kone Hilda Maria. På gården i Annelöv, ikke langt fra Landskrona, vokste Tore opp som en stille gutt, én som mest holdt seg for seg selv og som aldri slåss eller laget bråk.
Men bak det sympatiske ytre, lå en mørk sjel. Den kom til uttrykk da Tore som 16-åring brøt seg inn i en mølle for å stjele havre til familiens hest. Tore nøyde seg ikke med å ta havren; han satte like godt fyr på huset for å skjule sine spor.
Det skulle gå ni år før sannheten kom for en dag.
Politidrøm
Drømmen til den unge gutten fra Skåne, var å bli politi. Første stopp var Forsvaret. En av dem Tore Hedin ble kjent med i det militære, var Gunnar Johansson. Johansson omtalte Hedin som en person man satte pris på, som var både hyggelig og snill, men ble også sett på som en litt «rar» type.
Han skulle senere få mye mer kunnskap om Hedins skjulte sider – som polititjenestemann.
Etter å ha utdannet seg som underoffiser i det militære, søkte Hedin to ganger opptak på politiskolen, men uten å komme inn. Hans militære utdanning og erfaring var likevel nok til å skaffe ham en midlertidig jobb som «fjärdingsmann», en slags lensmannsbetjent, i det lille lokalsamfunnet Tjörnarp med rundt 600 innbyggere.
Hedin likte jobben sin i Tjörnarp, men problemet var at han ikke hadde utdanningen som skulle til for å kunne tilsettes fast i stillingen. Og Hedin ønsket seg jobben intenst – ikke minst på grunn av lønnsøkningen fast ansettelsen ville innebære. Hedin levde ikke noe utsvevende liv, men hans lidenskap var biler krevde sitt. Han byttet stadig til nyere og finere modeller, selv om han egentlig ikke hadde råd.
Tore Hedin han var villig til å gå svært langt for å skaffe seg bilene han ønsket seg.
Bygdefolket samlet seg bak fjärdingsmannen sin. En kveld i november 1951 gikk innbyggerne sammen om å kreve at Hedin måtte få politijobben permanent.
Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept i Larvik. I kjelleren gjorde politiet et bestialsk funn
Vennen brant inne
Mens Tjörarps innbyggere holdt møte om Hedins fremtid, denne novemberkvelden i 1951, spilte Tore Hedin poker med sin venn mølleeieren Allan Nilsson (32). Nærmere klokken halv fire om morgenen oppdaget naboer at Nilssons hus sto i full fyr. Det frivillige brannkorpset var fremme ved huset noen minutter senere. Begge dørene inn i boligen var låst. Da brannfolkene omsider kom seg inn i det nedbrente huset, fant de Allan Nilsson liggende død i sin seng – stygt forbrent med bena delvis utenfor sengen.
Den første politimannen som kom til brannstedet, var Tore Hedin.
Det ble raskt klart at brannen neppe hadde oppstått av seg selv. Obduksjonen av Nilsson viste dessuten at han var blitt kraftig mishandlet før han døde, og at noen hadde tømt brennbar væske både i sengen og inn i munnen hans.
Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling
Både lommeboken og Nilssons armbåndsur var borte. I lommeboken måtte det ha vært nesten 5000 kroner, fant etterforskerne ut. Pengene tilhørte en forening Allan Nilsson var leder for og som skulle settes inn i banken dagen etter.
Noen dager etter brannen oppsøkte avisen Aftonbladet ruinene. De ble anropt av en uniformert politimann som arbeidet på stedet. Han satt på huk i asken og gravde i restene av den utbrente møllen. Politimannen var Tore Hedin, én av dem som etterforsket mordbrannen.
Den storvokst og kraftig 25-åringen foretok avhør, sorterte tipsene som kom inn og snakket med de mange journalistene som er kom for å dekke det gruoppvekkende drapet. Og når avisene ba om det, poserte han for fotografene i de svartbrente ruinene.
Etterforskerne famlet i blinde. Til og med en synsk person ble for første – og eneste – gang i svensk kriminalhistorie konsultert, til ingen nytte.
Dumpet av forloveden
Én tid senere kjøpte Tore Hedin en grønn Renault. Han forfalsket kjøpesummen på kontrakten til et latterlig lavt beløp, i fall noen skulle lure på hvordan han hadde råd.
På loftet hjemme hos foreldrene gjemte han unna et armbåndsur med initialene A.N. Mordbrannofferet Allan Nilssons klokke.
1951 ble til 1952, drapet på Allan Nilsson var fortsatt en uløst gåte. For Tore Hedin gikk livet imidlertid bra. Den 1. mars forlovet han seg med Ulla Östberg (23). Den skånske jenta jobbet på et aldershjem og var Tores første kjæreste.
Men forholdet skulle ikke vare. Ulla oppdaget sider ved Hedin som fikk henne til å endre mening. Etter en ferietur i hans Renault, sendte hun ringen i retur.
Omtrent samtidig ble det bestemt at Hedin ikke fikk fast ansettelse som politimann i Tjörnarp, slik han håpet på. I stedet fikk han et nytt vikariat et annet sted.
Banket ekskjæresten
Hedin var knust, men Ulla var ubøyelig. Om kvelden 19. august 1952 kjørte den forsmådde 25-åringen til aldershjemmet i Hurva, der Ulla bodde og arbeidet. Inne på hennes rom i den øverste etasjen prøvde Tore igjen å få Ulla til å ta ham tilbake. Da hun nektet, ble Hedin fullstendig rasende. Etter å ha mishandlet den to år yngre kvinnen, kneblet han henne og la henne i jern. Da Hedin forlot henne neste morgen, truet han eks-forloveden med å drepe henne dersom hun røpet noe av det som hadde skjedd.
Men Ulla lot seg ikke true til taushet. Hun innviet sin bestyrer Agnes Lundin i nattens redsler. Politiet ble koblet inn, Hedin ble suspendert fra tjenesten, og måtte levere fra seg både tjenestevåpen og de håndjernene han brukte.
Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere
Hedin protesterte ikke, men sa han innså at han har opptrådt dumt.
To lokale politifolk, én av dem er Hedins tidligere bekjente fra militæret, Gunnar Johansson, ønsket å holde vakt ved aldershjemmet der Ulla bodde og arbeidet. Men de fikk ordre fra høyere hold om å droppe det.
Beslutningen skal få katastrofale konsekvenser.
Dødsraidet
For Tore Hedin hadde verden rast sammen. På et hotellrom i Malmö tok han beslutningen som skulle gjøre ham til enestående i svensk kriminalhistorie. I løpet av noen hektiske timer natten til den 22. august 1952 skulle den hevngjerrige 25-åringen drepe ni sakesløse mennesker.
Han begynte med sine aller nærmeste.
Klokken tikket mot midnatt da Hulda (57) og Per Alfred Hedin (74) ble oppsøkt av sin eneste sønn. Sønnen gikk løs på foreldrene med øks, slo først ihjel moren, deretter faren. Så tømte han bensin rundt i huset og tente på, sto noen minutter og så ilden bre seg før han dro videre.
Bare noen minutter senere var den rasende unge mannen utenfor aldershjemmet i Hurva. Der sov kvinnen han hadde vært forlovet med – og som etter Hedins mening var årsaken til alt det vonde.
Les også: (+) Drapet på Asbjørn (44) var uoppklart i 13 år – så kom den rystende tilståelsen
Hedin fant Ulla Östberg i bestyrerens værelser og løftet den blodige øksen han hadde tatt med seg fra foreldrenes hjem. To ganger slo han øksen i bakhodet på ekskjæresten. Så drepte Hedin bestyrerinnen, som hadde sladret på ham til politiet, med tre øksehogg i tinningen.
I bilen hentet Hedin noen bensinkanner, tømte innholdet over likene, i hallen og i trappegangen opp til der beboerne på aldershjemmene sov. Han rev han av noen fyrstikker før han smatt ut og låste døren etter seg.
Pensjonistene som bodde på aldershjemmet var nærmest sjanseløse. Fire døde i brannen, en femte døde på sykehus noen dager senere.
Mens naboer, brannmenn og politi fortvilet forsøkte å redde folk ut av det brennende aldershjemmet, kjørte Tore Hedin til Bosarpsjøen. Her parkerte han den grønne Renaulten i strandkanten. Sittende i forsetet skrev han sitt avskjedsbrev – side etter side – til fire ark var fylt.
Så gikk han ut av bilen, rodde ut på den nattstille sjøen, festet steiner til kroppen og vippet seg over bord.
Tilståelsen
Tidlig om morgen ett døgn etter, ble liket av 25-åringen båret i land fra Bosarpsjøen.
Selvmordsbrevet ble etter hvert offentliggjort i flere svenske aviser. Det inneholdt 25-åringens regnskap som forbryter:
• Han hadde i 1943 satt fyr på Gustafshills bryggeri i Annelöv for å skjule tyveri av havre til hesten han mente faren sulteforet
• Høsten 1946 stjal en motorsykkel i Kristianstad og satte i Asum.
• I november 1951 drepte han Allan Nilsson og satte fyr på hans bolig. Årsaken var behov for penger.
• Om drapet på Ulla Östberg og hennes sjef og ildspåsettelsen samme natt, skrev han: jeg er blitt bedratt av den jenta, som har betydd alt for meg her i livet. Hun har handlet svikefullt mot meg og det belønner jeg på denne måten
• Drapene på foreldrene ble begått for at de skulle slippe å se og lide for det jeg nå har gjort.
Brevet ble avsluttet med Glad, rolig og beredt går jeg i døden, for alt er nå oppfylt, for nå er alt oppfylt. Tore Hedin, morder.
Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil
Kilder: Brottets krönika, Aftonbladet, Sydsvenska Dagbladet, Wikipedia, SVT.