følger helt basic råd
Gina (29) var redd før hver gymtime på skolen. Nå er hun blant Norges sterkeste
På skolen var gym skummelt. Nå er hun blant Norges sterkeste. I VM i styrkeløft satte hun hele fire Norgesrekorder.
– Det har vært en lang reise med både opp- og nedturer, og jeg har lært utrolig mye underveis, sier Gina på telefon fra Bergen, der hun bor og jobber som barnehagelærer.
– Jeg har gått ned 36 kilo, men det er ikke vekttapet alene som har gjort meg tryggere på meg selv og mer fornøyd med livet. Uten min personlige trener Svein Erik Gjøsund, hadde jeg ikke kommet dit jeg er i dag, verken fysisk eller mentalt. Han har hjulpet meg å endre tankesettet, slik at jeg ikke ser på meg selv som et dårlig menneske selv om jeg ikke når alle mine hårete mål.
Gym var et mareritt
Gina Bakke Bolstad er vokst opp på Bolstadøyri i Voss kommune, sammen med to eldre søstre. Mamma fikk kreft da Gina var tre år, og døde det året Gina var konfirmant. Gina fullroser pappa, som gjorde det beste for døtrene, både under konas sykdom og etter hennes bortgang.
– Jeg alltid vært lubben, og selv om jeg aldri ble mobbet, hendte det at noen kommenterte kroppen min eller at jeg ikke klarte alle fysiske øvelser så bra som de fleste andre. Allikevel ble jeg godtatt som den jeg var. Bolstadøyri er et lite samfunn med godt miljø, og jeg er takknemlig for å ha vokst opp akkurat der, sier Gina.
Hun forteller at hun virkelig hatet gym gjennom hele skolegangen. Elevene visste aldri på forhånd hva de skulle gjøre i gymtimen, og Gina fikk ikke forberedt seg mentalt. Det førte til tårer, stress og angst, som ingen så.
Les også: (+) Diagnosene som kan være årsaken til at du aldri lykkes med slankingen
– Jeg var nok heller en jente som tok stor plass, sprudlende, sosial og utadvendt. Det var en maske jeg tok på for å skjule usikkerheten min, sier Gina.
– Jeg var livredd for å gjøre aktiviteter jeg ikke mestret, og mensen var i ungdommen ofte en god unnskyldning for å slippe. At jeg ikke trivdes i min egen kropp, innrømmet jeg aldri overfor noen. Det ble heller ikke enklere av at mamma var så syk, og døde da jeg var 15 år.
Gina husker at hun strevde med å finne kule klær som passet, og ble glad hvis noen av de andre jentene på ungdomsskolen snakket om det samme. At det da gjerne dreide seg om brede hofter og smal midje, tenkte hun ikke på.
– En gang kjøpte jeg en bukse for gravide. Ikke en levende sjel fikk vite det, men endelig hadde jeg en bukse som passet, også over magen, forteller Gina.
Diagnosen forklarte mye
En av søstrene til Gina var også litt overvektig, og da hun fikk diagnosen PCOS (Polycystisk ovariesyndrom), ble Gina testet og fikk samme diagnosen. At hun led av denne hormonforstyrrende tilstanden, forklarte mye, også at vekten gikk opp og ned som en jojo.
– Jeg var 16 år og gikk første året på videregående da pappa kontaktet en ernæringsfysiolog for å hjelpe søsteren min og meg. Vi ble satt på diett. Pappa lagde innviklede middagsretter, mange smakte kjempegodt. Men jeg måtte også lide meg gjennom ting jeg ikke likte, som for eksempel kefir til frokost.
– Jeg fulgte dietten slavisk et halvt år, uten en eneste utskeielse. Etter å ha gått ned 20 kilo, var jeg «ferdig» med kuren, og ble overlatt til meg selv. Det gikk selvfølgelig rett vest.
Gina flyttet på hybel på Voss da hun begynte i andre klasse på videregående. Plutselig skulle hun kjøpe og lage maten selv, og det ble mye nudler, polarbrød og Grandiosa. I tillegg skulle alkohol prøves, det ble festing i helgene. Gina grudde seg til aktivitetsdager, fjellturer og andre arrangementer. Noen ganger var det så ille at hun ble fysisk syk, og ikke kunne delta. Men stort sett møtte hun opp.
Rett etter videregående flyttet Gina til Bergen for å studere. Hun ble stadig større og tyngre, men turte ikke å gå på vekta. Gina sier nå at hun tror hun veide 100 kilo.
Les også: Kvinnesykdommen PCOS kan føre til flere problemer
PCOS er en vanlig hormonforstyrrelse som forekommer hos kvinner i fruktbar alder. PCOS kan påvirke fruktbarheten og medføre hormonelle forstyrrelser som mannlig hårvekst, uregelmessige blødninger, uren hud og overvekt.
Det finnes god behandling for PCOS som kan gi regelmessig menstruasjon og bedre utsiktene til graviditet.
Det krever at også kvinnen legger om livsstilen slik at hun går ned i vekt hvis hun er overvektig.
Kilde: Helseleksikonet.no
Meldte seg inn i treningssenter
– Da jeg endelig våget meg på vekta en sommerkveld i 2012, viste den 96 kilo. Jeg bestemte meg for en slankekur igjen, og valgte lavkarbo, som var svært populært på den tiden.
– Etter å ha kastet alt jeg hadde som inneholdt karbohydrater, gikk jeg i gang.
Gina overvant også redselen for gym, og meldte seg inn i et treningssenter. Som moren hadde vært, var også døtrene glad i dans. Søsteren til Gina var zumba- instruktør, og det kjentes trygt for lillesøster å delta på hennes timer. Hun fikk også muligheten til å være vikar da søsteren var bortreist.
– I denne perioden prøvde jeg virkelig å legge om livet mitt, og likte at jeg selv kunne styre hva jeg ville gjøre på treningen. De overflødige kiloene forsvant fort, men jeg savnet mat med karbohydrater, sier Gina.
Hun holdt dietten hele sommeren, men da studentene kom tilbake og høstsemesteret tok til, ble det igjen fest og lettvinn mat i helgene.
Allikevel klarte hun seg bra, og fortsatte å trene. Gjennom en barndomsvenninnne fant hun veien fra maskinene til knebøy, markløft og benkpress. Hun ble fort sterk og fikk skryt. Endelig var det noe Gina mestret. Innsatsen var nokså sporadisk, da fest og sosialt liv var viktig.
Les også: Christine (32) tar et oppgjør med «poseringsjuks»
Mindre, men bedre
– Det store vendepunktet kom da jeg ble anbefalt å kontakte PT Svein Erik Gjøsund i 2015. Han har vært med meg online siden, og jeg er ham evig takknemlig. Jeg har også truffet ham live noen ganger, sier Gina.
– I tillegg til at jeg stadig ble sterkere fysisk, hjalp Svein Erik meg med å ta tak i den mentale biten. Jeg har lett for å stille alt for høye krav til meg selv, ingenting er bra nok.
Personlig trener Svein Erik Gjøsund sier at når det kommer hva som er viktig for vektnedgang og trivsel, kan det oppsummeres i mindre, men bedre. En fallgruve er at man på kortest mulig tid skal endevende alt man betegner som «feil» hos seg selv. Å skape endring fra en slik aggresjon mot seg selv fungerer sjeldent og ender med en besettelse.
– Endring handler om å vise mer av alt vi kan være. Ikke å skjære bort de bitene vi selv opplever er «feil». Ut fra disse to tankene - mindre, men bedre og selvkjærlighet – vil vi ta valg som legger til rette for mestring og er bærekraftige. Valgene som inviterer oss videre i stedet for å håne oss, sier Gjøsund til klikk.no
– Jeg forteller gjerne kunder at flere bør mikrovere i stedet for å motivere. Mikrovasjon handler om å gjøre noe mindre for å bygge selvtro og invitere til vekst. I motsetning til å sette urettferdig store krav for oss selv på veien mot endring. Vi kan alltids gjøre mer. Hvorfor ikke starte et sted vi kan vokse fra?
Den personlige treneren forteller at dette er tankegangen Gina og han har arbeidet med hele veien. Hun har fått rom til å utforske med nysgjerrighet i eget tempo, tråkke feil, reflektere og komme til innspill på hvordan hun kan vokse videre.
– Jeg er umåtelig imponert av henne, sier Svein Erik Gjøsund.
Les også: Da Bjørn Tore veide 108 kilo, fikk han klar beskjed av farmor. Nå er han helt ustoppelig
Gikk på en smell
– I 2016 fikk jeg en skikkelig psykisk knekk, da jeg forsto at jeg ikke klarte å nå den vektklassen jeg ville i NM. Verden raste sammen, selv om jeg fikk fjerde plass i vektklassen over. Gina forteller at på den tiden dreide seg om vekt, kalorier og idrettsprestasjoner. Hun sluttet å være sosial og bli med ut og spise, måtte ha full kontroll på inntaket. Det var ikke et slikt liv hun ønsket seg, og Gina forsto at hun ikke automatisk ble lykkelig av å være slank.
– Jeg skjønte at jeg måtte ut av denne bobla, og fikk gjennom Idrettsfredskorpset og Norges Idrettsforbund jobb i Zambia et år fra sommeren 2017 til 2018. Det var den pausen jeg trengte.
Gina forteller at hun fortsatte å trene, og slo alle de zambiske mennene i styrkeløft. Det var kult. Hun spiste det hun fikk, levde så å si uten speil, og gikk opp i vekt. Svein Erik fortsatte å følge henne opp fra Bergen.
Da Gina kom hjem sommeren 2018 var hun fortsatt sterk og hun veide 86 kilo. Hun var i en helt annen mental modus enn tidligere, og bestemte seg for å endre livsstilen, men ikke slutte å kose seg. Hun ville ned i vekt på en rolig og god måte, uten kaloritelling og det vanvittige tankekjøret. Hun ville gjøre endringer hun kunne fortsett å leve med. Den personlige treneren var helt enig, han støttet og oppmuntret Gina på alle plan. Det gjør han fremdeles.
Les også: (+): Jeg var fanget i min egen kropp
Følger banale regler
Da Gina begynte å følge de kjedelige rådene om nok protein, frukt og grønt, nok bevegelse og søvn, ble hun overrasket over hvor enkelt hun gikk ned i vekt. Hun kunne fortsette å være sosial, uten å gi slipp på noe. Innen to år var gått, veide Gina 62 kilo.
– Samtidig har trening blitt noe jeg ikke kan leve uten, og i februar 2020 tok jeg Norgesrekord i knebøy i klassen opp til 63 kilo, sier hun.
Norgesrekorden var på 170 kg.
Så kom Covid 19. Gina forteller at hun var så dedikert til treningen, at kreativiteten var stor og hun klarte å opprettholde styrken selv om treningssenteret var stengt. Hun veier nå cirka 60 kilo. Før VM vil Gina gå ned enda en vektklasse, og konkurrere i 57 kilosklassen. Da har hun større sjanse internasjonalt.
Men Gina er bestemt på at dette ikke er en vekt hun vil jobbe for å beholde når hun er ute av konkurransebobla igjen. Det er mye muskelmasse i den 162 cm lange kroppen, og i NM en måned senere vil Gina konkurrere i 63 kilos klassen.
– Vi har det så travelt i dagens samfunn at ting helst skal skje over natta, sier Gina, som mener at hver og en må finne ut hva som er viktig å beholde og hva som kan endres. Når trening er noe du gleder deg til, blir den gjennomført.
– Det hender jeg må minne meg på hvor jeg var for tre år siden. Og jeg er overlykkelig for både treningsgleden og den nye livsstilen. Vekten er der den skal, jeg har blitt mye tryggere som person, og jeg både koser meg og lever sunt, sier Gina.
– Det har kostet mye, men jeg har endelig funnet verktøyet som funker for meg.
Slik gikk det i VM
Gina Bakke Bolstad gjorde det bra i VM og leverte resultater hun selv er godt fornøyd med.
Hun løftet 160 kg i knebøy, 90 kg i benkpress og 160 kg markløft. Dette holdt til 6. plass i knebøy og 8. plass totalt i 57 kilosklassen .
– Jeg satte tre norgesrekorder i knebøy og norgesrekord på total, sier hun til klikk.no
Gina forteller at det var en tung påkjenning å måtte kutte mye vannvekt de siste dagene for å klare vektklassen.
Under innveiingen veide hun 56,96 kilo!
Neste målsetting er NM i en tyngre vektklasse om tre uker og EM i desember
– Nå skal jeg øke totalen min og være mer stabil på kroppsvekt, sier hun.
Fakta:
PCOS er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene). Cystedannelsen forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører derved til hormonforstyrrelser. Det klassiske symptombildet består av unormal hårvekst på kropp og ansikt (hirsutisme), kviser (akne), manglende eller sparsomme menstruasjoner, barnløshet og overvekt. Tilstanden kan debutere når som helst i befruktningsdyktig alder, men for mange skjer det sent i tenårene.
Lite fysisk aktivitet, overvekt og fedme ”trigger” PCOS, men dette er ikke årsaken. De fleste (to av tre) kvinner med PCOS er overvektige, men tilstanden kan også ramme slanke kvinner. Fedmen samler seg først og fremst rundt midjen. Vektøkningen kan begynne i tenårene og i tidlig voksen alder, og den vil som regel forverre symptomer og uttrykk av PCOS.
PCOS rammer cirka 15 prosent av kvinner i fertil alder. Det er økt opphopning i enkelte familier.
Kilde: nhi.no