GIKK NED 135 KILO:

Rune (48) veide 250 kilo, men nå er vekta halvert – her er hans «10 bud»

Som 18-åring var Rune Glørstad helt normal. 17 år senere var han døden nær av overvekt. Slik kom han seg ut av marerittet.

Pluss ikon
KROPPEN BLE TOTALT FORANDRET: Rune var en aktiv 18-åring med et normalt liv, men i militæret skjedde det noe, og han la på seg over 150 kg i årene som fulgte. På det meste veide han 250 kilo. Etter utallige forsøk på å slanke seg lyktes Rune til slutt. Nå deler han sine personlige råd til hvordan han klarte det.
KROPPEN BLE TOTALT FORANDRET: Rune var en aktiv 18-åring med et normalt liv, men i militæret skjedde det noe, og han la på seg over 150 kg i årene som fulgte. På det meste veide han 250 kilo. Etter utallige forsøk på å slanke seg lyktes Rune til slutt. Nå deler han sine personlige råd til hvordan han klarte det. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Jeg våknet midt på natten, og følte jeg holdt på å drukne. Anfallet var så ille at jeg holdt på å stryke med, og jeg hadde trolig hatt pustestopp i lang tid. Det var jeg da jeg for alvor innså at jeg måtte gjøre grep. Hvis ikke så dør jeg i denne senga her. Jeg veide 250 kilo, hadde diabetes, var impotent og hadde slitte knær og hofter. Jeg slet med å få sove om nettene og hadde en elendig livskvalitet.

Rune Glørstad fra Trondheim snakker om søvnapné-anfallet i 2007 som ble det store vendepunktet.

Dagen etter stumpet han røyken og la om livsstilen – fast bestemt på å komme seg ned i vekt én gang for alle.

Den da ekstremt overvektige 35-åringen hadde da slitt med vekta siden han var i militæret som 19-åring. Som ny rekrutt veide han 84 kilo, men i løpet av de siste månedene i militæret skjedde det noe.

– Jeg la på meg 24 kilo de siste månedene og hadde ingen grenser. Jeg røykte, festet og spiste veldig mye og usunt. Fra jeg var 19 til 35 gikk jeg opp over 150 kilo. Det er egentlig ganske hardt arbeid å legge på seg så mye som jeg gjorde, sier Glørstad til klikk.no.

EKSTREM FORVANDLING: Rune ville trolig hatt problemer å komme seg gjennom passkontrollen med sitt gamle passbilde. Bildet til høyre er tatt i 2019.
EKSTREM FORVANDLING: Rune ville trolig hatt problemer å komme seg gjennom passkontrollen med sitt gamle passbilde. Bildet til høyre er tatt i 2019. Foto: Privat

Men å klare å gå ned igjen i vekt var en langt tøffere utfordring.

Flere ganger raste han ned i vekt, for så å sprekke og legge på seg alt igjen.

– I løpet av disse årene forsøkte jeg å slanke meg sikkert 100 ganger. Jeg har gått på hurtigkurer med pulver og gått ned 46 kilo på ti uker, men problemet er at noen måneder etter hadde gått opp 60 igjen. Min er erfaring er at det er bedre å gå ned over lengre tid enn en «quick fix». Dette er fordi om du går på lavt kalori-innhold så vil det spise muskelmasse og og det er muskelmassen som står for den meste forbrenningen i kroppen. Jeg fikk en trener som fokuserte på å bevare muskelmasse og det har jeg fått igjen for nå. Jeg kan spise mer uten å gå opp, forteller trønderen.

Les mer: Tabben som gjør at du mister muskler og forbrenning

I 2010 hadde han gått ned fra 250 til 150 kilo, men gikk nok en gang på en sprekk.

I 2014 veide han nesten 200 kilo igjen. Da kontaktet han personlig trener Ronny Fevåg og startet opp bloggen «Tjukkasbloggen».

Runes aller beste råd

Der han tidligere hadde vært fast bestemt på å klare «alt» selv, valgte han en annen tilnærming denne gangen. Å ha et lag rundt seg er Runes aller viktigste råd til alle som som vil få til en livsstilsendring.

Les Runes «10 bud» for å lykkes nederst i saken.

– Det å skulle endre livsstil er ofte er det skambelagt. Man vil egentlig fikse det selv, og jeg var fast bestemt på at jeg skulle klare det alene. Jeg lyktes aldri, men jeg visste at jeg hadde en styrke som lagbygger. Til slutt fant jeg ut at jeg måtte bygge et lag rundt meg om jeg skulle klare det, forteller han.

Han startet med å velge seg tre «mentorer» – inspirerende personer som skulle gi ham motivasjonen han trengte til å gjennomføre livsstilsendringen.

– Jeg bygget et lag uten å møte dem. Det besto av Nils Arne Eggen og hans godfotteori, mentale trener Øyvind Hammer som har skrevet bok om motivasjon og den siste er Per Fuggeli, fordi jeg kjenner meg igjen i hans verdier.

Les også: Fire grep som demper søtsuget

Ubehagelig sannhet

Det viktigste laget ble imidlertid hans nærmeste bekjente, som han aktivt har brukt som støttespillere underveis.

– Laget har den effekten at de passer på deg, men du må tørre å være åpen og ærlig med dem. Jeg hadde møte med min mor for seks år siden og jeg fortalte at jeg hadde et avhengighetsproblem, og fortalte at hun ville få vite mange ubehagelige ting hun ikke visste om meg, gjennom bloggen jeg startet opp.

OPERERT: Rune har gått gjennom flere operasjoner for å fjerne overflødig hud etter den ekstreme vektnedgangen de siste årene.
OPERERT: Rune har gått gjennom flere operasjoner for å fjerne overflødig hud etter den ekstreme vektnedgangen de siste årene. Foto: Privat

– Det samme fortalte jeg min mor, kjæreste, barn, søsken og nærmeste venner. Det er dine nærmeste støttespillere. Slaget starter der. Underveis har laget mitt vokst, og nå føler jeg at laget mitt er blitt så stort og jeg føler det er mange som passer på meg.

Han mener det ensidige fokuset på resultater i form av antall kilo man har gått ned, er ødeleggende den dagen vektnedgangen stopper opp eller dagen man har nådd målet. Da er det viktig ha nære støttespillere rundt deg som hjelper deg med å holde motet oppe, påpeker han,

– Når du går ned i vekt er det ofte enkelt å motivere seg. Men den dagen du når målet ditt, så mister du den delen av laget som er litt lengre ut. Det er ingen som heier på deg når du bare holder deg stabil i vekt. Det er ingen som skryter av det på samme måte. Da er det viktig at du har det indre laget som passer på deg av kjærlighet og ikke resultater.

Les også: Du kan gå raskt ned i vekt – men det er én stor hake

Ubrytelige avtaler

Det andre som er helt avgjørende for å lykkes, er å holde fast med målene og datoen du setter. For Rune er treningsøktene og datoene han setter, «ubrytelige avtaler».

GODT TRENT: Det er lite som tyder på at dette er en mann som har vært døden nær på grunn av fedme. Bildet er tatt i august 2020.
GODT TRENT: Det er lite som tyder på at dette er en mann som har vært døden nær på grunn av fedme. Bildet er tatt i august 2020. Foto: Privat

– Dato er punkt nummer to. Du kan ikke satse på tilfeldigheter. Du må gjøre det helt klart for deg selv hva som er rammene rundt det du skal jobbe mot. Det viktigste er å komme seg i fysisk aktivitet. En gåtur holder i massevis i starten, og så kan man begynne med styrke etter hvert. Det er bedre å gå ut en halvtime enn å spise den sjokoladebiten du har så lyst på. Da føler du deg som én million etter den turen, og det vil være superviktig for psyken din.

Han har følgende råd til hvordan man skal klare å gjøre livsstilsendringen permanent.

– Man må forberede seg på at du må gjennom én uke først. Allerede da vil de aller fleste falle av. Det er det første du må holde ut. Så må du klare én måned og deretter tre måneder. Etter tre måneder har jeg virkelig troen på at du vil klare det. Da har du klart å lage deg en vane i livet ditt.

– Men det vil komme tunge dager, og da er det lett å ta de dumme valgene og begynner å spise usunt, fordi man ikke skal stå til ansvar for noen. Det er da må du ringe noen i laget ditt og få støtte, sier han.

Les også: – Du trenger bare disse seks øvelsene

– Ingen klarer dette

I dag veier Rune 125 kilo, men en vond hofte og vonde knær gjør at han ikke har kunnet gå turer i skog og mark det siste halve året. Derfor har han bestemt seg for at han må ned ytterligere 10 kilo.

– Jeg har valgt å bygge muskler etter at jeg nådde en matchvekt på 125 kilo, men nå er jeg på vei ned i vekt. Det er ene og alene fordi jeg har slitte knær og hofte som plager jeg. I samråd med fysioterapeut har jeg kommet frem til at jeg må ned 10 kilo.

– Hvor ofte trener du?

– Jeg trener mellom 5 til 6 ganger per åtte dager. Da er jeg flink å variere mellom lette og medium økter. Harde økter gjør jeg maks hver 14. dag. Det er en misforståelse at man skal trene hver dag og trene hardt ofte. Det er ingen som klarer det, selv ikke toppidrettsutøvere. Kroppen og psyken tåler det ikke. Mitt råd er å aldri tren mer enn 5 ganger i uken: Start med to så går du opp til tre og deretter fire. Det er viktig slik at kroppen og hodet får hvilt seg, avslutter han.

Slik holde du oppe forbrenningen

Ernæringsrådgiver i Roede, Line Gåsland, forklarer at Rune har helt rett i at det lønner seg å trene styrke for å holde hvileforbrenningen ved like når man slanker seg.

Ernæringsrådgiver Line Gåsland.
Ernæringsrådgiver Line Gåsland.

– Uavhengig av energiunderskudd så vil kroppen gå ned både i muskelmasse og fettmasse når man slanker seg. Kroppen justerer da naturlig ned det totale energibehovet, og forbrenningen vil gå ned.

– Den eneste måten å motvirke et unødvendig muskeltap på er å trene styrketrening og holde seg i fysisk aktivitet ved siden av en lavenergidiett. Først da kan vi bygge muskulatur og forebygge å synke i hvileforbrenning. Forskning viser at det ikke lenger er tiden som avgjør tap av forbrenning, men vekttapet i seg selv. Derfor vil den mentale forberedelsen mot et redusert matinntak og nye aktivitetsvaner, underveis i og etter at vekttapet nådd, være avgjørende for å oppnå en varig suksess, sier Gåsland.

Hun mener også at det å bruke støttespillere rundt seg, kan være en svært viktig suksessfaktor for mange.

– Det å kjenne på tilhørighet og ha noen rundt seg som forstår er mye viktigere enn mange tror. Veldig mange prøver gang på gang å lykkes med egne metoder, men feiler i forsøket. Ofte skyldes dette at vi lurer oss selv, eller har mange unnskyldninger for å ikke følge opp. Nedprioritering av tid og kapasitet og ressursbruk kan også være et hinder for mange. Men dersom vi booker av tid, betaler for oppfølging og forplikter oss til en personlig relasjon, så er sjansen for å lykkes mye større, mener Gåsland.

Hemmeligheten for å holde vekten

Ernæringsrådgiveren peker også på at den vanskeligste jobben ofte kan være å holde vekten ved like etter at man har gått ned.

Hemmeligheten bak å lykkes med å holde vekten er for de fleste er å lære av tidligere feil og jobbe med å trekke frem en indre motivasjon for hvorfor livsstilsendringen er viktig og riktig for en selv, understreker hun

– Uansett hvor raskt eller sakte man går ned i vekt, er det oppfølgingen etter at vektmålet er nådd som er det viktigste. Vi har gode erfaringer med en langvarig oppfølging med en kursleder på Roede-kurset. Årsaken er at vi fortere, enn de fleste forbereder seg på, tråkker tilbake i gamle mønster, og trenger hjelp til å jobbe med den indre dialogen og overbevisningene vi har knyttet til identitet og indre visjon for egen livsstil.

Runes 10 bud for vellykket livsstilsendring (rangert etter viktighet)

  1. Ta vare på laget ditt. Du vil trenge det før eller siden. Du vet bare ikke når. Vær ærlig mot laget ditt.
  2. Sett en dato. Finn en dato mot ditt første delmål. Det kan være du skal i et selskap eller møte noen du er glad i (eller ikke er glad i). Anbefalt tidsrom er 4-12 uker fram i tid. Ha neste dato klar før DATOEN kommer Koder som må knekkes er 1 uke, 1 måned, 3 måneder. Klarer du det så øker sjansen til å lykkes dramatisk.
  3. Slutt å synes synd på deg selv, det hjelper deg ingenting. Alle skjønner at det er tungt å trene og spise sunt hvis man er tydelig overvektig. Gjør det med et smil og se at laget ditt vokser. Laget er rangert som nummer 1 så det er ikke uvesentlig4
  4. Positiv egoisme. Det å ha trua på seg selv og det man gjør er hverken kleint eller breialt. Det er en nødvendighet.
  5. Godt humør! Gjør jobben med godt humør. Det er trenbart for nær sagt alle. Ingen gidder å høre på en surpomp som slanker seg. Bygg lag ved å være blir og positiv, ikke mist laget ditt fordi du er sur! Hvilken rangering var laget igjen?
  6. Lær deg å tell kalorier, men ikke bli så hysterisk at du må veie alt. Det finnes apper for slikt og det er gull. Feilkilden på at du har blitt overvektig ligger IKKE på om du har 10 gram for mye kylling på salaten når du slanker deg. Det er uvesentlig. Spiser man sunt kan man spise MYE mat kontra høy-energi mat.
  7. Tallmagi. Bruker flere referanser når du skal ned i vekt. Målebånd er bedre verktøy en vekt. Mål bryst, midje, lår og armer. Selv om vekta står stille kan det ha skjedd positive ting i kroppen din. Bruk gjerne klær som referanse også.
  8. Hold deg til planen. Innimellom kan det være svært tungt. Fortsett og se det kommer bedre dager for psyken din. Når man er psykisk sliten kan man tvile på at det man gjør er riktig. Prøv gamle klær og se at du har gjort en god jobb selv om du føler seg «stor i øyeblikket».
  9. Start fysisk aktivitet samtidig som du endrer kosthold. IKKE si det er så mye å sette seg inn i at du må vente med det ene eller det andre. Psyken din trenger begge deler. Du har det IKKE travelt. Start på ditt nivå og ikke sammenlign med noen andre enn deg selv.
  10. Ikke finn på unnskyldninger som kraftig beinbygning (det er urelevant), dårlig vær, eller at du TROR du har lav forbrenning. Ja, det finnes de som har lav forbrenning, men det er 1-2% av oss. Finn det ut om du er i tvil, ikke anta. Feilkilden ligger nærmest garantert på inntaket ditt. Er du voksen er det ditt eget ansvar. Er du barn hvem sitt ansvar er det da? Ja, riktig den voksne (foreldre). Det skader ikke barnet ditt å ha grenser for kos, det skader barnet ditt å ikke ha grenser. Pass opp for bestemødre og tanter, de er veldig foretrukne å innynde seg hos hvis du sier nei.

Tips for å holde vekta: 1. Les punkt 1-10 over her igjen. Vær derimot klar over at en stor del av laget ditt er borte. Ingen heier på deg om driver å holder deg stabil i vekt, det er ikke interessant nok. Kun ditt innerste lag vil passe på deg da. Vær klar over at det er vanskeligere å holde seg stabil enn å gå ned (ingen tror det mens de går ned i vekt inkl meg). Derfor er den INDRE KJERNE av laget ditt så viktig for deg. De vil passe på deg av kjærlighet og ikke av resultater. Derfor er laget ditt NUMMER 1 fra første spadetak. Lykke til!

Ernæringsrådgiver Line Gåslands tre beste råd:

  1. Bruk måltidsklokken: Spise variert, og hold fokus på mengder og når du spiser. Planlegging er et viktig stikkord, og husk å alltid ha tilgjengelig sunne alternativer som frukt, grønnsaker, bær, yoghurter og nøtter som mellommåltider, samt ha kontroll på faste måltider (frokost, lunsj, middag og kveldsmat) med maks 3 timers mellomrom.
  2. Oppretthold en god hverdagsaktivitet, og bruk en aktivitetsmåler for å unngå å lure deg selv. Ofte tror folk flest at vi er mer aktive enn vi er. Men et mer tilrettelagt samfunn for inaktivitet gjør at vi bevisst må ta et valg om å være mer i fysisk aktivitet. Her gjelder det å tenke at alle monner drar, og at vi må spille på lag med utgangspunktet, og bygge progresjon steg for steg i takt med motivasjonen. Men ikke la dårlig form være en unnskyldning, men heller en indre drifkraft til å ville gjøre en forskjell for helsa sin skyld.
  3. Det er avgjørende å ha et støtteapparat rundt seg som heier på deg og kan gi deg oppbyggende påfyll og tilbakemeldinger på innsatsen du legger i egen livsstilsendring. Motivasjonen vil enkelte dager dale, og det er helt normalt å måtte tåle et eller flere tilbakefall underveis i en livsstilsendring. Dette må vi forberede oss på, og huske at det alltid er muligheter for en ny sjanse og en u-sving. Dette gjelder fra neste mulige treningsdag og kanskje allerede ved neste måltid. Da er det godt å ha en kursgruppe og en venn å snakke med

    Kilde: Ernæringsfysiolog og Roede-kursholder Line Gaasland

Denne saken ble første gang publisert 12/08 2020, og sist oppdatert 13/08 2020.

Les også