slitasjegikt i hendene

Ingrid slet med smerter i hendene – dette ble redningen

Smerter i fingre og ledd kan være svært hemmende i hverdagen. Ingrid kjempet med smerter, men så kom endelig en løsning

Pluss ikon
<b>ENERGIEN ER TILBAKE:</b> Ingrid Segerbank har endelig fått tilbake både bevegeligheten og energien. Til daglig jobber hun som lærer.
ENERGIEN ER TILBAKE: Ingrid Segerbank har endelig fått tilbake både bevegeligheten og energien. Til daglig jobber hun som lærer. Foto: Gugge Zelander
Først publisert Sist oppdatert

For et par år siden begynte Ingrid Segerbank å kjenne smerte og hevelse i venstre ringfinger.

– Det kom snikende, og begynte med å gjøre vondt når jeg bøyde fingeren. Plutselig hadde grepet blitt dårlig og jeg kunne ikke holde i glassene når jeg skulle vaske opp, forteller hun.

– Det ble mange tanker. Hvordan skulle jeg klare meg uten en fungerende venstrehånd?

Økende smerter

Ingrid jobber til daglig som lærer med elever som trenger spesiell støtte. Smerten i hånden var alltid til stede og ble stadig verre.

– Til slutt hadde jeg så vondt at jeg bestemte meg for å søke hjelp, forteller Ingrid.

Hun visste hvor smertene kom fra – hun falt nemlig stygt ned en bakke og brakk ringfingeren for noen år siden.

<b>HJELPER:</b> Ingrid gjør enkle øvelser slik at hun klarer å håndtere smertene sine bedre.
HJELPER: Ingrid gjør enkle øvelser slik at hun klarer å håndtere smertene sine bedre. Foto: Gugge Zelander

– En lege forklarte den gangen at det senere kunne utvikle seg artrose i fingeren på grunn av skaden, og at jeg skulle være oppmerksom hvis fingeren ble stiv, hoven og smertefull.

Les også: Bestemoren Birgitte har hjulpet mennesker over hele verden: Nå vil hun til Gaza

Øvelser ble redningen

Legen hadde rett – fingeren ble både stiv og svært smertefull. Ingrid søkte hjelp hos fysioterapeut, som bekreftet at det var artrose, og at det skyldtes den tidligere skaden.

Hun fikk et treningsprogram med ulike øvelser som hun skulle gjøre hjemme, og gikk i gang med friskt mot.

<b>BEVEGE FINGRENE:</b> Når Ingrid beveger fingrene slik at hver finger berører tomlene, motvirker hun stivhet i leddene.
BEVEGE FINGRENE: Når Ingrid beveger fingrene slik at hver finger berører tomlene, motvirker hun stivhet i leddene. Foto: Gugge Zelander

I dag har Ingrid full mobilitet og kraft i fingeren. Hverdagen og alle gjøremål fungerer fint, og hun har fått energien og gleden tilbake.

Øvelsene tar bare kort tid, men de gjør altså en stor forskjell.

– Artrose kan ikke helbredes, men det kan holdes i sjakk med trening. Jeg er fullt mobil og har ingen smerter. Nå kan jeg gjøre hva jeg vil, og det føles fantastisk, sier Ingrid.

Les også: (+) Ny slankesprøyte med dobbel effekt ventes til Norge

Ingrids tre øvelser

Her er øvelsene Ingrid gjør hver dag: Gjenta hver bevegelse 5–10 ganger og utfør dem i et rolig tempo.

1. Klem en liten ball – eventuelt en sammen­rullet sokk. Den burde ikke være større enn at du kan holde rundt den. Klem så hardt du kan mens du teller sakte til fem.

<b>TREN MED BALL:</b> Du kan bruke treningsballer i ulike hardhetsgrader for å trene håndens naturlige bevegelsesmønstre. 
TREN MED BALL: Du kan bruke treningsballer i ulike hardhetsgrader for å trene håndens naturlige bevegelsesmønstre.  Foto: Gugge Zelander

2. Tren med strikk – Legg hånden din på et bord med håndflaten ned. Sett en strikk rundt hånden slik at den treffer tommelfingerens midtledd. Husk at tommelfingerens ytterste ledd alltid skal være lett bøyd. Strekk tommelfingeren ut og hold mens du teller sakte til fem.

3. Form fingrene til en O – Ta spissen av tommelfingeren sammen med spissene av de andre fingrene etter tur. Legg eventuelt underarmen flatt ned på et bord med håndflaten opp mens du utfører øvelsen.

Har du artrose i hendene, sørg for å få profesjonell hjelp og tilpassede øvelser hos en fysioterapeut.

Søk hjelp tidlig

For middelaldrende og eldre kvinner er slitasjegikt en av de vanligste lidelsene som rammer hendene.

– Slitasjegikten kan sette seg i alle fingrene, og spesielt i fingertuppleddene. De blir ømme og stive, og man får smerter. Tegn på slitasjegikt i tommelen er smerter i bunnen av fingeren som gir problemer med tunge løft og alt som krever et fast tommelgrep, sier Maria Wilcke, håndkirurg og overlege.

Hun anbefaler at man søker hjelp tidlig.

EKSPERT.: Maria Wilcke, håndkirurg og overlege ved Södersjukhuset..
EKSPERT.: Maria Wilcke, håndkirurg og overlege ved Södersjukhuset.. Foto: Privat

– Hvis man bare fortsetter og gå rundt med smerter av ren og skjær stahet, kan man fort ende opp med å ha mye mer vondt enn det man burde ha. Jeg prøver å gi pasientene mine råd om alle de smarte hjelpemidlene og øvelsene som kan hjelpe hvis man har problemer med fingre, hender og håndledd, sier Wilcke.

Omtrent halvparten av oss vil rammes av artrose i løpet av livet. Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden, Graden av smerter og plager varierer fra milde til hemmende.

Risikoen for å utvikle artrose øker med alderen. Overvekt, tidligere skader eller genetikk er andre risikofaktorer.

Symptomene kommer vanligvis gradvis, og arter seg ved smerter– konstante eller attakkvise – når du bruker leddet. De kan være brennende, verkende eller skarpe.Stivhet er et annet symptom.

– Bevegelsesvansker, som å gå i trapper eller nå øverste hylle er også et vanlig symptom, og det er også hovne og fortykkede ledd, knirkende følelse i leddene når du beveger dem, klumpete ledd og muskelsvakhet.

Les også: Anny hadde et siste ønske mot livets slutt. Da stilte barnebarnet Camilla opp

Øker med alderen

– Men hvorfor får man i det hele tatt slitasjegikt?

– Forekomsten av slitasjegikt øker med alderen, og noen ganger kan sykdom eller skader fremskynde artrosen. Genetikk spiller også en rolle, likeså fysisk inaktivitet, overvekt, tidligere skader og andre ledd- og giktsykdommer. Yrker med monotone bevegelser kan også spille inn.

Ved lett artrose er smertene verst når man beveger leddet etter hvile. Er man rammet av moderat artrose, kan man ikke bevege leddet som man er vant til, og ved alvorlig artrose kan man med det blotte øye se at for eksempel fingertuppene er skjeve.

– Er man hardt rammet kan brusken i leddet være helt borte, men allikevel er det mye som kan gjøres for å lindre smerter og øke mobiliteten. Kunnskap om artrose og målrettet trening og øvelser er til stor hjelp, og ergoterapeuter og fysioterapeuter kan bistå med dette. Det finnes også hjelpemidler i form av støtteskinner og ergonomiske verktøy, sier Wilcke.

Mange mennesker opplever nummenhet i hender og fingre, spesielt om natten.

– Hvis det blir verre, kan man gi en kortisoninjeksjon i leddet, som i noen tilfeller reduserer smertene. Ved sterke smerter opereres vanligvis det ømme leddet. Det er en ganske enkel operasjon med lokalbedøvelse, og man kan da bli helt smertefri og kan bruke hendene igjen.