SYMPTOMER PÅ artrose

Dette er tegnene på artrose

Smerter i skuldre, rygg, fingre eller knær kan skyldes artrose

SMERTER I FINGERLEDD: Mange får artose i hender og fingerledd.
SMERTER I FINGERLEDD: Mange får artose i hender og fingerledd. Foto: gettyimages.no
Først publisert Sist oppdatert

Det er hofter, knær, nakke- og ryggledd og de små fingerleddene som oftest rammes av artrose.

Det blir vanskeligere å bevege leddene både på grunn av smerter, og fordi leddutslaget blir mindre.

Typiske symptomer på artrose:

  • Leddsmerter
  • Stive ledd
  • Hovne ledd

– Smerter kan komme ved belastning, hos noen også hevelse og stivhet i leddet, spesielt om morgenen. Etterhvert kan man ha smerte selv om man hviler eller om natten, forteller Marte Lund, manuellterapeut og spesialist i idrettsfysioterapi ved Nimi, Norsk idrettsmedisinsk institutt.

Ukjent årsak til artrose

Mange får dessuten søvnproblemer på grunn av smerter. Flere opplever at de blir mindre plaget av stive og vonde ledd utover dagen når man har vært i aktivitet en viss tid. Plagene kan også komme og gå i perioder.

Marte Lund har mastergrad i manuellterapi og er spesialist i idrettsfysioterapi ved Norsk idrettsmedisinsk institutt.
Marte Lund har mastergrad i manuellterapi og er spesialist i idrettsfysioterapi ved Norsk idrettsmedisinsk institutt. Foto: Nimi

Finger- og kneledd kan etterhvert bli skjeve, fordi det legger seg beinvev i leddene. Noen opplever at leddene fylles med væske og svulmer opp i dårligere faser av sykdommen.

Karin Magnusson, post doc. og forsker ved Diakonhjemmet sykehus, Oslo og Lunds Universitet, Sverige, forteller at man ikke riktig vet hvorfor artrose oppstår.

– Vi vet at det finnes mange ulike typer artrose, og disse ulike typene kan ha ulike årsaker, sier Magnusson.

Karin Magnusson har doktorgrad innen epidemiologi og revmatologi.
Karin Magnusson har doktorgrad innen epidemiologi og revmatologi. Foto: Forskerlivet.no

– Artrose i kneet være nært knyttet til tidligere kneskade og overvekt. Ved håndartrose i flere fingerledd er det større anledning til å anta en arvelig komponent eller årsaker knyttet til hormoner eller hjerte-karhelse.

Forskerne på Diakonhjemmet sykehus har undersøkt den arvelige komponenten ved hjelp av det norske tvillingregisteret, og blant annet funnet at hofteartrose ser ut til å være svært arvelig, og mer arvelig enn kneartrose.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Studiene bekrefter funn fra danske tvillingstudier, sier Magnusson.

Les også: Smerter i beina? Det kan være isjas

Artrose rammer kvinner

Selv om artrose er mer vanlig blant eldre mennesker, er det cirka 5-10 prosent av alle mellom 35-55 år som har artroseforandringer på røntgen.

– Men i tillegg til eldre og personer som er genetisk disponert, er også kvinner blant dem som er mest utsatt for å rammes av artrose, sier Lund.

Diagnose:

  • Diagnosen stilles ved sykehistorie, leddundersøkelse og eventuelt ved påvisning av typiske røntgenfunn.
  • I startfasen behøver ikke røntgenbildene avsløre forandringer.
  • Den tidligste forandringen man kan se på røntgen, er redusert leddspalte på grunn av tynnere leddbrusk.
  • Andre typiske røntgenfunn er benpåleiringer (osteofytter) i kanten av leddflatene.
  • Det er ikke alltid tydelig sammenheng mellom plager og røntgenfunn.

Kilde: sml.no

– Hvis man har hatt tidligere skade i ledd, er overvektig og/eller inaktiv, eller har hatt høy statisk belastning over tid eller feilbelastning, kan man også ha større risiko for å få artrose, forklarer manuellterapeuten.

Fordi man ikke vet de eksakte årsakene til artrose, er det også vanskelig å forebygge, ifølge forskeren.

– Gjennom studier ved Lunds Universitet har vi nylig vist at det er vanskelig å skille artrose fra det man kan beskrive som en normal aldring av leddet. Kanskje er artrose og aldring av leddet det samme – dette gjør leddsykdommen vanskelig å studere, forteller Magnusson.

Les også: Dette er symptomer på senebetennelse

Behandling av artrose

Likevel har forskerne godt belegg for å si at en sunn kroppsvekt og det å unngå kneskade vil hjelpe for å unngå at leddsykdommen oppstår eller videreutvikles om den først har oppstått.

– Dette gjelder også når man har artrose i familien og er arvelig disponert for leddsykdommen, ifølge Magnusson.

– Vi kan si dette med sikkerhet fordi man har sett sammenhenger mellom overvekt og kneskade og flere typer av definisjoner på artrose, altså artrose som vist på røntgen eller MR og artrose basert på undersøkelse hos en lege, sier hun.

Fysisk aktivitet er antatt å smøre leddet, og selv om enkelte studier har vist at man ikke kan redusere sannsynligheten for å få artrose når man er fysisk aktiv, vet man at fysisk aktivitet i hvert fall ikke er skadelig, opplyser forskeren videre.

– Riktig kosthold spiller en viktig rolle i henhold til vektkontroll, ifølge Lund.

– Med et sunt kosthold oppnår man vektkontroll og unngår å bli overvektig. Man øker risikoen for å få artrose dersom man er overvektig. Og hvis man allerede har pådratt seg artrose, er kosthold viktig for å unngå å gå opp i vekt, noe som er vanlig siden man ofte blir mindre aktiv, forteller manuellterapeuten.

Les også: Du kan ha diabetes uten å vite det

RØNTGEN: Artroseforandringer vises på røntgenbilder og bekrefter diagnosen. Du kan også ha artrose uten at det er endringer som synes på røntgen.
RØNTGEN: Artroseforandringer vises på røntgenbilder og bekrefter diagnosen. Du kan også ha artrose uten at det er endringer som synes på røntgen. Foto: gettyimages.no

Medisiner mot artrose

Magnusson opplyser at det ikke finnes medisiner som endrer sykdomsforløpet i leddet.

– Vektnedgang ved overvekt og fysisk trening som medisinsk behandling er derfor førstevalget i behandlingen, sammen med smertelindrende medisiner og informasjon om leddsykdommen til pasienten. Dersom dette ikke hjelper kan en kirurg vurdere behovet for total leddproteseoperasjon, forteller forskeren.

Artrose

  • Ledd og leddbrusk er svært robuste strukturer, men vil med årene utsettes for slitasje. Det kalles slitasjegikt eller artrose.
  • Ca 300 000 nordmenn er rammet
  • Eldre over 65 år som klager på smerter i hofteleddene, har nesten alltid artrose.
  • Artrose kan hos noen være svært smertefullt, mens andre kan oppleve mindre plager, selv om slitasjen er stor.
  • Typiske områder som rammes av artrose er: skulder, rygg, hender, fingerledd, hofte, kne

Kilde: Helseleksikonet

– Operasjonene er omfattende, men mange vil oppleve stor smertelindring og bedret funksjon i hverdagen, sier Magnusson.

Lund mener at noe av det viktigste som alle med artrose bør tilbys er undervisning, trening med riktig tilpasning og progresjon, og vektreduksjon for dem som trenger det.

– Man kan supplere grunnbehandlingen med manuell behandling, skinner, skoinnlegg og andre hjelpemidler som kan avlaste leddet, sier hun.

Les mer om artrose i Helseleksikonet.

Prognose

Prognosen må betraktes som dårlig, ettersom pasientene blir verre med tiden. Artrose er ingen dødelig sykdom, men livskvaliteten blir hos mange betydelig redusert.

Ved rett behandling opplever mange å få et bedre liv. Spesielt gjelder dette pasienter som får byttet ut svært slitte ledd med en protese.

– Det er viktig at den store mengden mennesker som årlig rammes av artrose, blir tilbudt informasjon så tidlig som mulig. Selv om det etter hvert kan være behov for annen behandling, vil man ha bedre effekt dersom man vet noe om sykdommen sin og har trent riktig, understreker Lund.

Når man som pasient har kunnskap om sykdommen, kan man lettere diskutere de forskjellige behandlingsalternativene med sin fastlege og fysioterapeut.

– Dermed kan pasienten være med på å velge den behandlingen som passer de behov man har, og ikke minst i lys av at sykdommen kan endre seg over tid, avslutter hun.

Les også: Dette er de første symptomene på ALS