HANDICAP-PARKERING

Susanne Maries oppgjør: «Hei, du som var så utrolig forbanna for at vi parkerte på HC-plass»

Susanne Marie Holden har gang på gang opplevd å måtte forsvare seg fordi hun parkerer på HC-plass, selv med bevis i frontruta.

<b>OPPGITT: </b>Susanne Marie Holden er frustrert over manglende kunnskap
OPPGITT: Susanne Marie Holden er frustrert over manglende kunnskap Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Susanne Marie Holden (29) fra Melhus har hatt multippel sklerose i ni år og HC-bevis de siste seks årene. Selv om den lille blå lappen er godt synlig i frontruta har hun blitt vant til å forklare seg av bruken av HC-parkeringen.

I et debattinnlegg som først ble publisert i Trønderbladet forteller hun om nok en episode der noen skal påpeke at hun står på en HC-plass.

«Hei, du som kjørte en nyere Nissan el-suv, og var så utrolig forbanna for at vi parkerte på HC-plass på Extra Melhus lørdag ettermiddag, skrev hun, og fortsatte:

Jeg sto der med stokken i hånda, og du ropte ut av vinduet at dette var en HC-plass. Jeg vet godt hvor frustrerende det er når disse plassene er fulle av biler uten parkeringstillatelse. Men når du da får til svar at blålappen ligger i frontruta, legger du deg flat.»

Til Klikk forteller hun at det var ekstra absurd fordi hun den eneste som hadde parkert på HC-parkeringsplassen, og flere av de andre HC-plassene var ledige.

– Nesten hver gang jeg parkerer opplever jeg å få blikk og at folk som spør. Når jeg da svarer med at parkeringsbeviset ligger i frontruta, er det ikke greit å rope videre.

I 2023 var det nesten 60.000 gyldige HC-bevis i Norge, ifølge Statens vegvesen.

Prosessen for å få det lille blå skiltet er lang og krever vurdering fra både fastlege og kommunen. Både fastlegen og kommunen skal vurdere om behovet er stort nok for å få godkjent søknad.

Les også: Åshild følte seg trøtt og sliten. Da hun fikk diagnosen, ble hun overrasket

Forventing om at man må sitte i rullestol

Hun tror at blikkene hun får kan skyldes hennes unge alder, og at hun har en funksjonsvariasjon som ikke alltid er like synlig.

– Mange har nok en forventing at man må sitte i rullestol for å få HC-bevis, og det finnes mange som er glade i å leke parkeringsvakter. På gode dager har jeg ingen problemer med å parkere 20 meter lenger borte fra inngangen, men det er jo ikke bare derfor jeg bruker HC-plassene, sier Holden.

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

HC-plasser er bredere enn en vanlig parkeringsplass og mange har behov for større plass for å kunne åpne bildøra helt å sette seg inn i bilen.

Holden er frustrert over det hun mener er lite kunnskap rundt bruk av HC-bevis og tror det internasjonale symbolet for tilgjengelighet er med på å bidra til forventingene om at man må være rullestolbruker.

– Jeg skjønner hvorfor man da tenker at det er kun for rullestolbrukere. Men når det er så mange andre typer funksjonsvariasjoner, så tror jeg det er viktig at det blir snakket om.

<b>FORVENTING: </b>Det internasjonale symbolet for tilgjengelighet kan være en årsak til misforståelser rundt HC-bevis.
FORVENTING: Det internasjonale symbolet for tilgjengelighet kan være en årsak til misforståelser rundt HC-bevis. Foto: Getty Images

Hun forteller også om en hendelse der den lokale matbutikken hadde bestemt seg for å leie ut HC-plassene til salg av juletrær.

Da hun sa ifra om at hun ikke helt syntes det var greit, og at hun trengte plassen fordi de andre parkeringene var så smale fikk hun til svar at: "Ja, men du kan få hjelp til bæring".

– Det var jo ikke det som var problemet, problemet var jo at jeg må ha plass til åpne bildøra nesten helt opp for å sette meg inn, sier Holden.

Frustrert over lite kunnskap

Holden er ikke fremmed for å få spørsmål når hun parkerer. Ofte er det mange som spør om hun er klar over at det er en handikapparkering, men de slutter å spørre når hun svarer at hun har MS.

Selv sier hun at det som regel går fint og folk flest er hyggelige, selv om det er noe frustrerende å måtte forsvare seg selv hele tiden.

– Jeg blir egentlig mest såret. I den situasjonen jeg skrev om, sto jeg å holdt guttungen på syv år i den ene hånda og stokken i den andre hånda. Da er det så klart ekstra frustrerende at folk skal begynne å krangle, sier Holden.

Holdens frustrasjon rundt dette temaet skyldes også en utbredt mangel på forståelse for hvor krevende det faktisk er å få innvilget et HC-bevis.

– Det er et voldsomt styr. Jeg tror ikke folk er klar over at det ikke er noe du får kastet etter deg. Det skal ganske mye til for å få det så lenge man har føtter å gå på.

Les også (+): Jeg burde ha skjønt at jeg ble rundlurt

Jobber intenst for at det skal bli lettere

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik forteller at dette ikke er første gang hun hører om slike historier, og at Susanne dessverre ikke er alene om å ha opplevd det.

Brandvik støtter Holden i at mange ikke er klar over hvor krevende prosessen for å få innvilget HC-bevis er, og forteller at dette er blant annet noe forbundet jobber med.

– Det er veldig vanskelig å få, og de siste årene har det blitt strammet enda mer inn. Vi jobber intenst med at det skal bli enklere å få, fordi det er flere som trenger det enn de som får tilgang på det

Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik
Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Tove Linnea Brandvik Foto: Helge Olav H. Ramstad

Brandvik sier at en av grunnene til at det er blitt så vanskelig å få HC-bevis er at kommunene har hengt seg veldig opp i gangfunksjonen til søkeren.

Hun påpeker at en av årsakene til misforståelsene kan være at mange forbinder handicap-skiltene med rullestolbrukere, noe som fører til at folk kan tro HC-bevis kun gjelder for personer med permanent nedsatt mobilitet.

Brandvik understreker at folk som ikke har noen tydelige visuelle nedsettelser kan ha like stort behov for kort vei til inngangen eller større plass.

– Årsakene til at du har behov for et handikapbevis kan være veldig mange ulike. Og de er ikke nødvendigvis synlige. Epilepsi er ikke en synlig sykdom med mindre du har et anfall, men behovet kan være like stort.

Hun nevner også astma, allergi, hjerteproblemer eller irritabel tarm (IBS). som en av årsakene til at man har en funksjonsvariasjon.

– Med IBS for eksempel, er det ikke gangfunksjonen som vil telle, men hvor kort tid har du på deg til å nå fram til et toalett, sier Brandvik

Kritiske til retningslinjene - diskriminerende

Norges Handikapforbund jobber med å få endret retningslinjene for kravene til et HC-bevis, og er kritiske til at kravene er blitt strammet inn.

Noe av det Brandvik reagerer på ved retningslinjene er hvor detaljert du må dokumentere hvor du faktisk skal parkere.

Du må dokumentere hvilken fastlege, hvilken fysiolog og hvilket sykehus du skal til, og også hvor ofte du skal parkere der.

– Vi er svært kritiske og mener at det er diskriminerende at du må være så detaljert på bevegelsesmønsteret ditt. Dette mener vi myndighetene ikke har noe med, kriteriet må være at hvor du parkerer ikke er relevant for at du trenger bedre tilgjengelighet.

Les også: De var et uadskillelig trekløver. Nå er de bare to igjen

Ulik dekning av HC-parkering

Norges Handikapforbund jobber også med å informere om behovet for at det er tilstrekkelig med HC-parkeringsplasser, og de ulike grunnene for at noen har HC-bevis.

Blant annet gjennom deres eget magasin, Handikapnytt, som er det magasinet som når ut til flest funksjonshemmede i Norge.

Forbundet samarbeider også med kommuner, myndigheter og byplanleggere for å få bedre tilgang på handikapparkering.

Det er stor variasjon i dekning for antallet handikapparkeringer i kommunene av ulike grunner. Forbundet har den siste tiden kartlagt dekningen for HC-plasser i landet for å kunne gi mer presis veiledning.

– Vi prøver å veilede alt fra myndigheter til kommuner. Og ikke minst byplanleggere, for alt fra hvor de plasseres, er det riktig avstand og om størrelsen er riktig.