Test av akevitt til jul 2024

Test av 26 juleakevitter: Fire får terningkast seks

Eksplosjonen av juleakevitter som har kommet de siste årene gjør at vi har mye å velge mellom at det rett og slett ikke holder å kjøpe bare én. Du trenger flere enn det.

Pluss ikon
<b>26 PÅ HYLLA:</b> Dette er en del av utvalget i årets test av juleakevitter.
26 PÅ HYLLA: Dette er en del av utvalget i årets test av juleakevitter. Foto: Mats Ulshagen
Først publisert Sist oppdatert

Akevittens høysesong er over oss, og det er flere juleakevitter på markedet enn noen gang. Men den som tenker at det er for mange på markedet tar feil.

For det kan vel ikke bli for mange akevitt, Hans Ingi Tryggvason?

– Aldri! Vi har tusenvis av ulike typer whisky, rom og cognac, så akevitten har fortsatt langt igjen til toppen. Nå handler det om å få folk til å forstå at du egentlig ikke trenger noe annet brennevin enn akevitt i barskapet ditt, forteller akevittentusiasten, som blant mye annet har laget et akevittark eller et akevitthjul som gjør at du enklere skal få et forhold til hva du drikker, sier «Hansi».

Islendingen, som for lengst har gjort nordmann av seg, har jobbet i en årrekke for å få nordmenn til å omfavne akevitten som vår nasjonaldrikk.

– En norsk akevitt kan fylle rollen til vodka, gin, whisky og rom. Du kan få alt fra sitrus- og dillpreg til kraftige fatlagrede varianter som kan matche de mest eksklusive single malts eller vellagrede rom. Det er bare å prøve seg frem – akevittens potensial er enormt, spør du meg!

Liker det søtt

Vi inviterte med ham og alkoholblogger Lasse Lucaks for å smake på årets juleakevitter, mens sjefredaktør Alex Øystå, Vi Menns drikkeekspert gjennom mange år, Peter Nagy, og undertegnede representerer folkets røst. Vi smakte oss gjennom 26 akevitter, og årets trend er en forsterkning av fjorårets: Akevitten blir bare søtere og søtere.

<b>SJEFEN:</b> Redaktør Øystå i dyp konsentrasjon.
SJEFEN: Redaktør Øystå i dyp konsentrasjon. Foto: Mats Ulshagen

– Det er vel ingen hemmelighet at folk flest liker det søtt, sier Tryggvason med et smil.

– Dette løser vi ofte ved å lagre akevitt på ulike fat, som søtvinsfat. Det blir spennende å se om vi i fremtiden ender opp med akevittlikør til julematen, eller om vi heller får en motbevegelse som etterspør tørrere typer. Selv tror jeg det søte holder seg en stund til – vi har en tendens til å følge trendene innen whisky og rom, og spesielt sistnevnte er jo veldig populær nå.

Gullmunn Juleakevitt 2024

Vi Menn sier: Litt anis, litt lakris, veldig god alene.

Ekspertene sier: Gul sitrus, balansert, toner av anis.

Passer til: Juletallerken eller til torsken. Denne kan man starte måltidet med, eller bruken den med en tonic.

Ein Mild og Klassisk Aquavit

Vi Menn sier: Lang og medisinsk ettersmak.

Ekspertene sier: Dette er en bag-in-box-akevitt.

Passer til: Denne kan brukes i en Upper Ten, blandes med 7Up.

Romjulsfredning (Inderøy Brenneri)

Vi Menn sier: Smaker litt frukt og kanel. Får ikke julefølelse av denne. Kanel er det siste jeg vil ha i en akevitt.

Ekspertene sier: Litt mynte, peppermynte, rosepepper. Lav intensitet på nesen.

Passer til: Juletallerken.

<b>NØYE:</b> Lasse sjekker aromaen på nok en akevitt.
NØYE: Lasse sjekker aromaen på nok en akevitt. Foto: Mats Ulshagen

Berentsens Juleaquavit

Vi Menn sier: Den lukter ikke så mye, bare litt brennevin. Ellers er det lite som skjer. Inngangs-akevitt for unga.

Ekspertene sier: Mild fennikelkarakter, men ikke veldig kompleks.

Passer til: Cocktail.

Berentsen Nissens Reserve Juleaquavit

Vi Menn sier: Likte aromaen godt, den lukter litt røkt, litt whisky.

Ekspertene sier: Denne har nok ligget på bourbon-fat.

Passer til: Julemat, spesielt røkt svin.

Strand Juleaquavit

Vi Menn sier: Rik på smak, behagelig. Nydelig flaske.

Ekspertene sier: Fattoner, frukt, multer. Appelsin, tørket frukt, multeslekten.

Passer til: Denne passer ikke til ribba, men kan funke når man lager mat. Så er den sikkert perfekt til multekrem.

Arvesølvet Juleakevitt

Vi Menn sier: Ren smak, nesten en karamellpudding-aroma.

Ekspertene sier: Smak av sedertre, som i en sigarboks. Denne passer for alle.

Passer til: Ribbe og juletallerken.

Grova Juleaquavit

Vi Menn sier: Appelsinpreget, falt litt gjennom. Dette er en kalkun-akevitt.

Ekspertene sier: Veldig sitrus på lukt, litt blomst, litt kamomille. Dette er ikke først og fremst en måltidsakevitt.

Passer til: I en martini eller negroni, eller kanskje til and.

Simers Bohemens Jul

Vi Menn sier: Denne var ganske god. Det kan minne om en Gammel Opland light.

Ekspertene sier: Velbalansert, kjenner anisen. Fennikel-preget, litt fusel. Den er smart oppbygd. Veldig god.

Passer til: Ribbe, juletallerken. En god allround-akevitt.

Meir Jul

Vi Menn sier: Rund og kompleks.

Ekspertene sier: Mye sødme, koriander- og fennikelfrø. Søtlig treverk, litt muskat. Denne har noen gode triks i boka.

Passer til: Pinnekjøtt, ribbe, og annet svinekjøtt.

<b>ALLE VINNER:</b> Hansi mener i grunnen at alle akevitter har livets rett.
ALLE VINNER: Hansi mener i grunnen at alle akevitter har livets rett. Foto: Mats Ulshagen

Inderøy Fatmodnet

Vi Menn sier: Dette er godteri, sånn lakrisgodteri, kanskje litt for søtt.

Ekspertene sier: Søtlig med dilltoner, med karve på slutten.

Passer til: Pinnekjøttet.

Hellstrøms Juleaquavit

Vi Menn sier: Tradisjonell, ren og elegant.

Ekspertene sier: Søtlig fat, appelsin, sitrus, vanilje. Den blir litt søtere for hvert år.

Passer til: Pinnekjøtt, ribbe og dessert.

Extra Modnet Inderøy Juleaquavit

Vi Menn sier: Barsk, med toner av klementin. Noen synes kanskje den er for søt.

Ekspertene sier: Søtlig midtparti, balansert med anis. Denne er lett å like.

Passer til: Julemat, røkt pinnekjøtt, og desserter.

Egge Gård Juleaquavit

Vi Menn sier: Mye eple og masse krydderting. Nesten som sanasol. Dette er jo gløgg, ikke en trad akevitt.

Ekspertene sier: Uenig, jeg elsker denne. Denne er superkul.

Passer til: Gris med løk og eple. Tilslørte bondepiker.

Atlungstad aquavit

Vi Menn sier: Denne luktet godt, litt appelsin, men smaker litt røffere. Den var god.

Ekspertene sier: Mandarinskall, appelsin, men går over i anis. En del pepper.

Passer til: Pinnekjøtt.

Destillatørens Juleakevitt

Vi Menn sier: Mild, og litt kjedelig, akevitt.

Ekspertene sier: Karamelltoner, provoserende lite spennende.

Passer til: Alt, som pinnekjøtt og juletallerken.

Peters Julekveld (Norsk Konfektakevitt)

Vi Menn sier: Denne er gøyal, den leker seg gjennom krydrene.

Ekspertene sier: Alt skal med – anis, karamell, sitrus, og kanel. Lett å drikke.

Passer til: Gris, ribbe, kalkun, waldorfsalat og brun saus.

<b>VETERAN:</b> Peter Nagy tar seg en god slurk.
VETERAN: Peter Nagy tar seg en god slurk. Foto: Mats Ulshagen

Bivfrost Jolablot

Vi Menn sier: Litt røyksmak, litt skarpere. Dette er litt voksenakevitt

Ekspertene sier: Tørrere enn de fleste juleakevittene i år.

Passer til: Alt utenom pinnekjøtt.

Gilde Juleaquavit

Vi Menn sier: Dette er gullstandarden for juleakevitter. Alt passer sammen.

Ekspertene sier: Appelsin, karamell, tørket frukt, anis. Her gjør man det bra.

Passer til: All julemat og som avec.

Flåklypa Juleaquavit

Vi Menn sier: Den er kraftig, og svir i kjeften. Passer best for tøffe forhold.

Ekspertene sier: Grønn kardemomme, kanel, noe søtlig.

Passer til: Pepperkake. Eller til finner som danser alene i skogen med kniver.

Lysholm Høytid Juleaquavit

Ekspertene sier: Behagelig kamomille-te på slutten.

Vi Menn sier: Sitruspreget, med klementin og appelsin. En flott juleakevitt.

Passer til: Julemat, lutefisk, og moltekrem.

Gammel Opland Juleakevitt

Vi Menn sier: Må bli med hjem. En flott akevitt med mer julesmaker.

Ekspertene sier: Stjerneanis, alkohol og varme.

Passer til: Pinnekjøtt og desserter.

<b>FOLKETS RØST:</b> Artikkelforfatter Mats Ulshagen.
FOLKETS RØST: Artikkelforfatter Mats Ulshagen. Foto: Mats Ulshagen

Løiten Juleakevitt

Vi Menn sier: Litt kort og søtligere enn vanlig. Julekrydder.

Ekspertene sier: Mer karve, tørket frukt, og julens toner.

Passer til: Ribbe og fet mat.

Nissedram

Vi Menn sier: Klassisk, mye karve, men barsk.

Ekspertene sier: Grønn kardemomme, kort avslutning.

Passer til: Pinnekjøtt og ribbe.

Linie Juleaquavit

Vi Menn sier: Sødmefull, med anis og pepper som følger alkoholen.

Ekspertene sier: Balansert, rund, litt appelsin og karamell.

Passer til: Julemat, eller som base i drinker.

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit

Vi Menn sier: Nydelig rund og lav svelgemotstand.

Ekspertene sier: En god avec og dessertakevitt.

Passer til: Med kaffe og dessert, avslutter julemiddagen perfekt.