Test av kjøttpålegg

Enorme forskjeller: Dette er «verstingen» blant kjøttpåleggene

Vi har testet hvilket kjøttpålegg som er sunnest. To fikk terningkast seks. Disse produktene bør du styre unna dersom du teller kalorier.

Pluss ikon
<b>HVILKET KJØTTPÅLEGG ER SUNNEST? </b>Det er forskjell på hvor sunne de mest populære kjøttpåleggene er.
HVILKET KJØTTPÅLEGG ER SUNNEST? Det er forskjell på hvor sunne de mest populære kjøttpåleggene er. Foto: Lisbeth Skøelv
Først publisert Sist oppdatert

Vi elsker kjøttpålegg her i landet, og kokt kjøttpålegg er et selvfølgelige innslag på frokostbordet og i matpakker, hver eneste dag.

Samtidig vet vi at helsemyndighetene ønsker at vi spiser mindre kjøtt, også pålegg.

Så hva er smart å velge, og hvilke alternativer har du?

Vi har gjort en ernæringsvurdering av et utvalg av de vanligste produktene.

Smaken må du selv vurdere.

På plussiden

Kjøttpålegg er, som navnet tilsier, laget av svin, storfe, lam eller annet kjøtt. De inneholder mye protein av beste kvalitet. Mengden varierer, men det er gjerne rundt 20 prosent, innimellom opp til 25 prosent.

Animalsk protein gir oss alle byggesteinene kroppen trenger for å bygge sitt eget protein i form av muskler, hormoner, negler, hår eller blodceller.

Kjøttpålegg inneholder også en del B-vitaminer, for eksempel B12 som kun finnes i animalske matvarer.

Kjøttpålegg inneholder også et spesielt stoff, «kjøttfaktoren», som gjør at jernet fra grove kornvarer (brødet og knekkebrødet under kjøttpålegget) tas bedre opp når de spises sammen.

Smart å vite for deg som trenger ekstra med jern!

På minussiden

Vi bør spise mindre rødt kjøtt, og de fleste kjøttpålegg er laget av storfe, svin, kylling og lam.

Det er også lurt å se på fettprosenten i produktene. Kjøtt inneholder mettet fett, den typen vi bør spise mindre av for å forebygge hjertesykdom, diabetes type 2 og ulike former for kreft.

Noen kjøttpålegg gjøres rimeligere ved å lime sammen kjøttbiter med gelatin, tilsette ekstra salt og blande inn vann i produktet.

Det gjør at for eksempel familieskinke er et billig produkt, men med en lavere ernæringsmessig kvalitet.

Mange kjøttpålegg er ganske salte, og helsemyndighetene oppfordrer oss til å velge vekk produkter som er konservert med nitrat/nitritt.

De fleste kjøttpålegg inneholder både salt og nitrat/nitritt, også de som er laget av kylling eller kalkun.

For mye salt kan lede til høyt blodtrykk, og for mye nitrat/nitritt kan øke risikoen for kreft i tarmen.

Alle vurderinger er gjort på bakgrunn av næringsinnhold per 100 gram vare. Disse næringsstoffene er vurdert: Kalorier (kcal), gram fett, gram mettet fett, gram protein og gram salt.

Karbohydrater, sukkerarter og fiber er ikke presentert eller vurdert, da innholdet er omtrent lik null og ikke har helsemessig betydning fra denne matvaren.

Nøkkelhullsmerket betyr at produktet er et godt valg innen kategorien «kjøttpålegg». De fleste produktene i testen er nøkkelhullsmerket, så vår rangering er en ytterligere «finvurdering» av ernæringskvalitetene.

Vi har bare testet kokt kjøttpålegg, ikke pølsepålegg (salami, servelat), speket kjøtt (spekeskinke) eller pateer (leverpostei).

Informasjonen om produktene er hentet fra produsentenes egne nettsider, men også meny.no og oda.no 26.12.23.

Se mer

Lammerull

Lammerull
Lammerull Foto: Produsenten

Terningkast 2

Leverandør: Gilde

Nettovekt: 100 g

Ca. pris: 48,90 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Baserer seg på tradisjonsrike oppskrifter.

Tre hovedingredienser: Renskåret kjøtt av lam (92 %), vann, salt

Kjøttprosent: 92

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 177

Fett (g/100 g): 11

Mettede fettsyrer (g/100 g): 4,3

Protein (g/100 g): 18

Salt (g/100 g): 2,4

Ernæringskommentar:

Det eneste produktet av lam kommer dårligst ut i denne testen.

Lammerullen er laget med mye kjøtt, men lammekjøtt er et fett, rødt kjøtt. Dette vises på innholdet av kalorier, fett og mettet fett, som alt sammen er nest høyest i testen.

Med et svært høyt saltinnhold også, er en bunnrangering uunngåelig.

Proteininnholdet er midt på treet. Du finner også sju tilsetningsstoffer i lammerullen, og den er ikke nøkkelhullsmerket.

Kokt tunge

Kokt tunge
Kokt tunge Foto: Produsenten

Terningkast 2

Leverandør: Gilde

Nettovekt: 100 g

Ca. pris: 38,30 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Håndlaget renskåret storfetunge.

Tre hovedingredienser: Renskåret storfetunge, vann, salt

Kjøttprosent: Til 100 g ferdig vare er anvendt 188 g renskåret storfetunge

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 334

Fett (g/100 g): 23

Mettede fettsyrer (g/100 g): 11

Protein (g/100 g): 30

Salt (g/100 g): 2,5

Ernæringskommentar:

Det klassiske tungepålegget er ikke nøkkelhullsmerket. Det skyldes testens høyeste innhold av kalorier, fett og også det kolesteroløkende mettede fettet.

Når vi i tillegg ser på saltinnholdet, som er nesten dobbelt så høyt som i potetgull med havsalt (1,3 g/100 g), så er ikke dette et hverdagspålegg.

Det som trekker tungen opp fra terningkast en, er testens høyeste innhold av protein. Tungepålegget inneholder seks tilsetningsstoffer.

Les også: (+) Ekspert anbefaler to guloster: Har lavest kaloriinnhold

Familiens skinke

Familiens skinke
Familiens skinke Foto: Produsenten

Terningkast 3

Leverandør: Gilde

Nettovekt: 150 g

Ca. pris: 32,30 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Mildt hverdagspålegg til matpakken.

Tre hovedingredienser: Renskåret svinekjøtt (73 %), vann, salt

Kjøttprosent: 73

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g) 115

Fett (g/100 g): 4,4

Mettede fettsyrer (g/100 g): 1,5

Protein (g/100 g): 15

Salt (g/100 g): 1,9

Ernæringskommentar:

Det eneste produktet som henvender seg spesifikt til familier (og da må vi jo tenke barn), karrer seg så vidt over på treeren i vår test.

Her finner vi det laveste innholdet av protein i testen, noe som antakelig gjenspeiles i bare 73 prosent kjøttandel.

Familiepålegget er også høy på kalorier, fett og mettede fettsyrer, og dessverre også nokså høy på salt.

Skinken er tilsatt seks tilsetningsstoffer. Produktet er nøkkelhullsmerket.

Provenceskinke

Provenceskinke
Provenceskinke Foto: Produsenten

Terningkast 3

Leverandør: Jacobs

Nettovekt: 100 g

Ca. pris: 59,90 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Laget av marinert og krydret lårskinke.

Tre hovedingredienser: Svinekjøtt 90 %, vann, salt

Kjøttprosent: 90

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 109

Fett (g/100 g): 4,6

Mettede fettsyrer (g/100 g): 1,4

Protein (g/100 g): 16,7

Salt (g/100 g): 1,8

Ernæringskommentar:

Med hele 90 prosent kjøttandel ligger Provenceskinken fra Jacobs i det øvre sjiktet i testen, selv om dette ikke er noe vi tester på.

Det som gir denne skinken et sterkt terningkast tre, er at den inneholder testens laveste innhold av salt, noe som er bra for blodtrykket.

Dessverre er innholdet av protein nest lavest i testen.

I tillegg til krydder er skinken tilsatt seks tilsetningsstoffer. Nøkkelhullsmerket borger for et sunt hverdagsvalg.

Bøkerøkt skinke

Bøkerøkt skinke
Bøkerøkt skinke Foto: Produsenten

Terningkast 4

Leverandør: Bjerke

Nettovekt: 120 g

Ca. pris: 41,10 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Røkt på ekte bøkeflis på Helgeroa.

Tre hovedingredienser: røkt, renskåret svinekjøtt, vann, salt,

Kjøttprosent: 80

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 102

Fett (g/100 g): 2,8

Mettede fettsyrer (g/100 g): 0,9

Protein (g/100 g): 17

Salt (g/100 g): 2

Ernæringskommentar:

Det eneste bøkerøkte pålegget i testen vår, får en trygg karakter fire.

Den nøkkelhullsmerkede skinken er tredje best på kalorier.

Innholdet av fett, mettet fett og salt er helt på det jevne. Derimot er proteininnholdet noe lavere enn snittet blant produktene i testen.

Bjerke har brukt fem tilsetningsstoffer i produksjonen av den bøkerøkte skinken, og kjøttandelen er på 80 prosent, noe som er lavere enn flere av de andre skinkene.

Les også: (+) Test av kaloriinnhold i godteri: Store forskjeller mellom «best» og «verst»

Roastbiff

Roastbiff
Roastbiff Foto: Produsenten

Terningkast 4

Leverandør: Folkets

Nettovekt: 90 g

Ca. pris: 34,40 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Stekt roastbiff av storfe flatbiff.

Tre hovedingredienser: Flatbiff av storfe 91 %, vann, konserveringsmiddel (e326, e250)

Kjøttprosent: 91

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 104

Fett (g/100 g): 1,5

Mettede fettsyrer (g/100 g): 0,7

Protein (g/100 g): 21

Salt (g/100 g): 2

Ernæringskommentar:

Roastbiff er en klassiker for mange, og dette nøkkelhullsmerkede pålegget er absolutt et fint påleggsvalg.

Det utmerker seg med testens tredje høyeste innhold av protein, er nokså bra på fett, kalorier og mettede fettsyrer, men scorer helt middels på innholdet av salt.

Roastbiffen er laget med hele 91 prosent storfekjøtt, og er tilsatt fire tilsetningsstoffer, noe som er færre enn de fleste påleggene i testen.

Hamburgerrygg

Hamburgerrygg
Hamburgerrygg Foto: Produsenten

Terningkast 5

Leverandør: Gilde

Nettovekt: 110 g

Ca. pris: 39,10 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Et sunt og proteinrikt pålegg.

Tre hovedingredienser: Renskåret svin ytrefilet (84 %), vann, salt

Kjøttprosent: 84

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 102

Fett (g/100 g): 1,3

Mettede fettsyrer (g/100 g): 0,5

Protein (g/100 g): 20

Salt (g/100 g): 2,1

Ernæringskommentar:

Hamburgerryggen fra Gilde er nøkkelhullsmerket, noe som i utgangspunktet forteller oss at dette er et sunt pålegg.

Proteininnholdet er over gjennomsnittet blant produktene vi sjekket.

Med testens nest laveste innhold av fett, og tredje beste mengde kalorier og mettede fettsyrer, er det egentlig bare det ganske høye saltinnholdet som trekker ned fra en sekser.

Kjøttandelen er på 84 prosent, og hamburgerryggen inneholder seks tilsetningsstoffer.

Ekte kokt skinke

Ekte kokt skinke
Ekte kokt skinke Foto: Produsenten

Terningkast 5

Leverandør: Gilde

Nettovekt: 110 g

Ca. pris: 31,50 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Kjøttråvarer fra norske gårder.

Tre hovedingredienser: Renskåret svinekjøtt av skinke (85 %), vann, salt

Kjøttprosent: 85

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 98

Fett (g/100 g): 1,8

Mettede fettsyrer (g/100 g): 0,6

Protein (g/100 g): 19

Salt (g/100 g): 1,9

Ernæringskommentar:

På en god tredjeplass finner vi det som for mange er favoritten: kokt skinke.

Dette pålegget inneholder nest færrest kalorier i testen, og det er også tredje best på saltinnhold.

Skinken er litt over middels bra på fett, mettede fettsyrer og protein. Kjøttandelen er litt lavere enn testvinnerne, 85 prosent.

Produktet inneholder seks tilsetningsstoffer. Nøkkelhullsmerket viser at dette er et bra hverdagspålegg.

Les også: (+) Eksperten anbefaler: Disse syltetøyene har færrest kalorier

Kyllingfilet med pepper

Kyllingfilet med pepper
Kyllingfilet med pepper Foto: Produsenten

Terningkast 6

Leverandør: Stange

Nettovekt: 90 g

Ca. pris: 33,10 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Kyllingpålegg med kjøtt fra brystfilet.

Tre hovedingredienser: Kyllingbryst uten skinn (95 %), vann, salt

Kjøttprosent: 95

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 104

Fett (g/100 g): 1

Mettede fettsyrer (g/100 g): 0,4

Protein (g/100 g): 21,5

Salt (g/100 g): 1,9

Ernæringskommentar:

Stanges kyllingfilet med pepper deler førsteplassen med Finsbråten. Med nesten like høy kjøttandel og lik score, er dette nøkkelhullsmerkede pålegget et strålende valg på skiven.

Pålegget har testens laveste innhold av både fett og mettet fett. I tillegg har det testens nest høyeste innhold av protein.

Denne kyllingskinken er tilsatt syv tilsetningsstoffer, dersom du er opptatt av å begrense inntaket av E-stoffer.

Kyllingfilet spicy

Kyllingfilet spicy
Kyllingfilet spicy Foto: Produsenten

Terningkast 6

Leverandør: Finsbråten

Nettovekt: 90 g

Ca. pris: 44,90 kr

Beskrivelse fra leverandøren: Håndlaget og langtidskokt.

Tre hovedingredienser: Norsk renskåret kyllingfilet (96 %), vann, salt

Kjøttprosent: 96

Tilsatt nitritt (E249/E250)? Ja

Allergener: Nei

Kalorier (kcal/100 g): 95

Fett (g/100 g): 1,4

Mettede fettsyrer (g/100 g): 0,4

Protein (g/100 g): 18

Salt (g/100 g): 1,8

Ernæringskommentar:

Det blir en delt førsteplass mellom de to kyllingfiletene i testen, med nøyaktig lik poengsum.

Denne krydrede varianten fra Finsbråten kan skilte med hele 96 prosent kjøtt og bare ett tilsetningsstoff.

Her får du et kjøttpålegg med det laveste innholdet av kalorier, det laveste innholdet av mettet fett og også det laveste innholdet av salt.

Proteininnholdet er helt midt på treet i testen. Nøkkelhullsmerket garanterer for et godt valg.