Trine Dahlmo-metoden
Dietten der «alt» er lov – men det er én hake
Vil du ned i vekt, men ikke har lyst til å forsake verken karbohydrater eller fett? Da kan det hende Trine Dahlmo-metoden er noe for deg.
Trine Dahlmo-metoden handler ikke om kaloritelling eller forbud mot visse matvarer.
Den tar utgangspunkt i det kostholdet du allerede har, men den strukturerer hva du kan spise samtidig på en annen måte.
Spiser du et måltid rik på karbohydrater, kan du ikke kombinere med fett, og omvendt.
Vi lar gründeren bak dietten som bærer hennes eget navn, Trine Dahlmo (56) fra Mo i Rana, forklare tanken bak kostholdet som hun hevder har hjulpet over 10.000 klienter siden oppstarten i 2000.
- Jeg reflekterte over det faktum at både lavfett-dietter og lavkarbo-dietter faktisk fungerte, bare ulikt fra person til person.
Hun spurte se selv: Hva om det var mulig å gå ned i vekt med begge disse kostholdsfilosofiene, slik at det var mulig å både spist pasta, brød og potet og i tillegg fete oster, smør og seterrømme?
LES OGSÅ: Britt hadde prøvd «alt» – så fant hun endelig metoden som sendte henne ned i vekt
Datteren ble frisk av kostholdet
Dahlmo var utdannet økonom med lederstilling i staten da hun plutselig en dag gjorde helomvending.
Hun og ektemannen Kjell Petter opplevde at yngstedatteren på tre år på kort tid ble frisk med enkle endringer i kostholdet, etter å ha slitt med fordøyelsen, dårlig konsentrasjon og rødt utslett.
Da valgte Dahlmo å hoppe av lederkarrieren og starte et nytt utdanningsforløp som innbar tre år på grunnfag medisin og seks år med ulike kostholdsrelaterte utdanninger på deltid.
Hun videreutdannet seg senere i motivasjons- og ledermetodikken NLP.
Færre begrensninger
I 24 år har hun jobbet som ernæringsterapeut i sin egen klinikk i Mo i Rana, hvor hun tar imot klienter som ønsker hjelp med både helseplager og vektnedgang.
- Min erfaring som ernæringsterapeut var at varige livsstilsendringer best oppnås om det er færrest mulig begrensinger i kostholdet. Tanken på at det kunne være mulig å få med seg det beste fra flere tilsynelatende motstridende dietter fascinerte meg, forteller 56-åringen
Dermed startet hun jakten på en logisk rød tråd mellom alle dietter som gir vektreduksjon hvor det samtidig var mulig å spise seg mett.
Savnet «ulovlig» mat
Hun hadde selv på det tidspunktet gått ned mye i vekt og blitt friskere med et lavkarbokosthold, men syntes kostholdet, som hun kaller «den smale vei», begrenset henne veldig.
- Etter noen år kjente jeg på savnet etter alt som var «ulovlig», brød, pasta, potet, litt søtsaker og frukt. Jeg stilte meg spørsmålet: Er det virkelig nødvendig å forsake så mye?
Hun begynte å kikke etter det hun kaller «den brede vei», der man ikke måtte gi opp like mye.
- Jeg husker fremdeles eureka-følelsen når sammenhengen åpenbarte seg. Jeg satt på stuegulvet, omgitt av haugevis av bøker om vektreduksjon og så med ett sammenhengen. Det var så logisk, sier hun og forklarer hva hun fant:
- Ingen vektreduksjonsdietter kombinerer mye karbohydrater og mye fett i samme måltid. Når man velger en vektreduksjonsdiett, må man enten velge fettet eller karbohydratene, sier Dahlmo.
LES OGSÅ: May-Britt (63) gikk ned i vekt og ble kvitt smertene, uten sult eller trening
Tallerken-prinsippet
Hun forklarer at hun og klientene som følger metoden kan nyte et bredt utvalg av mat, og få akkurat den samme vektreduserende og helsebringende effekten som lavkarbokostholdet gir.
I Trine Dahlmo-metoden kan du velge mellom tre vektreduksjonstallerkener hver dag:
Mager-tallerkenen (fettfattig og proteinrik), fet-tallerkenen (lavkarbo) og nøytral-tallerkenen (lav på både fett og karbo, rik på proteiner).
Du kan innta de forskjellige «tallerkenene» samme dag, bare ikke i samme måltid.
Slik setter du sammen de tre tallerkenene:
Mager-tallerkener kan f.eks være:
- Kjøttkaker, potet, gulrot, ertestuing og brunsaus
- Proteinchips med Holiday-dipp. Sjokoladen Hobby.
- Rundstykker med cottage cheese og syltetøy
- Spagetti med kjøttsaus
- Tikka masala med ris og nan-brød
- Fiskepanetter, pommes frittes og salat
- Brødskiver med mager leverpostei og rødbeter
- Kjøpe-pizza med ekstra spekeskinke og mager ost
- Pastasalat med kylling
- Frukt og grønnsaker til om ønskelig
Fet-tallerkener kan f.eks være:
- Lavkarboskiver eller frøknekkebrød med smør, salami, majones og agurk
- Lettsaltet torsk med blomkål, gulrot og eggesmør
- Squash-pasta med bacon, fløtesaus og Parmesan-ost
- Baconsvor
- Snacks-tallerken med spekeskinke, ost, aïoli, grønnsaksstaver og fylte paprika
- Multekrem som dessert
- Langtidsstekte koteletter, ovnsbakte grønnsaker og sjysaus
- Sesamboller med smør, hvitost og paprika
Nøytral-tallerkenen kan f.eks. være:
- Cottage cheese med varme bær
- Ovnsbakt kylling med salat
Kilde: Trine Dahlmo-dietten
Mindre fokus på kaloritelling
Lege og seniorforsker Sindre Lee-Ødegård jobber med fedme og diabetes. I tillegg er han grunnlegger og fagansvarlig i Helseresepten, som var Norges første nettbaserte overvektsklinikk spesialisert på medisinsk vekttap.
Han mener at den fleksible tilnærmingen og fokuset vekk fra kaloritelling, kan gjøre det enklere å følge kostholdet over tid.
- Dette er en fornuftig tilnærming, det er viktigere å fokusere på sunne matvarer enn tall. Klarer man det, vil det ofte lede til bedre helse og en sunnere vekt, også over tid, sier legen.
Vanskelig forhold til kropp og mat
Lee-Ødegård mener også at matgleden, fokus på helsen og fleksibiliteten i dietten er positivt – og grunnlaget for varig suksess.
- Det er viktig å fremme en sunn relasjon til mat. Dessverre er det mange som har vonde opplevelser og et vanskelig forhold til kropp og mat, forteller han.
Dette er dietten
Vi ber legen og seniorforskeren om å forklare dietten – sett fra faglig hold.
- Trine Dahlmo-dietten er basert på prinsippet om å unngå å kombinere fett og karbohydrater i samme måltid, noe som for noen kan bidra til vektnedgang og vektstabilisering uten strenge restriksjoner, sier Lee-Ødegård, og utdyper:
- Tanken bak dette prinsippet er at karbohydrater øker utskillelse av insulin, og insulin leder til fettlagring når det er både karbohydrat (glycerol) og fett (frie fettsyrer) tilgjengelig for lagring. Så å holde tilbake på en av disse, gjør at mindre mat lagres som fett.
Les også: (+) Slik går du ned minst 1 kilo i uken med billig og helt vanlig hverdagsmat
Hvor mye du spiser teller også
Dietten strukturerer ifølge Lee-Ødegård derfor måltidene i tre kategorier: mager-tallerken (lavt fett, høy protein og karbohydrater), fet-tallerken (lavkarbo med høyt fettinnhold), og nøytral-tallerken (lav på både fett og karbohydrater, rik på proteiner).
- Det er likevel viktig å huske at det ikke er fullt så enkelt. Den totale mengden mat spiller en viktig rolle, og det samme gjør typen karbohydrater; det er mye bedre med fiberrike karbohydrater enn sukker og lite fiber, sier legen, og legger til:
- Så må vi heller ikke glemme at fysisk aktivitet har en stor påvirkning på både insulinnivå og hvordan kroppen bruker maten den får. Det er med andre ord flere viktige faktorer for varig suksess.
Færre endringer = lettere å få til
Ifølge Trine Dahlmo skal du ta utgangspunkt i kostholdet du allerede har, og gjør de få endringene som skal til for å endre måltidene til å bli vektreduserende.
Jo færre endringer du gjør, jo mer sannsynlig er det at du vil følge vektreduksjonskostholdet hele veien frem til mål, er Dahlmos påstand.
De fleste dietter krever at du enten må forsake karbohydratene eller fettet i kostholdet. Det trenger du altså ikke å gjøre når du følger Trine Dahlmo-metoden.
- Du kan velge både karbohydratrike- og fettholdige måltider, selv på samme dag. Du kan også spise ferdigmat som pizza, pølse i brød, fiskekaker og mikrobølgeovn-retter.
Kaker, godter og potetgull er også en naturlig del av kostholdet når du skal stabilisere vekten, forteller hun.
Les også: (+) Gro hadde forsøkt «alt» for å bli slank. Så kom fastlegen med et forslag
Slipper å veie mat
Trine Dahlmo ønsker at kostholdsendringene skal være så overkommelige at de fleste kan inkorporere dem i hverdagen.
- Metoden er svært virkelighetsnær slik at du slipper å telle kalorier eller veie maten. Med noen enkle regler i bakhodet handler du i butikken og setter sammen dine måltider. Du spiser når du er sulten, uavhengig av hva klokka er, og du spiser deg passelig mett.
Kostholdet kan benyttes for å gå ned i vekt, opp i vekt, eller stabilisere vekten – alt etter hva man ønsker.
Nøkkelen ligger ifølge Dahlmo i hvordan man kombinerer tallerkenmodellene.
Mener dietten gir helsegevinst
Hun er opptatt av helsegevinstene hun mener kostholdet kan gi.
- Alle tallerkenmodellene er blodsukkerstabiliserende. Et stabilt blodsukker gir økt energi og psykisk ro og velvære. Når blodsukkeret synker og balanseres bedres kolesterolbalansen, type 2 diabetes forebygges eller bedres, og de som har kjønnshormonubalansen PCO får en bedre kjønnshormonbalanse, hevder hun, og legger til:
- Også PMS kan bedres, særlig når det er stor væskebinding og humørsvingninger.
Folk med irritabel tarm opplever også at de får reduserte plager, forteller Dahlmo som har gitt ut flere bøker, bl.a. Lettere (Cappelen Damm) og Frisk med irritabel tarm (Healthinspirer publishing).
Hun understreker at pasienter med irritabel tarm også trenger grundig kartlegging og målrettet behandling.
Basert på etablert kunnskap
Lege Sindre Lee-Ødegård mener det er mulig at Trine Dahlmo-dietten kan ha noen av de helsebringende effektene som påstås, men effekten vil variere fra person til person avhengig av individuelle faktorer som genetikk, livsstil, og eksisterende helseproblemer.
- Og det er heller ingen hemmeligheter med denne dietten, mye av dette er basert på etablert kunnskap. Hvis matinntaket er høyt nok, kan det lede til vektøkning, og sammen med riktig trening, som styrketrening, vil vektøkningen være fra sunt vev, slik som bein og muskel, sier Lee-Ødegård.
Han forklarer at dersom matinntaket er mindre, kan det lede til vektnedgang, og over tid kan mange av disse prinsippene hjelpe en å holde en lavere vekt også over tid, forklarer han.
Som statens kostholdsråd
Vi spør kostholdsgründer Dahlmo om det finnes forskning som støtter prinsippene til dietten hun står bak:
- Det er massiv forskning på at lavfett-dietter fungerer og det samme gjelder lavkarbo-dietter. Vår metode er begge disse kostholdsfilosofiene – samtidig, sier Dahlmo, og legger til:
- I praksis vil en uke med Trine Dahlmo-metoden i sum komme ut med en fordeling av fett, karbohydrater og proteiner som anbefales av Statens råd for ernæring, som jo også er veldokumentert. Forskjellen er bare hvordan de enkelte måltidene settes sammen.
- Liker ikke å kategorisere mat
Lege og seniorforsker Lee-Ødegård mener dietten i all hovedsak høres fornuftig ut.
- Prinsippene til Trine Dahlmo er overlappende med hva jeg sier til mine pasienter, dog er jeg nok litt mer rund i kantene og fleksibel, jeg liker ikke å katogerisere mat (mager-tallerken, fet-tallerken og nøytral-tallerken).
Han legger til at han synes pasientenes unike situasjon og biologi er mer kompleks enn som så.
- Derfor fokuserer jeg på å individualisere mest mulig og sammen med pasienten komme frem til de beste løsningene.
Han poengterer også hvor viktig det er å se kostholdet i sammenheng med fysisk aktivitet.
- Sitter man stille og er inaktiv, og så spiser et stort måltid, så øker sannsynligheten for fettlagring. Er man derimot en aktiv person og har nettop vært aktiv, så øker sannsynligheten for at maten lagres som glykogen; som brensel for neste aktivitet!
* Du kan velge blant alle de 3 vektreduksjons-tallerkener hver dag, om du ønsker det
* Mager-tallerkenen (fettfattig og proteinrik)
* Fet-tallerkenen (lavkarbo)
* Nøytral-tallerkenen (lav på både fett og karbo, rik på proteiner)
* Ta utgangspunkt i det kostholdet du allerede har, og gjør de få endringene som skal til for å endre dine måltider til å bli vektreduserende. Jo færre endringer du gjør, jo mer sannsynlig er det at du med letthet vil følge vektreduksjonskostholdet hele veien frem til mål.
* Spis med nytelse og god samvittighet. Et godt forhold til mat gir motivasjon og forebygger sug.
* Spis kun til måltidene, og spis deg mett.
* Når du har nådd din målvekt legger du til «ikke-vektreduserende» måltider i en passelig mengde for deg. Det kan være småsjokolade og potetgull på lørdag, kake på kafe søndag eller noe annet du ønsker.
Kilde: Trine Dahlmo
Denne saken ble første gang publisert 27/10 2024, og sist oppdatert 28/10 2024.