Ned 23 kilo på kort tid
Linn (38) veide 116 kilo – gaven fra svigermor endret alt
I dag er Linn 23 kilo lettere, smertene i kroppen er borte, og hun har begynt å trene.
I et hus på Nesodden bor Linn Holstad Hines (38) med mannen Bård (38) og sønnene Odin på ni og Emil på fire.
I et annet hus ikke langt unna bor Linns
svigermor, Marit Godlien. Linn og svigermor har kjent hverandre bestandig.
– Linn og Bård har gått i barnehagen sammen, de var ungdomskjærester og giftet seg til slutt, forteller Marit.
Hun og svigerdatteren har alltid hatt et godt og nært forhold. Linn har hatt lite kontakt med moren sin på grunn av sykdom, og hun mistet faren sin for fire år siden – så svigermor er blant hennes aller nærmeste.
Det var også svigermor som utøvde mild tvang i form av en julegave i 2019. Det fikk Linn til å gjøre et siste forsøk på å gjøre noe med den stadig stigende overvekten og plagene som fulgte med.
Da var Linn i ferd med å gi opp, etter utallige forsøk på å gjøre noe med problemene.
Forsøkte alt
– Det startet da jeg fikk barn, forteller hun.
– Jeg gikk ganske mye opp i vekt under de to svangerskapene, og det var umulig å få kiloene av igjen. Tvert imot ble det stadig flere etter hvert.
– Jeg forsøkte alt, Grete Roede, lavkarbo og andre slankekurer, jeg trente masse og hadde personlig trener i et halvt år, som jeg gjorde beinharde øvelser med. Jeg spiste så lite jeg kunne samtidig, og gikk ned 11 kilo på det halvåret. Men så ble det for mye med barn og full jobb, så jeg satset på å trene på egen hånd. Da seg kiloene på igjen, og jeg gikk enda mer opp. Det var fortvilende, minnes hun.
– Musklene i kroppen verket, hodet verket, fordøyelsen var dårlig, jeg orket nesten ingenting. Jeg ville jo være aktiv med barna, men klarte det ikke. Det var veldig trist da minstemann skulle lære seg å sykle og jeg ikke klarte annet enn å stå og se på.
Linn har hatt lavt stoffskifte (hypotyreose) siden hun var 17. Det innebærer enkelt sagt at alle prosesser i kroppen, inklusiv forbrenningen, går saktere enn normalt.
– Siden jeg ikke fant noen annen forklaring og ingenting hjalp, tenkte jeg at problemene sikkert skyldtes sykdommen, og at det ikke var noe å gjøre med.
Les også: Karina (38) fikk tilbud om abort etter ultralydundersøkelsen. Men mammahjertet var aldri i tvil
Julegaven fra svigermor
Linn klaget ofte sin nød til svigermor, som syntes det
var vondt å se hvordan svigerdatteren strevde med å finne en løsning på problemene sine – uten resultat.
Men det var én ting Linn ikke hadde prøvd, og som Marit flere ganger ba henne om å teste ut: En tverrfaglig klinikk hvor flere forskjellige behandlere – leger, ernæringsfysiologer, akupunktører og andre – samarbeider på tvers av profesjonsgrensene for å behandle blant annet overvekt.
– Jeg kjente en som hadde fått god hjelp til lignende problemer på en slik klinikk, forteller Marit.
Men Linn kom seg aldri til å prøve dette på eget initiativ, så til jul i 2019 gjorde svigermor kort prosess og ga henne en sum øremerket til en time på Balderklinikken.
Det drøyde tre måneder, men i mars 2020 gjorde Linn bruk av julegaven sin og møtte opp på klinikken; overvektig, nedbrutt, sliten og full av smerter.
– Jeg tålte ikke at noen kom nær huden min, det gjorde vondt, det føltes som om jeg hadde blåmerker overalt. Fordøyelsen fungerte også dårlig. Jeg hadde betennelser som ga veldig mye vann i kroppen, noe som gjorde alt ekstra tungt. På slutten var jeg så tungpustet at jeg nesten ikke klarte å gå opp trappen til annen etasje hjemme.
Les også: (+) Ernæringsfysiolog har testet næringsinnholdet i snacks til barn: Bare tre får terningkast 5
Egg, gluten og melk
På klinikken ble det tatt mange forskjellige prøver, blant annet utvidede blodprøver, som viste at Linn hadde mye betennelser i kroppen, og at hun spiste veldig feil.
– En god del av den maten som jeg trodde var sunn og bra for meg, var faktisk den som gjorde meg syk! Som for eksempel egg, sier Linn.
– Det er noe av det sunneste som fins, men for meg er det rene giften. Jeg har spist egg hver dag mesteparten av livet – vi hadde til og med høner før.
Prøvene viste også at hun hadde intoleranse for gluten og melkeprodukter. På klinikken fikk Linn hjelp av en ernæringsfysiolog til å bytte ut de matvarene hun ikke tålte.
– Vi tok utgangspunkt i det jeg spiste og gjorde om på det litt etter litt, sier Linn.
Etter råd fra klinikken begynte hun også med såkalt
periodisk fasting. Det vil si å legge inn flere timer mellom kveldsmåltid og frokost dagen etter.
Tanken er at kroppen skal få en lengre pause fra å bruke energi på å fordøye mat på kvelds- og nattetid.
– Etter noen uker merket jeg at vekten begynte å gå nedover, og plagene minsket også. Det var fantastisk å oppleve at jeg endelig hadde funnet noe som funket.
Jeg er et levende bevis
I dag er Linn – foreløpig – 23 kilo lettere. Smertene er borte, og hun har fått overskudd til å begynne å trene.
– Jeg har fått ny jobb i Den Norske Turistforening, og nå gleder jeg meg til å gå turer i fjellet, sier Linn, som er utdannet fotograf og jobber med kommunikasjon.
– Tidligere hadde jeg et veldig svingende blodsukker og måtte spise omtrent annenhver time. Jeg hadde også et sterkt søtsug. Nå kan jeg gå lang tid uten å spise, hvis jeg ikke er sulten. Jeg koser meg med all den gode maten jeg kan spise og savner ikke søtsaker.
– Et par ganger har jeg tenkt at jeg sikkert kan spise noe av det jeg ikke tåler, kanskje kose meg med et vanlig kakestykke. Da har jeg ligget i fosterstilling med store smerter i timevis etterpå.
– Jeg har vært skeptisk til dette med matintoleranse, men nå er jeg selv et levende bevis på at det er høyst reelt!
Livet er virkelig blitt mye lettere, på mange måter, takket være tidenes julegave fra svigermor.
Dette spiser Linn nå
Frokosten består av 1 dl havregryn og 2 dl havremelk som varmes i mikroovnen.
På toppen strør Linn 2 dl bær, enten friske eller frosne, pluss noen knuste valnøtter. Kanel og kardemomme setter ekstra smak.
Lunsjen er som regel varm, med ovnsbakte grønnsaker. Her er det mye å velge mellom. Linn fyller grønnsakene i en ildfast form, krydrer med det som passer og heller litt olivenolje over.
Til dette spiser hun som oftest en eller annen form for fisk eller kylling.
Lunsjen kan også bestå av en salat, eller frøknekkebrød med for eksempel makrell i tomat, og grønnsaker ved siden av.
Middagen følger som oftest omtrent samme opplegg som den varme lunsjen.
Som så mange andre familier, spiser også Linn og familien taco på fredagene. Da bruker hun mer grønnsaker og rent kjøtt, og lager de andre ingrediensene selv i stedet for å bruke ferdigprodukter.
Denne saken ble første gang publisert 12/06 2023, og sist oppdatert 07/09 2023.