SPISER DU OFTE FØR LEGGETID?

Dette skjer med forbrenningen om du spiser på kvelden

Det er vanlig å tro at maten vi spiser på kveldstid i større grad fører til vektoppgang enn det vi spiser på dagtid, men stemmer det?

OPP I VEKT: Mange tror at vi legger på oss mer av kveldsmat enn måltider på dagtid.
OPP I VEKT: Mange tror at vi legger på oss mer av kveldsmat enn måltider på dagtid. Foto: Getty Images
Først publisert

– Så lenge du er i live, er forbrenningen i gang, sier Ståle Pallesen.

Han er søvnekspert, seniorforsker og professor ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus.

– Når vi sover bruker kroppen energi (kalorier) på å holde vitale organer som hjerne, hjerte, lunger og alt det andre i gang. Og det krever en god del, men sannsynligvis totalt ikke like mye som når du er våken og aktiv, legger han til.

Søvneksperten henviser til ulike studier når han forteller at det kan være en liten fysiologisk forskjell på det å spise tidlig på dagen og sent på kvelden.

– Selv om forbrenningen vår ikke stopper når vi legger oss, er det mange studier som tyder på at den er litt dårligere på natta enn på dagen.

Men det er også mye som tyder på at vi forbrenner mer fett når vi sover enn når vi er våkne.

– Det kommer av at kroppen omdanner glykogen til glukose, som videre hjelper til med å holde blodsukkernivåene våre stabile mens vi sover. Når glykogenlagrene er tomme starter leveren å brenne fettceller for energi, forklarer Pallesen.

SØVNEKSPERT: Ståle Pallesen har forsket på søvn i en årrekke.
SØVNEKSPERT: Ståle Pallesen har forsket på søvn i en årrekke. Foto: Kim Andreassen, UiB

Metabolisk klokke

Likevel mener han at det lønner seg å innta flesteparten av døgnets måltider på dagtid.

– Kroppen har en innebygd klokke når det kommer til ting som søvn og mat. Vi er skrudd sammen til å spise på dagen og sove på natta, og det er det flere grunner til. Det er ikke dermed sagt at du blir tjukk om du spiser sent av og til, til og med på natta, men det er ikke noe jeg ville anbefalt å gjøre til en vane heller.

Ifølge Pallesen er det dessuten et enda viktigere element når det kommer til søvn og vekt, annet enn akkurat når du spiser.

– Hvor mye du sover viser seg enda mer utslagsgivende på vektnedgang eller vektoppgang. Hvis du sover for lite øker blant annet nivåene av proteinhormonet ghrelin i blodet, noe som virker appetittvekkende og som fører til at du ofte spiser mer. Sover du derimot nok hjelper hormonet leptin til med det motsatte. Jeg anbefaler å sove et sted mellom 7 og 10 timer avhengig av hvor aktiv du er og hvor mye hvile du trenger, sier han.

Les også: Fellene som gjør deg feit

Du må ha nok næring

Klinisk ernæringsfysiolog i TINE og redaktør i ernæringsbloggen.no, Anne Marie Skjølsvik, er enig med Pallesen, men understreker også at alt ikke er svart eller hvitt.

Klinisk ernæringsfysiolig Anne Marie Skjølsvik mener det ikke er grunn til hysteri rundt kveldsmat.
Klinisk ernæringsfysiolig Anne Marie Skjølsvik mener det ikke er grunn til hysteri rundt kveldsmat. Foto: Privat

– Vi har helt klart en biologisk og metabolisk klokke, og for Hvermannsen er det fornuftig å spise og drikke mesteparten av føden fra morgenen til ettermiddagen, men for noen er det helt avgjørende å spise på kvelden, sier Skjølsvik og legger til:

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

– Dersom du har trent på ettermiddagen eller kvelden, bør du sannsynligvis få i deg et måltid og godt med drikke selv om du har planer om å legge deg ikke lenge etter.

Det samme gjelder hvis du av en eller annen grunn ikke har spist nok tidligere på dagen.

For det som er viktigere enn akkurat når du spiser, er at du får i deg tilstrekkelig med næring i løpet av døgnet for å opprettholde eller forbedre god helse.

Man opplever stadig vekk at livet skjer, og at ikke alt går etter planen. Noen ganger går dette utover måltidsrytmen, og gjør at vi kanskje ikke får spist det vi vil når vi vil.

– Som nevnt er det aller viktigste at du får i deg nok næring i løpet av døgnet, men på generelt grunnlag vil jeg anbefale å ha en jevn måltidsrytme dersom det lar seg gjøre.

Klarer du dette sørger du for jevnere blodsukker og påfyll av energi.

– Da ender ofte opp med å ta smartere og sunnere valg enn hvis det ofte blir spontane og raske løsninger, mener Skjølsvik.

Les også: Lavkarbo for nybegyynnere

Akutt opp i vekt

Det er kanskje noen som har opplevd å veie opptil flere kilo mer dagen etter et stort kveldsmåltid? Dette er ingenting å bekymre seg for ifølge ernæringsfysiologen.

– Dersom du fyller på med mye mat og drikke en dag er det naturlig at kroppen binder mer væske som følge av dette, men det betyr ikke at du har blitt tjukkere. For at kroppen skal lagre energi som fett er du nødt til å ligge i et kalorioverskudd over tid, ikke bare av og til, forteller hun.

– Men jeg anbefaler ikke å gå til sengs stappmett uansett, på samme måte som jeg ikke anbefaler å legge seg sulten, da begge deler ofte går utover søvnkvaliteten, sier Skjølsvik.

– Jeg pleier å si at et kveldsmåltid bør være litt større enn et mellommåltid. Det kan for eksempel være en liten yoghurt, noe frukt og grønt, og ett eller to knekkebrød med ost og skinke, legger hun til.