PUSSET OPP NORDLANDSHUS:

Flyttet fra 350 til 106 kvadrat: All fornuft sa nei, men hjertet sa ja

All fornuft sa nei da paret gikk på visning i det lille nordlandshuset fra 1885, men hjertet til Gerd sa «Ja!». De har ikke angret en dag siden.

<b>NORDLANDSHUS: </b>På Moholmen i Mo i Rana ligger husene som fargerike sukkertøy etter hverandre. Gammel historie som er godt bevart og verneverdig. Her har Gerd og Trond funnet sitt hjem.
NORDLANDSHUS: På Moholmen i Mo i Rana ligger husene som fargerike sukkertøy etter hverandre. Gammel historie som er godt bevart og verneverdig. Her har Gerd og Trond funnet sitt hjem. Foto: Helge Eek
Først publisert

Det var ikke kjærlighet ved første blikk og spontankjøp av huset på Moholmen.

Trond syns det var altfor lite med sine 106 kvadratmeter. De hadde jo 350 kvadratmeter der de bodde. Gerd, på sin side, klarte ikke å glemme huset etter at de hadde vært på visning.

De bestemte seg for å legge det hele på is en stund, men Gerd var stadig innom salgsannonsen og drømte seg bort.

Hun håpet nesten at det ble solgt til noen andre, så kunne hun slutte å tenke på det. Men nærmere et år gikk etter første visning, og huset var fortsatt ikke solgt.

Da hadde Trond fått nok betenkningstid, og de la inn et bud. Det har de aldri angret på. Nå følte de at de hadde kommet hjem.

Hvem: Gerd Kristin Myrvang, Trond Myrvang, tømrer/fliselegger, barna Ingrid, elektriker og Eskild, industrimekaniker, lærling.

Hvor: Mo i Rana, Nordland.

Byggeår: 1885

Instagramnavn: @moholmen3.

Planer framover: Ordne huset utvendig, bytte farge, fikse råteskader, bytte tak på inngangspartiet og bod, sette opp gjerde og ordne hagen.

Favorittrom: Kjøkkenet er husets hjerte og favorittrom.

Interiørstil: Nordisk lys landstil.

Inspirert av: Instagram, pinterest og interiørblader.

Se mer

– Trond var ikke direkte negativ til å kjøpe huset, men han så all jobben som måtte gjøres der, og i tillegg er huset verneverdig. Jeg så nok bare nostalgien og kosen, og forelsket meg med en gang, sier Gerd.

Les også: (+) 50 kom på visning, og da budrunden var over, stod Cathrine og Øystein med nøkkelen i hånden

Lavt under taket og mange små rom, men med uendelig mengder sjarm. Familien får en så god følelse av å være her, at de aldri vil bo en annen plass.
Lavt under taket og mange små rom, men med uendelig mengder sjarm. Familien får en så god følelse av å være her, at de aldri vil bo en annen plass. Foto: Artist Helge Eek

Vannbåren varme i de skjeve gulvene

De hadde snakket om å kjøpe seg et nordlandshus i mange år, men de lå som regel utenfor byen. De ønsket å komme seg nærmere sentrum. Huset på Moholmen, som de kaller det, ligger bare fem minutters gange fra sentrum, og de stortrives her.

Nå har de lagt rundt 1500 arbeidstimer bak seg, og Gerd kan endelig kose seg med det hun liker best: Innredning og pynt.

De er begge fascinert og opptatt av lokalhistorie, og med en slik arv å forvalte, som dette huset er, måtte de gå grundig til verks.

Dette rommet har blitt kontor og er malt i en gammelrosa farge. Alle de andre rommene er malt i hvitt eller tapetsert i nostalgisk tapet.
Dette rommet har blitt kontor og er malt i en gammelrosa farge. Alle de andre rommene er malt i hvitt eller tapetsert i nostalgisk tapet. Foto: Artist Helge Eek

– Det er ikke huset som skal tilpasse seg oss, men vi som skal tilpasse oss huset, sier Gerd.

– Vi måtte være nøye og tenke oss godt om gjennom hele oppussingsprosessen. Det første man må tenke på når man starter på et så stort prosjekt, er hvilken ende man skal starte i. Det er lett å finne fram malingsspannet først, men det er jo ikke hensiktsmessig, legger hun til.

Les også: Byjenta Julie ble gårdskjerring på heltid – da falt alle brikkene på plass

De startet med å rive opp hele gulvet og grave ut en kjeller. For så å montere vannbåren varme i alle rom. Det setter de pris på i dag, at de har varmen fra gulvet og opp. Veggene er sjarmerende skjeve, og de forsto fort at disse ikke var mulig å få helt rette igjen.

Nå er det tid for kos, etter mange timers jobb. Gerd har hengt opp smijern som pynt, istedenfor gardiner. Det gir mer lys,og så har de flott utsikt til det historiske miljøet utenfor.
Nå er det tid for kos, etter mange timers jobb. Gerd har hengt opp smijern som pynt, istedenfor gardiner. Det gir mer lys,og så har de flott utsikt til det historiske miljøet utenfor. Foto: Artist Helge Eek
Den flotte etasjeovnen varmer godt opp det lille huset. Vannbåren varme i gulvet sørger for at de ikke fryser om vinteren.
Den flotte etasjeovnen varmer godt opp det lille huset. Vannbåren varme i gulvet sørger for at de ikke fryser om vinteren. Foto: Artist Helge Eek

Det var rett og slett en del av historien til huset, og en personlighet for stor til å endre på. Men når man er så glad i brukte ting og levd liv som Gerd og Trond er, syns de bare skjevhetene er en fin detalj som vitner om at dette er et veldig gammelt hus.

Den følelsen Gerd fikk da hun ruslet fra rom til rom, satte seg ned og beundret huset, den har hun aldri kjent før. Det føltes som om huset hadde ventet på dem. At de hadde kommet hjem.

Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg
Pluss ikon
Mamma, jeg tror du vet hvorfor vi ikke kommer på besøk til deg

Les også: Hytta hadde stått ubrukt i flere år. Så flyttet stjernedesigneren inn

Gerd har spart på gamle ting i en årrekke. Da hun skulle innrede nordlandshuset, måtte hun tenke seg godt om. Hadde hun fylt på med altfor mange ting, ville det blitt veldig trangt.
Gerd har spart på gamle ting i en årrekke. Da hun skulle innrede nordlandshuset, måtte hun tenke seg godt om. Hadde hun fylt på med altfor mange ting, ville det blitt veldig trangt. Foto: Artist Helge Eek

Kvittet seg med mye ting

Å innrede huset var ikke gjort i en fei, selv om Gerd er over gjennomsnittet interiørinteressert. Hun ønsket at møblene skulle se ut som om de alltid hadde stått i huset, og hun prøvde å se for seg hvordan det hadde vært der. Hvor hadde far sittet i godstolen og lest avisen, og hvordan hadde kjøkkenet en gang vært?

Ettersom huset er så lite, med veldig små rom, måtte de også tenke smart oppi det hele. Plassbygde møbler og utnyttelse av hver kvadratcentimeter var viktig i planleggingen. På kjøkkenet har Trond bygd åpne hyller som rommer mye, og kjøkkenbenken har han snekret av gamle gulvbord. Skrudd sammen med tidsriktige skruer med flatt spor.

Les også: Da Arne og Catharina overtok stedet, var eiendommen på 50 mål preget av forfall

Gerd har prøvd å tenke på hvilke møbler som kanskje har stått her en gang, rett etter at huset ble bygd i 1885. Myke linjer og rustikke detaljer er flott mot de lyse veggene.
Gerd har prøvd å tenke på hvilke møbler som kanskje har stått her en gang, rett etter at huset ble bygd i 1885. Myke linjer og rustikke detaljer er flott mot de lyse veggene. Foto: Artist Helge Eek

– Det var nesten som å innrede en båt, sier Trond. Vi kunne ikke fylle på med mange store møbler, da hadde vi ikke hatt plass til å bevege oss her inne. De har også valgt lyse farger, så rommene skulle føles litt større. Mange av møblene de hadde fra før, måtte de kvitte seg med, og det var bare noen få ting som gikk gjennom nåløyet. De måtte tenke smart, og bare velge det mest nødvendige.

– Vi omgir oss vel med for mange ting i dag, og de fleste hadde nok klart seg med langt mindre. Vi måtte i hvert fall ta et oppgjør, og strippe det ned til hva vi egentlig trengte i hverdagen, sier Gerd.

Paret syns fargen på karmene er så fin mot alt det hvite. Den rammer inn interiøret på en god måte.
Paret syns fargen på karmene er så fin mot alt det hvite. Den rammer inn interiøret på en god måte. Foto: Artist Helge Eek

Området rundt huset, gir paret ro i sjela. Det var her Mo i Rana fikk sitt første fotfeste, lenge før byen ble kjent som et industrihovedkvarter. En tur inn blant småhusene på Moholmen er som en reise tilbake i tid, forteller de.

– Det er så fint å se at alt er bevart slik det engang var. Mye historie blir revet eller modernisert i dag, sier Gerd. Når man først har revet, får man det aldri tilbake – vi kvitter oss med en bit av nasjonalhistorien. Vi føler oss heldige som får bo her i dette historiske miljøet, legger hun til.

Les også: Huset hadde blitt beslaglagt fra en kriminell bande – da gjorde Ørnulf et kupp

Kjøkkenet er ikke stort og hver millimeter måtte utnyttes på best mulig måte. Åpne hyller ble løsningen. Kjøkkenbenken har Trond lagd selv av gamle materialer.
Kjøkkenet er ikke stort og hver millimeter måtte utnyttes på best mulig måte. Åpne hyller ble løsningen. Kjøkkenbenken har Trond lagd selv av gamle materialer. Foto: Artist Helge Eek
Trappa har fått et stramt og elegant uttrykk isvart og hvitt. Panelet på veggen i gangen er den originale, som de fant under MDF-plater.
Trappa har fått et stramt og elegant uttrykk isvart og hvitt. Panelet på veggen i gangen er den originale, som de fant under MDF-plater. Foto: Artist Helge Eek

Fjernet MDF-platene

Selv om paret har blitt veldig glad i sitt nye hjem, legger de ikke skjul på at det har vært mye jobb. De har gjort det aller meste selv, utenom graving av vannledning og rør og elektrikerarbeid. De fikk også hjelp til utgraving og støping av kjelleren. Veggene var dekket av MDF-plater, og de har fjernet alle disse.

1. Innred med ting som gjør deg glad og stol på deg selv.
2. Bland gammelt og nytt.
3. Hold deg til lyse toner, hvitt er ikke bare hvitt –

det er mange nyanser.
4. Bruk blomster i innredningen – unn deg friske

blomster til helgen, det er så lite som skal til for å

skape stemning, ro og glede.

Nordlandshus

Nordlandshus er en bygningstype fra Nordland med en og en halv etasje. Langveggen på loftet er ikke høyere enn ca. én meter, og loftet har skrå himling. De enkleste utgavene har tre rom; kjøkken, stue og kammers. Husene har vinduer på to motstående vegger, og med samme rominndeling i andre etasje som første. (Kilde: Wikipedia)

Se mer

Innenfor fant de det originale panelet som de har malt hvitt. Det er bare på kontoret de har valgt gammelrosa. I noen rom har de også valgt lys, nostalgisk tapet. Nå er det bare å male huset utvendig som gjenstår, men i hvilken farge vet de ikke enda.

De har funnet sju forskjellige farger på den gamle bordkledningen. Valget blir en av dem. I mellomtiden smiler det gult og fint, side om side med andre fargerike personligheter. Selv om husene ligger tett, er det en egen ro over plassen.

Paret syns det er verdifullt å ha havet som nærmeste nabo. Ved kjøkkenbordet ser de ut på småbåthavna, og kanskje de etter hvert får en liten båt der nede selv. Fra andre etasje ser de mange av Mo i Ranas høye fjell, og fra soverommet ser de Svartisen.

– Det er godt å føle en slik ro her, sier Gerd og smiler.

Les også: Familie fikk kjøpe gammel kjeller – sjekk forvandlingen

En sjarmerende grusvei snor seg tett rundt hushjørnene på Moholmen. 
En sjarmerende grusvei snor seg tett rundt hushjørnene på Moholmen.  Foto: Artist Helge Eek