slank uten diett

Linda (30) gikk ned 30 kilo på halvannet år uten å telle kalorier. Hun valgte noe helt annet

Vektendringen til Linda kom helt uten å telle kalorier eller gå på diett.

SLANK UTEN Å TELLE KALORIER: Linda veide nesten 100 kilo i 2019. Dette bildet er tatt rett før hun bestemte seg for å legge om livsstilen.
SLANK UTEN Å TELLE KALORIER: Linda veide nesten 100 kilo i 2019. Dette bildet er tatt rett før hun bestemte seg for å legge om livsstilen. Foto: Privat.
Først publisert Sist oppdatert

Linda Sætre fra Våler var normalvektig helt til hun fikk barn. Etter at datter nummer to ble født, følte Linda seg låst hjemme.

Hun valgte å bli alenemor da den yngste var ganske liten, og trodde hun ville få det bedre med seg selv da.

Men Linda fortsatte å være sliten, alt var tungt og et tiltak. Hun følte at hun mistet både seg selv, humøret og det sosiale livet hun egentlig var så glad i.

– Sannheten var at jeg kunne være med på alt jeg ville. Men jeg var tung og lot smerter og manglende tiltakslyst bli en unnskyldning for meg selv. Til andre sa jeg stort sett at jeg ikke hadde barnevakt, og derfor ikke kunne være med, sukker Linda.

– Jeg murte meg mer og mer inne, noe som selvsagt slet både på psyken og den fysiske helsen. Dessuten var jeg et dårlig forbilde for døtrene mine.

LINDA I 2019: Slik så Linda ut i 2019, før hun begynte den nye livsstilen.
LINDA I 2019: Slik så Linda ut i 2019, før hun begynte den nye livsstilen. Foto: Privat.

Teller aldri kalorier

– En kveld jeg som vanlig satt alene hjemme etter at barna hadde lagt seg, hadde jeg ekstra mye smerter i kroppen. Anklene var hovne, bena var vonde og for første gang innrømte jeg for meg selv at jeg var for tung, sier Linda.

Hun veide 98 kilo.

– Likevel var ikke det å gå ned i vekt min største motivasjon. Jeg ville bare komme i bedre form for meg selv og for barna, slik at jeg orket å gjøre mer sammen med dem.

Da Linda startet på livsstilsendringen i august 2019, var det viktig for henne å ta små skritt av gangen. Hun ville verken telle kalorier, følge kurs, spise pulver, bruke masse penger eller gå på diett.

Hun ville ikke engang kutte ut godteriet.

Linda ville spise helt normalt sammen med døtrene sine og ikke snakke slanking.

– Jeg begynte helt uten hjelp, og har ikke gjort noe ekstremt på noen måte. Ungene syntes det var kjempegøy da vi begynte med ettermiddagsturer og lagde middagen ute. Da fikk jeg tatt meg en liten treningsøkt på rasteplassen også, sier Linda.

Les også: (+) «Superpille» sendte Anne Marie ned 28 kilo. Det ble starten på et bedre liv.

PÅ TOPPEN: Linda elsker å gå turer. Her er hun tidligere i år på Balbergkampen i Lillehammer.
PÅ TOPPEN: Linda elsker å gå turer. Her er hun tidligere i år på Balbergkampen i Lillehammer. Foto: Privat,

Turer for vektnedgang

– Det finnes mye veiledning på nettet, men man bør ikke ta alt for god fisk. Selv fant jeg ut at trening og turer i frisk luft gjorde svært godt for psyken. Dessuten ble pusten lettere, smertene forsvant og kroppen ble sterkere. Men vektnedgangen skyldes nok i stor grad endringene jeg gjorde i kostholdet.

Linda forklarer at hun ikke orket et komplisert opplegg, og at bare det å lese innholdsfortegnelser ble for mye pes.

Hun byttet ut brød med knekkebrød og lot være å spise den påsmurte baguetten i kantina på jobben. Hun sørget for alltid å ha frukt og grønt tilgjengelig, også når hun var på farten.

Frokost var et måltid hun ofte hadde hoppet over, nå ble det gjeninnført.

Linda starter gjerne dagen med havregrøt. Hun er en kakemoms og glad i å bake, nå bakes det bare til spesielle anledninger.

• Kutt ned på flytende kalorier i form av brus, saft, juice og alkohol. Disse kaloriene gir ingen metthetsfølelse.

• Fyll på med mer grønnsaker på tallerkenen til alle måltider. Det gjør at vi spiser mindre av den mer kaloririke delen av måltidet, særlig til middag.

• Reduserer porsjonstørrelsen. Vær klar over at normale porsjoner var mye mindre for tjue år siden enn i dag.

• Det du handler i butikken, det spiser du. Klarer du å la være å handle inn snop og snacks unngår du fristelser senere.

• Bestem deg for en ukentlig porsjon med snacks eller godteri. Velg det du liker best, men hold deg til den mengden. For de fleste vil 100 g sjokolade eller potetgull være en passelig ukentlig porsjon. Om du velger å spise to sjokoladebiter hver dag eller 100 g på lørdag kveld er opp til deg.

• Skill mellom sug og sult. Det er mange ting som gjør at vi har lyst til å spise; ønsket om å kose seg og nyte, kjedespising, trøstespising etc.

• Skynd deg langsomt. Ta en dag av gangen, ikke tenk for mye på det store målet i horisonten, men fokuser på dagens oppgaver.

• Tenk gjerne SMARTE mål. Det betyr at målet ditt bør være spesifikt, målbart, akseptabelt, realistisk og tidfestet. Da er sjansen for å lykkes større.

Trine Sunfør, ernæringsfysiolog

Se mer

– Jeg byttet fra Cola med sukker til Pepsi Max, og har kuttet ut brød. Nå spiser jeg kun brød jeg baker selv. Jeg kuttet ut melk og ost fra kostholdet i starten, men har gjenninført magrere varianter, forteller hun.

Hun drakk også mye vann med sitron og gikk for grønn te om kvelden for å dempe søtsuget.

– Jeg fant alternativet til å spise mye godteri, som små biter kjøleskapskald kokesjokolade, frosne druer og bær og litt nøtter i yoghurten.

Linda har spist vanlig middag hele veien, men i mindre porsjoner og med større fokus på grønt.

– Hvorvidt jeg spiser kveldsmat eller ikke er avhengig av dagens treningsmengde. Jeg spiser aldri både kveldsmat og godteri, slik jeg gjorde før.

Les også: (+) Mange mener at foreldre alltid må være konsekvente. Men stemmer det?

Trente hjemme

Linda trente på stuegulvet hjemme det første året, og oppdaget fort at litt var bedre enn ingenting.

I en travel hverdag med to barn og egen jobb, var det begrenset hvor mye tid hun kunne bruke på trening. Så tenkte hun at det å prioritere seg selv, var en investering for hele familien. Selv om det var blytungt og hun ble så andpusten at hun fikk blodsmak i munnen, følte Linda seg bedre etter trappetrening i en hoppbakke.

Motivasjonen kom fort da hun merket at formen raskt ble bedre, både fysisk og psykisk. Det var som om trykket lettet og hun fikk håp om å finne igjen den blide og sosiale delen av seg selv.

– Jeg er veldig glad i å fotografere, og turene i skogen, både med og uten barn gjorde godt. Vi kunne gjerne være ute en hel dag når vi hadde fri, sier Linda.

– Jeg liker å legge plan for neste tur mens jeg går, så har jeg noe konkret å se frem til.

Linda turte ikke å gå på treningssenter, der hun trodde alle var perfekte. Da var det mye tryggere med enkel styrketrening på stuegulvet. Inntil en venninne dro henne med et år senere. Da innså Linda at hun tok helt feil, og hun fikk skikkelig sansen for treningssenteret.

– Det er noe med det å komme seg ut av huset for å trene. Da har jeg ingen unnskyldninger og jeg yter alltid det lille ekstra, sier Linda.

Hun legger til at hun elsker å utfordre seg selv. Hun tar for eksempel tiden på hvor lenge hun klarer å stå i planken og prøver å slå sin egen rekord.

Les også: (+) Fedon Lindberg forklarer lavkarbodietten slik at alle kan forstå den

KOSER SEG UTE: For Linda har det viktigste vært å kunne være aktiv med barna. Her er hun med havregrøt da hun og den yngste datteren tok lunsjen ute I gapahuken et lite stykke unna husveggen hjemme etter treningsøkt på treningssenteret.
KOSER SEG UTE: For Linda har det viktigste vært å kunne være aktiv med barna. Her er hun med havregrøt da hun og den yngste datteren tok lunsjen ute I gapahuken et lite stykke unna husveggen hjemme etter treningsøkt på treningssenteret. Foto: Privat.

Ikke vær for streng

– Det er mye lettere å spise sunt når jeg i tillegg trener, sier Linda oppriktig.

– Trening er ferskvare. Jeg tenker ikke, jeg bare gjør det. Ellers er det lett å finne unnskyldninger.

Linda satet ingen tidsbegrensning, rett og slett fordi det ikke er snakk om et prosjekt, men om en livsstilsendring.

Hun har gått ned 30 kilo og holder vekta.

– Den største utfordringen er å ikke falle tilbake til gamle vaner, sier Linda ærlig.

– At jeg har blitt slankere og sprekere betyr ikke at jeg har mistet lysten på smågodt.

Hun velger å kose seg med godteri én dag i uka. Den utskeielsen fører ikke til vektøkning, så lenge hun spiser sunt resten av uka. Linda tror hun hadde sprukket hvis hun ikke kunne unne seg litt av alt.

Hun forteller at hun ikke er i mål, og at motivasjonen går litt opp og ned. Selv om livsstilsendringen har blitt den nye normalen, er det lett å miste fokus, det må jobbes med hver dag.

Hun er også opptatt av at det er lov å feile. Selv om hun ramler oppi kakeboksen den ene dagen, vet hun at ikke alt er ødelagt.

– Da må jeg ta meg selv i nakkeskinnet og komme tilbake til rett spor. Hverdagen er hektisk, og det funker dårlig at jeg er altfor streng mot meg selv. Nå ser jeg frem til lengre og lysere dager, så jentene og jeg kan være enda mer ute i naturen.

Les også: Visste du at vann kan bidra til vektnedgang?

AKTIV HELE ÅRET: Det er mye lettere for Linda å kose seg ute på tur nå når så mange kilo er borte.
AKTIV HELE ÅRET: Det er mye lettere for Linda å kose seg ute på tur nå når så mange kilo er borte. Foto: Privat,

Man kommer langt med enkle grep

– Linda er et supert eksempel på en som har gjort alt riktig uten å være veldig nøye på kaloritelling eller lesing av innholdsdeklarasjonen, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring.

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Anita Sælø.

– Det trenger verken å være komplisert eller koste mange penger. Du kan komme langt med «enkle grep», som å kutte ned på sukkerinntaket og justere porsjonsstørrelser. Og for å få varige resultater må man foreta varige endringer.

Ernæringsfysiologen trekker frem eksempler fra Lindas valg og sier at hun, bare ved å bytte ut 1,5 liter cola om dagen med et sukkerfritt alternativ, sparer omtrent 650 kalorier per dag.

Den er ikke slik at du må kutte ut alt du er glad i for alltid. For mange er ordet «aldri» ikke noe lurt når man skal ned i vekt

– Det å unne seg noe kos er viktig, i alle fall om planen er å klare å holde på endringene over tid, sier Sundfør og framholder at jo mer avansert og komplisert en diett er, desto vanskeligere kan det bli å følge den over tid.

Likevel tror hun de aller fleste som vil ned i vekt, lar seg motivere av resultatene, slik som Linda.

– Ingen ønsker å jobbe en hel måned uten lønn, litt sånn er det med vektreduksjon også. Og selv om Linda ikke har vært noen ivrig kaloriteller, viser vektnedgangen at hun har ligget i kaloriunderskudd over tid.

Så mye forbrenner du

– Hvor mange kalorier du forbrenner om dagen avhenger av aktivitetsnivå, vekt og alder, sier Tine Sundfør, og forenkler litt:

– For en middels aktiv kvinne med stillesittende jobb vil ned en halvkilo i uka vil 1500 kalorier være et greit tall å forholde seg til. For de fleste er det imidlertid ikke nødvendig å telle kalorier.

– Det er fort gjort å komplisere dette med å spise sunt, eller gå ned i vekt. I virkeligheten er det store helsegevinster både for samfunnet og ikke minste den enkelte, ved å gjøre ganske små justeringer som for eksempel kutte ned på sukkerinntaket og spise mer grønnsaker, sier Tine Sundfør.