sunt pålegg

Dette pålegget hjelper deg å gå ned i vekt

Med disse tingene på brødskiva får du stabilt blodsukker, metthetsfølelse og masse gode vitaminer og mineraler. Dessuten kan det hjelpe deg med slankingen.

<b>PÅLEGG:</b> Vi elsker brød med godt pålegg!
PÅLEGG: Vi elsker brød med godt pålegg! Foto: Sentralen ASv/Nikolai Blumenthal
Først publisert Sist oppdatert

– De fleste kan trygt spise brød både til frokost, lunsj og kvelds, men da bør du velge grovt brød med sunt pålegg og sørge for at kostholdet for øvrig er variert og bra, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun er opptatt av at man skal se på det totale inntaket heller enn å telle brødskiver i løpet av dagen.

Spiser du mye kornblanding, knekkebrød og pasta eller ris, bør du også ta det med i beregningen.

Da kan det være lurt med litt færre brødskiver.

– Det er vanskelig å gi et helt konkret råd, men en tommelfingerregel kan være at dersom du er kvinne med et omtrentlig inntak av 2000 kalorier i løpet av dagen og har et normalt kosthold, kan du fint spise cirka seks grove brødskiver hver dag.

Spis mer fiber

Grovt brød er en super kilde til fiber og fullkorn som er viktig for den generelle helsen vår. Det er også bra for hjernehelsen og ikke minst for å opprettholde et velfungerende tarmsystem.

Men på tross av de helsebringende effektene, og at Norge omtales som er brød­spisende folk, får 75 prosent av nordmenn i seg for lite fiber og fullkorn, ifølge Helsedirek­toratet.

Det betyr at mange kan spise mer brød så lenge det er grovt. Velg nøkkelhullsmerket, eller spør bakeren om ikke du baker selv, for det er sikkert at det mørkeste brødet er grovest.

Les også: Vibeke (49) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp

Sunt pålegg

Vær også bevisst på pålegget. Det er stor forskjell på om du velger grovt brød med magert pålegg og litt grønt til eller lyst brød med kaloririke oster og sukkerholdig syltetøy.

– Det er viktig både for å begrense kaloriinntaket og for å sikre et mest mulig næringsrikt brødmåltid, sier Sundfør.

Vi har sett på hva ernæringsfysiologen og Helsedirektoratet mener er de sunneste og beste påleggene du kan velge.

Fiskepålegg

Fisk og sjømat er kjempesunt, og vi bør spise 300–450 gram fisk i uken, som tilsvarer to–tre fiskemiddager i uken, råder Helsedirektoratet.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Men husk at du slett ikke trenger å spise all fisken til middag. Fisk er supert som pålegg, og det gjør det kanskje litt lettere å få i seg nok fisk.

Makrell i tomat, tunfisk, reker eller røkt laks/-makrell er bare noe av det som egner seg godt på skiven. Med litt agurk på toppen får du i deg noe grønt i samme slengen. Reker kan også benyttes.

Fisk er en av de viktigste kildene til omega 3-fettsyrene og til vitamin D. Et tilstrekkelig inntak av fisk kan gi en rekke helsefordeler. Det reduserer blant annet risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Les også: (+) Dietten som gir deg kickstarten du trenger for å få rask vednedgang

PROTEINER: Med reker på brødskiva får du i deg proteiner til måltidet.
PROTEINER: Med reker på brødskiva får du i deg proteiner til måltidet. Foto: Sentralen v/Nikolai Blumenthal

Mager ost

Gulost er et av de mest populære påleggene her i landet, og det er mye bra med osten. Den er proteinrik og inneholder viktig kalsium og jod. Hvis du ikke får i deg nok kalsium gjennom andre meieriprodukter, kan ost være en god kilde til det.

Men til hverdags er det lurt å velge en mager ost, i alle fall dersom du spiser mye ost. Vær også bevisst på mengden. Ferdig oppskåret ost er lettvint, men oste­skivene er veldig tykke.

Husk at mager smøreost og cottage cheese er sunne ostepålegg. Et lite tips kan være å prøve en grov skive med cottage cheese og friske blåbær. Det smaker nydelig og er i tillegg både sunt og kalorifattig.

Avokado og egg

Egg er sunt og godt på brød-skiven og kan varieres i det uendelige. Hardkokt egg, gjerne sammen med tomatog avokado eller kaviar, er en favoritt hos mange.

Speilegg og eggerøre er like sunt, og mange ganger føles det litt mer mettende å spise lun mat.

Pass bare på at du ikke tilbereder det med altfor mye fett dersom du er opptatt av kaloriinntaket. Men tilsett gjerne litt grønt, som purre eller gressløk, det smaker nydelig.

Egg inneholder en rekke næringsstoffer som kroppen trenger, som både vitamin A, D og E. Du får også i det protein, jern og folat. De fleste kan trygt spise et par egg om dagen.

Les også: Da Gry Hege våknet opp etter fire uker, fikk hun den brutale beskjeden

AVOKADO OG EGG: Avokado og egg på brødskiva holder deg mett lenge, og inneholder både proteiner og sunt fett.
AVOKADO OG EGG: Avokado og egg på brødskiva holder deg mett lenge, og inneholder både proteiner og sunt fett. Foto: Getty Images

Kylling og kalkun

Kjøttpålegg finnes i mange varianter, men pålegg av hvitt kjøtt som kylling og kalkun er sunne og magrealternativ. Det er også hamburgerrygg og andre rene skinkevarianter.

Magert kjøtt er generelt proteinrikt, rikt på jern, B-vitaminer og mineraler. Det gir god metthetsfølelse og bygger både muskler og skjelett.

I hverdagen bør du velge rene og minst mulig bearbeidede kjøttpålegg. Så kan du selvsagt spise salamiog spekemat en gang iblant, men det inneholder mye salt og fett og bør begrenses.

Hvis du fortsatt er usikkerpå hvilket kjøttpålegg du bør velge, kan du se etter nøkkelhullsmerket.

Peanøttsmør

Peanøttsmør er sunt. Kanskje litt overraskende for noen fordi det minner om sjokoladepålegg i konsistens, og de fleste vet at man bør begrense inntaket av salte peanøtter som snacks.

Men så lenge du velger en variant som inneholder nesten bare peanøtter, er peanøttsmør en fin måte å få i seg mer plantemat på.

Peanøttsmør inneholder også den sunne typen fett. Men peanøttsmør er relativt energirikt, det vil si at det inneholder mye kalorier, så du bør likevel begrense mengden.