slik går du ned i vekt
Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå
Jenny Jenssen har endret kostholdet og gått ned over 20 kilo. Her er hennes beste oppskrifter.
Jenny Jenssen endret livsstil etter å ha vært med på det populære TV-programmet «16 ukers helvete». Programmet går ut på at seks kjendiser skal komme i bedre form, både gjennom trening og endret kosthold.
Jenny har gått ned over 20 kilo og deler sine tips for et sunnere kosthold. Her er hennes oppskrifter, som du kan variere mellom i løpet av en uke.
Frokost
Vaniljeyoghurt med havregryn: Dette er en frisk og mettende start på dagen.
1–1½ dl yoghurt vanilje
1 ss cottage cheese
2 ss havregryn
Pynt med de bærene du liker og har i hus.
– Jeg synes blåbær, bringebær og eplebåter passer godt her, sier Jenny.
Frokostomelett: – En lett omelett synes jeg gir en god start på dagen, sier Jenny.
1 egg
1 ss vann
Gressløk – enten frisk eller tørket
Salt og pepper
Pisk sammen egg og vann, klipp over gressløk og tilsett salt og pepper.
Hell over i en middels varm stekepanne. Hold massen i bevegelse i pannen til den har passelig konsistens. Server med tomater og skivet agurk.
Ingefærshot: Start dagen med 4–8 cl hver morgen. Det kickstarter systemet og styrker immunforsvaret.
1–1½ liter vann
3–400 g ingefær
3 sitroner i skiver
100 g honning
Skjær skallet av ingefæren og del i små biter. Ha dem i vannet sammen med sitronskivene og tilsett honning.
La det koke et par minutter. Avkjør og sil blandingen. Oppbevares i en tett flaske i kjøleskap. Holdbar ca. 14 dager.
Havregrøt: – Havre er et superkorn som tilfører mange gode stoffer kroppen har veldig godt av, sier Jenny.
40 g havregryn
40 g cottage cheese
Litt søtstoff (kan sløyfes)
Kanel
Friske bær etter eget ønske
Kok opp havregrynene og tilsett cottage cheese og søtstoff. Pynt med bærene du har for hånden, og dryss over litt kanel.
Lunsj
Lunsjpannekaker
3 eggehviter
40 g havregryn
40 g cottage cheese
Litt salt
Kunstig søtstoff
Litt kanel
Litt vaniljeessens
½ banan (kan sløyfes)
TIL TOPPING: 2 ss cottage cheese, ½ banan, 1–2 ss rørte jordbær (eller syltetøy uten sukker.
Mos bananen, bland i eggehvitene, havregryn, cottage cheese, salt, søtstoff, kanel og vaniljeessens til en røre. Stek en tykk pannekake og server med litt cottage cheese, oppskåret banan og rørte bær.
Kan også pakkes i plast og spises kald når du ikke er hjemme og kan lage en sunn lunsj der du er.
Tunfisksandwich
2 grove rugbrødskiver – tynne
1 boks tunfisk i vann
½ dl yoghurt
¼ rødløk
Salt og pepper
Klem vannet ut av tunfisken. Hakk opp rødløken og bland den i yoghurten sammen med tunfisken. Tilsett salt og pepper. Dander på brødskivene og pynt med rucola.
Knekkebrød med ost og skinke: – Jeg pynter både over og under skinkeskivene, sier Jenny Jenssen.
3 knekkebrød
Magerost – tynt lag
3 skinkeskiver
Spirer
Rødløk
Paprika
Kyllingsalat
Salatkylling (ferdiglaget)
Hjertesalat
Spinat
Rødløk
Paprika
1 kokt egg
Noen biter fetaost i olje
2 ss Thousand Island-dressing 3 % fett
Bland alle salatingrediensene. Legg på ferdig salatkylling, fetaost og kokt egg i båter. Tilsett dressingen.
Les også (+): Britt hadde prøvd «alt» – så fant hun endelig metoden som sendte henne ned i vekt
Middag
Kylling med appelsinsmak
1 kyllingbryst
1 dl appelsinjuice
Salt og pepper
Havreris
Grønn salat
Sukkererter
Cherrytomater
Krydderurter
Legg kyllingfileten i en plastpose med appelsinjuicen. La det marinere et døgn, gjerne lenger.
Tørk fileten med tørkepapir, krydre med salt og pepper. Stek den mør enten på grillen eller i stekepannen.
Kok havreris etter anvisning på pakken.
Server med frisk salat, sukkererter og tomater. Noen stilker med friske urter smaker godt til. Her passer oregano og timian.
Jenny passer på å ha urter og krydder lett tilgjengelig.
– Noen ganger har jeg i revet hvitløk, andre ganger velger jeg et krydder jeg liker godt, for eksempel Gastromat. Friske urter smaker også veldig godt, og kan være lurt hvis du skal være forsiktig med salt.
Les også: (+) Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen fra ernæringsfysiologen
Falsk fårikål
4 personer:
500 g karbonadedeig
1 egg
2–3 ss hvetemel
Salt og pepper
1 hodekål
Buljongpulver
Hel pepper
100 g kokte poteter
Bland egg og hvetemel i karbonadedeigen, tilsett salt og pepper.
Form karbonadedeigen til små kjøttkaker.
Legg kakene og kål lagvis i en kasserolle – akkurat som du gjør når du lager fårikål. Dryss litt buljongpulver på hvert lag. Fyll opp med vann og kok til kålen er mør.
Serveres med kokte poteter.
Laks med blomkål og potet
1 stk. laks
1 fedd hvitløk
1 blomkål
1 potet
1 ts buljongpulver
½ dl lettmelk (kan droppes)
Frisk salat
Litt rucola
Paprika
1 gulrot
Litt olje til steking
Salt og pepper
Kok blomkålen og poteten mør. Kjør blomkålen i stavmikser og mos poteten med en gaffel. Rør potet og blomkål sammen. Spe med litt av kokevannet (eller lettmelk).
Smaksett med litt buljongpulver, salt og pepper. Laksen serveres på en seng av mosen. Legg på rucola, paprika og revet gulrot.
Les også (+): Linn (38) veide 116 kilo – gaven fra svigermor endret alt
Torsk med rekesalat og rognsaus med gressløk
4 porsjoner
Dette er virkelig sommermat på sitt aller beste!
600 g torskefilet
1 ts salt
2 ss olivenolje
Rognsaus:
2 dl lett crème fraîche
2 ss rød rogn
1 ss hakket gressløk
½ ts salt,
1 klype pepper
Rekesalat:
500 g reker med skall
1 bunt reddiker
150 g sukkererter
1 sitron, skall og saft
3 ss hakket dill
Servering:
Kokte poteter
4 sitronskiver
1 neve dill
Skjær fisken i fire biter hvis den ikke allerede er delt. Stø over salt, la den stå i romtemperatur i ca. 10 minutter.
Skyll av saltet og tørk bitene med tørkepapir. Stek fisken i olje i ca. 8 minutter, til temperaturen viser 52 grader. Ta den av pannen og legg bitene på et tørkepapir.
Bland crème fraîche, rogn og gressløk sammen i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Skrell rekene og ha dem i en bolle, sett de kjølig til de skal brukes.
Skjær reddikene i skiver og legg dem i en bolle med kaldt vann. Kok sukkerertene i vann i ca. 1 minutt, skyll deretter i kaldt vann.
Bland rekene med sitronskall og saft. Hell av vannet på reddikene og bland reddiker, sukkererter, reker og dill og legg alt på et fat.
Server fisken med rekesalat, rognsaus, kokte poteter og en sitronskive. Pynt med dill på toppen.
– Er det ting du ikke liker, bytt det ut med de grønnsakene du liker best eller allerede har i hus. Husk at fisk aldri skal over 52 grader i kjernen, forteller Jenny Jenssen.
Les også: (+) Ernæringsfysiolog har testet næringsinnholdet i snacks til barn: Bare tre får terningkast 5
Sunn snacks
– Pass på at du alltid har oppkuttede grønnsaker liggende i vann i kjøleskapet. Jeg har alltid gulrøtter, nepe, buketter av blomkål og sukkererter i en plastboks med lokk. Jeg har også alltid en smakssatt yoghurt klar, forteller Jenny Jenssen.
Yoghurt-is: – Denne er frisk og nydelig, og perfekt når søtsuget treffer deg.
400 g usukrede frosne jordbær
2 dl yoghurt naturell eller mager kesam vanilje
Litt søtstoff eller honning
TIL PYNT: Friske bær og sitronmelisse
Alt kjøres sammen i en blender. Pynt med friske jordbær og sitronmelisse. Serveres med det samme.
Smoothie: – Denne lager jeg gjerne som et mellommåltid, eller når jeg kjenner at det trengs påfyll av energi, sier Jenny.
1 dl eplejuice
1 dl vaniljeyoghurt
1 egg ½ banan
1 ts chiafrø
Litt honning
6–8 frosne jordbær
Kjør alt sammen i en blender.