slik går du ned i vekt

Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå

Jenny Jenssen har endret kostholdet og gått ned over 20 kilo. Her er hennes beste oppskrifter.

Pluss ikon
NY LIVSSTIL: Jenny Jenssen er veldig fornøyd med sin nye livsstil. Nå går det mest i sunne råvarer, og godteri dukker sjeldnere opp.
NY LIVSSTIL: Jenny Jenssen er veldig fornøyd med sin nye livsstil. Nå går det mest i sunne råvarer, og godteri dukker sjeldnere opp. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Jenny Jenssen endret livsstil etter å ha vært med på det populære TV-programmet «16 ukers helvete». Programmet går ut på at seks kjendiser skal komme i bedre form, både gjennom trening og endret kosthold.

Jenny har gått ned over 20 kilo og deler sine tips for et sunnere kosthold. Her er hennes oppskrifter, som du kan variere mellom i løpet av en uke.

Frokost

Vaniljeyoghurt med havregryn: Dette er en frisk og mettende start på dagen.

1–1½ dl yoghurt vanilje

1 ss cottage cheese

2 ss havregryn

Pynt med de bærene du liker og har i hus.

– Jeg synes blåbær, bringebær og eplebåter passer godt her, sier Jenny.

FORFRISKENDE: Vaniljeyoghurt med havregryn er en god start på dagen.
FORFRISKENDE: Vaniljeyoghurt med havregryn er en god start på dagen. Foto: Hanne Buxrud

Frokostomelett: – En lett omelett synes jeg gir en god start på dagen, sier Jenny.

1 egg

1 ss vann

Gressløk – enten frisk eller tørket

Salt og pepper

Pisk sammen egg og vann, klipp over gressløk og tilsett salt og pepper.

Hell over i en middels varm stekepanne. Hold massen i bevegelse i pannen til den har passelig konsistens. Server med tomater og skivet agurk.

Ingefærshot: Start dagen med 4–8 cl hver morgen. Det kickstarter systemet og styrker immunforsvaret.

1–1½ liter vann

INGEFÆRSHOT: Jenny starter gjerne dagen med en ingefærshot for å kickstarte immunforsvaret.
INGEFÆRSHOT: Jenny starter gjerne dagen med en ingefærshot for å kickstarte immunforsvaret. Foto: Hanne Buxrud

3–400 g ingefær

3 sitroner i skiver

100 g honning

Skjær skallet av ingefæren og del i små biter. Ha dem i vannet sammen med sitronskivene og tilsett honning.

La det koke et par minutter. Avkjør og sil blandingen. Oppbevares i en tett flaske i kjøleskap. Holdbar ca. 14 dager.

Havregrøt: – Havre er et superkorn som tilfører mange gode stoffer kroppen har veldig godt av, sier Jenny.

40 g havregryn

40 g cottage cheese

Litt søtstoff (kan sløyfes)

Kanel

Friske bær etter eget ønske

Kok opp havregrynene og tilsett cottage cheese og søtstoff. Pynt med bærene du har for hånden, og dryss over litt kanel.

Lunsj

Lunsjpannekaker

LUNSJPANNEKAKER: En fristende frokost som nesten føles som dessert.
LUNSJPANNEKAKER: En fristende frokost som nesten føles som dessert. Foto: Hanne Buxrud

3 eggehviter

40 g havregryn

40 g cottage cheese

Litt salt

Kunstig søtstoff

Litt kanel

Litt vaniljeessens

½ banan (kan sløyfes)

TIL TOPPING: 2 ss cottage cheese, ½ banan, 1–2 ss rørte jordbær (eller syltetøy uten sukker.

Mos bananen, bland i eggehvitene, havregryn, cottage cheese, salt, søtstoff, kanel og vaniljeessens til en røre. Stek en tykk pannekake og server med litt cottage cheese, oppskåret banan og rørte bær.

Kan også pakkes i plast og spises kald når du ikke er hjemme og kan lage en sunn lunsj der du er.

Tunfisksandwich

2 grove rugbrødskiver – tynne

1 boks tunfisk i vann

½ dl yoghurt

¼ rødløk

Salt og pepper

Klem vannet ut av tunfisken. Hakk opp rødløken og bland den i yoghurten sammen med tunfisken. Tilsett salt og pepper. Dander på brødskivene og pynt med rucola.

Knekkebrød med ost og skinke: – Jeg pynter både over og under skinkeskivene, sier Jenny Jenssen.

3 knekkebrød

Magerost – tynt lag

3 skinkeskiver

Spirer

Rødløk

Paprika

KNEKKEBRØD: Knekkebrød med ost og skinke trenger ikke å se kjedelig ut.
KNEKKEBRØD: Knekkebrød med ost og skinke trenger ikke å se kjedelig ut. Foto: Hanne Buxrud

Kyllingsalat

Salatkylling (ferdiglaget)

Hjertesalat

Spinat

Rødløk

Paprika

1 kokt egg

Noen biter fetaost i olje

2 ss Thousand Island-dressing 3 % fett

Bland alle salatingrediensene. Legg på ferdig salatkylling, fetaost og kokt egg i båter. Tilsett dressingen.

Les også (+): Britt hadde prøvd «alt» – så fant hun endelig metoden som sendte henne ned i vekt

Middag

Kylling med appelsinsmak

1 kyllingbryst

1 dl appelsinjuice

Salt og pepper

Havreris

Grønn salat

Sukkererter

Cherrytomater

Krydderurter

Legg kyllingfileten i en plastpose med appelsinjuicen. La det marinere et døgn, gjerne lenger.

Tørk fileten med tørkepapir, krydre med salt og pepper. Stek den mør enten på grillen eller i stekepannen.

Kok havreris etter anvisning på pakken.

Server med frisk salat, sukkererter og tomater. Noen stilker med friske urter smaker godt til. Her passer oregano og timian.

Jenny passer på å ha urter og krydder lett tilgjengelig.

– Noen ganger har jeg i revet hvitløk, andre ganger velger jeg et krydder jeg liker godt, for eksempel Gastromat. Friske urter smaker også veldig godt, og kan være lurt hvis du skal være forsiktig med salt.

Les også: (+) Gå raskt ned i vekt med denne enkle menyen fra ernæringsfysiologen

KYLLING MED APPELSINSMAK: En mettende og smakfull middagsrett, en av Jenny Jenssens favoritter.
KYLLING MED APPELSINSMAK: En mettende og smakfull middagsrett, en av Jenny Jenssens favoritter. Foto: Hanne Buxrud

Falsk fårikål

4 personer:

500 g karbonadedeig

1 egg

2–3 ss hvetemel

Salt og pepper

1 hodekål

Buljongpulver

Hel pepper

100 g kokte poteter

Bland egg og hvetemel i karbonadedeigen, tilsett salt og pepper.

Form karbonadedeigen til små kjøttkaker.

Legg kakene og kål lagvis i en kasserolle – akkurat som du gjør når du lager fårikål. Dryss litt buljongpulver på hvert lag. Fyll opp med vann og kok til kålen er mør.

Serveres med kokte poteter.

Laks med blomkål og potet

1 stk. laks

1 fedd hvitløk

1 blomkål

1 potet

1 ts buljongpulver

½ dl lettmelk (kan droppes)

Frisk salat

Litt rucola

Paprika

1 gulrot

Litt olje til steking

Salt og pepper

LAKS: Laks med godt tilbehør holder deg mett lenge.
LAKS: Laks med godt tilbehør holder deg mett lenge. Foto: Hanne Buxrud

Kok blomkålen og poteten mør. Kjør blomkålen i stavmikser og mos poteten med en gaffel. Rør potet og blomkål sammen. Spe med litt av kokevannet (eller lettmelk).

Smaksett med litt buljongpulver, salt og pepper. Laksen serveres på en seng av mosen. Legg på rucola, paprika og revet gulrot.

Les også (+): Linn (38) veide 116 kilo – gaven fra svigermor endret alt

Torsk med rekesalat og rognsaus med gressløk

4 porsjoner

Dette er virkelig sommermat på sitt aller beste!

600 g torskefilet

1 ts salt

2 ss olivenolje

Rognsaus:

2 dl lett crème fraîche

2 ss rød rogn

1 ss hakket gressløk

½ ts salt,

1 klype pepper

Rekesalat:

500 g reker med skall

1 bunt reddiker

150 g sukkererter

1 sitron, skall og saft

3 ss hakket dill

Servering:

Kokte poteter

4 sitronskiver

1 neve dill

Skjær fisken i fire biter hvis den ikke allerede er delt. Stø over salt, la den stå i romtemperatur i ca. 10 minutter.

Skyll av saltet og tørk bitene med tørkepapir. Stek fisken i olje i ca. 8 minutter, til temperaturen viser 52 grader. Ta den av pannen og legg bitene på et tørkepapir.

Bland crème fraîche, rogn og gressløk sammen i en bolle. Smak til med salt og pepper.

Skrell rekene og ha dem i en bolle, sett de kjølig til de skal brukes.

Skjær reddikene i skiver og legg dem i en bolle med kaldt vann. Kok sukkerertene i vann i ca. 1 minutt, skyll deretter i kaldt vann.

Bland rekene med sitronskall og saft. Hell av vannet på reddikene og bland reddiker, sukkererter, reker og dill og legg alt på et fat.

Server fisken med rekesalat, rognsaus, kokte poteter og en sitronskive. Pynt med dill på toppen.

– Er det ting du ikke liker, bytt det ut med de grønnsakene du liker best eller allerede har i hus. Husk at fisk aldri skal over 52 grader i kjernen, forteller Jenny Jenssen.

Les også: (+) Ernæringsfysiolog har testet næringsinnholdet i snacks til barn: Bare tre får terningkast 5

Sunn snacks

– Pass på at du alltid har oppkuttede grønnsaker liggende i vann i kjøleskapet. Jeg har alltid gulrøtter, nepe, buketter av blomkål og sukkererter i en plastboks med lokk. Jeg har også alltid en smakssatt yoghurt klar, forteller Jenny Jenssen.

Yoghurt-is: – Denne er frisk og nydelig, og perfekt når søtsuget treffer deg.

YOGHURTIS: Fristende og mettende is laget av yoghurt.
YOGHURTIS: Fristende og mettende is laget av yoghurt. Foto: Hanne Buxrud

400 g usukrede frosne jordbær

2 dl yoghurt naturell eller mager kesam vanilje

Litt søtstoff eller honning

TIL PYNT: Friske bær og sitronmelisse

Alt kjøres sammen i en blender. Pynt med friske jordbær og sitronmelisse. Serveres med det samme.

Smoothie: – Denne lager jeg gjerne som et mellommåltid, eller når jeg kjenner at det trengs påfyll av energi, sier Jenny.

FRISKT OG GODT: En smoothie går raskt å lage i blenderen.
FRISKT OG GODT: En smoothie går raskt å lage i blenderen. Foto: Hanne Buxrud

1 dl eplejuice

1 dl vaniljeyoghurt

1 egg ½ banan

1 ts chiafrø

Litt honning

6–8 frosne jordbær

Kjør alt sammen i en blender.