Emilie nereng kosthold

Emilie Nereng om den store forandringen: – Det frigjorde og endret helt mitt syn på kropp, kosthold og helse

Emilie Nereng synes mange kan senke skuldrene og tenke helhet når de skal ta vare på helsen sin. Og du trenger ikke gi opp kosematen du er aller mest glad i.

<b>KOS:</b> Emilie synes det er viktig å unne seg kosemat, og har gode oppskrifter å by på.
KOS: Emilie synes det er viktig å unne seg kosemat, og har gode oppskrifter å by på. Foto: Team Tomrrow
Først publisert Sist oppdatert

Emilie Nereng (28) er klar på at den mentale helsen og den fysiske helsen går hånd i hånd.

– Når vi tar gode valg på flere områder i livet, har vi bedre muligheter for å få et langt og godt liv. Det beste er at det ikke er så vanskelig som man kan få inntrykk av, sier hun.

Den sjarmerende ernæringsrådgiveren, matinfluenseren og TV-personligheten har i vinter fått mye oppmerksomhet for sin deltagelse i TV 2-programmet «Farmen kjendis».

Med sin naturlige, væremåte og stå på-holdning kom hun langt i konkurransen, men ikke helt til topps. Hun har innrømmet at hun ble skuffet og knust over å ryke ut på nettopp matlaging, som er hennes fag og lidenskap.

Men sin unge alder til tross er det lenge siden hun innså at livet er et maraton, og ikke en sprint.

<b>KOSTHOLD:</b> – Alt handler om mengde, det er ingen mat som er farlig å spise, sier Emilie.
KOSTHOLD: – Alt handler om mengde, det er ingen mat som er farlig å spise, sier Emilie. Foto: Team Tomorrow

– Jeg ble opptatt av helse allerede i tenårene. Jeg fikk mye netthets da jeg blogget og merket hvordan det påvirket meg i hverdagen. Jeg var ofte stresset og urolig og fikk dårlig søvn. Alle kommentarene om utseendet mitt gjorde at jeg ble i overkant opptatt av det ytre og fikk et litt usunt tankemønster. Som alle andre unge ble jeg bombardert med trenings- og kostholdsråd for å oppnå det perfekte utseendet, sier Emilie.

Les også: Trikset som får deg ned i vekt – med minimal innsats

Ville bytte retning

Totalen ble for mye for henne, og hun valgte å legge ned bloggen.

– Etter å ha vært i en bransje med så stort fokus på det ytre ønsket jeg å gå i en annen retning. Men hva skulle det være? Jeg hadde lenge hatt en interesse for mat og trening, uten at jeg kunne så mye om det, fortsetter hun.

Gjennom ernæringsstudier lærte hun at mat er kjemi og ikke magi. Det handler om mengde og alt med måte, som helsemyndighetene har snakket om i alle år.

Mange oppfordrer til å unngå visse matgrupper, men slik Emilie ser det er ingen mat «farlig» å spise. Hun mener at folk ikke trenger å gi opp kosen i en sunn livsstil.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Det handler bare om å justere hva kosen skal være, samt mengde og hyppighet.

– Det frigjorde og endret helt mitt syn på kropp, kosthold og helse, og jeg har ønsket å dele en mer balansert holdning med andre gjennom bøker og Instagram-profilen min. Snart kan man også laste ned appen Ems, med oppskrifter og tips, sier hun.

I boken «Sunnere livsstil» ønsker Emilie å gi verktøyene til å få et godt forhold til en selv og bevissthet rundt både fysisk aktivitet og kosthold.

Boken inneholder mange smaksrike og sunne oppskrifter i tillegg til fakta, råd og tips. Hun tenker at god helse handler om hele mennesket, og at det mentale og ikke minst det sosiale er av stor betydning.

Trivsel er nøkkelen

– Det finnes så mye informasjon om kosthold og trening, og mange dietter å følge. Men hvis man ønsker å oppnå en varig livsstilsendring, så er det avgjørende å velge både et kosthold og en type fysisk aktivitet som man liker og trives med. Det er veldig få som klarer å gjennomføre en krevende diett over tid, sier hun.

Det samme gjelder trening. Sjansen for at man orker å gjennomføre økter man gruer seg til å gjøre flere ganger i uken er liten. For Emilies del fant hun helt overraskende kjærligheten til løping, men hun måtte gi det litt tid.

– Jeg er egentlig ganske bedagelig av meg og liker å slappe av, men gjennom studiene lærte jeg hvor utrolig viktig bevegelse er for helsen vår. Det handler ikke nødvendigvis om harde CrossFit-økter, men om å være i aktivitet, sier hun.

Hun skjønner veldig godt at folk sliter med å komme i gang, eller synes det er vanskelig å finne en treningsform de liker. Men det er viktig å huske på at det er en kneik man skal over, og at man ikke bør gå for hardt ut.

– Løping har aldri vært noe for meg, men jeg gikk fra å være en som mislikte løping til å bli en som elsker det. Så det går an å oppleve en sånn endring, sier hun og ler.

Les også: (+) Her er Emilie Nerengs beste oppskrifter på sunn kosemat

Endelig endorfinrush

To ting hun alltid har vært glad i kan kombineres i treningsformen: Å høre på musikk og å være ute. Dessuten kommer hun raskere rundt ved å løpe.

– Men man må trene for å oppleve at det er gøy å trene, om det gir mening. Jeg måtte gjennom en periode på et halvt år før jeg fullt ut fikk effekten av all treningen og kjente hvordan kondisen hadde økt. Plutselig opplevde jeg det endorfinrushet andre hadde snakket så mye om, sier hun.

Om vinteren er det vanskeligere å løpe ute, og Emilie synes ikke det er så gøy å løpe på tredemølle. Derfor jobber hun nå for å vekke den samme godfølelsen for styrketrening.

Men hovedfokuset er fremdeles på kosthold, og på Emilies Instagram-konto får man både sunne og gode oppskrifter, tips om mat og et innblikk i hverdagen hennes.

Noe av det nyeste på tapetet er podkasten «Hvem er jeg?», som hun har sammen med forloveden Michael Hansson. De to møttes høsten 2022, og det tok ikke lang tid før kjærlighet oppsto. Michael sendte en melding til Emilie på Instagram, og hun likte tonen i meldingen så godt at de avtalte en date.

Det ble full klaff. To år ­senere er de forlovet og bor sammen i en leilighet på Grünerløkka i Oslo med hunden Eddie. Podkasten er ­deres første store prosjekt sammen foruten hund og hjem.

Stemmer folks inntrykk?

– Jeg har hatt en podkast om ernæring og mat en god stund, men nå hadde jeg lyst til å gjøre noe annet sammen med Michael. Så vi drodlet og kom frem til at noe av det vi har felles er at begge to er veldig glad i mennesker. Jeg har en del erfaring med å møte offentlighetens meninger om meg, og derfor endte vi opp med en litt annerledes gjestepodkast. Vi inviterer ulike kjendiser, og gir dem et møte med samfunnets tanker og fordommer mot dem, forteller hun.

ENKELT OG GODT: Emilie er opptatt av å spise balansert. Ingenting er forbud, det handler bare om mengde og hyppighet.
ENKELT OG GODT: Emilie er opptatt av å spise balansert. Ingenting er forbud, det handler bare om mengde og hyppighet. Foto: Team Tomorrow

Målet er at både gjesten, vertskapet og lytterne skal lære noe i løpet av samtalen. Hva mener egentlig folk om kjendisen de snakker med, og hva synes gjesten om disse meningene?

I forkant av samtalen ber de flere tusen personer beskrive gjestene med ett ord, som danner en ordsky de tar med seg inn i studio.

– Det har vært veldig spennende og gøy å jobbe med denne pod­kasten. Men vi merker samtidig at kulturen vi har nå er homogen, og at det er enkelte mennesker vi til­synelatende helst ikke skal ta i. Det er ikke alltid jeg er enig med gjestene vi inviterer, men både Michael og jeg tenker at de likevel fortjener å få vist seg frem som hele mennesker, sier hun.

Dessverre opplever hun å få tilbakemeldinger om at følgere forsvinner på grunn av valg av gjester i podkasten. Det synes hun er litt skremmende.

Les også: Spiser du mye frukt, har forskerne gode nyheter til deg

Må ikke være enige

– Jeg synes det er skummelt å leve i et samfunn hvor det ikke er rom for ulike syn på ting. Ved å lytte ender man kanskje opp med en bekreftelse på meningene og verdisynet sitt, eller kanskje man får et mer nyansert bilde. Men det er ganske mange som synes det er enklere å bare stenge dem ute, sier hun.

– Jeg mener det er sunt å ha venner som har ulike meninger enn deg selv og få utfordret holdninger og fordommer, fortsetter hun.

Apropos venner, Emilie er ikke i tvil om hva som er det aller viktigste for hennes mentale helse. Hun var purung da hun satt på pikerommet hjemme i Hønefoss og blogget om livet sitt og interessene sine. Allerede da traff hun en nerve og fikk mange følgere, men med på lasset fulgte også baksiden av oppmerksomheten.

– I ungdommen kunne jeg kjenne på hvor krevende det var å stå i tøffe situasjoner alene. Jeg har hatt god støtte fra foreldrene mine, men det var ikke lett å skille seg ut på et lite sted som Hønefoss. I senere tid har jeg blitt flinkere til å oppsøke de nære relasjonene når ting blir vanskelig, sier Emilie.

Viktig med venner

– Venner er en viktig del av grunnmuren. Grunnmuren er det aller mest nødvendige som må være der for å ha det bra. Du trenger et knippe venner og nær familie, nære rela­sjoner er helt avgjørende for å ha et godt liv. Det trumfer forholdet til røyking, trening og kosthold når det gjelder viktige helsefaktorer, viser forskning. Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært uten mine aller nærmeste, sier hun.

Hun merket spesielt godt hvordan det påvirket henne under pande­mien å være borte fra vennene sine. For første gang i sitt liv fikk hun en mild depresjon fordi fraværet av det sosiale livet var så tungt.

– Man trenger folk i livet sitt for å få nye perspektiver og ha det bra. Å få være del av en flokk som passer på deg og har omsorg for deg, sier hun.

Hun vet at ikke alle har så mange venner i livet sitt, og at det kan være vanskelig å få venner i voksen alder. Men man trenger ikke så mange, og det finnes miljøer i samfunnet man kan oppsøke.

– Som med alt i livet, så krever også vennskap at man gjør en innsats, bruker tid og gir av seg selv. Man må prioritere vennene sine og ta bevisste valg. Kanskje du skal bytte ut den ene timen med TV-serier med en tur med venner i stedet, foreslår hun.

For delt glede er dobbel glede, og i det store balanseregnskapet trenger vi mye glede.

Vitenskapsbasert kunnskap

– Jeg syns det er ­veldig gledelig å se hvordan vitenskapsbasert ernæringskunnskap og de norske kostrådene danner ­basis for kostrådene Emilie Nereng kommer med her, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog, forfatter og kvinnehelseveileder.

POSTIV: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er veldig positiv til Emilie Nerengs kostholdsråd.
POSTIV: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky er veldig positiv til Emilie Nerengs kostholdsråd. Foto: Privat

– Det kostholdet Emilie forfekter er godt ­forankret i moderne forskning og det norske helsemyndigheter har sagt i årevis, kort oppsummert i å spise grovt, grønt og med glede, sier Arsky.

Hun legger til at Emilie har helt rett i at det ikke finnes noen mat som er totalt «fy-fy», men at alt handler om å finne en balanse i hverdagen.

Gunn Helene Arsky tror nemlig at Emilie Nereng blir lyttet til.

– Emilie har vært i mediene i en årrekke, til tross for hennes unge alder. Det hjelper nok også på gehøret for folk flest at Emilie Nereng er blid og utadvendt og har et positivt budskap å formidle. Det er nok av skremselspropaganda der ute, sier hun, og legger til:

– Det virker som om Nereng klarer å presentere helsemyndighetenes budskap på en måte som treffer hvermannsen. Det er fint å se.