Emilie nereng oppskrifter
Dette er kosematen du kan nyte med god samvittighet
– For at en sunn livsstil skal funke i lengden, tror jeg det er avgjørende at man fortsatt beholder kosematen i kostholdet og nyter den med den beste samvittighet, sier Emilie Nereng. Se hennes utvalgte kosemat-oppskrifter.
a– Det finnes så mye informasjon om kosthold og trening, og mange dietter å følge. Men hvis man ønsker å oppnå en varig livsstilsendring, så er det avgjørende å velge både et kosthold og en type fysisk aktivitet som man liker og trives med. Det er veldig få som klarer å gjennomføre en krevende diett over tid, sier Emilie Nereng.
Hun er ernæringsrådgiver, matinfluenser og TV-personlighet, og deler sine beste kosematoppskrifter med oss.
Og når det gjelder oppskriftene vi presenterer her, er ernæringsfysiolog, forfatter og kvinnehelseveileder Gunn Helene Arsky positiv.
– Rettene som er hentet fra boken til Emilie er kanskje ikke banebrytende eller veldig nyskapende, men de er generelt sunne og enkle å lage, kommenterer Arsky.
Hun sier at oppskriftene har basis i matvarer du lett får tak i.
– Jeg tror at det øker sjansen for at folk flest vil prøve seg på oppskriftene hennes. For en som sjelden lager mat fra bunnen av, vil et ostefat som bugner av frukt og grønnsaker, litt ost og veldig lite spekeskinke, være mye bedre for helsen enn en diger pizza på fredagskvelden. Sannsynligvis vil suksessen friste til gjentagelse, og det er det aller beste, sier Arsky.
Her er Emilie Nerengs favoritt-kosematoppskrifter:
Kosetallerken
– Det er ingenting jeg liker bedre enn å fylle og dandere et raust fat med deilig småmat som alle kan dele, når jeg får venner på besøk. Her kan du legge til dine favoritt-oster eller noe annet godt du liker, sier Emilie Nereng.
Noe av det du kan fylle tallerkenen med er druer, oliven, oliven, blåmuggost, aprikossyltetøy, brie, fiken, melon, nøtter, soltørkede tomater, spekeskinke, Ritz-kjeks og Sætre-kjeks.
One-pot lasagne
– One pot-lasagne er perfekt når du har lystpå lasagne, men egentlig ikke har tid, sier Emilie.
Til to personer trenger du:
1/2 løk
2 hvitløkfedd
1 gulrot
1 ss olivenolje
200 g kjøttdeig
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede tomater (gjerne med basilikum og urter)
1 1/4 dl vann
1/2 grønnsakbuljongterning
3 pastaplater
1 ss revet parmesan
Tre never revet ost
Til servering: Frisk spinat og rømme
Finhakk løk og hvitløk, og riv eller finhakk gulrot. Stek løk i olje i en gryte til den er blank, og tilsett hvitløk og gulrot. Surr til grønnsakene har falt sammen, ca. 4 minutter.
Tilsett kjøttdeig, hakk den i mindre biter og stek til den er gjennomstekt. Tilsett tomatpuré og stek i 2 minutter. Tilsett hakkede tomater og vann og smuldre i en halv grønnsakbuljongterning.
Knekk pastaplater i mindre biter og fordel i gryten. Pass på at alt er dekket av tomatsaus og ha på lokk. Småkok i 7–9 minutter, til pastaen har litt tyggemotstand.
Topp med parmesan og revet ost og sett på lokk til osten smelter. Server med spinat eller valgfritt tilbehør.
Les også: (+) Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå
Rask chicken curry
– Rask mat med god næring og deilig smak? Dette er en kjapp og herlig middagsfavoritt.
Til 2 personer:
Ca. 300 g kyllingfilet, strimlet
1 ss rapsolje
½ brokkoli
1 rødløk
1 paprika
1 ss rød currypaste
1 boks kokosmelk
½ lime, saften
1 ss soyasaus (eller tamarisaus hvis du vil lage retten glutenfri)
Ønsket mengde ris eller quinoa til servering
Kok ris eller skyll quinoa etter anvisning på pakken. Ha strimlet kyllingfilet i en stekepanne eller gryte med litt olje. Fres på middels varme til den er gyllen. I mellomtiden kan du hakke grønnsaker.
Del brokkolien i buketter og strimle løk og paprika. Tilsett grønnsakene i gryten sammen med rød currypaste, fres i 3 minutter.
Tilsett kokosmelk og la småkoke i 2–3 minutter.
Smak til med lime og soyasaus. Server curryen med ris og pynt med valgfrie urter.
Les også: (+) Gå ned i vekt med Airfryer-menyen
Søtsug-sorbét
– Denne er lynrask å lage og har en herlig søt smak.
1 porsjon:
1½ dl frosne bringebær
1 ss varmt vann
2 ss vaniljekesam
Topping: Pistasjnøtter, eple og bringebær
Ha frosne bringebær i en skål og hell over 1 ss varm vann.
Tilsett vaniljekesam og stavmiks blandingen til du får en sorbé-lignende konsistens.
Topp med pistasjnøtter og eventuelt frukt og bær.