Høyt kolesterol og hjerteinfarkt
Nina Christine (50) fikk beskjed om at plagene hennes var angst. Sannheten var langt mer alvorlig
Nå har hun måttet gjøre store livsstilsendringer.
Nina Christine Sundberg fra Sandefjord fikk hjerteinfarkt i fjor etter å ha hatt høyt kolesterol en stund.
Hun hadde ikke fått noen advarsel fra legen om at hun sto i fare for å få hjerteinfarkt, men følte seg dårlig en stund før hun fikk infarktet i juni i fjor.
– I forkant hadde jeg hatt sure oppstøt og lurte på om det kunne være noe med maten. Men nå i etterkant tenker jeg at dette hadde en sammenheng, og at kolesterolet hadde vært høyt en stund. I etterpåklokskapens lys tenker jeg jo nå at fastlegen burde fulgt dette bedre opp før jeg ble så dårlig, sier hun.
Kolestrolsenkende
Nina Christine har hatt en del utfordringer med helsen de siste årene. Blant annet har hun hatt to infeksjoner i høyre fot som endte med en operasjon.
I tillegg har hun vært slankeoperert to ganger, og hun har revmatisme og medfødt hofteleddsdysplasi – og med høyt kolesterol og påfølgende hjerteinfarkt forverret situasjonen seg.
– Da jeg kom til legevakten, hadde jeg ubehag i armen og følte at jeg hadde en klump i halsen som ikke forsvant. Jeg ble fortalt at dette var angst.
Da hjerteinfarktet var et faktum, ble det satt inn stent i blodårene. I tillegg fikk Nina Christine kolesterolsenkende medisiner.
– Jeg forsøkte ulike typer medisiner og doseringer, men opplevde mye bivirkninger i forbindelse med dette. Jeg ble rett og slett veldig svimmel og måtte bytte medisin og redusere dosen. Jeg hadde problemer med å gå fra sofaen til kjøkkenet uten å holde meg inntil veggen.
Våknet opp på gulvet
En dag var 50-åringen så svimmel at hun besvimte og falt om.
– Jeg våknet opp på gulvet. Da ble jeg sendt til sykehuset og fikk en grundig sjekk. Det var imidlertid ikke noe mer som var galt der og da, men jeg har jo også anemi og tar B12-sprøyter hver tredje måned, forteller hun.
Kolesterolnivået er fremdeles ikke helt i sjakk, men det har gått betraktelig ned.
Men for Nina Christine, som har underliggende hjerteproblemer, må kolesterolet enda mer ned.
– Begge foreldrene mine er i dag døde – de hadde begge hjerte- og karsykdom. Faren min hadde flere hjerteoperasjoner i sin levetid, forteller hun.
Regelmessig trening
Nina Christine forteller at hun fort blir sliten i hverdagen. Bare en tur til butikken kan gjøre henne sliten, og hun har blitt ufør etter hjerteinfarktet. Samtidig er 50-åringen opptatt av å ta vare på seg selv, og hun prøver å komme i bedre form ved regelmessig trening.
Hun trener styrke to ganger i uken og holder på med både aerobic og svømming i tillegg. Målet er å gå ytterligere litt ned i vekt.
– Problemet med at jeg blir så fort sliten og utmattet, er at jeg ofte lurer på om det er noe galt med hjertet mitt. På grunn av hoftedysplasien sliter jeg egentlig med å trene, men er samtidig redd det skal skje noe med hjertet mitt om jeg ikke trener nok.
Les også: (+) Jeg lot meg overtale til plastisk kirurgi av mannen min. Det skulle jeg komme til å angre på
Passer på maten
I tillegg til fysisk aktivitet må 50-åringen være forsiktig med hva hun spiser.
– Jeg har blitt mer bevisst på maten og er spesielt oppmerksom på å unngå reker og kaffe som begge kan gi høyt kolesterol. Egg er vel ok i moderate mengder, men jeg er forsiktig med det og unngår selve eggeplommen.
Nina Christine spiser en del havregryn og granola til hverdags. Hun unngår hurtigmat, hvitt sukker, spiser lite rødt kjøtt og ost og drikker kun lettbrus.
– Jeg spiser mye fisk og salater til daglig. Det går stort sett greit, og jeg har lært mye om mat etter at jeg ble syk. Men det er ikke alltid så lett å spise riktig når jeg blir bedt bort på besøk. Jeg kan ta en kaffekopp om jeg er borte, men jeg er forsiktig. Og jeg må unngå sjokolade helt, så jeg ikke sprekker.
Skaper betennelse
Det farlige kolesterolet er en del av totalkolesterolet og kalles LDL-kolesterol, som står for «low density lipoprotein».
– Det er disse små partiklene som kan trenge gjennom åreveggen, og som gjør at det kan hope seg opp fettstoff på innsiden av åreveggen, som igjen skaper betennelse og medfører åreforkalkning. Dette vil på sikt gjøre at årene blir trangere, som igjen kan gi hjertekrampe, hjerteinfarkt eller hjerneinfarkt, sier Jostein Grimsmo, overlege ved hjerterehabilitering på LHL-sykehuset.
Han forteller at det viktigste du selv kan gjøre for å unngå høyt kolesterol, er å ha en sunn livsstil med mosjon, variert og hjertevennlig kosthold med mye grønnsaker, unngå røyking og ikke bli for overvektig.
– Dette vil også hindre utvikling av diabetes type 2. Alle de disse tiltakene vet vi er gunstige for å holde kolesterolnivået på et anbefalt nivå, som et viktig tiltak for å forebygge hjerte- og karsykdom, forteller han.
Egg er delvis friskmeldt
Overlegen slår fast at egg bare er delvis friskmeldt som kolesterol-synder, men at man er ikke så redd for å spise egg med tanke på kolesterol som tidligere.
– Det er noe sprikende resultater i forskningen, hvor det synes å være helt trygt å spise egg minst to ganger i uken for de aller fleste, mens det fortsatt anbefales noe forsiktighet hos dem med allerede forhøyet kolesterol eller som allerede har hjertesykdom eller hatt hjerneslag. Det er fordi egg inneholder en del kolesterol, og at vi ikke vet alt om risikoen.
Det er ikke alltid at en sunn livsstil er nok, noen må uansett medisineres på grunn av høy risiko på grunn av arvelige årsaker, så kalt familial hyperkolesterolemi.
– Dette er en arvelig sykdom med høyt kolesterol og som gir økt risiko for hjertesykdom, sier Grimsmo.
Det er en del personer som ikke har denne arvelige tilstanden, men som får påvist høy risiko på grunn av risikofaktorer som røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes.
– Disse skal også medisineres for å redusere risikoen. Det finnes verktøy for å beregne risikoen for hjertesykdom. På hjerterisiko.helsedirektoratet.no kan du legge inn forskjellige risikofaktorer og få et mål på grad av risiko for fremtidig hendelse, tipser Grimsmo.
Farlig høyt
Legen forteller at det er mulig å komme ned på et riktig kolesterolnivå med endring av levevaner, men det har vist seg vanskelig for mange å endre sine levevaner nok til at dette påvirker kolesterolet i tilstrekkelig grad.
– Det anbefalte i dag hos hjertefriske er at totalkolesterolet bør ligge på fem eller under, og det dårlige LDL-kolesterolet bør ligge på tre eller under, sier han.
Hvor mye fett du spiser, kan påvirke kolesterolnivået i blodet. Det betyr ikke at alt fett er usunt, men at du bør tenke på hvor mye og hva slags fett du får i deg.
– De «usunne» fett-typene kalles mettet fett og transfett. Umettet og flerumettet fett regnes som de «sunne» fettypene og finnes i for eksempel matolje. Generelt sett er mettet fett mindre flytende i formen enn umettet eller flerumettet fett, sier han.
Overlegen forteller at i et sunt kosthold inngår blant annet meieriprodukter med lavt fettinnhold, magert kjøtt, fisk, og mat med fiberinnhold, inkludert frukt og grønnsaker, nøtter, bønner og grovt brød.