FISKETIPS

Slik får du mer ørret – disse to faktorene har alt å si

Skal du overliste ørreten er det viktig å ha kunnskap. Her får du ekspertenes beste tips.

Pluss ikon
<b>STORØRRET:</b> En bestemt periode av året er da du har størst mulighet til å overliste de virkelig store ruggene.
STORØRRET: En bestemt periode av året er da du har størst mulighet til å overliste de virkelig store ruggene. Foto: Christer Rognerud
Først publisert Sist oppdatert

Christer Rognerud er en dyktig fisker og en dreven friluftsmann, som gjerne pakker ryggsekken med telt, sovepose og fiskeutstyr og trasker til fiskevannet lengst unna allfarvei for å få en fullkommen naturopplevelse. Han skriver jevnlig saker for magasinet Villmarksliv.

Fiskekarrieren min startet med mark og dupp i elva, rett nedenfor barndomsheimen.

I løpet av tretti år med ørretfiske har jeg opparbeidet meg mye kunnskap og erfaring, som gjør at jeg ofte lykkes med å være på rett plass til rett tid.

<b>KVELDSFISKE:</b> Båtfiske på og ved frittliggende grunner er ofte effektivt rett før og etter solnedgang i høyfjellet. 
KVELDSFISKE: Båtfiske på og ved frittliggende grunner er ofte effektivt rett før og etter solnedgang i høyfjellet.  Foto: Christer Rognerud

Jeg har med årene blitt mindre opptatt av selve fiskeutstyret, og mer opptatt av å finne ut når, hvor og hva ørreten spiser i den aktuelle lokaliteten. Og hvordan vær, vind, vanntemperatur og månefase påvirker fisken.

Les også: Denne giftige fisken invaderer norske badestrender – dette må du gjøre hvis du blir stukket

Månefase

Utstyrsprodusenten Abu Garcia gir hvert år ut katalogen Napp og Nytt, og et fast innslag i denne er en hoggtabell. Denne er basert på månefasene, og ulike perioder hver måned er merket med godt-, middels- eller dårlig fiske.

Ifølge hoggtabellen er det best fiske to til fem dager etter ny- og fullmåne. Personlig har jeg best erfaring med ørretfiske på voksende måne, uka etter nymåne.

Hoggtabeller er bygd på sol- og månefaser, det såkalte Solunar-systemet.

I Napp og Nytt sin hoggtabell er ulike perioder hver måned merket med godt-, middels- eller dårlig fiske.

Ifølge hoggtabellen er det best fiske to til fem dager etter ny- og fullmåne.

Jeg har best erfaring med ørretfiske på voksende måne, uka etter nymåne.

Se mer

Så lenge det lar seg gjøre, bruker jeg å ta hensyn til dette på lengre fisketurer i høyfjellet, men det er mange andre faktorer som har minst like stor betydning.

Væromslag

En av disse faktorene er væromslag. Værskifte og ustabilt vær gir ofte veldig godt fiske. Fra høytrykk og pent vær til lavtrykk og regn, eller motsatt.

Når vanntemperaturen er over trivselstemperaturen til ørreten er det mest gunstig med værskifte fra varmt og pent vær til regn og kjøligere værtype. Ustabilt vær og hyppige værskifter byr vanligvis på godt fiske.

Følg med på værmeldingene og vær på plass når været skifter.

<b>VÆRSKIFTE GIR OFTE FISK:</b> Fisket kan være helt rått når det blir værskifte.   
VÆRSKIFTE GIR OFTE FISK: Fisket kan være helt rått når det blir værskifte.    Foto: Christer Rognerud

Etter isgang

Ørreten trekker vanligvis inn på grunt og varmere vann på jakt etter næringsdyr og småfisk rett etter isgang. Min erfaring er at fisket er spesielt godt én til tre uker etter isgang, men det er selvfølgelig lokale variasjoner.

I denne perioden kan det derfor lønne seg å fiske med aktuelle agn langs land, ved marbakker og frittliggende grunner i vannet. På denne tiden av året biter ørreten like gjerne midt på dagen.

Jeg anbefaler også å prøve fisket utenfor innløps- og utløpselver, da stor ørret oppsøker slike steder på næringssøk om våren.

<b>ØRRETBETT:</b> På dagtid er fiske med båt langs marbakken effektivt. 
ØRRETBETT: På dagtid er fiske med båt langs marbakken effektivt.  Foto: Christer Rognerud

Vanntemperatur og vind

Vi vet godt at fisken påvirkes av temperaturen i vannet. Ørreten trives best i en vanntemperatur fra 8–15 grader, kanskje aller best ved 12 grader.

Blir vanntemperaturen i overflata over 18 grader, oppholder den seg helst på dypere vann eller utenfor innløpselever og bekker med tilsig av kaldt vann.

Er vannet for kaldt eller for varmt er det ofte dårlig fiske, fordi fisken ikke er så aktiv i matsøket.

Varm vind/luft er gunstig når det er kaldt i vannet, da det varmer opp overflatevannet.

<b>KVELDSFISKE:</b> Ørreten utnytter mørket, vind og ruskevær til å gå grunnere og inn på områder der den ikke ville ha oppholdt seg på dagtid i stille og klart vær.
KVELDSFISKE: Ørreten utnytter mørket, vind og ruskevær til å gå grunnere og inn på områder der den ikke ville ha oppholdt seg på dagtid i stille og klart vær. Foto: Christer Rognerud

Ruskevær og vind er ofte godt fiskevær om sommeren, når vanntemperaturen er høy. Nordavind er så å si alltid ugunstig, selv om vanntemperaturen er forholdsvis høy.

Enda verre er denne vindretningen om det er relativt kaldt i vannet.

Om sommeren er ofte overflatevannet veldig varmt. Det betyr at det beste fisket kan være i området med fralandsvind, da det varme overflatevannet skyves utover av vinden og det kjøligere vannet fra dypet kommer opp der du fisker.

<b>HØSTFISKE PÅ SALTFJELLET:</b> Ørretfiske høyt til fjells er ofte svært bra i august og september, spesielt nord i landet. 
HØSTFISKE PÅ SALTFJELLET: Ørretfiske høyt til fjells er ofte svært bra i august og september, spesielt nord i landet.  Foto: Christer Rognerud

Hva spiser ørreten?

Ørret i høyfjellet livnærer seg i hovedsak ikke ved å spise fisk, slik de gjør i storørretvannene i lavlandet.

Skjoldkreps og marflo er hovedføden til ørreten i mange fjellvann, sammen med fjærmygg, vårfluer, stankelbein, damsnegler og andre virvelløse dyr fra vann og land. Likevel fanger sluk, wobblere og spinnere godt med fisk i slike vann.

Min erfaring er imidlertid at det kan være svært vanskelig å få fisk på sportsfiskeredskap i perioder der ørreten har stor tilgang på et bestemt næringsdyr. Da kan fiskemagene være proppfulle av dette dyret.

Slik er det for eksempel når vår største døgnflue, Ephemera vulgata, klekker. Klarer du imidlertid å imitere og presentere agnet, kan du oppleve et eventyrlig fiske.

<b>SKJOLDKREPS: </b>Skjoldkrepsen legger egg om høsten og eggene klekker etter isgang om våren/sommeren. Den er viktig næring for både ørret og røye. Den fantes også før istidene, og betraktes derfor som en arktisk istidsrelikt (relikt; blitt igjen).
SKJOLDKREPS: Skjoldkrepsen legger egg om høsten og eggene klekker etter isgang om våren/sommeren. Den er viktig næring for både ørret og røye. Den fantes også før istidene, og betraktes derfor som en arktisk istidsrelikt (relikt; blitt igjen). Foto: Christer Rognerud
<b>EPHEMERA VULGATA: </b>Er den største døgnflua vår. Den trives i rent vann og nymfene lever i sand og muddersand på bunnen av vannet – normalt i to år, før de i overgangen mellom juni og juli svømmer opp mot overflaten. Når nymfeskal­let åpner seg, krabber flygedyktige døgnfluer (dun) på opptil tre centimeter ut. De største klekkingene skjer ofte på formiddagene og trigges gjerne av regnbyger.
EPHEMERA VULGATA: Er den største døgnflua vår. Den trives i rent vann og nymfene lever i sand og muddersand på bunnen av vannet – normalt i to år, før de i overgangen mellom juni og juli svømmer opp mot overflaten. Når nymfeskal­let åpner seg, krabber flygedyktige døgnfluer (dun) på opptil tre centimeter ut. De største klekkingene skjer ofte på formiddagene og trigges gjerne av regnbyger. Foto: Christer Rognerud

Ingen oppskrift

Jeg fisker mye i Børgefjell i august og første halvdel av september. Skjoldkrepsen klekkes like etter isløsning og vokser seg stor i løpet av en måned, og forsvinner gradvis utover høsten.

I sesonger hvor isen ligger til langt ut på sommeren, blir ikke denne krepsen stor nok til å inngå i ørretdietten før overgangen august/september.

Da har jeg opplevd at ørreten i Børgefjell kan være vanskelig å overliste på sluk og wobbler. Ei lita markklyse som fiskes rolig langs bunnen har da fungert svært bra.

Ørretfiske er ingen eksakt vitenskap og det finnes ingen oppskrift for hvordan du får mer fisk, men jeg håper du har blitt inspirert og at mine tips kan bidra til at du lykkes oftere med å være på rett plass til rett tid.