Sjøørret:
Sjøørretfiske i ferskvann: Ofrer du litt av nattesøvnen, kan du få utrolig fine fiskeopplevelser
På seinsommeren finner du sjøørreten i alt fra små bekker til de store, kjente lakseelvene.
Fiskeskole (+): Her kan du lese flere av våre fiskeguider
Sagt litt på spissen: «Får du en laks har du flaks, men tar en sjøørret din flue har du noe i hue».
Det betyr ikke at fiske etter sjøørret er veldig vanskelig og forbeholdt de få, men det er mer et uttrykk for at sjøørreten er mer lettskremt enn laksen.
Sjøørreten er samme art som innlandsørreten, så har du erfaring med vanlig ørretfiske, kan du dra nytte av dette.
Mye av livet oppholder den seg i sjøen, men når den skal gyte går den opp i elvene. Tidspunktet varierer noe fra elv til elv, men august og fram til fiskestopp, ofte i september, regnes som den beste fisketiden.
Hvor står fisken?
Om dagen velger sjøørreten ofte standplass på slike steder som vi er vant til at innlandsørreten søker skjul. Du kan lære mye om vanene dens ved å studere fisken i elva, gjerne ved å klatre opp i et tre for å få godt oversyn. Bruk gjerne polaroidbriller.
Får du øye på fisk, vil du se at den har søkt mot beskyttede steder. Sjøørretene står gjerne flere sammen på de gode plassene. Du kan ofte se fire-fem fisker sammen, for eksempel i fordypninger i elvebunnen.
Går du langs ei lita eller grunn elv, kan det lønne seg å avfiske steder der overflaten er urolig, gjerne av småbølger som oppstår over småsteinete bunn. Her føler fisken seg mer trygg enn på blanke partier. Det samme gjør den under trestammer, røtter eller overhengende greiner.
Hølene
I strømkanter, og særlig foran steiner, men også bak og til siden for disse, er det gjerne attraktive standplasser for sjøørret. Der to elver eller elv og bekk møtes, er også en typisk standplass.
Fisken velger ofte høler når den skal stå i ro om dagen. Du finner den gjerne i nedre del litt foran brekket, men på trygt, dypt vann. Er det liten vannføring eller varmt i vannet, står gjerne fisken i den øvre delen av kulpen, vanligvis under og på siden av hovedstrømmen.
Ord i saken
1 Brekket: Nederst på en høl i elva der strømdraget øker og det begynner å bli grunt.
2 Floss: Bindemateriale for fluer, tråd ofte på snelle bestående av mange små tråder.
3 Kulehodenymfe: Inn mot øyet på nymfekroken sitter ei lita kule, oftest av metall, som gir flua tyngde.
Når mørket kommer vil ofte noen fisker sige ned mot brekket nederst på hølen, som kanskje er den mest kjente fiskeplassen etter sjøørret i elvene. Der stopper også fisk som er på vei opp elva, særlig hvis det er stri elv nedenfor som det kreves mye energi å forsere. Slik fisk er ofte aggressiv og bitevillig.
Fisk dypt
Sjøørreten kan ta flue helt i overflaten, og tørrfluefiske etter den er for noen det ultimate av sportsfiske. Likevel vil laksefiskere oppdage et det er lettere å få en laks stil å stige mot ei flue enn en sjøørret.
Som laksen spiser heller ikke sjøørreten mye i elva. Aggressivitet anses av mange som en hovedgrunn til at den tar krokredskap.
Samtidig erfarer vi at sjøørreten gjerne biter på meitemark, som beviselig lukter fristende for fisken. Noen av fluene som brukes ser ut som byttedyr i elv eller sjø, mens sjøørreten også kan ta fantasifluer som ikke ligner noe den kan ha sett før.
Enten vi bruker det ene eller andre, gir det gjerne best uttelling når fristelsene presenteres nær fiskens standplass. Taktikken bør derfor være å fiske nøye gjennom områder av elva der det er sannsynlig at fisken står. For å komme ned til den kan det brukes fortyngede fluer, synkeliner og søkker.
10 tips til sjøørretfiske
1. Oppfør deg som en snikende jeger ved elva når du fisker etter den sky sjøørreten.
2. Sjøørreten går ofte i stimer, så får du en fisk står det gjerne flere der.
3. Vær forsiktig med vading, sjøørreten blir lett skremt av det.
4. Avfisk gode områder systematisk, la agnet friste akkurat der fisken står.
5. Bytt flue hvis du ikke får respons, varier mellom små og store mønstre.
6. Ved nattfiske: Gjør deg kjent i elva på forhånd om dagen.
7. Søk etter ørreten i litt strømsvake partier av elva.
8. Minstemålet fra Nordland og nordover er 30 cm, ellers, med et par unntak, 35 cm.
9. Oppsøk elva litt etter flom eller regnvær.
10. Tre stikkord for sjøørretfiskere: Overskyet, regn og nattemørke.
Mørkets gjerning
Sjøørreten er en sky fisk, og det er en utfordring å fiske den på blanke dager. Overskyet vær og regn er bra fiskevær – eller du venter til det mørkner.
En nøkkel til vellykket nattfiske er å kjenne elva. Studer den om dagen, og se hvor det er mulig å ferdes langs bredden eller ved varsom vading.
Vading er ofte unødvendig, for om natta kan du finne sjøørreten på temmelig grunt vann. Dette er gjerne fisk som er på vei oppover elva, men også fisk som står på dypt vann om dagen. Hvis disse er langs åpne strender, bør du stå noen meter inne på land for ikke å skremme fisken.
Haspelfiske
Fordi mange prøver, blir det tatt en del sjøørret på sluk i elvene, særlig på høy elv. Alt etter vekt på det du fisker med og strømforhold, fiskes det gjerne skrått nedstrøms. Ved å sveive litt eller slippe ut snøre, kan krokredskapen holdes litt over bunnen på sin ferd.
Muligheten for suksess for slukfiskeren er nok størst med en liten spinner eller flytende wobbler i enden av snøret. Glem ikke at fiskekort i den nederste sonen i elva vanligvis også gir rett til fiske i sjøen ved utløpet. Her kan slukfiskeren dekke et stort areal, og sjøørreten er også mer bitevillig på sluk enn i elva.
Utstyrt med søkke, markkrok og kanskje dupp tar mange sjøørretfiskere bra fangster, særlig på litt høy elv. Markfiske etter sjøørret kan utvikles til en kunstform innen sportsfisket på linje med fluefiske. Også kunstig mark tilsatt lukt kan gi bra fangst.
Du kan også bruke haspelutstyr når du fisker med flue. Løsningen er da å sette på en gjerne synkende fluedupp. Stanga må helst være lang, for det bør være god avstand mellom dupp og flue for ikke å skremme ørreten.
Med mark etter regnet
I fjordene utenfor mange av småelvene kan det gå mye sjøørret hvis det er tørke. Fisken venter på økt vannføring slik at den kan våge seg på elva. Når vannstanden stiger etter regnvær, vet de lokale fiskerne å benytte anledningen. Da er det ofte mark og søkke om gjelder, og det kan være reneste klondykestemningen når det står på. Lange stenger og kort sene kan være utstyret når folk står tett langs bredden. Noen steder brukes det med stort hell mark og dupp. Elva er da ofte farget etter å ha ført med seg jord, og sjøørreten er derfor ikke så sky som vanlig.
Spesialiserte markfiskere bruker ofte bare lett søkke og liten krok, særlig på klar elv. Størrelsen på kroken kan, overraskende for mange, være under to centimeter. Den må samtidig ha god styrke, for sjøørreten kan gi betydelig motstand når den sitter på kroken. Med dagens sterke sener kan fortommen være 0,20-0,25 mm, mens haspelsnella gjerne er utstyrt med multifilamentline.
Søkketyngden tilpasses dyp og fart på vannet, slik at marken danser nedover med strømmen. På sakteflytende elv er det best å bruke glidende søkke.
Markfiske på stille vann
Noen steder fører sjøørretelvene til små eller større vann der fisken samler seg. Der kan du fiske nøyaktig på samme måte som etter vanlig innlandsørret. En vanlig metode er å kaste ut mark og dupp med haspelutstyr.
En annen effektiv metode i vann der det ikke er for mye rusk på bunnen, kan være å fiske med relativt lett, glidende søkke en snau halvmeter foran markkroken.
Med flue i svarte natta
Fluefiskerne venter ofte til det er mørkt før de oppsøker elva. Ører og relativt grunne steder med grus, sand eller småstein på bunnen og jevn strøm, er ideelle sjøørretplasser om natta. Fisken kan stå helt inne på grunna, så her må du drive snikfiske. Enkle kast skrått nedstrøms er gjerne rett medisin.
Vanligvis er det ørret opp til middels størrelse som fiskes på denne måten. De store fiskene på flere kilo våger seg sjelden inn på grunna selv om det er mørkt. De må ofte tas med lengre kast og gjerne på dypere vann hvor de føler seg tryggere.
Flua er ofte svart. Kanskje har den innslag av sølv i kroppen og med litt gul floss på halen, og gjerne på dobbeltkrok 4–8. En liten utgave av tubeflua Sunray Shadow kan også være et godt valg.
Bytt flue hvis nappet uteblir. Noen har for eksempel fått gode fangster av sjøørret på kulehodenymfe på dagtid, andre på rene fantasifluer.
Dette utstyret kan du få bruk for:
Denne saken ble første gang publisert 28/06 2021, og sist oppdatert 02/08 2021.