Ikke mist ørreten!

10 tips: Slik unngår du at ørreten glipper

Du ser det ikke sjelden på videosnutter, og du har kanskje opplevd det selv. Ørreten sitter på kroken, men likevel ender det med at den stikker av. Her er noen gode råd om hvordan du redder fangsten – mot alle odds.

Pluss ikon
<b>FISKETIPS:</b> Unngå at ørreten stikker av. Dag Kjelsaas deler ti smarte tips som gjør at ørreten ikke glipper.
FISKETIPS: Unngå at ørreten stikker av. Dag Kjelsaas deler ti smarte tips som gjør at ørreten ikke glipper. Foto: Yngve Ask
Først publisert Sist oppdatert

En fisketur ender ikke alltid med suksess. Egne og andres historier om hvordan ørreten glapp i siste sekund er mange.

Her er ti tips til hvordan du sikrer at ørreten ikke hopper av kroken i siste sekund.

<b>DRØMMEØRRET:</b> Det er slik minner vi tar vare på. Ørreten ligger fin og blank og bare venter på stekepanna.
DRØMMEØRRET: Det er slik minner vi tar vare på. Ørreten ligger fin og blank og bare venter på stekepanna. Foto: Dag Kjelsaas

1. Steinete og grunt

I grunne vann og elver kan uhellet være ute når fisken skjener av gårde så snøret blir hengende bak en stein. Skarpe steiner kan virke som kniver på snøret, særlig hvis du bruker multifilament. Da gjelder det å holde snøret stramt og stanga høyest mulig, slik at snøret unngår hindringene.

Er fisken stor, kan vi ofre oss litt for å få den! Gå litt uti, og glem at du blir våt på beina. Hvis det er mulig, gå langs land mot dypere vann, og før fisken mot et område uten oppstikkende steiner der det er lett å få den inn. Om snøret allerede er rundt en stein, så slakk noe av til fisken kanskje kommer tilbake samme vei.

2. Hold snøret stramt!

Under alle fiskeformer kan det bli så som så med tilslaget. Rett som det er, har kroken bare et dårlig feste som kan vris løs, eller fisken spytter bare ut agnet fordi kroken(e) ikke har feste, særlig hvis vi ikke har direkte kontakt, men lar snøret ligge i bukter på vannet.
Resultatet er at vi ikke får strammet bra nok til.

Ørreten biter noen ganger temmelig lett og kan da reagere med å slippe agnet. Rett snøre og god kontakt med agnet, helst med stangtuppen lavt, gjør at napp registreres best, og at det er mulig å gi et lett men tilstrekkelig tilslag med stanga som setter kroken fast i fisken. En hovedregel under kjøring av fisk er uansett at snøret skal være stramt hele tiden. Resultatet blir ellers ofte en mistet fisk.

3. Kroken gir seg

Hvis du har på en stor fisk som stadig gjør utras, og der snøret belastes nær bruddstyrken, kan kroken bli testet opp mot grensa av hva den tåler. Ved langvarig kjøring er muligheten stor for at krokfestet bendes i forskjellige vinkler slik at kroken(e) utsettes for stort press. Det er overraskende hvordan selv sterke kroker kan gi opp for langvarig press. Prøv å få fisken inn mot rolig vann, og bruk heller ti minutter for mye på kjøringen enn å få oppleve at kroken(e) gir seg så fisken stikker av. Siste del av kjøringen før fisken er sikret, må skje uten brå rykk.

LES OGSÅ: Tips til ørretfiske - elvas lureste fiskeplasser

4. Stor fisk uten håv

Det er gjerne de store fiskene som stikker av, og veldig ofte i sluttfasen når fangsten skal reddes. Uhell oppstår særlig om fisken er tung og spreller mye fordi den ikke er sliten. Kanskje er også festet dårlig eller snøret tynt. Fiskeren blir gjerne stående på land, og ser fisken sprelle seg ut etter å ha blitt fri.

Situasjonen kan langt på vei reddes hvis fiskeren går ut i vannet mens fisken fortsatt er ute i vannmassene. Før ørreten inn mot land mens du selv står utenfor i vannet. Velg et sted for ilandføring der det er langgrunt for å få til dette. Om ørreten løsner, kan du med hendene eller støvlene
«feie» den innover mot land.

<b>FOR LITEN HÅV: </b>Sørg for at håven du bruker er stor nok
FOR LITEN HÅV: Sørg for at håven du bruker er stor nok Foto: Dag Kjelsaas

5. For liten håv

Ikke sjelden stikker fisken av idet den skal håves. Den må ikke få anledning til å legge kroppen mot håvkanten, nærmest som et springbrett. Hvis den ikke skal slippes ut igjen, la den bli kjørt så lenge at den kommer inn mot håven på siden.

Hvis du bruker wobbler eller sluk: Hold hodet på fisken noe løftet over vannet, slik at ingen kroker hekter seg fast i håvmaskene, med det resultat at fisken vrir seg og river løs festet. Hold samtidig håven noe nede i vannet. Håv helst bakfra eller fra undersiden, og løft ikke håven før det meste av fisken er inni.

LES OGSÅ: På rypejakt med ultralett sekk

<b>HEIS OPP ØRRETEN:</b> Står du høyt over hølen når du fisker, må du slite ut fisken før du heiser den opp.
HEIS OPP ØRRETEN: Står du høyt over hølen når du fisker, må du slite ut fisken før du heiser den opp. Foto: Dag Kjelsaas

6. Bratt ned

Noen fristende fiskeplasser kan bare nås ved at man blir stående oppe i en fjellskrent. Det er gjerne markfiske som bedrives på denne måten. Når fisken har bitt, bør den kjøres lenge, og om nødvendig hardt for å hindre at den går ut av hølen.

Løft fiskehodet over vann til sprellingen avtar. Deretter kan den heises opp med stanga, eller ved at det tas tak i snøret. Er fisken for stor til å trekkes opp, er nødløsningen å kjøre den helt tom før den slippes nedover til et sted den kan nås. Fest stanga skikkelig med litt løs brems, og stormløp ned til plassen der den kan nås, kanskje ved å fange snøret med en lang pinne.

<b>STRØMMEN TAR FISKEN:</b> I stri strøm kan fisken utnytte den sterke strømmen til sin fordel.
STRØMMEN TAR FISKEN: I stri strøm kan fisken utnytte den sterke strømmen til sin fordel. Foto: Dag Kjelsaas

7. Stri strøm

I elva kan det være problematisk å få inn ørreten fordi strømmen hjelper til med å føre fisken nedover. Særlig store fisker har en tendens til å rase nedstrøms uten at det er mulig å holde igjen. Så sant det går an å forflytte seg langs elva, er det lurest å gå eller løpe nedstrøms så snart det tyder på at fisken blir vanskelig å trekke oppstrøms.

Det er også et faretegn at mye line forsvinner fra spolen. Noen synes det er verdt å kaste seg på elva og svømme nedover for å sikre seg en virkelig stor ørret. Så sant man ikke setter seg i fare, er dette et godt råd hvis elva er roligere lenger nede.

TURTIPS: Til fots eller på sykkel i Forollhogna nasjonalpark

<b>GOD GREP: </b>Sørg for at du får fisken i land. Et kraftig sprell og den er borte for godt.
GOD GREP: Sørg for at du får fisken i land. Et kraftig sprell og den er borte for godt. Foto: Dag Kjelsaas

8. Ikke mist grepet

Om fisken skal slippes ut igjen, er det ingen krise om taket glipper, men hvis den skal hjem til middag, er det en ufravikelig regel å bringe den godt inn på land straks den er håvet, eller bringe den et stykke inn på land om det ikke brukes håv. Hold den i et sterkt grep med hånda over nakken mens peke- og tommelfinger stikkes inn på hver side øverst i gjellelokket, eller med begge hendene mens den presses mot kroppen.

<b>STERK LINE: </b>Bruk sterk line dersom det er mye undervannskratt der du fisker
STERK LINE: Bruk sterk line dersom det er mye undervannskratt der du fisker Foto: Dag Kjelsaas

9. Undervannskratt

Utpå sommeren vil det i en del vann gro til med vannliljer eller andre vekster som gjør fiskingen vanskelig, og det er ikke alltid plantene ses på overflaten. Fluefiskeren må da ty til en kraftigere fortom.

Spinnfiskeren bør satse på sterk multiline som kan skjære seg gjennom undervannskrattet. I tillegg må man kjøre fisken tøffere enn vanlig, og med løftet stang for å hindre at fisken går ned. Om den likevel kjører seg fast, kan det nytte å gi helt slakt snøre, gjerne i en lengre periode. Fisken vil da i noen tilfeller trekke løs lina igjen fra vekstene, så det blir mulig å få den inn.

LES OGSÅ: Test av lettt, slitesterk og vanntett jaktstøvel

DÅRLIG FESTE: Bruk moderat drag dersom du aner at festet ikke er det beste.
DÅRLIG FESTE: Bruk moderat drag dersom du aner at festet ikke er det beste. Foto: Dag Kjelsaas

10. Dårlig feste

Kroken fester seg av og til utenpå fiskehodet, eller får bare så vidt tak i fiskekjeften. I mange tilfeller går fisken opp mot overflaten og plasker mer enn vanlig for å bli kvitt kroken. Et løst feste kan også noen ganger oppdages når fisken første gang er nær oss under kjøringen. Polaroidbriller er da en god hjelp. For å få inn en fisk når krokfestet er dårlig, er det viktig at draget i lina er moderat og jevnt uten rykk. Løsne bremsen litt mer enn normalt, og vær nøye med å la stangtuppen ta av for utras. Håvingen bør skje snarest mulig hvis fisken kommer innover, da dårlige fester ofte løsner ved langvarig kjøring.