Hurdal
Ørretjakt på Akershus´ tak
I dypet av Hurdals skoger, like nord for Oslo, finnes alt en villmarking kan begjære: flust med fiskevann, ro og stillhet.
Fjellstøvlene knytes, en fullstappet sekk snøres, og fiskestengene er med. Jeg følger stien opp fra Fjellsjøen mot Bjørnåstjern (687 moh.). Sola har gått ned da jeg passerer Abbortjern (677 moh.). Det er midnatt. Ikke et vindpust. Som et stort, svart speil ligger vannet der i foten av Fjellsjøkampen (812 moh.), Akershus høyeste punkt. Myra surkler lett da jeg tråkker videre. Framme ved gapahuken Bjønnbua forstår jeg at jeg ikke er alene. På andre siden vika ligger et telt, men derfra er det helt knyst.
Førstereisgutter
– Pappa, pappa, du må komme, jeg har´n. Abbor! lyder en guttestemme neste morgen. Straks fisken er landet, stikker jeg bortom mine naboer. Jonatan og faren Robert Lynum fra Oslo er på sin første fisketur i Hurdal. Inntil nå har Oslomarka vært deres fiskeområde. Fire ørreter fra Bjønnåstjenn har de fått og fortært. Resepten har vært mark og dupp og sluk. Jonatan har hatt det enkleste fiskeutstyret, men det er han som har fått mest fisk, bedyrer senior med et smil.
– Kommer dere tilbake?
– Garantert! Dette har vært en topp tur, men neste gang skal vi ha skikkelig fottøy. Joggesko og myr er en lei kombinasjon, smiler far og sønn.
Bjørnåstjern ligger på min side av vannet som et livløst speil. På motsatt side, i skyggen av Bjørnåsen (825 moh.), er derimot fisken oppe og vaker. Området må prøves før kjentmann Jørgen Rognstad kommer. En feit ørret under minstemålet (25 cm) får friheten tilbake, mens den neste får bli med steikepanna, sammen med en akseptabel abbor.
Fiskertips fra en kjentmann
Jørgen kommer til Bjønnbua til avtalt tid. Å møte lokale fiskere som villig byr på sine erfaringer og tips fra ”sitt rike” gir mulighet for å gi leserne håndfaste fisketips fra området.
Jørgen ønsker alle fiskere som kommer hit riktig god tur, men han ber innstendig om to ting: ikke å etterlate seg noe og ikke hogge trær – døde eller levende!
I Bjørnåsen fiskeområde finner vi Fjellsjøen, Bjørtomttjern, Bjørnåstjern, Midttjern, Abbortjern, Rødsteintjern, Daltjern og Høversjøen. Alle huser ørret, abbor og ørekyte. Ørret på 4–5 hekto er ikke uvanlig å få. Bortsett fra Høversjøen tilhører vannene Gjødingelvvassdraget som via Gjødingelva munner ut i den store Hurdalsjøen, forteller Jørgen, som er aktiv i fiskestellgruppa i Hurdal JFF.
– Noen stalltips?
– Når maurklekkinga er i gang, er det tjohei for oss fiskere. Klekkinga starter i medio juni, men våren kan jo komme to uker for sent, eller for tidlig. Spinneren Blue Fox, nr. 2 eller 3 – i blankt og blått, er mitt førstevalg. Mine favorittvann er Abbortjern, som vi kaller “Abborputten” og Rødsteinstjern (684 moh.). I Bjønnåstjern har jeg fått ørret på 7,5 hekto og abbor på 6 hekto. I Abbortjern har jeg fått litt større ørret, mens Midtjern (687 moh.) har bydd på noe mindre fisk, røper Jørgen.
Helt fra barndommen av har Fjellsjøen betydd noe helt eget for hurdølingen. Her er mye fisk på et par hundre gram, men det slenger av og til ørret på kiloen. Jørgens pers herfra veide 1,6 kg.
Ser vi litt utenfor området vi er i, framhever Jørgen Skrukkelisjøen (329 moh.) som en meget familievennlig sjø. Her er mye småørret, og sjøen er lett tilgjengelig fra FV180. Selv om ørreten her stort sett er i steikefiskstørrelse, finnes det fisk på mer enn kiloen. For et par uker siden ble det tatt en abbor her på 1,4 kilo. På seinvinteren 2015 tok hurdølingen Espen Knai en ørret i Skrukkelisjøen under isfiske. Mark ble brukt som agn, og ørreten veide 1,2 kilo.
Lørdagskveld ved Abbortjern
Det er kveld, og jeg er igjen alene ved Bjønnbua. Målet for kvelden er todelt: Å fiske Abbortjenn rundt for å få en fotogen ørret og å lete etter huldrestry.
Denne nokså sjeldne lavarten lever på grankvister og er en av indikatorartene for naturskog, eller urskog. Jeg har en fornemmelse av at det er mulig å få ekstra grom ørret her. Her finnes langgrunne områder med siv hvor det er vanskelig å fiske, men tar du beina fatt, vil du finne fine fiskeplasser her og der rundt vannet, enten du vil fiske med dupp og mark, sluk eller spinner.
Etter å ha ruslet halve vannet rundt, går jeg inn i den storvokste granskogen. Her finner jeg det som kan være huldrestry, mitt håndfaste bevis på at fisketuren ikke foregår i en industriskog, men gammelskog, omtrent slik naturen selv har formet den. Min jakt etter gromfisken fortsetter. Etter å ha fisket vannet rundt, kan jeg notere en liten ørret og en pen abbor – på spinner.
Aktiv fiskekultivering
Formann i fiskegruppa i Hurdal JFF (HJFF), Knut Harald Bergem kommer neste dag for å informere om arbeidet foreningen driver.
Kjekt å vite
Hurdal kommune med sine snaut 3000 innbyggere ligger helt nord i Akershus på grensen mot Oppland. En grankongle kler kommunevåpenet.
Atkomst: Fra Oslo følger du Rv120 nordover langs Hurdalsjøen. Ved Hurdal tar du inn på RV 180. Etter noen kilometer står det skilt mot Fjellsjøkampen, hvor du svinger av. Privat skogsbilvei inn til bom ved Gjødingseter. SMS-bomavgift.
Bomnøkkel: Gir mulighet til å kjøre inn til Fjellsjøen. Kan leies hos Yx Hurdal, tlf. 63 98 73 64. Døgnleie kr 60,-.
Fiskekort: Weekendkort (2 dager) kr 50,-, uke kr 100,- og sesong kr 250,-. Kjøpes hos inatur.no, SMS (oppslag om dette ved bommen på vei inn til Fjellsjøen) og Yx i Hurdal, tlf. 63 98 73 64. Spør her etter folderen Fiskeguide, Hurdal JFF.
Fredningstid: 16.09–31.10. Minstemål for ørret er 25 cm. I Hurdalselva; 30 cm.
Hurdal JFF: Knut Harald Bergem, tlf. 97 14 53 54/[email protected]. HJFF har egen hjemmeside og er på Facebook.
Båndtvang: Utmarka brukes aktivt som sauebeite.
Kartverk: Totenåsen, 2701–Turkart 1:50 000, nordeca.no
Annet: Mobildekning i naturreservatet er dårlig/ingen.
– Totalt slippes hvert år rundt 500 ørret i noen av de 30 vannene vi forvalter for grunneieren, Mathisen Eidsvold Værk. For Bjønnåsen alene ble det i år sluppet rundt 250 ørret, de fleste ettåringer, men også noe toårig fisk. pH og alkalitet har blitt så bra at behovet for kalking nesten er over, forteller Bergem.
I de fleste vannene til HJFF er det ørret, abbor og ørekyte.
Vannene på Minnåsen huser abbor, ørret, gjedde og mort.
Hurdalselva/Høverelva har en god bestand av storørret på opptil 5–6 kilo.
Beste fisketid her er på ettersommeren, når det er bra med vann i elva og fram mot sesongslutt 15. september.
Knut Haralds tid denne dagen er knapp, men han vil likevel gjøre noen kast med slukstanga. Været har i løpet av samtalen vår endret seg merkbart. Fra nord kommer en lett bris, det har skyet til og temperaturen har sunket. Kan værskiftet kan ha vekket ørreten?
Knut Harald monterer en 12 grams Atomsild i svart og fluor rød. Han lar sluken synke litt før han henter den inn hurtig og rykkvis. Ti kast senere står stanga hans i en skikkelig fin bue. I siste hekta ordner han mitt bevis for at området huser fin ørret.
Kanskje bildet av den er hva som skal til for at du legger neste fisketur til Hurdal?
Opprinnelig publisert i Ørretfiske nr 2 , 2017
Fjellsjøkampen naturreservat
Reservatet ble opprettet i 1983. Her er det mulig å oppleve tilnærmet urskog av gran, altså naturskog hvor en finner trær i alle aldre og døde trær i alle nedbrytningsfaser.
I 2008 ble reservatet utvidet til å bli over 5 km². Det strekker seg nå nordover til Østre Toten i Oppland, hvor vi finner Bjørnåsen (825 moh.). I sørøstlig del av området rager Fjellsjøkampen (812 moh.), Akershus høyeste punkt. Fra utkikkstårnet her er utsynet vidt mot Rondane og østlige deler av Jotunheimen og sentrale deler av Østlandet. Det går egen sti opp hit.