Tilvenning i barnehagen:

Tilvenningen i barnehagen: Dropp dette

Her er oppskriften på en god og vellykket barnehagestart for barnet ditt.

TILVENNING I BARNEHAGEN: – Timene i barnehagen tar det mes­te av kref­ter og over­skudd, så res­ten av våkentiden bør der­for være ro­lig og for­ut­sig­bar, sier ekspert.
TILVENNING I BARNEHAGEN: – Timene i barnehagen tar det mes­te av kref­ter og over­skudd, så res­ten av våkentiden bør der­for være ro­lig og for­ut­sig­bar, sier ekspert. Foto: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Av: Heidi Larsen, Marte Heidel Røren og Ingrid Krokvik Birkelid.

Barnehagestart markerer en stor overgang i livet for både barn og foreldre, og kan by på utfordringer den første tiden.

Da er det viktig å legge de beste forutsetninger ved å gjøre tilvenningsperioden god for barnet.

Hold på faste rutiner

– De første dagene i barnehagen er viktige for at barnet skal bli trygg på omgivelsene. For man­ge av barna kan sor­gen og frust­ra­sjo­nen over ad­skil­lel­sen fra for­eld­re­ne kom­me som en ut­mat­tende til­leggs­be­last­ning.

Det sier Cath­rine Ask, før­sko­le­læ­rer og for­fat­ter av bo­ken Hver­dags­læ­ring i bar­ne­ha­gen.

Ifølge Ask er det en god idé å set­te hjem­me­li­vets ak­ti­vi­te­ter på lavt bluss når den lil­le be­gyn­ner i bar­ne­ha­gen.

– Timene i barnehagen tar det mes­te av kref­ter og over­skudd, så res­ten av våkentiden bør der­for være ro­lig og for­ut­sig­bar.

– Dropp fri­tids­ak­ti­vi­te­ter, by­tu­rer i hel­ga og alt som kre­ver bar­ne­vakt. Må dere til byen el­ler and­re ak­ti­vi­te­ter, sørg for at en av dere er hjem­me sam­men med bar­net res­ten av da­gen, råder hun.

Å hol­de på de fas­te ru­ti­ne­ne er sær­lig vik­tig i denne fa­sen, da dis­se re­pre­sen­te­rer den tryg­ge, kjen­te hver­da­gen til bar­net.

– I lik­het med oss voks­ne, blir også barn amp­re el­ler sin­te når de er slit­ne. Da må for­eld­re­ne være til ste­de der og da, og ikke på far­ten til noe an­net, sier Ask og fortsetter:

– På den måten kan de møte «klen­ging», gråt, frust­ra­sjon el­ler hva det måt­te være, med for­stå­el­se. Å føle seg av­vist av for­eld­re­ne et­ter en dag med frem­me­de voks­ne, er noe av det vers­te bar­na kan opp­le­ve i den­ne pe­ri­oden.

Les også: Hjemme med sykt barn? Dette er dine rettigheter

Gradvis tilvenning

Silje Risnes Andersen, barnehagepedagog i Bjørnafjorden kommune, understreker at de første dagene i barnehagen bør være sammen med foresatte, og at dagene bør være korte.

– Har man mulighet til å ha flere dager så er det å foretrekke. For eksempel to timer med mor eller far første dag, litt lenger neste dag. Dag tre kan man prøve å legge barnet i barnehagen, og dag fire kan man prøve å «forlate» barnet i barnehagen, men være lett tilgjengelig på telefon, sier hun.

Pedagogen forteller at man som regel etter første dag merker hvordan det vil gå.

– Foreldre kan sammen med personalet legge opp en plan for hvordan resten av tilvenningen skal foregå, legger Risnes Andersen til.

Når det gjelder antall dager fri for foreldre under tilvenning kan Ask fortelle at foreldre nå kan få tre hver, altså seks totalt.

– Endel barnehager setter derfor av seks dager til tilvenning, noe som er fint for barna, sier hun.

– Lettest om barnet føler seg trygg

Psykolog Elisabeth Gerhardsen kan bekrefte at det å bruke lenger tid på tilvenning er en god ting.

– Jeg har i økende grad erfaring med at det for de yngste barna, det vil si ett-toåringer, er best at man bruker en uke på tilvenningen, og at man ikke går fra barnet i det hele tatt de fire første dagene, sier hun.

Gerhardsen understreker at det ikke er det å være uten foreldrene barnet skal venne seg til, da de aller fleste barn har opplevd å bli passet, for eksempel av en besteforelder.

– Det barnet imidlertid skal venne seg til er alle de nye voksne, de andre barna, rommene, lekene, lydene og alle de nye rutinene. Den tilvenningen skjer lettest om barnet føler seg trygg, og det gjør barnet når det er en kjent voksen i nærheten, slår hun fast og legger til:

– Da slapper barnet av, og tør å utforske mye friere enn om det er alene i nesten helt ukjente omgivelser. Det må ikke være foreldrene, men kan også være en besteforelder eller en annen som barnet kjenner godt.

Les også (+): Dette er plaggene barnehageansatte vil at du skal legge igjen hjemme

Bør ha korte dager

Psykologen mener det er lurt å være med på flest mulig av rutinene i barnehagen disse dagene, som måltid, lek inne og ute, samlingsstund, bleieskift og legging.

– Etterhvert kan personalet få være nærmere barnet med den kjente voksne i bakgrunnen, men ikke gå fra det. Den femte dagen kan den voksne gå og være borte noen timer, for så å være borte nesten en hel dag den sjette dagen, råder Gerhardsen.

Hun mener det er fint om barna kan ha litt korte dager den første uka etter tilvenning, slik at de ikke starter opp med å være der åtte til ni timer.

– De barnehagene som har innført dette som obligatorisk måte å gjøre tilvenningen for de minste på er veldig fornøyde, og sier at barna slår seg til ro veldig mye raskere, sier hun.

Mat, ro og søvn

Når det gjelder rutinene hjemme rundt barnehagestart har psykologen følgende råd:

– «Uten mat og drikke du­ger hel­ten ikke», he­ter det i et gam­melt ord­tak. Dette gjel­der i aller høy­es­te grad også små hel­ter. Sørg for at det er tid til å spi­se en god fro­kost hjem­me.

– Uten fro­kost star­ter bar­net ditt bak­på, og vil lettere bli sli­tent og ir­ri­ta­belt, noe som ikke bare er kje­de­lig for barnet selv, men også gjør det mindre at­trak­tivt som le­ke­ka­me­rat, sier Gerhardsen.

Hun understreker at det vik­tig­ste likevel er å prøve å unngå at det blir dår­lig stem­ning.

– Å kom­me grå­ten­de i bar­ne­ha­gen gir en dår­lig start, og øker sjan­sen for at bar­net kom­mer skjevt ut, sier bar­ne­psy­ko­lo­gen.

Gerhardsen råder også til å dra rett hjem fra bar­ne­ha­gen de første ukene, og ikke in­vi­tere gjes­ter el­ler dra på be­søk om et­ter­mid­da­gen el­ler i hel­ge­ne:

– Bar­net har fått mer enn sin dose so­si­al kon­takt i ti­me­ne i bar­ne­ha­gen. Det bar­net tren­ger hjem­me er å roe seg ned og hen­te seg inn. Ta gjer­ne kor­te ar­beids­da­ger de før­s­te uke­ne et­ter opp­start, slik at bar­net kan hen­tes tid­lig.

Å sør­ge for at den lille får nok søvn er også noe av det vik­tigste du kan gjø­re for ferske barnehagebarn, ifølge psykologen.

– Legg der­for opp til gode rutiner før leggetid, slik at det blir lett for barnet å sov­ne, sier hun.

Les også: Slik forbereder du barnet til barnehagen

Gode råd til rutiner i barnehagetilvenningsperioden

  • Sørg for å hand­le før du hen­ter bar­net sånn at dere kan dra rett hjem fra bar­ne­ha­gen.
  • Vær for­be­redt på at bar­net grå­ter og blir lei seg når du hen­ter det. Det er som re­gel ikke tegn på an­net enn at bar­net er vel­dig sli­tent.
  • Når dere kom­mer hjem, så sett deg ned på gul­vet og vær sam­men med bar­net, og vær tett på bar­net sånn at det lett kan kom­me til deg hvis det har bruk for det.
  • Sørg for at bar­net blir lagt til sam­me tid hver kveld og at kvelds­ru­ti­ne­ne er de sam­me hver kveld.
  • Vekk bar­net på sam­me tid hver mor­gen. Sørg for å ha eks­tra god tid. Å stå opp i sis­te li­ten stres­ser både sto­re og små.
  • Lev et ro­lig liv uten for man­ge gjes­ter el­ler sto­re begiventer og fes­ter den før­s­te må­ne­den et­ter bar­ne­ha­ge­start.
  • In­gen bar­ne­vakt den før­s­te må­ne­den. Mor el­ler far bør være hjem­me med bar­net et­ter bar­ne­ha­gen og frem til leg­ge­tid.
  • Sørg for at hel­ge­ne er ro­li­ge. Dropp am­bi­si­ø­se ka­fé­be­søk og sto­re hand­le­run­der.

Kilde: Psy­ko­log Eli­sa­beth Gerhardsen