Barnehagestart: Kommentar
Barnehagepedagogens klare råd til foreldre: Har du sagt «ha det!», er det «ha det!»
Vent med tårene til du er ute av porten – og andre gode råd til barnehagestart
Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.
Vi er heldige her til lands som har så mange gode barnehager. Og de er helt nødvendige.
Hvorfor? Jo, fordi barn skal vokse og utvikle seg. De skal forberedes på den store verdenen de har kommet til, og læring og utvikling skjer i samspill med andre.
Ingen skal ha dårlig samvittighet for at de velger å ha barnet sitt i barnehage. Man gjør heller sine håpefulle en bjørnetjeneste ved å ikke la dem få muligheten.
Grugleder seg til barnehagen
Når barn begynner i barnehage- enten det er for første gang, overflyttende fra en annen barnehage eller overgang til ny avdeling-, innebærer det en omveltning.
Se for deg at du begynner i ny jobb. Du er voksen, men grugleder deg lell.
Du skal møte og bli kjent med fremmede folk. Og dere blir ikke kjent med en gang, så det er navneleker og teambuilding og dager med sommerfugler og spenning i magen før du kommer inn i tralten.
Tenk deg så at ditt barn opplever barnehagestart slik du opplever en ny jobb.
Det er viktig for barna å ha støtte i foreldrene (eller andre nære omsorgspersoner) når de starter i barnehage. Være seg for første gang, overgang til ny eller til annen avdeling.
En god, trygg barnehagestart for barna fordrer at foreldrene selv føler seg trygge på, og har tillit til personalet.
Dere gir ansvaret for det kjæreste dere har til andre voksenpersoner og da er det nødvendig at dere også føler dere ivaretatt.
Vanlig prosedyre i tilvenningsperioden er at en av eller begge foreldrene er med barnet de første dagene. Det handler om at barna skal bli trygge i de nye omgivelsene.
Hvor lang tid det tar er ulikt fra familie til familie og tilpasning er viktig. Ingen barn er like.
I løpet av fartstiden min har jeg opplevd foreldre som har hatt behov for opptil to–tre måneder tilvenning.
Barna var klare lenge før månedene var gått. Det er altså ikke alltid barna som nødvendigvis trenger det mest.
Les også: Barnehagelærer: – Ikke kjøp disse klærne
Følelser er ikke farlig
Gi barnet ditt trøst og medfølelse når han/ hun gråter. Følelser i seg selv er ikke farlige, men det er ikke bra å undertrykke dem.
Barn (i alle barnehagealdre) blir ofte mer stresset når de blir avledet.
Så må man bruke god tid. La barnet ditt bestemme tempoet. Han/ hun trenger tid på å erfare at dere går, men kommer tilbake. Videre må det snakkes positivt om barnehagen og alle voksne barnet møter.
Barn trenger både forutsigbarhet og spennende inntrykk for å glede seg til å gå i barnehagen. Og: Ikke vær redd for å ringe barnehagen og spørre hvordan det går.
Det er godt å kunne bli beroliget og få bekreftelse på at personalet håndterer situasjonen.
Rutiner må på plass
Når barn skal i barnehagen etter en lengre sommerferie, skal rutiner innarbeides og gjenopprettes. Fortvil ikke – hverdagen kommer i gjenge igjen!
Vær standhaftige og tydelige så ordner det seg etter hvert. Velg kamp-ene med omhu. Hva er det mest prekære? Lag en liste og velg en kamp om gangen.
Er døgnrytmen og søvnrutinene skakkjørte? Er det behov for å reorganisere morgenritualet for å etablere en rolig avreisestrategi til barnehage og jobb? Er levering og/eller henting en prøvelse?
Vokser problematikken en over hodet kan du spørre barnehagepersonalet til råds. Det er greit å kunne be om råd og veiledning fra barnehagen. Pedagogene har stor fag- og erfaringskompetanse, kjenner barna, og kan styre skuta.
Les også (+): Må barnet mitt ha en bestevenn i barnehagen? Hun har ikke det, betyr det at hun er ensom?
Gå når du sier det
Enkelte situasjoner og episoder i forbindelse med barnehagehverdagen er viktige å ha fremme i pannebrasken:
Har du sagt «ha det!», er det «ha det!». Gå når du har sagt at du skal gå.
Hvis barnet ditt begynner å gråte og du er på nippet selv: Vent med tårene til du er ute av porten. Hvis barnet ser deg opprørt, smitter utryggheten over på ham/henne.
Vent heller ikke for lenge med avskjeden. Det gjør vondt verre hvis dere ikke gir slipp.
For å gi omgivelsene inntrykk av at man har ting på stell er det avgjørende med klær som matcher. Antrekk og unger skal liksom se ryddige ut.
Nei da. Bare tulla! Min erfaring som mor selv tilsier at «kampen om klærne» ikke er noen vits i å utkjempe. Det elementære er at ungen har på seg rett type plagg. Rene klær og klær etter vær.
Om det er striper og prikker i brunoransje og rosalilla er knekkende likegyldig. Vær glad for at avkommet vil ha på klær i det hele tatt!
Skitne klær og ekstra skift
Får dere med skitne klær hjem etter endt barnehagedag, putter dere tilsvarende rene plagg i sekken på kvelden og som så legges i kassa dagen etter.
Skiftetøykassa til barnet er nemlig ikke en uuttømmelig kilde. Personalet digger når det er nok skiftetøy og tilstrekkelig med bleier (ikke Up’n go!).
Det skader heller ikke å ha to sett regntøy og to dresser. Om yttertøyet kommer vått og møkkete hjem er det ikke alltid det nytter å få tørket det til neste dag.
Da kan det andre settet tas med. Det behøver ikke å være kostbart. Mye kan kjøpes brukt. Barn vokser fort også så da er det penger spart i tillegg til at gjenbruk er bærekraftig.
En sekk som er god å bære for en liten rygg og som kan spennes fast er superviktig. De kan være dyre, men igjen – de kan kjøpes brukt.
Et ønske: Når en forelder har hatt sekken på skulderen på vei til barnehagen, så vær så snill og stille den tilbake til barnestørrelse. Unødvendig tidsbruk er en uheldig faktor i personalets jobb og tilstedeværelse med barna.
Les også: Gjør tilvenningen i barnehagen til en lek: Dropp dette
Gjør maten enkel
Antall snacksbokser i matpakka medfører valgets kval og frustrasjon.
Når det puttes ørten bokser med frukt og grønt og snadder i matpakkene, blir det vanskelig for barna å velge. Og flere får ikke kommet i gang med spisingen før langt ut i måltidet.
Personalet har ikke tid og mulighet til å sjekke hva som er i alle småboksene til de kanskje 18 på avdelingen.
Ved å ha maks en boks til noe og frukt/grønt pakket i plastfolie (som kildesorteres i barnehagen) ser barnet ditt hva som tilbys.
Et par–tre vannflasker er lurt å ha. De må vaskes etter bruk. Jeg har sett og luktet flasker som det har vært mugg i, og slikt kan gjøre barna uvel eller syke.
Unngå for all del å innlede forhandlinger ved levering/ henting. Du taper okke som når du begir deg ut på diskusjon, og lar barnet dra ut seansen. Toget som du skal ta til jobb venter ikke på deg.
Lykke til med tilvenninger og oppstart! Slakk ned på tempoet, aktiviteter og planer etter at barnehage- og arbeidsdagen er over.
Det er krevende nok å komme tilbake til striskjorte og havrelefse for både de små og de store om man ikke skal halse bygda rundt.