Helen har 4000 (!) tulipaner i hagen

Det er blomsterfest i Helens vårhage i Sinsen Hageby. Hun har plantet hele 4000 tulipanløker som eksploderer i en fargefest nå på våren. 

FARGEGLAD: Helen har doktorgrad i biologi og er over gjennomsnitter interessert i blomster. – Jeg er særlig bergtatt av tulipaner. Det er ingen andre blomster du kan skape en sånn fargeeksplosjon med.
Publisert

Da familien flyttet til hit for seks år siden, besto uterommet av skvallerkål, furutrær og flere hundre tynne, sammenvokste tujaer. Den gjengrodde 70-tallshagen hadde ingen gjort noe med de siste 20–30 år.

Det første Helen og Anders fikk på plass, var murer for å skape struktur. Deretter begynte de å fylle hagen med bed rammet inn av rustfargete metallkanter og et hav av blomsterløk. 

Sikre vårtegn

– Våren er forventningenes tid. Nå begynner alt å bli grønt, og lengselen etter blomstringen vokser. Jeg elsker å se alle blomsterløkene våkne til liv etter den lange vinteren. Tulipaner har en skikkelig WOW-effekt, sier Helen. Hun planter dem tett for å skape maks frodighet og liker å mikse ulike fargekombinasjoner. Tulipaner i rosa, lilla, hvitt og gult stråler om kapp i bed og kasser.

– Friske farger kommer ekstra godt fram når de plantes ved siden av mørkere sorter. Jeg synes det er gøy å eksperimentere med ulike høyder og blomsterformer!

Om familien

Hvem: Helen Maria Södling, Anders Nybø og datteren Tyra Mary Alice (5)

Hva: Innholdsrik hage på ca. 860 kvadratmeter med stort drivhus, mange organiskformede bed, blomstrende skråning og flere ulike sitteplasser.

Hvor: Sinsen i Oslo, H3

Instagram: @drblomster Nettside: Drblomster.no

Når Helen komponerer sine over gjennomsnittet innholdsrike vårbed, tar hun utgangspunkt i blomsterløk hun liker og leter etter vakre samplantinger.

– Disse finner jeg ofte ved å google etter sortens «companion plants». England har kommet mye lenger med dette enn Skandinavia, sier hun. 

Det første Helen gjør i hagen om våren, er å legge ut saueull og spraye med Trico Garden for å holde rådyrene unna de dyrebare blomstene sine. Et annet sikkert vårtegn er når krokusen begynner å blomstre i plenen i forhagen i mars, en miks av sortene hvit 'Snow Bunting', lysegul 'Cream Beauty' og lysblå 'Blue Pearl'.

– Disse er så søte sammen og kler hverandre kjempegodt!

HJERTEKNUSER: Liten jente og stor bukett: Tyra holder en miks av sortene 'Ranomi' og 'Maureen'.

 

Den viktige høstjobben

Forberedelsene til den vakre vårhagen gjøres på høsten. Da planter Helen massevis av narsisser, tulipaner og alliumløk.

– Det som er fantastisk med tulipaner, er at de kan plantes så lenge det går an å grave i jorden – så lenge frosten ikke har satt seg. Hvis jeg ikke har rukket å plante ut alle, oppbevarer jeg dem kaldt i garasjen og planter dem ut så fort jorden begynner å tine igjen på vårparten. Det viktigste er at de får en kuldeperiode for å kunne blomstre.

Helen er utdannet biolog og har alltid vært interessert i hvordan naturen fungerer. Hun har plantet blomsterløk og sådd frø fra hun var 10 år. Interessen for biologi vokste og ble til slutt toppet med en doktorgrad i London. Derfor kaller hun Instagramkontoen sin @drblomster.

IDYLL: Utenfor drivhuset er en sitteplass med kurvstoler fra Artwood. Drivhuset på 24 kvadratmeter er fra en liten bedrift i Wales.

– Mens jeg studerte, hadde jeg alltid en vase med ferske snittblomster ved sengen, uansett hvor lite penger jeg hadde, sier hun. Da Helen kom hjem fra London, laget hun en enkel nettside, skaffet tillatelse fra Mattilsynet og begynte å importere favorittfrøene sine fra London pluss en hel haug unike knoller og blomsterløk. Disse selger hun på nettsiden drblomster.no.

– Jeg bruker hagen min til å prøve ulike sorter og samplantinger. Det er gøy å kunne bidra med å spre litt hageglede i nabolaget. Det hender også at jeg selger knoller og buketter utenfor porten vår. Selv om fasaden på huset er under oppussing akkurat nå, er det gøy å høre at gjester og de som går forbi, fortsatt blir inspirert av vårbedene våre, sier hun.

 

Snø og tulipaner

– Det var stort å få på plass et drivhus i hagen. Det er en gave fra Anders, og det er mulig jeg tilbringer mer tid i drivhuset enn med han, ler hun. Her tilbringer de kvalitetstid som familie, nyter et glass vin, leser og kobler av. Det fungerer som et supert «stikke-innom-sted» for storfamilien som gjerne får med seg noen høsteklare agurker på vei hjem utover i sesongen.

– Det er en stor bonus at mye av forkultiveringen har blitt flyttet ut fra stua vår og inn hit, sier hun. Sist høst passet jeg på å plante masse tulipanløk også inne i drivhuset så mens resten av hagen fortsatt var pakket inn av hvis snø, var det en oase av vakre blomster der inne. Ren magi!

SPENNENDE SAMPLANTING: – Denne kombinasjonen med ulike høyder og farger er jeg veldig glad i. Den sorte, høye tulipanen heter 'Black Hero'. Blomsten er egentlig sort, men får et hint av lilla farge i sola. Under vokser den enkle, bronsjefargede sorten 'Slawa'. De har selskap av den doble, aprikosfargede 'Copper Image'. Den mørkerøde foran til venstre heter 'Uncle Tom'.

Helens beste hagetips

Ønsker du flerårig løkblomstring, er narsisser supre. De er lojale og kommer trofast med blomster år etter år. Mest sannsynlig vi de være i hagen i flere år enn deg. Tulipaner som er merket med «flerårig blomstring» vil også komme igjen flere år.

For å finne ideer til vakre samplantinger kan du ta utgangspunkt i en sort du liker og skrive dette navnet pluss «companion plants» i google. Her vil du få mange ideer.

Hvis du skal grave opp narsisser og flerårige tulipaner etter at de er avblomstret for å skape plass til andre planter i samme bed og kasser, er det viktig at du klipper av de avblomstrede hodene og lar dem visne ned først slik at energien rekker å trekke tilbake til røttene igjen. Da er det større sjanse for at de blomstrer igjen neste år.

Sliter du med at rådyr spiser blomsterløken og annet blomstrende i vårhagen, kan du spraye med Trico Garden. Dette er et KRAV-godkjent produkt som er laget av sauetalg og blandes ut med vann. Smaken og lukten får hjortedyr til å holde seg unna.

 Jeg vil kalle det et mirakelmiddel. Naboene mine sliter med oppspiste blomsterknopper, mens min vårhage er like fin. Trikset er å spraye plantene før rådyrene kommer på besøk, altså før de setter knopper. Jeg sprayer kun en gang per sesong. Unngå å bruke sprayen rett før det er meldt regn. 

PUR LUKSUS: Tenk å plante så mange tulipaner at man kan gå rundt og plukke sin egen bukett til bordet!

Helens tips: Slik lykkes du med løk i potter

1. Velg frostsikker krukke med dreneringshull i bunnen.

2. Fyll en tredjedel med lecakuler.

3. Dekk lecakulene med ett tøystykke for å holde jorden du skal fylle på atskilt fra lecakulene.

4. Fyll på med jord, men ikke helt opp til kanten av potten.

5. Sett løkene tett, med spissen opp og slik at det blir plass til et jordlag over tilsvarende ca. 1,5 ganger løkens høyde.

6. Vann forsiktig og sett krukken under tak fram til våren for å unngå at løkene råtner. I januar kan du legge en snøball på toppen av krukkene så løkene ikke tørker ut. Gi litt mer vann når løkene begynner å spire.

Her har vi samlet 10 av de vakre tulipansortene i Helens hage: 1. (f.v.) `Salmon Impression´ 2. `Sprinkle dip´ 3. `Sugar crystal´ 4. `Elsenburg´ 5. `Ranomi´ 6. `Sarah Raven´ 7. `Columbus´ 8. `Copper Image´ 9. `Dream Touch´ 10. `Beachberry´

Helens tips: Slik lykkes du med løk i pallekarm

1. I en pallekarm kan du sette blomsterløken tett. Helen planter 160–200 stykker i sine karmer.

2. Grav bort et jordlag slik at du enkelt kan plassene løkene utover uten å måtte grave dem ned. Husk at spissene skal peke opp. Unngå at løkene berører hverandre.

3. Fyll på med jord. Tommelfingerregelen sier at jordlaget over skal tilsvare ca. 1,5 ganger løkens høyde.

4. Vann litt hvis det er en tørr høst. Helen vanner aldri i løpet av vinteren. Først når de begynner å spire gir hun litt vann hvis jorden er tørr.

Tips: Lag et teppe av krokus i plenen!

  • Skjær ut en liten firkant i gresset.
  • Du trenger kun å skjære opp tre sider for å kunne løfte opp gresset.
  • Plasser løkene med ca. 5 centimeters avstand, gjerne i små grupper.
  • Vend gressmatten tilbake over løkene.
  • Krokusene vil etter hvert danne et teppe i plenen og blomstre år etter år.

Se flere bilder av den omfangsrike tulipanhagen under: 

HØY OG MØRK: Elegante 'Black Hero' vet å forføre. Den blomster sent og passer godt å mikse med de fleste andre tulipansorter.
BRATT TERRENG: I skråningen ned mot veien som går forbi har Helen plassert halvrunde bed i jern. Disse holder på jorden og
gjør det lettere å plante i det skrå terrenget. – Skråningen blir veldig tørr siden vannet renner ned før det rekker å tas opp av jorden. Dette er en god kombo med tulipaner siden de gjerne vil stå tørt gjennom hvileperioden sin.
FIKENTRE: – Det finnes ikke noe bedre enn å nyte egendyrket fiken sammen med ovnsbak camembert og litt honning! Sortene 'Røsnæs' og 'Bornholm' fungerer bra i Norge. Fikentrær er lette å overvintre siden de slipper løvet sitt og kan stå i en mørk garasje.
SØREUROPEISK VIBE: Drivhuset er fra en liten bedrift i Wales. – Jeg synes ikke mursteinene jeg fanti Norge ga nok Middelhavsfølelse. Derfor endte vi opp med å bestille stein til grunnmuren fra Spania.
SITRUSDUFT: Jeg ønsket meg drivhus som er isolert og med dobbeltglass siden jeg både ville ha et sitron- og fikentre til å overvinter er. – Sitrontreet er plantet i et nedfelt bed i bakken og dufter guddommelig. Jeg har tidligere opplevd at sitrontrær i krukker har dødd. De trives bedre hos meg når de plantes rett i bakken.
FORELSKELSE VED FØRSTE BLIKK: Denne statuen fant jeg da vi besøkte Karl Fredrik Gustafssons hagebutikk på Österlen i Skåne. Hun måtte blir med meg hjem til Oslo. Hun minner meg om en alv som står og passer på blomstene mine. I bedet rundt henne vokser fleårige, enkle tulipaner. Når de har blomstret ferdig overtar den hvite rosen 'Winchester Cathedral' fra David Austin. Tulipanene er lite dekorative tulipanene når de er avblomstret så da kan det være fint å ha noe annet i samme bed som tar over. Jeg har lave buskbomhekker rundt flesteparten av rosene mine for jeg liker å dekke til de lite dekorative stilkene nederst.
POLINATORVENNLIG: Biene er glade i den rosa tulipanen 'Mistress'.
MAKS VÅRSTEMNING: I dette organiskformede bedet vokser Darwin hybriden 'Salmon Impression' og den hvite tulipanen 'Francoise'. Begge er flerårige. I bakgrunnen blomstrer to store prydepler.
GJENNOMTENKT UTEROM: Mursteinene i grunnmuren til drivhuset er håndlaget i Spania og bestilt inn fra Sverige via Qvesarum.
– Dette er et vierpæretre, også kalt «Nordens oliven». Et supert alternativ til oliventrær som er mye vanskeligere å lykkes med. Dette tåler den norske vinteren godt.
SUKKERSØT: – 'Sprinkle Dip' er lysegul med rosa og hvite innslag og får meg til å tenke på godteri.
ROSA BAKTEPPE: To gamle prydepletrær sørger for vakker blomstring i høyden.
UNIKT UTSEENDE: – Tulipanen 'Dream Touch' har en spesiell hvit kant og løkene har alltid så fantastisk kvalitet. De passer godt i samplanting med 'Copper Image'.